Skocz do zawartości
Allen

First Certificate

Rekomendowane odpowiedzi

uuu... jak miałem 18 to miałem zdawać FCE ale mnie z budy wykopali (fizyka sux) więc nie chciałem marnować kasy... teraz mam 21 i aż mi wstyd, że nie mam nawet tego najprostszego świstka, bo jakby nie było studiuje na filologii angielskiej :)) No cóż...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O 8O 8O Panowie zwatpiłem. 8O 8O 8O

FCE - co jest zawarte w Egzaminie

Pare przykładowych testów

A wyniki z FCE rozkładaja się na razie tak:

A-8% (trzeba, powalczyć o to) :D :D :D

B-33%

C-39%

D-12%

E-8%

A,B,C - Ci którzy zdali FCE, 60% zaliczone na ocenę C

D,E - no coz, trzeba próbowac, az 20% niezdało 8O :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sluchajcie ja mam pytanie odnosnie FCE mianowicie jaki jest tego poziom bo anglika ucze sie od chyba 10 roku zycia wiec ok 10-11 lat teraz jestem na pierwszym roku studiow i wedlug testu klasyfikacyjnego dostalem sie na lower-intermadiate powiedzcie mi czy moge podejsc do FCE czy pojsc na kurs przygotowawczy???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podajcie mi gdzie w warszawie mozna zdawac FCE ale sam egzamin aby nie chodzic na kursy przygotowawcze.

Jesli dobrze pamiętam skontaktuj sie z The British Council i tam powinni ci dac namiary co, gdzie i kiedy.

Adres:

Al. Jerozolimskie 59

00-697 W-wa

te. (022) 695 59 37

3majcie kciuki za wszystkich zdających w grudniu ( też tam będe :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli dobrze pamiętam skontaktuj sie z The British Council i tam powinni ci dac namiary co, gdzie i kiedy.

Adres:

Al. Jerozolimskie 59

00-697 W-wa

te. (022) 695 59 37

3majcie kciuki za wszystkich zdających w grudniu ( też tam będe  :D )

Nom wzajemnie, ja też się wybieram :D :twisted: będzie się działo, mam nadzieję, że wejdę z jakims kolesiem, który sie zna na rzeczy :) :? Bo wejedzie taki co ledwo się porusza w angielskim i są problemy z zagajeniem rozmowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez zdawalem FCE - CZERWIEC 2k3, wyniki bede mial dopiero w sierpniu. xslimakx IMHO bez kursu to nie podchodz do tego egzaminu, kosztuje chyba cos 150zł wiecej niz tych, ktorzy gdzies uczeszczali. A taki kurs naprawde duzo daje, przynajmniej u mnie w Yorku w KrK byly cztery Mocki (fikcyjne egzaminy), speaking i to czesto itp. Z gramatyki polecam ksiazke Michaela Vince'a First Certificate Language Practice. Musze powiedziec, ze mam ta ksiazke, ale jej nie uzywalem :P Prawie caly rok sie obijalem, w sierpniu zobacze z jakim skutkiem. Ale ta ksiazka jest naprawde dobra. Na speaking najlepiej umowic sie juz z kumplem z grupy i z nim cwiczyc na Mockach. U mnie 3/4 grupy stchurzylo i nie podejmowalo FCE w czerwcu tylko sobie przekladali na grudzien (a w grudniu stwierdza, ze FCE jest niepotrzebny (i slusznie stwierdza), ale narazie ostro mowia, ze beda zdawac). Allen3 ty tez wybierasz sie na FCE, bez obrazy, ale pamietam jak z Varool'em poprawialismy twoj podpis gdzie nie miales "s" w 3 os. liczby pojedynczej, i w ogoole z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y conditonal :? [ten sam z Jordanem] I teraz tez jestes pewien, ze jest dobrze :lol: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

odgrzebałem przedpotopowy (lol - lipiec 2003 :) ) topic bo właśnie za nieco ponad tydzień (4 i 5 grudnia) zdaję ten egzamin. Zdaje ktoś może w tym terminie w Wawie?

Jak myślicie, jak najlepiej wykorzystać ten tydzień ostatni? Uczyć się czegoś szczególnie? W sumie czuję się dość dobrze przygotowany, uczyłem się pod kątem zdanie FCE ze dwa lata (ogólnie angielskiego to już 5). Moja nauczycielka mówi, że co do oceny C to mogłaby na mnie sporo kasy postawić :wink: , a myśli, że i B powinienem bez problemu zaliczyć.

Pomimo jednak czuję pewien niepokój :? ale może to i dobrze bo trochę mobilizuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Którą część masz? Speaking, Listening czy Pisemne, Papers I, II, III (pisemne, Reading, Writing, UoE)?

Jeżeli chodzi o speaking, to wartoby pooglądać brytyjskie stacje TV, jak BBC News (dobre również do Listetningu), filmy in English bez napisów, a poza tym jakieś typowe formułki, Idiomy, jak np. cup of tea. Polecam www.ang.pl

Zasadniczo to nie jest takie trudne, jeżeli w ogóle się uczyłeś/przygotowałeś do FCE %-)) A jak masz lekkiego stresa, to 50tka "wody" na godzinkę, dwie przed i w drogę... %-)))

Życzę powodzenia!

