zdziseek Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Witam, posiadam procesor Pentium D 820 2.8Ghz @ 3.01Ghz (OC narazie tylko 15mhz na FSB gdyż zauwazyłem wzrost temperatury) na płycie AsRock 775 Dual Vista. I stąd też moje pytanie. Obecnie wg programów typu AIDA32 FanSpeed i wg Biosu temp procka w stresie na 100% działania w programie SP2004 wynosi 65*C płyty 40*C i HDD 40*C. Czy to sa normalne parametry dla tego procka? bo czytałem ze Pentium D lubią sie grzac. Czy moze inwestowac w chłodzenie? Jeśli tak to myslałem o 2wentylatorkach. Jeden chciałem dać z boku (fabryczne miejsce na wentyl w obudowie rozstaw dziurek ok 80mm więć wentyl 92mm tak?) i jeden taki sam wentyl z tyłu? Moglibyście doradzić jakie wentylatory i czy jest to dobry układ tzn bok+ tył? Mam jeszcze jakiś standardowy wentyl z przodku obudowy co wieje na HDD ale on bardziej świeci niż dmucha prędzej taki nic dający bajer wizualny. I czy są 2 typy wentyli tzn takich że jedne tłoczą do środka a drugie wyciągają? Bo tak sobie o wyobrażałem że ten boczny by tłoczył do środka a ten z tylu wyciągał? Czy to bez sensu i lepiej dwa wyciągające? Wiem że dużo pytań ale jestem laikiem jęsli chodzi o chłodzenie. Dziękuję z góry za każdą pomoc i pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 jesli chodzi o przepływ powietrza to najlepiej chyba przód tył na bok nie dawac wentyla , a tak a propo tej temperatury weź sprawdź dotykowo czyli połusz reke na radiator i sprawdź czy ma on te 65*C jesli bedzie pazyc to powinien miec tyle ! PS: jakie masz wentyle 80X80 w budzie ?? i jaka masz bude ?? PS2: powymieniaj wentylatory na wydajniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 niech będzie tak: przód nawiew na dyski bok nawiew dla chłodzenie procesora/grafiki/ramu tył wywiew ciepełka z obudowy 1. generalnie wentylatory są uniwersalne (czyli mozna zmieniajac stronę dać jako nawiew lub wywiew) 2. sa wyjatki jak niektóre konstrukcje od arctic coling o wygladzie pająka lub pajęczyn :) - te tylko na wywiew 3. daj poza tym jakies porzadne chłodzenie na procesor bo pewnie masz standardwe chłodzienie dobry będzie arctic cooling freezer 7 PRO 4. jak rozstaw dziur 80mm to wentyle muszą być 80mm :) 5. dobre i tanie wentyle to arctic cooling, zalman @orlontko: 6. weź do ręki słownik ortograficzny 7. domyślam sie że buda ma tylko otwory 80mm wieć przewiew przód>tył będzie za słaby wiec warto z boku też wstawic coś na nawiew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdziseek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Nie moge zmienić wentyla z przodu gdyż mam taka dziwną troche bude ze otwiera sie też z przodu i żeby zmienić ten wentyl trzeba zerwać plomy na obudowie a nie chce narazie tego robić więc ten wentyl musi zostać niestety pozatym przy normalnej pracy temp HDD oscyluje w okolicach 33-35*C wiec jest chyba do przyjęcia? Gdzieś na necie niejednokrotnie spotkałem sie z tezą że do rozstawu dziurek w moim przypadku ok 80mm trzeba dołożyc około centymetra i wtedy potrzebujemy wentylator 92mm więc jak jest naprawde jakie mam kupić? Skołowany jestem teraz hehe. Podoba mi się twój pomysł żeby jeden wentyl dmuchał na procek ram itd czylu z boku obudowy a drugi wyciągacz na tył. I ten tylny mocować do górnego miejsca czy dolnego? bo mam dwa miejsca na wentyle z tyłu jeden nad drugim. Napisałeś że zalman lub cooling tylko jakie te wentylatorki 2 takie same? i jaki ten rozstaw? w całej budzie mam rozstaw ok 80mm i z boku i dwa z tyłu. Można prosic o zaproponowanie konkretnych modeli wentylatorków? I jeszcze mam pytanie do tego arctic cooling freezer 7 PRO na allegro wyczytałem ze kreci sie do 2500 czy to nie mało? ten intelowski na procku w 100% stresie przy 65*C kreci sie do ponad 4500rpm. Znów dużo pytań ale kto pyta nie błądzi mam nadzieje że wy spece mi pomożecie. Dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 1. ok dyski moga pracować w takiej temperaturze 2. 80mm to dlugość boku wentylatora, a dokładniej miedzy dziurkami w naroznikach, jeśli w budzie masz też rozstaw między naroznymi srubkami 80mm to potrzebujesz wentyla 80mm, najprostsza metoda linijka w dłoń :) 3. skoro masz 2 miejsca na 80mm z tyłu to wstaw dwa wolniejsze wentylatory i będzie ciszej i wydajniej niz 1 mocny 4. nie wiem jak geste jest podzurawienie otworów na wentylatory, jesli, masz obudowe typu tracer/modecom/logic to warto szukać wentylatorów 1600-1700obr, bo tam dziurek jest mało i duzo blachy pomiedzy nimi 5. proponuję taki zestaw: http://www.allegro.pl/item182122890_arctic...atis_gw_6l.html http://www.allegro.pl/item181772300_arctic...y_aab_16db.html (x2) http://www.allegro.pl/item181772287_arctic...dajny_18db.html http://www.allegro.pl/item182122828_arctic...zewodzaca_.html http://www.allegro.pl/item182122794_gumowe...rgania_aab.html (x4) ja montuję zawsze wentylatory na kołkach bo eliminuje to drgania przenoszone na obudowę, wiec 3 zł za komplet to wydatek który sie oplaca :), rózni ludzie mają rózne zdanie na temat konsystencji/jakosci/czasem starości pasty dołaczonej do ac 7 PRO wiec dorzuciłem tam dobrą i sprawdzona as ceramiqe wszystko w jednym miejscu, dosć tanio i chyba nawet przesyłka gratis 6. fryzjer będzie znacznie wydajniejszy od boxa bo ma heatpipy ktore doprowadzaja ciepło na liski, które maja większa powierzchnie niz w boxowym chłodzeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...