BeeRTe Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Witam, Zastanawiam się nad kupnem komputera z DELL'a. Oni jednak mają jakieś swoje mobo, których nazw modeli nawet nie podają i jedyne co wiem na temat płyty w modelu OptiPlex 745 to to, że jest ona oparta na chipsecie Intela Q965. Sądząc po specyfikacji chipsetu, możliwości rozbudowy komputera są dość duże. Jednak zastanawiam się nad samą jakością tej płyty. Co sądzicie na temat tych płyt Della i przy okazji chipsetu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hillek Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Dell podobnie jak inni masowi producenci kompów zamawiają całą partię np płyt głównych u jakiegoś producenta np. gigashita bo jest tani i w miare dobry , często są tworzone jakieś wynalazki które tylko występują u della , ogólnie słaby support później , jeśli komp do biura i stać cię na to spoko ale jeśli chcesz się bawić w OC lub późniejszą rozbudowe to radze ci kupić coś zbudowanego na normalnych cześciach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) Dell podobnie jak inni masowi producenci kompów zamawiają całą partię np płyt głównych u jakiegoś producenta np. gigashita bo jest tani i w miare dobry , często są tworzone jakieś wynalazki które tylko występują u della , ogólnie słaby support później , jeśli komp do biura i stać cię na to spoko ale jeśli chcesz się bawić w OC lub późniejszą rozbudowe to radze ci kupić coś zbudowanego na normalnych cześciachnie, bo u ASUshita bo jest tani i nic poza tym Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 No co wy? U Gigabyte albo ASUSa? To są fuijustu siemens, ECSy i pochodne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeeRTe Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Damikor: jesteś pewny? Bo osobiście wolałbym potwierdzone tezy niż zwyczajne domysły... Aaa i jeszcze takie pytanie: w związku z tymi modyfikacjami Dell'a, czy chociaż port PCI-E będzie normalny, standardowy i chociaż swoją grafikę będę mógł wsadzić? ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 dla DELL-a produkuje ASUS, Foxcon, ECS, i to by było na tyle ale nie są to złe konstrukcje, z całą pewnością działają stabilnie i nie wyróżniają się awaryjnością co do możliwości rozbudowy to jest tak ze producent stosuje widełki np: model komputera jest dostępny w sprzedaży z opcją procesorów od np: od 2 do 3GHZ, zwykle wykorzystuje tą samą płytę główną, więc jak kupisz komputer z procesorem 2GHz to możesz spokojnie włożyć 3GHz ale więcej juz może być problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeeRTe Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zawadaki: dzięki za info. A co do drugiej części Twojego posta to chodziło mi bardziej o karty graficzne i slot PCI-E. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) Zawadaki: dzięki za info. A co do drugiej części Twojego posta to chodziło mi bardziej o karty graficzne i slot PCI-E. ;)jeżeli jest slot PCI-E to nie rożnie się on od każdego innego, jest zgodny ze standardem czyli taktowny jest częstotliwością 100MHz ma szerokość od 1 do 16 linji, ten chpset obsługuje jeden slot PCI-E x16 dla karty graficznej, ale producent moze go nie zamotował bo chpset ma wbudowany GMA 3000 szczególny chipsetu no i ważne żeby zwrócić uwagę na to czy karta wejdzie w gniazdo w komputerach typu SFF śledź ma połowę wysokości DELL ... 745 Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeeRTe Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) ten chpset obsługuje jeden slot PCI-E x16 dla karty graficznej, ale producent moze go nie zamotował bo chpset ma wbudowany GMA 3000 Nie no, wydaje mi się że zamontował bo jest opcja Radeon X1300 Pro - czyli PCI-E musi być. Przynajmniej tak mi się wydaje.. ;/ no i ważne żeby zwrócić uwagę na to czy karta wejdzie w gniazdo w komputerach typu SFF śledź ma połowę wysokości Heh, najwyżej zdejmę pokrywę i wytnę pół obudowy. ;) Ważne żeby był slot PCI-E. Mile byłoby widziane gdyby ktoś kto ma ten komputer powiedział czy ma czy nie. Chociaż wątpię że będę miał takie szczeście... EDIT Okej, poczytałem dokładnie specyfikacje, i w obudowie mini-tower JEST złącze PCI-E x16 Full-Height. ;) Dzięki wszystkim za pomoc. Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez BeeRTe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Tylko dlaczego na sile upierasz sie na tego della, skoro chcesz potem coś zmieniać? Wycinanie dziury w obudowie żeby zmienić grafe nie wydaje się logiczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeeRTe Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 kszonek: 1.) Mój ojciec się uparł ... 2.) Mam okazje mieć nowego za 30% ceny ... Pozatym już wiem że do mini-tower będe mógł normalnie wcisnąć swoją kartę. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...