P.S. tHuNaR, nie zauważyłęm Twojego posta, ale o mój Exam się nie musisz martwić, ponieważ zdałem, co więcej, UoE poszedł mi bardzo dobrze, ok. 80% :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomnij sobie jak sie pisze formal, informal letters and esseys. Modl sie o dobra pare na speaking. Na sluchaniu postaraj sie jak najbardziej skupic bo jest trudniejsze niz na testach przygotowawczych, czytanie i gramatyka to betka ;]

ps. zdalem na B w czerwcu tamtego roku (a i tak teraz stwierdzam bedac na filologi ze ten fce to o kant [gluteus maximus], niepotrzebny), powodzenia ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze odnośnie Listeningu, zalecam bardzo uważne słuchanie do ostatniego słowa. Często zdarza się, że na taśmie najpierw znajduje się mały haczyk (niby się zgadza z jedną z podanych w teście odpowiedzi), a ta faktyczna odpowiedź kryje się najczęściej w ostatnim zdaniu monologu/dialogu.

Tak w ogóle to ten certyfikat teraz to tylko kawałek papieru, który możemy pokazać na rozmowie kwalifikacyjnej/ w podaniu o pracę/ CV (swoją drogą i tak mało osób na niego spogląda). Szkoda, że z matury już nie zwalnia, bym nie musiał się przygotowywać do angielskiego, a tak niestety muszę siedzieć na nim. :(

Jeżeli ktoś miał próbną maturę z ang. w ubiegły wtorek, to wie o czym mówię, po prostu banał, wychodzi się po połowie (lub 3/4) czasu danego na rozwiązanie zadań. Poziom niższy od FCE, pod każdym względem, poza tym nawet Formal Letter nie było :shock: Cóż pozostaje teraz martwić się o tej w maju, ponieważ wątpię, aby zrobili testy o takim samym poziomie trudności...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te odpowiedzi w listeningu są tak układane, żeby każda się w tekście pojawiała. Ale tym się nie martwię...... jakoś pójdzie aby tylko "słyszalność" była dobra. Tak wogóle to jak to jest? Ze słuchawek się słucha czy z głośnika?

Najbardziej obawiam się speaking'u :? Mam nadzieję, że trafię na jakąś sensowną osobę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zdalem FCE i CAE na B (2 i 3 lata temu) i z tego co pamietam to FCE jest podstawowym egzaminem z naprawde podstawowych rzeczy ;] Najgorzej poszla mi gramatyka, ale jej nigdy sie tak naprawde nie uczylem, a wszystkie zadania robie "na czuja" albo "tak mi to lepiej wyglada" ;]

Z CAE bylo juz znacznie trudniej, po calym dniu egzaminow (tak, mialem je jednego dnia - z tego co pamietam...) bylem tak wypompowany ze nawet mysli nie moglem zebrac :P Od 9.00 do 18.00 nic tylko mnie maglowali. Ale poszlo niezle, a co wiecej warto bylo ;]

Zycze powodzenia na egzaminie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tak: FCE nie ma się co bać, zwłaszcza jak się chodzi na kurs.

CAE to taki trochę trudniejszy FCE, ale tu myślę, że kurs obowiązkowo, bo dokładnie wszystkie części są trudniejsze (poza Speakingiem, który tak samo lekko jest oceniany, no i Listening też dość prosty do zdania).

Natomiast jak ktoś by się szarpał na CPE to oczywiście bez kursu nie ma mowy, nawet jak był parę lat w Anglii ;] I tu już jest przepaść między poprzednim egzaminem - naprawdę wszystkie części to rzeźnia (przynajmniej tak było w czerwcu tego roku ;)).

Dlatego spokojnie z FCE stary - powinieneś zdać bez problemu. Martwić to się będziesz przy następnych ;) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te odpowiedzi w listeningu są tak układane, żeby każda się w tekście pojawiała. Ale tym się nie martwię...... jakoś pójdzie aby tylko "słyszalność" była dobra. Tak wogóle to jak to jest? Ze słuchawek się słucha czy z głośnika?  

Najbardziej obawiam się speaking'u  :? Mam nadzieję, że trafię na jakąś sensowną osobę

no wlasnie "slyszalnosc" jest najczesciej problemem...az sie dziwie ze jakosc nagran jest tak niska...serio..naprawde masakra (przynajmniej jak ja zdawalem)...

a tak btw. mam i FCE i CAE...zdane na C ale najwazniejsze ze mam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam pierdzielisz.. ja mialem 60% bo trafilem na jakas mereze co powinna skonczyc edukacje z angielskim na 3 grupie w przedszkolu.. spiepszyla mi wszystko.

Neon tu to moze byc troche i twojej winy bo zasada jest taka ze jak koles nic nie mowi to ty go musisz ciagnac za jezyk i cos powie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jestem po sporej czesci egzaminu :) W weekend miałem listening i speaking. Poszło w sumie nie tak źle, myślę, że nawet z tego te 60% na C powinno spokojnie być. Listening był troszkę trudny i to nie tylko według mnie, gadałem z innymi i też tak sądzili... natomiast na speakingu trafiłem na osobę o podobnych umiejętnościach więc też nie było problemów z dogadaniem się. Ogólnie to na egzaminie z mówienia panuje miła atmosfera i daje się jakoś ten stresik przezwyciężyć. :)

I tak nastawiałem się i najwięcej uczyłem na writing, reading i use of english, także myślę, że tam trochę nadrobię. Będę to pisał 14 grudnia, potem już tylko 9 tygodni czekania na wynik :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam pierdzielisz.. ja mialem 60% bo trafilem na jakas mereze co powinna skonczyc edukacje z angielskim na 3 grupie w przedszkolu.. spiepszyla mi wszystko.

Neon tu to moze byc troche i twojej winy bo zasada jest taka ze jak koles nic nie mowi to ty go musisz ciagnac za jezyk i cos powie.

Dokładnie, ja się przyznam, że chyba też przez to parę punktów straciłem na CPE, bo za mało podtrzymywałem dyskusję. O to właśnie chodzi w speakingu - jak nie dopuścić, żeby rozmowa się samoistnie przerwała, to pokazuje poziom interakcji, który jest bardzo ważny w tej części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi