miron72 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Koleżanka i jej komputer -w rozdzielczości 1280x1024(CRT Samtron) obraz lekko pulsuje jasnością.O pół tonu jaśniej i ciemnieje ale nie cały czas.Czasem dwa razy i przerwa ,a czasem więcej.Zarówno w pulpicie(2D) jak i w markach(ale puszczanych w 10280x1024) czy grach(i znów -rozdzielczość 1280...).Komp zaplombowany -kurzu w środku nie ma zbytnio(ma okno). Pulsowanie występuje zarówno na świeżo jak i na dawno włączonym komputerze. Grafika -jak w moim podpisie ale non OC(które zresztą nic w tej sytuacji nie zmieniło). Procesor 64ka 3000 na płycie jak w moim podpisie(nie kręcona) RAM 2x512 667 Kingstone 5-5-5-15 Zasilacz Enermax 465 czy jakoś tak. Monitor -max 1280x1024/60 W innych(tu -niższych rozdzielczościach) zero problemu.Temperatury wszystkie w normie zdecydowanie.Napięcia też(ale programowo sprawdzałem ,bo nioe ma jak miernika wpiąć).Marki przechodzi.Ogólnie zero zawieszeń w grach i chodzą jak na ten konfig odpowiednio -żadnych odchył dziwacznych.Normalnie bym kartę albo falowanie napięć podejrzewał ale jak marka puszczę w full opcji plus ustawienia ze sterów(transparent AA i inne) w 1024/768 to wszystko cacy.Tylko 1028...nawet w 2D. Pomoże ktoś?Na tygodniu jak kumpela wróci to monitor jakiś podepnę ale na ten moment wiem nic :cry: .Podkręciłem sprzęt u niej tak w miarę(liczyłem ,że się zasilacz zdradzi) ale nic to nie zmieniło. Kumpela na mnie liczy ,a ja tylko kiwam głową :oops: Aha -winda poszła od podstaw i tylko stery, marki wrzuciłem i...to samo. Monitor czy karta?Bo raczej coś z tych chyba.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Może za wysokie odświeżanie ustawione?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) Może za wysokie odświeżanie ustawione??No nie -ma ukryte tryby nieobsługiwane.10280x1024/60Hz to juz stary standard(jak ten monitor). Niżej niz 60Hz sie nie da przy tej rozdzielczości. Bardziej jednak faktycznie monitor obstawiam niz kartę, która nawet po OC nie zmienia nic w wyświetlaniu(artefaktów ani sladu) Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Na niższych rozdzielczościach ok ? Ustaw większe odświeżanie na min 72 hz. Przy 60hz to oczy siadają :/. I zobacz czy wtedy miga. Obok nie ma głosników ? Za monitorem też nie ma jakiś źródeł elektromagnetycznych ? Podpinałeś ten monitor do innego gniazdka? (w innym pokoju?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) Na niższych rozdzielczościach ok ? Ustaw większe odświeżanie na min 72 hz. Przy 60hz to oczy siadają :/. I zobacz czy wtedy miga. Obok nie ma głosników ? Za monitorem też nie ma jakiś źródeł elektromagnetycznych ? Podpinałeś ten monitor do innego gniazdka? (w innym pokoju?).Odświeżanie 60 Hz dla tego "cacka' w 1280... to max.Żadnych generatorów nie ma w pobliżu(nawet komórki chłopak nie kładzie tam -czyścioszek jest).To się zaczęło klilka dni temu. Normalnie pulpit 1024/768/85Hz -ustawiłem wyżej ,by obadać czy w 2D też pulsuje(no i owszem).Migotanie typowe dla tych ustawien też jest ale niezależnie.Pulsowanie powolne(jak juz jest to na oko 1Hz) jasnością wcale się z nim nie łączy w widoczny sposób.Pojawia się zawsze tyle ,że nieregularnie i na różne okresy(od około 2 do klikunastu sekund). Niższe wszystkie ok -nawet jak kartę maksymalnie testem i ustawieniami sterowników +Oc obciążę to jest ok.Oprócz wiadomej -1280x1024.Chyba monitor mówi "good bye"... Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 A ile lat ma monitor :>? Na pewno ta rozdzielczość już mu nie służy. Poza tym ile cali ma monitor :>? 17 ? Zmniejsz rodzielczość. Sądze jednak że czas użytkowania jego się kończy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Na początek, to na 99,9% wina monitora. Wiekowa zabawka i do tego niskiej klasy. Jeśli zależy Ci na oczach koleżanki, to poradź jej zakup nowego LCD lub CRT z konkretnymi parametrami. Idąc po najniższej linii oporu to można brać coś markowego z Allegro - Nokia, Eizo, LG. Generalnie 100Hz w 1024x768 w 17 calach to podstawa. Niżej nie da się pracować - przynajmniej ja już nie potrafię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Na początek....Tak -100% racji.Jak tylko ustalę 100% monitora winę(prawie juz pewną) zamierzam to samo poradzić(w czym mnie tu upewniacie zresztą -dziękuję) koleżance. Monitor 17'' i ma około 3 lat.A ,że dzieciak z mama go na zmiane używają więc nie jest jak niektóre z Allegro -"raz włączyłem ,nie w moim typie i dwa lata leżał więc sprzedaję ,bo po co mi?" :D Chyba rzeczywiscie jest juz wypierdziany mocno. Te 60Hz oczy mi załzawia po ok.15 minutach.Horror dla ślepek. Kobietka wie o tym ale z kasą jest...jak to w życiu.Wygląda na to ,że będą sie musieli sprężyc ,bo ten CRT na spotkanie z Manitou najwyraźniej juz podąża :sad: Dziękuję Panowie za pomoc i zainteresowanie.Jak tylko coś tam podepnę innego i się wyjaśni to napiszę.Może ktoś na podobny problem trafi kiedyś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Ciężka sprawa ;). Zmniejsz rozdziałke do 1024 i musi przeboleć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Ja wyrwałem jakiś czas temu Eizo F520 za 100PLN, ostrość, kontrast, kolory i ogólnie parametry o niebo lepsze od tych "mydelniczek" po 300PLN. Nie dalej jak wczoraj zaś kupiłem bratu Eizo 21''. Nie pamiętam modelu, jak przyjdzie koło wtorku, środy, to zdam relację. Generalnie 1280x1024@100Hz. 129,99 + 35 przesyłka i 3 miechy gwarancji. Liczę na jakość zbliżoną do mojego. Wracając do tematu, to większość monitorów niskiej klasy może mieć opory w wyższych rozdzielczościach. Co więcej, dla 17 cali, optymalna praca to właśnie 1024x768. Ustawianie wyżej ma sens w przypadku grafików i na odpowiednim do tego sprzęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) Na początek, to na 99,9% wina monitora. Wiekowa zabawka i do tego niskiej klasy. Jeśli zależy Ci na oczach koleżanki, to poradź jej zakup nowego LCD lub CRT z konkretnymi parametrami. Idąc po najniższej linii oporu to można brać coś markowego z Allegro - Nokia, Eizo, LG. Generalnie 100Hz w 1024x768 w 17 calach to podstawa. Niżej nie da się pracować - przynajmniej ja już nie potrafię. a tam ja mam na moim delu 17" P793 (matryca Diamondtron) 100hz w 1152 i 85 w 1280.. pracuje w 1280 od dlugiego czasu a wczesniej na 1152 (razem juz z 2 lata) i nie zauwazam slepniecia z powodu takiej rozdzielczosci na CRT ... ;p optymalne odswiezanie dla CRT do 85 ... 100 to juz wypasik Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez Chaos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Dziś z pracy na szybko z monitorkiem do koleżanki, podłączenie i...dziękuje wszystkim ,bo mieliscie rację.Jej monitor klęka i tyle.Zabroniłem używać 1280x1024 póki go nie zmienią.Chyba faktycznie cos z Allegro 100Hzowego ale płaskie będę radził.Dzięki raz jeszcze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...