Skocz do zawartości
MantisGhost

Xp I Opensuse

Rekomendowane odpowiedzi

sprawa taka nie wiem gdzie umiescic ten post wiec pisze tu. Mam dychol 160 na ktorej mialem xp pro wydzielilem 11 gb na 3 partycje linuxoskie wiecie swap ext3 itp nie znam sie na tym za bardzo :P zainstalowalem susła i wlazl xp cacy (tak niby mialo byc).

Teraz problem za kazdym razem jak odpalam kompa wlacza sie windows mialem taka cicha nadzieje ze linux wepcha sobie sam jakiego boot loadera albo przerowi boot.ini ale nie po co lepiej zeby czlowiek [ciach!]icy dostal probojac cos z tym zrobic tak wiec mam problem i pytanie

wie ktos jak zrobic zeby pokazal mi sie ekran wyboru systemow ale windosowski ???

P.S. w 3 i kapke naczytalem sie o roznych bootach wnecie i nie dosc ze leb mnie boli i mam metlik to nic juz z tego nie wiem pomozcie bo wysiadam -_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przy instalacji zaznaczyłeś, aby wrzuciło bootloader? Możesz dostać się do Linuxa? Działa LILO/Grub?

Windowsowski boot manager można złapać zaraz po przejściu przez LILO/Grub. Niestety ten manager nie widzi Linuxa i teoretycznie nie obsługuje go. Można to zrobić, ale jest z tym dużo więcej zabawy, niż dorzucenie Windows do LILO/Grub.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi