Skocz do zawartości
Kwiecień

Podkręcanie G4 i bardzo miła niespodzianka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj dostałem nową kartę graficzną a mianowicie Gainward GeForce4 PP! Ultra/650-8X XP "GS". Postanowiłem podzielić się jej wynikami w podkręcaniu. Od razu mówie że karta ta ma pamięci BGA 3.3ns (a nie jak pisali w opisie 3,6ns i na dodatek nie BGA) i z tego co widze jest na płytce od 4400. No to zaczynam. Wcześniej miałem wer. GS ale nie na AGP8x i z 64MB 3,6ns, wycisnąłem z niej max 300/600 na zwykłym, firmowym chłodzeniu, więc myśle sobie że ta pewnie zbyt wiele więcej nie pójdzie no więc zacząłem od 310/610. No i tu miłe zaskoczenie, 0 artefaktów po godzinie grania w UT2003!!! No to idziemy dalej, tym razem 320/650, znowu UT2003 i ŻADNYCH artefaktów!!!!!! Podkreślam że wszystko jest robione na firmowym chłodzeniu. No to uradowany ustawiam 330/660 i zaczynają się schody. Pierwsze odpalenie UT2003 i po 10min. artefakty :( . No to mysle sobie, trzeba obniżyć taktowanie GPU. Schodze do 325 i wszystko w porządku!!! Czyli mam już pamięci na 660(!) i GPU na 325. Jak dla mnie full wypas. Dzisiaj rano wstaje i coś mi się zachciało podkręcać dalej pamięć. Ustawiam 670(!!!) i znowu wszystko OK. Jak dla mnie karta jest świetna a na dodatek nic nie musiałem dopłacać żeby ją dostać :) . Jeśli jest jakiś chętny do kupna (950zł) to prosze o kontakt na E-maila dkwiec@poczta.onet.pl . Wyników z 3dMarka 2001 raczej nie podam bo na tym co mam teraz to nie ma sensu(PIII876).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a poza tym to gwarantuję ci, że jeśli wstawisz mocniejszy proc, to karta graficzna będzie bardziej obciążona i nie będzie już hulać tak jak o tym piszesz!!! zwłaszcza pamięci! Teraz karta się nudzi czekając na dane od procesora... Dlatego takie wyniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwie sie czemu jeszcze nie sprzedales jej za te 950 pln skoro masz 2 nabywcow.

Jakby mi tyle dawali to nawet bym sie nie wahal i odrazu oddal. W koncu za poprzednia (pewnie te co sie tak sypaly) dales max 700 pln i dokladajac 100pln bral R9500 pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a poza tym to gwarantuję ci, że jeśli wstawisz mocniejszy proc, to karta graficzna będzie bardziej obciążona i nie będzie już hulać tak jak o tym piszesz!!! zwłaszcza pamięci! Teraz karta się nudzi czekając na dane od procesora... Dlatego takie wyniki

Sorry ale chrzanisz glupoty u mnie ta sama karta przyjechala jakis tydzien temu z MMV stabilnie chodzi na 310/640 (calonocne zapetlenie 3DMark) wyzej nie probowalem bo... myslalem ze przesadze ale po postach kolegi Kwietnia bede dzis badal jej maksimum - jezeli uwazasz ze przy procku 1,4Ghz tez sie grafika nudzi to wybacz.

Co do ceny to sie dziwie powyzszym sugestiom bo sugerowana cena przez MMV za karte o gorszych parametrach (pamieci 3,6 nie BGA) to 999 zeta a model ten w hurtowniach w Łodzi stoi po 1050 - 1100 zeta wiec jak ktos chce za nowa karte co dopiero przyjechala od producenta a do tego nie ma jej jeszcze w sprzedazy (3,3 BGA plytka modyfikowana przez Gainwarda) 950 zeta to moim zdaniem jest ok.

A tu recka tej grafy http://www.overclockers.co.nz/ocnz/vga/gai...i42008x/1.shtml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj próbowałem puścić pamięci na 700Mhz no ale niestety zaczęło wywalać artefakty :( Może jakby założył większe radiatory to chodziło by stabilnie. Co do cen to Twiggy ma świętą rację.

Ja dzis zamieniam te czerwone radiatorki na te co dostalem z GF4 Boosterem - tez sa niestety z aluminium (myslalem ze beda miedziane) ale sa przynajmniej wyzsze - maja wieksza powierzchnie. Z drugiej strony miec karte za 850 zeta (tyle dalem za poprzedniego zwalonego Gainwarda) ktora chodzi na 325/670 czyli wiecej od Ti4600 ktory kosztuje troszeczke!!!! wiecej to niezly fart. Ale kupuj Radka 9700 jak tylko masz te 250 zeta zeby dolozyc ja zostaje przy tej co mam ale kupuje Epoxa wiadomo jakiego i bede mial wypasionego PCtowego XBOXA ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twiggy, próbowałeś już podłączyć kartę do TV?????

Nie mialem czasu - popieprzony tydzien mam niezle - ale ciekawe ze nie wykrywa w windozie VIVO na karcie tylko jak zainstalujesz stery do VIVO to wtedy dopiero windoza widzi dodatkowe urzadzenia - ale TVOut chodzi (podobno) bez dodatkowych sterow (wedlug panow z serwisu MMV)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie bez dodatkowych sterów to TVout nie chodzi :( Wczoraj chciałem sobie oglądnąć coś na TV a tu D.U.P.A :( Nie wiesz skąd można ściągnąć te sterowniki???

No to chlopaki z MMV klamali chamy a co do sterow to na plytce nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam GoldenSample Ti4200 ale z AGPx4 - starszą , i zrobiła 13300 w 3dMark2001 na ustawach 335/640 też na fabrycznym chłodzeniu - sprzęcicho jak w sigu a qpiłem ją za 650 zeta (ma 3 miesiące) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...