killua Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Witam. Wlasnie chce sobie zmienic karteczke , poki co tylko na nia mnie stac wiec musi byc na agp . Ale teraz zalaly mnie rozne rozszerzenia tej karty i nie wiem jaka jest roznica miedzy nimi. Moglby ktos tak pokrotce wyjasnic bo sa rozne tematy ale za duzo ich troche i za bardzo rozrzucone. WIEEEEELKIE DZIEEEEKI. PS. Jakiego power potwora zasilacza potrzebuja te karty( nie mam zamiaru ich podkrecac) zeby stabilnie dzialaly ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 z tego co wiem to na AGP jest tylko ten radek ale z rozszerzeniem PRO I GT ,xt i xtx nie ma (jeśli sie myle to poprawcie) :). Lepszy bedzie pro ma wyższe zegary ,a gt różni sie tylko tym że ma niższe zegary.Ilość ps i vs jest taka sama. pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killua Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 DZIEKI . A a czy do tej karty wystarczy chieftec gps 400aa 400W ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 myśle że starczy (sam mam nie długo zamiar kupić też tą karte) ps patrz mój konfg :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TasMan Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 A tu mała ciekawostka dla nie wtajemniczonych click!. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killua Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 :) wtajemniczonych , czytlem ze sie pojawil xt na agp ale chyba jeszcze nie u nas i chyba w cenie nieco przewyzszajacej moje mozliwosci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 a ja sie zastanawiam czy ten barton 3200(2,2ghz) nie bedzie hamował tego x1950pro. Czy zauważe różnice miedzy 6800gs a tym radeonem na moim konfingu ,czy warto sie przesiasc na ta karte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Masz caly temat o 1950PRO na AGP. Jest tam odpowiedz na Twoje pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Powstaje taki temat przy już istniejącym temacie o X1950 na AGP...... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 ale chodzi mi też o to czy bedzie zauwazalana róznica miedzy 6800gs a tym radkiem a w temacie o x1950 nie znalazłem na to odpowiedzi. ps. czy mój chieftec 400w da rade tej karcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Tak poczujesz różnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 aha,myśle że proca dał bym rade jeszcze wykrecić na 2,3ghz i w przyszłosci dokupic jeszcze 1gb żeby było 2gb i myśle że byłoby GIT:) ps.karty nie bede miał zamiaru podkrecać Czyli co nie powinno byc tak źle z tym bartonem ? czy chieftec wystarczy (400w)? mam tylko jeden dysk i nagrywarke oraz naped dvd i tyle. odpowie ktoś na pytanie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Mój Neotec nie daje rady, w 2d jest ok, lecz już w 3d zaczynają się artefakty. Linia 12V okazała się stanowczo za słaba. :? Czekam na nową zasiłkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 czyli mam rozumieć że mój chieftec 400w nie da rady??! wiec z wymiany nici ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papillon86 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Myśle że nie będzie problemów, ja mam tagana 380w i 1950pro i wsio jest ok. IMO nie ma sensu zmieniać karciochy do tego bartona, miałem kiedyś i hamował 9800pro a co dopiero 1950pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 zobacz na moją bude i to wszystko chodzi na 410Watach bezproblemowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 weście mi w końcu napiszcie czy jest sens zmieniać z 6800gs na tego radka 1950pro bo bardzo mam na niego chetke :).Procka ewentualnie bym wykrecił jeszcze na 2,3ghz. widziałem jeden user miał ta karte i bartka na 2,2 i miał niezły wynik w 3d 05 7700ptk. ps. ZNACIE MOZE JAKIES SKLEPY AMERYKANSKIE Z CZESCMI KOMP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) @deek Zmieniać kartę sobie możesz, czasem wzrost wydajności będzie spory, a czasem żaden, zależy od gry i jej zapotrzebowania na procesor, który nawet z ze słabszą kartą jest nierzadko wąskim gardłem w grach. Na 3dMarki nie patrz, jeśli nimi sugerujesz się bardzo. Tak więc jeśli obecne gry dobrze Tobie działają, ale chcesz takiej samej płynności w wyższej rozdzielczości z AA, AF, kup X1950. Jeśli obecnie gry działają słabo niezależnie, jakiej rozdzielczości i jakich detali używasz, zmiana karty niekoniecznie przyniesie oczekiwany efekt. Skonkretyzuj, do jakich gier chcesz tej zmiany, to się może wyjaśni, czy warto. Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Mój Neotec nie daje rady, w 2d jest ok, lecz już w 3d zaczynają się artefakty. Linia 12V okazała się stanowczo za słaba. :? Czekam na nową zasiłkę.Patrz na mój config i jakos neotec daje radę . Porprostu masz go zrypanego , albo to nie jego wina chyba , że podmieniałeś na inną zasiłkę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) Ja na konfigu z podpisu mam już 4 kartę, za każdym razem miałem dość widoczny przyrost wydajności. Najpierw był przez 2 miesiące Power Color Ati Radeon 9100 128 mb, potem GF 5900XT Gainward GS, potem Sapphire X800XT, a teraz His X1950pro. Tego ostatniego poza 2d jeszcze nie testowałem bo zasilacz nie wyrabia. Na X800XT większość gierek do połowy 2006 roku chodziło po 30-35fps z wszystkimi detalami na full AA4 AF8 rozdzielczość 1280 na 1024. Jedynie w fear musiałem zejść do 1024 na 768. Pozdrawiam. Gregor1230 - już zamówiłem Tagana 500W, w połowie tygodnia będę pewien. :wink: Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez Corso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papillon86 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 widziałem jeden user miał ta karte i bartka na 2,2 i miał niezły wynik w 3d 05 7700ptk. I tu właśnie widać jak proc ogranicza tą kartę, ja na venice @ 2600MHz mam w marku 05 około 9900pkt (dokładnie nie pamiętam, nie bawie się w marki), więc IMO różnica może być wyczuwalna w niewielu grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) Napewno bartek będzie chamował komputer bo ja tak miałem dlatego kupiłem z Allegro uzywaną płyte główną i ze sklepu procek. Rużnica jest kolosalna bo teraz w 3D05 jest 94xx a 06 4934 a na starym Bartonie 2500+@3200+ było tak - 05-7045 06-3899 / pamietaj ze stary bartek to już przestarzała konstrukcja i architektura(np. brak kontrolera pamieci w procesorze) cudów z tego nie będzie ale mysle że na jakiś czas styknie jeszcze. To jest moje porównanie bo zmieniłem tylko Mobo i procka - reszta została. http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1760 http://www.gph.benchmark.pl/ Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez bodzio.k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 'chamowal', 'ruznica' :/ Uzywaj Firefoxa ze sprawdzaniem pisowni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 To fakt - Firefoxa brak Sprawdziłem 3Dmarka05-9752 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 WDK gram głównie tylko w FPS'sy ,no i takie gry pokroju GTA,chodz czasem gram też w TPP (np infernal) no i jak sie pojawi jakas dobra to w zrecznosciówki (tomb raider,itp.) ps.dzieki wam za odpowiedzi., Generalnie gry na 6800gs w 1024... full detale chodza mi dobrze (prócz stalkera) ,wiec jest szansa na tego radka przy procu 3200@2,3 lub 2,4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 W GTA San Andreas procek bardziej słaby, jeśli gdzieś zwalnia. W Stalkerze procek nie ma takiego znaczenia, tyle że Stalker jest optymalizowany po Nvidię bardziej. Teraz płynnie możesz grać na Static Lighting, a pewnie chcesz Full Dynamic, zmiana na X1950Pro i tak nie pozwoli na Full Dynamic Lights. Stalker ponadto lubi więcej, niż 1GB ram, jak masz 1GB, to tekstury na środek. Ta gra tnie głównie z powodu doczytywania z dysku. Jak gry chodzą dobrze, to zmiana karty ma na celu podniesienie rozdzielczości lub włączeniu więcej efektów itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 no ja gram tylko w 1024 no i detale koniecznie na full afx4 czasami 8 ,aax2 ,wiec byłby jakis skok miedzy 6800gs a 1950pro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papillon86 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 zmiana na X1950Pro i tak nie pozwoli na Full Dynamic Lights. Pozwoli, co prawda będzie 32-40fps, ale to moim zdaniem wystarczająco żeby cieszyć się w miare płynną animacją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deek Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 to co przesiadać sie w końcu na tego 1950pro?? bo już mam mętlik w głowie i nie wiem co robić,a zdania sa podzielone :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Nikt za Ciebie nie zdecyduje, a rzecz w tym, że nie wiesz, czego oczekujesz od tej zmiany. Musisz rozróżnić szarpanie spowodowane doczytywaniem dysku z czystym niedoborem fps, to raz. Dwa- skoro gry dobrze działają, to po tej zmianie zyskujesz możliwość podbicia rozdzielczości, aa- sam musisz wiedzieć, czy Ci na tym zależy. W tych słąbiej działających grach natomiast zdiagnozuj, co jest przyczyną. Jeśli szarpaniu obrazu towarzyszy w danym momencie praca hdd, masz odpowiedź-za wysoko ustawione tekstury do ilości ramu, zasyfiony system. Jeśli jest to czysty niedobór fps, to są 2 wyjścia: 1. Karta graficzna niedomaga, poznać to można po tym, że po zmianie na niższą rozdzielczość i wyłączeniu upiększaczy masz więcej fps. 2. CPU niedomaga- wówczas kombinacja z ustawieniami grafiki nic nie zmienia w danym miejscu gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...