Skocz do zawartości
44ash

Genius Sw-hf5.1 5000 - Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem do niedawna szczęśliwym posiadaczem zestawu Genius SW-HF5.1 5000. Wrażenia z odsłuchu były bardzo pozytywne. Jakość wykonania i estetyka bez zarzutu, jednym słowem za tą cenę nic lepszego sie nie znajdzie (dałem za nie niespełna 400 PLN w sklepie w Wawie). Głośniki spisywały się dobrze przez 3 miesiące. Niestety pewnego dnia subwoofer po 20 minutach głośniejszego słuchania (ale bez przesady bo sąsiedzi by mnie na taczce wywieźli) zaczął wydawać z siebie nieprzyjemne metaliczne dźwięki. Domyślam się że mogły obluzować się jakieś elementy tranformatora. Niestety na tym się nie skończyło po jakiś kolejnych 10 minutach sub ucichł zupełnie.

Na domiar złego dowiedziałem się że znajomy miał bardzo podobny problem ze swoim zestawem Geniusa (posiada identyczny) Teraz zastanawiam się czy to ogólna tendencja czy po prostu miałem pecha? Oczywiście zestaw na gwarancji 24 miesięcznej wiec mam nadzieję że nie będzie problemów z reklamacją. Wiozę go w przyszłym tygodniu do serwisu.

Miał ktoś może podobne doświadczenie z tym zestawem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem już na innym forum o płonącym subie Geniusa. Może to @grzebar44 o nim pisał... już nie pamiętam ;)

W tamtym przypadku, z tego co pamiętam wcale nie był katowany. ktoś na "normalnym" poziomie słuchał muzyki. W sumie udało się mu że był akurat w pobliżu, bo mogło się to skończyć gorzej.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to ja pisałem, to mnie się sub zapalił. Dziś odebrałem NOWY zestaw i..... NIE DZIAŁA!!!!!!!! Spalony bezpiecznik, włożyłem inny, pyk i koniec.

Dzwoniłem do sklepu (Reset Kraków), postarają mi się do ręki dać nowy zestaw lub oddać kasę. Jak dla mnie Genius to KUPA i już.

Nie wiem, co kupię, ale stan mojego wk....nia jest ogromny. I to nie ja, te głosniki po prostu tak padają (przyznali sie w sklepie).

NIE POLECAM!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to nie ja, te głosniki po prostu tak padają (przyznali sie w sklepie).

NIE POLECAM!!!!!!!!

"To se k..wa polatalam" tyle mam do powiedzenia na ten temat!

Najgorsze jest to ze w takiej cenie glosnikow sie nie kupi z podobnymi parametrami. Co prawda odleglosc sygnal szum nie jest powalajaca ale ja tam nie mam audiofilskiego ucha i naprawde mi podobalo jak graly. Kolejny pulap cenowy to jest ~1000 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są jeszcze G500 Creative - jak trafię, to je kupię :-)

Hmm nie wiem z tego co sie orientuje tam tylko sub jest z drewna a satelity z plastiku... Chociaz zeczywiscie cenowo porownywalne do Geniusa

Za cene tych Creative'ow mozna miec KODA AM 950 i bylby to lepszy wybor...

Edytowane przez 44ash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te Kody czasami nie potrzebują jeszcze wzmacniacza 5.1 do szczęścia?

Z tego co wiem to potrzebuja ale za to masz glosniki z impedancja 8 omowa (chociaz nie podoba mi sie glosnik centralny w tym modelu).

Swoja droga jesteb bardzo ciekawy czy ktos kto zna sie na elektronice i audio rozkladal Geniusy na czesci pierwsze zeby zobaczyc jakie jest wykonanie elektroniki, zastosowane elementy i tak dalej. Nigdzie nie moglem znalezc takiego opisu. Jak ktos dysponuje czyms takim to bym chetnie poczytal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem i przetestowałem Creative G500. Trochę wad (podłączenie sygnału i głośników jak w pierdziawkach za 100zł, krótkie kable) al jednio co mogę powiedzieć o basie: O K....A!!!!!!!!!!!! Reszta po regulacji gra pięknie. Satelity nie dają basu, wiec mogą być z plastiku. Ale jakbym miał kasę (drugie tyle), dołożyłbym do Logitech Z-5500. Słyszałem jak grają i nie chciałem wracać do domu :-) ps właśnie dostałem trzeci komplet Geniusów-będę je sprzedawał. Są nowe, nierozpakowane-mam pecha do tej marki, wolę nie sprawdzać ... :-)

Edytowane przez grzebar44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi