mihauw Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) Chcę złożyć komputer, ma być stabilny, mocny ale i w miarę cichy – główne przeznaczenie gry, grafika i do odtwarzania multimediów. Przez parę dni buszowałem po różnych stronach i szukałem informacji. Ostatni komputer złożyłem tak mniej więcej jakieś 5 lat temu, a od tego czasu trochę się pozmieniało, technologia poszła do przodu i nie do końca jestem przekonany o mojej wiedzy. W założeniu za kilka miesięcy dojdzie drugi dysk i dodatkowe 2G pamięci, a za jakiś rok – jak się ten zestaw trochę zestarzeje – druga karta grafiki. A oto rzeczony zestaw: płyta główna Asus Striker Extreme nForce 680i SLI lub Asus P5N32-E SLI nForce680i SLI procesor Intel Core 2 Duo E6600, 2.40GHz, 1066FSB, 4MB Cache, LGA775, 65nm, BOX lub Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz, 1066FSB, 4MB Cache, LGA775, 65nm, BOX pamięć Patriot Dual Channel DDR2 2GB (2 x 1GB) PC2-6400 Low Latency PDC22G6400LLK karta grafiki Asus GeForce 8800 GTS 640MB TV & 2x DVI (PCI-E) dysk twardy Samsung SpinPoint T133 400 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ, 7 200 obr./min) zasilacz Be Quiet! Dark Power PRO 530W lub Antec TruePower Trio 550W Lub Zasilacz Topower TOP-550 P3 U12 EZ Obudowa Antec P180B chociaż mam też ochotę na ASUS Vento 3600 Proszę o porady dotyczące doboru płyty, pamięci, chłodzenia procka, zasilacza, twardego dysku czyli prawie wszystkiego :-). A może cały zestaw oprzeć na AMD... jeżeli tak to jakie bebechy wrzucić? ps. mam konkretne pieniądze, które chcę przeznaczyć na konkretny sprzęt - tak jak pisałem stabilny i mocny - nie samymi grami człowiek żyje - komp zapracuje na siebie współpracując przy tworzeniu grafiki :)... właśnie przez kilka godzin przeglądałem różne fora i zaraz oszaleje... kilka lat temu wypadłem z obiegu, a technologia nie :) Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez mihauw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 mobo - obie płytki OK, ale Striker lepszy bo mniej się grzeje ;) procek możesz spokojnie brać E6400, dokręcisz :) pamięci lepiej weź OCZ, są świetne, ew. Mushkiny :D grafika - OK na zasilaczach się za bardzo nie znam , ale BQ i Topowery są OK obudowa - tu już zdaj się na swój gust ;) co do AMD, to opłaca się tylko w budżetowych zestawach raczej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihauw Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 od paru dni przeglądam różnie fora i coraz mniej jestem przekonany do SLI... mnóstwo ludzi narzeka... sam już nie wiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) od paru dni przeglądam różnie fora i coraz mniej jestem przekonany do SLI... mnóstwo ludzi narzeka... sam już nie wiem...bo sli tak czy siak sie nie opłaca :] za ten ~rok bedą juz nowe karty i 2 twoje w SLI bedą miały taką wydajnosć jak 1 nowsza (a pewnie będzie jeszcze obsługiwała jakieś nowe instrukcje) :] a beda zarły 2x tyle prądu i wydzelały 2x więcej ciepła/hałasu :] bardzej oplaca sie sprzedać starą i dolozyc do nowej :] Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihauw Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 przyznam, że tę płytę Asusa wybrałem też dla karty dzwiękowej jak na kartę umieszczoną na płycie bardzo dobrą - nie zamierzałem kupować oddzielnej karty dzwiękowej... no dobrze ale jeżeli mówicie żeby zrezygnować z SLI to znaczy, nie ma sensu kupować płyty z chipsetem nvidii 680i... to co w taki razie innego? płyta z i975 czy z chipsetem ATI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 rezygnacja z SLi nie oznacza rezygnacji z 680i , bo to dobry chipset ;) jeszcze co do płyt głównych , sprawdź Abita AB9 QuadGT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Sli niech se na plycie będzie :] jest i nikomu nie przeszkadza :] moze kiedyś będziesz chcial zamontować jakieś duze chłodzenie na CPU to sobie bez problemu przełozysz grafe do 2giego slotu i picuś :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShaDiQ Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Proponuję: *c2d e6600 *Noctua NH-U12F + CLP *Abit QuadGt - mam i polecam :wink: *OCZ 2x 1gb 1066MHz 5-5-5-15 SLI Ready - GMH :D *8800GTX *Może 2x 'Kuda' 250 ES w raid ? *Pionier 111 *Jeśli gdzieś dostaniesz to Cooltek CT600. Jeśli nie to BQ 550w ttraight power spokojnie starczy. Antec P180 jest trochę mały i 'ciepły'. Może TT Armor. Według mnie bdb. wykonana obudowa. Ja z nią żadnych problemów nie mam. Do budy obowiązkowo jakieś dwie ciche 120mm. Z własnych doświadczeń mogę polecić Noctua 120x120x25 NF-S12-1200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihauw Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Antec P180 jest trochę mały i 'ciepły'. ale za to jest cichy :) po za tym nie jest znowu taki mały :) 54cm x 20.5cm x 50.7cm a slotów na dyski jak dla mnie wystarczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valentine Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Hmm z czego czytałem to do Anteca P180 nie wchodzi 8800GTX, tylko 8800GTS. Ale jak nie zamierzasz montować GTX-a to możesz brać :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Jakbym mial wydac 7000 na kompa to bralbym 8800GTX zamiast GTS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihauw Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Hmm z czego czytałem to do Anteca P180 nie wchodzi 8800GTX, tylko 8800GTS. Ale jak nie zamierzasz montować GTX-a to możesz brać :D czy masz moze jakies linki? zdecydowalem sie na GTX wiec nie chcialbym wtopic z obudową :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thewall Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) czy masz moze jakies linki? zdecydowalem sie na GTX wiec nie chcialbym wtopic z obudową :)Wygląda na to że wejdzie po zdjęciu koszyczka na dyski :/ http://www.hardforum.com/showthread.php?t=...861&page=10 Tez się zastanawiam nad tą buda, ale zamierzam inwestować w ATI Radeon. Ta GTX to najdłuższa karta? Dłuzsza jest od wszystki ATI? Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez thewall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Teraz tak ale spójrz na TO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thewall Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Teraz tak ale spójrz na TOFajny pancernik, podoba mi się. On ma 12.4 inches? To że coś takiego nie wiejdzie do P182 bez wcześniejszego zdjęcia koszyka na dyski to już wiem. Wówczas robi się luz zdaje się 17,4 cali więc moga jeszcze te karty spokojnie wydłuzać byle by dziury w budzie nie zrobiły :D HDD zawsze mozna zamontować na dole budy w tunelu. A jak jest w przypadku Chiefteca w wersji long? Tam przecięż tej drabinki na dyski nie da się rozmontować (nie mówię oczywiście o rozwiązaniach siłowych ;) ) Ile jest cali/cm przestrzeni od ścianki obudowy do tej drabinki? Do Dragon to już napewno nie wejdzie bo chyba w środku ma mniej miejsca od P182, prawda? No chyba, że się wymontuje koszyk ale wtedy mało miejsca będzie na HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...