zurg Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam! Proszę o pomoc. Potrzebuję nieco wzmocnić starego kompa. Płyta główna: K7T266 Pro2-U Procesor: Athlon 2000+ Grafika: Pochodna NVIDIA GeForce4 64 MB RAM Pamięć: 1 kość 256 MB (jakiś no name) w jednej kości. Jeden bank pamięci wolny Stwierdziłem, że najprościej i najlepiej będzie dołożyć nieco pamięci RAM (Windows XP przy takiej konfiguracji radzi sobie średnio). I tu jest moje pytanie: Dobrałem się do specyfikacji technicznej płyty głównej. Według niej: - max obsługiwany to 2 GB RAM - pasujące pamięci to: Main Memory - Supports four memory banks using two 184-pin DDR DIMMs. - Supports up to 2GB PC2100/1600 DDR SDRAMs. - Supports 2.5v DDR SDRAM. Czyli najlepiej byłoby według mnie dołożyć 1 kość 1 GB RAM. Tutaj potrzebuję waszej pomocy. Czy powyższe oznaczenia oznaczają że pasować będzie następująca pamięć: http://www.tre.pl/index.php?docid=abctowar&id=28023 I jak rozumiem nic wyżej taktowanego nie mogę włożyć? Wybaczcie jeśli pytanie jest idiotyczne ale wolę dla świętego spokoju się upewnić. Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez zurg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Kupuj jakiekolwiek 400 - zostaną po prostu spowolnione do szyny 266, a będziesz mógł ustawić ostrzejsze timingi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XvAK Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Możesz brać np. TO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) Ja bym dołożył do Samsunga 1Gb 400Mhz UCCC za 260 zł. PS. Tak wogóle, to ja bym sprzedał wszystko, dołożył kasy i przeszedł na s.754/939/AM2. Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 IMO bez sensu brać coś lepszego niż GoodRAM/Elixir - i tak tego nie wykorzystasz na takim sprzęcie. BTW miguel707 czyżbyś też zaczął promować Samsungi?? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) A jak sie kręcą te samsungi uccc?? Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 BTW miguel707 czyżbyś też zaczął promować Samsungi?? :P Tak :) Zakładam niedługo konto bankowe i od razu je kupuję - już jestem zdecydowany. Przekonał mnie jeszcze do nich ten topic. A sprzedając wszystko i dopłacając 300 zł : Sprzedaj : Mobo : 50 zł Proc : 100 zł Ram : 20 zł Grafa : 40 zł RAZEM : 510 zł do wydania No i ja kupiłbym zestaw na AM2 z integrowaną grafą : Mobo : Asus M2V-MX - 190 zł Proc : AMD Sempron 3000+ AM2 - 106 zł Ram : GoodRam 1Gb 667Mhz - 180 zł RAZEM : 476 zł Lub złożyć zestaw z tanią kartą graficzną na PCI-EX Mobo : Biostar NF4U AM2G - 203 zł Proc : AMD Sempron 3000+ AM2 - 106 zł RAM : GoodRam 512Mb 667Mhz - 90 zł Grafa : 6600 z Allegro ~ 120 zł Razem : 519 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zurg Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Ostatnio nie miałem zbytnio dostępu do komputera stąd brak mojej odpowiedzi... Dziękuję wszystkim za rady. Po kolei: YogiCK, XvAK, miguel707 - jak rozumiem mogę wziąć dowolne DDR i będę działać? Co najwyżej zostaną spowolnione do szybkości płyty głównej czyli 266 MHz? miguel707 - dzięki za wyliczenia. Jednak mam taką sytuację że lepiej nie pchać się w kupowanie/sprzedaż komputera. Nie chcę się nim potem opiekować. Chcę po prostu dołożyć RAM. Ogólnie ponawiam pytanie - czy dowolny DDR będzie pasował do podanej płyty głównej np coś takiego: http://www.agito.pl/product/36101?bid=40 I chyba nie ma sensu wkładać nic lepszego? Nie zamierzam grzebać w ustawieniach kości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Tak, wszystko będzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zurg Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 (edytowane) Tak, wszystko będzie działać.Dzięki Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Cenię waszą wiedzę na ten temat jednak w tym przypadku chodziło mi właśnie o jak najtańszy zakup 1 GB RAM który będzie współpracował z podaną płytą główną. Edytowane 22 Kwietnia 2007 przez zurg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość super_tryk Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Dzięki Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Cenię waszą wiedzę na ten temat jednak w tym przypadku chodziło mi właśnie o jak najtańszy zakup 1 GB RAM który będzie współpracował z podaną płytą główną. Uwaga, roznie z tymi nowymi DDRami jest, zalezy od plyty glownej i od biosu, mialem przypadki ze na starszych KT266 nie chodzily DDR 400, i nie zawsze plyta widziala 1 GB RAMu dla bezpieczenstwa wez lepiej wolniejsze np. DDR 333 i napewno poleca, co prawda sa drozsze od DR 400 ale nie ma z nimi klopotow np. http://www.proline.com.pl/shop.php?prodid=...+512MB+2700+333 A jesli chodzi o DDR 400 to lepiej kupic od zaprzyjaznionego sprzedawcy bo jelsi mialby nie chodzic to zawsze mozna zamienic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zurg Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Uwaga, roznie z tymi nowymi DDRami jest, zalezy od plyty glownej i od biosu, mialem przypadki ze na starszych KT266 nie chodzily DDR 400, i nie zawsze plyta widziala 1 GB RAMu dla bezpieczenstwa wez lepiej wolniejsze np. DDR 333 i napewno poleca, co prawda sa drozsze od DR 400 ale nie ma z nimi klopotow np. http://www.proline.com.pl/shop.php?prodid=...+512MB+2700+333 A jesli chodzi o DDR 400 to lepiej kupic od zaprzyjaznionego sprzedawcy bo jelsi mialby nie chodzic to zawsze mozna zamienic Dzięki za ostrzeżenie. Właśnie naciskam sklep czy mogę odesłać kość w razie takich problemów. Jak rozumiem problem albo pojawi się od razu albo wcale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zurg Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Pamięć dotarła, działa bezproblemowo. Dziękuję wszystkim za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...