marcin_modzel Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 witam wiec tak: przestawiłem fsb z 200 na 238 wiec proc chodził na 1,9Ghz (1,60) napięcie standard 1,4v pamięć moja GoodRam tez z 200 na 238. wszystko było bez zmian tylko tylko ustawiłem na 2T temperatura 49 po 10h torture stress test, wynik testu po 10h( torture stress test) brak błędów, brak ostrzeżeń czy OC mogę uznać za pomyślne a prace komputera na tym ustawieniu za stabilną? ps. jak ustawić w biose żeby ramu już tak nie podkręcać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Oczywiście że jest stabilnie. Taktowanie pamięci możesz obniżyć za pomocą dzielnika pamięci w biosie. Możesz kręcić więcej tego Semprona te modele chodzą na 2.4Ghz, tylko musisz nad chłodzeniem pomyśleć 49stopni dla Semprona przy tym taktowaniu to troche dużo. A swoją drogą jaką masz płytę głowną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 @marcin Ja na boxie osiągnąłem taki wynik jak w sigu.U mnie po OC temperatura nie przekracza 55-60C, iMHO ty masz trochę dużą temperaturkę - może przesmaruj proca jakąś pastą ?? Jak bdziesz kręcił dalej to możesz troche podbić napięcie ale nie przekraczaj 1.55V no chyba że kupisz sobie fryzjera albo innego coolerka dobrego. Napisz lepiej jaki masz zasilacz bo nie wiadomo czy wytrzyma.Pierwsze semprony kręciły się jak szalone, jeśli kupiłeś niedawno to bardzo ciężko będzie dobić do 2.4 ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_modzel Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 (edytowane) kupiłem rok temu w styczniu, normalna temperatura to 45st gdzieś. chłodzenie box. @M@TI zasilacz mam dobry chieftec 400w @Razan_r moje mobo to abit NV8, jak sie nazywa ten dzielnik? nie mogę tego znaleźć cpu/ddr clock ratio z tego co wiem. nie mogę tego wyszukać u siebie. pytanie mam takie jeszcze czy powiedzmy 2ghz to nie jest dużo jakoś ja chodzi na 2,4 http://www.allegro.pl/item185333896__arcti...39_940_am2.html czy to będzie dobre zamiast boksowego chłodzenia?? Edytowane 14 Kwietnia 2007 przez marcin_modzel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Lepiej TO BTW No wiesz u mnie po OC 'normalna temperatura' (czyt.idle) wynosi 33-35C x] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_modzel Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 a FREEZONE NXC-80 Cu albo alcu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Za takie pieniądze to tylko Freezer 64 Pro. Od Pentagramów jest zdecydowanie lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_modzel Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 (edytowane) mimo ze on jest ponad 0,5KG miedzi? bardzo bym prosil o podanie nazwy tego w biosie co przyhamuje podkrecanie ramu edit wlasnie kupilem na allegro za 45zł full cu. mysle ze tanio Edytowane 14 Kwietnia 2007 przez marcin_modzel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Chodzi o dzielnik pamięci... BTW jest temat o sempronach.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Hmmm a może zapodasz screen z biosa z tej samej zakładki co podkręcałeś proca ?? Albo chodziaż spisz wszystkie opcje bo może to się różnie nazywać. Poszukaj czegoś z dzielnikiem 2/2 albo 200/200 albo 1:1 itp itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Ja na boxie osiągnąłem taki wynik jak w sigu.O maj gudnes :blink: Skąd ty żeś takiego słabego proca wyrwał? bardzo bym prosil o podanie nazwy tego w biosie co przychamuje podkrecanie ramuNa twojej płycie to nazywa się "DRAM Clock". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_modzel Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 dzieki. sprawdze w domku. na tym chlodzeniu dojde do 2ghz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 (edytowane) [OT] Wiem że lipny ale kupowałem kilka miechów temu , a te ostanie proce to padaki do OC.Sam się go wstydzę i się chyba wyrzeknę x] Ale przynajmniej temperaturki niezłe trzyma :D [/OT] Jeśli opcja się nazywa DRAM Clock to nie wiem jak @marcin mogłeś to przegapić :P EDIT 2gHz to spokojnie powinieneś przekroczyć na boxie i bez podbijania napięcia , a wentylatorek i tak będzie się nudził [; Edytowane 14 Kwietnia 2007 przez M@TI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Bez problemu dojdziesz do 2.2GHZ, a ja sądzę, że i więcej wyciągniesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_modzel Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 dzieki wszystkim za pomoc. w pon bede miec to chlodzenie wiec bede probowal wiecej. na ile ustawic to DRAM Clock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 (edytowane) W sumie to mało kiedy się zdażają procki co robią mniej niż 2.4GHz bez zmiany napięcia... M@TI ma takiego rodzynka, aż niesamowite ;] Nawet stare sempki rev D0 2200MHz często robiły bez zmiany V. dzieki wszystkim za pomoc. w pon bede miec to chlodzenie wiec bede probowal wiecej. na ile ustawic to DRAM ClockNa s2800+ DRAM Clock dla wartosci 166MHz dzieli częstotliwość proca przez 10, dla 150MHz przez 11, dla 133MHz dzieli przez 12, dla 100MHz przez 16. Dobierz optymalnie, zależy jak ci się memki kręcą. Edytowane 14 Kwietnia 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 @hary chodzi ci o rev DH8-D0 ? Widać akurat mój tyle nie robi :D A czy stary to nie wiem , może przeleżakował trochę w sklepie [; Raczej to nie przez temperature co ? j/w pisałem 55-60 to chyba nie dużo ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Masz D0? to faktycznie poleżakował... od od dobrego połtora roku go nie produkują jak nie lepiej. Temp jest już sporawo, ja staram się nie przekraczać 50'tki ;] A D0 w sumie się mniej grzały od E6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 @hary OMG ale masz wynik Cpu-z Nie ma co się dziwić z temperaturą bo jakie ty masz chłodzenie [; Też bym nie przekraczał 50C ale nie wiem czy jest sens zmieniać coolera (czy da to dodatkowe możliwości oc?) bo co do głośności to boxowa pierdziawka od AMD jest w miare niesłyszalna :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_modzel Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 ja wymieniam ją bo po 1,5 roku dość wyje. czyściłem itp wyje nadal. nawet na 60% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Nie ma czegoś takiego jak w miare niesłyszalne :P Only passive ;) Zmiana chłodzenia może coś dać a może nie dać, różnie to bywa, u mnie wyniki full stable są takie same na ninji jak były na zalmanie 7000A-Cu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 W porównaniu do stocku z 6800 ustawionego na 100% to brzmi jak lekka bryza :) @marcin_modzel Życzę ci żeby się nie okazało że masz złom a nie proca do oc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_modzel Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 M@TI kupiłem to chłodzenie za 50% wartości nówkę sztukę :) napewno bedzie lepsze od box i cichsze mimo wszystko a oto mi chodziło zakładałem nawet temat. A ze takie złe nie jest wiec jak osiągnę 2,0 czy 2,2 tez będę sie ciszył. hary: znalazłem dram clock mogę je ustawić na: auto DDR 200 266 333 400 433 466 500 jak mam ustawić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Tak coby się za dużo nie rozpisywać to ci podam program do obliczania prędkości pamięci: http://mardok.ovh.org/download/A64DDRMHz_v1.4.rar Wklepujesz HTT, dzielnik i ci napisze na ile pamięci będą latać. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_modzel Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 a ja właśnie chce żeby nie latały. np procek 2200mhz (8*275) a ram zostawić np na 200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Tak fajnie się akurat nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_modzel Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 (edytowane) nie da sie jakoś kręcić proca nie bawiąc sie tak ramem?? albo jakoś opóźnić ramu?? albo ostawić ram np jako ddr333 czy jakoś wolniejszy Edytowane 14 Kwietnia 2007 przez marcin_modzel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 nie da sie jakoś kręcić proca nie bawiąc sie tak ramem?? albo jakoś opóźnić ramu?? albo ostawić ram np jako ddr333 czy jakoś wolniejszy Dram clock jest u ciebie wyświetlany w trybie DDR, więc to co jest w biosie jako 333, odpowiada rzeczywistemu 166 przy zastosowaniu tego co hary napisał: Na s2800+ DRAM Clock dla wartosci 166MHz dzieli częstotliwość proca przez 10, dla 150MHz przez 11, dla 133MHz dzieli przez 12, dla 100MHz przez 16. Dobierz optymalnie, zależy jak ci się memki kręcą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_modzel Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 czyli np jak ustawie fsb 250*8 dram clock na ddr333 to proc będzie na 2ghz a ram na 333mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 czyli np jak ustawie fsb 250*8 dram clock na ddr333 to proc będzie na 2ghz a ram na 333mhz? 250x8=2000 Jak ram ustawisz na 333, to masz dzielnik 10 (czytaj "dla wartosci 166MHz dzieli częstotliwość proca przez 10") czyli 2000/10 = 200 Dla CPU 250x8, dram clock 333(166) masz taktowanie pamięci 200Mhz (DDR400). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...