Skocz do zawartości
wamak

Evga Nforce 650i Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.galaxytech.com/ProductMB_Details.asp?id=144

Na pierwszy rzut oka brak dwóch faz, dodatkowe złącze Molex i ATA i jakieś porty I/O.

Dokładnie.

Brak dwóch faz, trochę inne rozmieszczenie gniazd, dodatkowe złącze molex.

Ewidentnie produkt foxxcona tak jak Evga ale jakby trochę zubożony, na pewno tańszy.

Ciekawe jak z własnościami?

EDIT: Bios w sokecie jak w A1 (+)

Edytowane przez anemus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zwracam sie do Was drodzy doswiadczeni overclockerzy z ogromna prosba. Dzisiaj z zamiarem oc zamowilem E2140, EVGA nForce 650i Ultra oraz PDP Patriot DRR2 Dual Channel 2GB 667. Problem w tym, ze beda to moje pierwsze kroczki w ogromnym i niebezpiecznym swiecie overclockingu :P W zwiazku z powyzszym licze na Wasza pomoc. Bardzo prosze o opisanie jak najprostszym jezykiem kolejnych krokow, tak abym bezproblemowo mogl przebrnac przez oc i wycisnac z cpu i ramu ostatnie krople wydajnosci :) Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo.... fajnie, że Patrioty zamówiłeś, napiszesz jak się kręcą :D Co do podkręcania - poczekaj aż Ci to wszystko przyjdzie, to przypuszczalnie domyślisz się co i jak, tylko nie przegnij z napięciem, a poza tym to chyba możesz robić co chcesz - Overcklocking Recovery działa na tej płycie bdb. Podnosisz szynę FSB (na tej płycie QPB, która równa się FSBx4), na początek na 266MHz. Działa, to podnosisz dalej, jak komp jest niestabilny, podnosisz napięcie, tak do 1,4V to na boxie myślę spokojnie, powinieneś tak do 3000 - 3100MHz dociągnąć.

Mam takie pytanie do reszty posiadaczy - czy u Was jest jakieś skalowanie osiągów pamięci z napięciem? Bo u mnie żadne. Albo to wada płyty - rewizja T1, albo koniec moich pamięci wypadł akurat tak, że się kończą na standardowych ustawieniach. Ma ktoś A1 na forum?

Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

USB na płycie, które można wyprowadzić na panel z przodu obudowy jest w wersji 1.1?? Nie wiem - może coś źle połączyłem, ale znacznie wolniej działa mi to niż to z tyłu. Przebogaty manual nic nie wspomina o tym fakcie - dlatego pytam bo nie wiem jak się za to zabrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnąłem sobie manual w pdfie do A1. Wiele rzeczy jest wspólne do tych płyt. Wszędzie jest wyraźnie zaznaczone o portach USB 2.0. Ja takich rzeczy nie zauważyłem. A na czym sprawdzałeś? Jest chyba jakiś soft do sprawdzania np. odczytu z pendrive, przypuszczam, że prędkość portu USB też będzie miała na to wpływ. Ja mam Cruzera Micro San Diska 1GB i żadnych nieprawidłowości nie zauważyłem. HDTach zdaje się sprawdza prędkość odczytu, ale nie jestem na 100% pewien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zrobilem Vdrop moda :)

Po zabiegu przy VCore 1.168V zarowno idle jak i stress maja taka sama wartosc (brak vdrop'a), a przy 1.296V podczas stresu mam 1.304V :)

Wczesniej byl vdrop rzedu 0.01V przy niskim napieciu a troche wiecej przy wyzszym..

Tak wogole to ten opis jest dla wersji A1 (TROSZECZKE inna budowa), ale po zrobieniu zdjec mojej T1 z latwoscia rozpoznalem newralgiczne kondki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie

Na tym forum jestem nowy, przeczytałem cały temat i mam parę pytań i spostrzeżeń:

Konfig.:

Pentium Dual Core 2160

Freezer7Pro

EVGA nf650i T1

PDP Patriot 2x1GB LLK [wg producenta 800 CL4 i 1000CL5 na nieco wyższym vmem]

X800GTO 256/256 400/980@590/1270

Tagan U25 600W

reszta sprzętu myślę, mniej istotna.

-Potwierdzam bardzo słaby o/c pamięci- nie chcą chodzić stabilnie na 800 CL4 na 2.1V, a na CL5 1000MHz to marzenie[komp nie bootuje]- nawet na 900 CL5 2.1V nie ma stabilności

-Występuje również dziura w FSB między ~300 a ~320

-VCoreDroop rzędu 0,04V, ale w/w pencil mod zastosuję :-P

-No i to co mnie najbardziej irytuje płyta, która miała wyciągnąć FSB >470 odmawia posłuszeństwa już przy 345.

nfSPPV nic nie zmienia- czy 1.2 czy 1.5

napęcie chipsetu 1.4 [obniżanie nic nie daje]

na procku również podnoszenie od stabilnego 1.45V [po vdroopie 1.41] do 1.6 nic nie daje- powyżej 345 komp w ogóle nie chce wstawać.

proc przy 3.0 [FSB 333-1333] na 1.45V ma 56* w ORTHOSIE Blend priorytet 10, ograniczeniem nie są więc w tym momencie temperatury układu.

Podjąłem pierwsze środki zaradcze: -zmieniłem BIOS [z wypaleniem płyty-dobry sposób] na p03- żadnej poprawy

-zainstalowałem wentylator 80mm na radiatorze chipsetu, który grzał się niemiłosiernie i teraz [sprawdzając "organoleptycznie"] jest letni, a poprawy żadnej w o/c.

Płytę też testowałem od tych QPB1380, co 15MHz do 2000, ażeby sprawdzić, czy nie mam do czynienia z kolejną dziurą, ale przy żadnym z wyższych ustawień komp nie chce wstać

Wygląda na to, że procesor ma jeszcze zapas, ale płyta nie daje rady z wyższym FSB.

Macie jakieś pomysły, żeby wyciągnąć wyższą magistralę????

Aha jeszcze jedna rzecz:

wzrost wydajności- na razie sprawdziłem NFS MW - skok o jedną rozdziałkę [przed moderną miałem P4 630@4.15GHz i 2x512 DDR2 533MHz 4-4-4-11 Kingstone@592 4-3-3-6, reszta konfigu taka sama] - 1280x1024 i ~30-35 klatek, a wcześniej 1024x768 ~30-35 klatek [detale full AAx4, AFx16]

SuperPI 1M z 31s na 20s, a w 3DSmarku05, który posiada CPU TEST wynik skoczył o 200 marków. 3DSmark03 [który jak przystało na stare benchmarki korzystał bardzo intensywnie z CPU] skoczył również tylko o 200PKT.

Na szczęście w grach jest różnica a w 3D smarki się nie gra, więc przykład ten podaje tylko jako "ciekawostkę"

EDIT:/Zapomniałem dodać, że próbowałem też zwiększać FSB na niższych mnożnikach i nadal FSB345 to max :angry:

Edytowane przez wojtek_blekitny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktycznie wszystko o czym piszesz występuje również u mnie. Pisałem już do gościa z EVGA - nic. Dzisiaj posłałem maila do innego, bo mają ich tam kilku na stronie EVGA. Założyłem też temat o słabym OC pamięci na forum EVGA - też nic. Mam wrażenie, że to delikatny problem i firma za bardzo nie chce o nim mówić. Moje kostki też mogą i 1000MHz CL5 zrobić - chociaż nie gwarantowane, ale z testów tak wynika. Natomiast robią tylko 860MHz CL5/733MHz CL4 na 1,8V. Moim zdaniem regulacja napięcia vdimm na tej płycie jest tylko w BIOSIE, natomiast kostki dalej chodzą na 1,8V, bo innego wytłumaczenia nie widzę. W zasadzie to powinieneś reklamować - bo nie chodzą na standardowych parametrach. Napisz topic na forum EVGA - nie zaszkodzi. Mogę Ci nawet pomóc w tłumaczeniu, jeśli chcesz, bo angielski jest u mnie raczej OK. Nie mam także stabilności na FSB 350 i więcej. Ogólnie mam średnią sztukę do OC., więc kokosów się nie spodziewam. Spróbuj może dołożyć radiatorek na SB - do ten układ jest wręcz wrzący. Chyba najgorętszy element na płycie. Dziurę w FSB również odnotowałem. Jedyne czym broni się ta płyta, to to, ze na 3GHz działa - w sumie mi wystarczy. No i dobry dźwięk jest. Chyba pozostaje nam czekać na nowy BIOS - ale on chyba musiał by być zaprojektowany całkiem od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniec proca - ach ten WALL :mur:

Wątpię, żeby to był konie proca, bo próbowałem też na niższych mnożnikach i komp nie wstawał na FSB 350 i mnożniku 8, co daje 2800MHz na procu, a przecież teraz chodzi stabilnie na 3000 i na mnożniku 9

W niedzielę pewnie pojadę do znajomego, który ma asusa P5B Deluxe i C2D E6300. Sprawdzę mojego proca na jego płycie i jego proca na mojej płycie i wtedy będę pewien, czy płyta ma dosyć czy procesor.

Co do pamięci to:

http://www.frazpc.pl/artykuly/497/Na/kolor...2/OCZ/i/PATRIOT

tu można przeczytać, że robią 1200MHz na 5-4-4-8 i 1120 na 4-4-4-12, ale potrzeba 2.5V

Na stronie producenta jest napisane, że mają gwarancję pracy na podwyższonym napięciu i pracują 800MHz CL4 1.9-2.1V, a jak mam takie ustawienia i 2.1V komp się wiesza co 15 minut a orthos w chwili startu się zatrzymuje;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać ta cała 650i Ultra od EVGA cieszy się dużym zainteresowaniem. W ostateczności miałem ją kupować, ale wystraszyłem się trochę po tym jak poczytałem że trochę problemów jej z niektórymi seriami. Obecnie mam Abita AB9 Pro, ale chyba złożę drugiego kompa na tej płycie.

@dobry_chlopak666:

Jak się spisuje infinity? Dobrze chłodzi, bo chcę swojego trochę kręcić ;)

Co do pamięci to:

http://www.frazpc.pl/artykuly/497/Na/kolor...2/OCZ/i/PATRIOT

tu można przeczytać, że robią 1200MHz na 5-4-4-8 i 1120 na 4-4-4-12, ale potrzeba 2.5V

Na stronie producenta jest napisane, że mają gwarancję pracy na podwyższonym napięciu i pracują 800MHz CL4 1.9-2.1V, a jak mam takie ustawienia i 2.1V komp się wiesza co 15 minut a orthos w chwili startu się zatrzymuje;/

Mam te pamięci (Patrioty LLK 2x1GB) są po prostu świetne. U mnie bez problemu działają na tych parametrach co podali w teście. Gwarancja obowiązuje do 1000MHz max. Po podkręceniu do ponad 100MHz u mnie stabilnie na 2.2V działa.

Edytowane przez Denek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkąd oddałem kostkę na gwarę (ach te microny d9 :?) jadę na dwóch modułach 2x1GB. Kostki jakby zyskały trochę większego wigoru. Wynika z tego, że układ zasilania ma problemy z zasilaniem pamięci i basta. Na 800MHz jedzie spokojnie ale na więcej już nie jest tak skłonny się zgadzać. Idzie mu tym gorzej im więcej modułów. Obciążalność jego jest po prostu niewystarczająca (nie jest w stanie dostarczyć odpowiednich prądów przy danym napięciu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojtek_błękitny -> napisz, czy testowałeś pamięci na 1T czy na 2T, bo na forum EVGA coś się ruszyło.

EDIT: Układ zasilania na tej płycie (T1) jest identyczny jak na 680i SLI, z tym, że tam jest EPS 8-PIN.

Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojtek_błękitny -> napisz, czy testowałeś pamięci na 1T czy na 2T, bo na forum EVGA coś się ruszyło.

EDIT: Układ zasilania na tej płycie (T1) jest identyczny jak na 680i SLI, z tym, że tam jest EPS 8-PIN.

Zasilania procka czy pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka - widziałem na fotce identyczny układ elementów, oznaczeń nie było widać, bo były z pasty - ktoś na forum EVGA napisał, że pod radiatorami na mosfety nie ma ani pasty ani taśmy :P Tylko cewki są całkowicie zabudowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) A na czym sprawdzałeś? (...)

Karta SD - na tym USB wyprowadzanym na przód obudowy są przestoje co kilka sekund i wszystko się masakrycznie dłuży - USB z tyłu - wszystko leci jak należy. Może fakt, iż nie update'owałem BIOSu jest ważny? Jakaś wersja może to poprawia? Zaraz poszukam czy jest jakiś changelog do biosów.

[edit]: Wszystko wskazuje na to, że wszystkie są 2.0 (dziwne by było właśnie jakby było inaczej). Więc nie wiem co może powodować te przestoje. :/

Edytowane przez John M. Kane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj to mnie na znak.pl rozlozyli wyslalem do nich zapytanie o dostepnosc tej plytki http://www.znak.pl/index.php?cid=327&s...i+Ultra+Premium gdyz chcialem zakupic ja w tym tygodniu a w odpowiedzi dostalem "Witam ta płyta w EVGA jeszcze nigdy nie byla dostepna, sa tylko wersje basic" az sie zdziwilem to po co oni wogole wystawiaja ja na sprzedaz skoro nigdy jej nie mieli :mur: a tak pozatym wie ktos gdzie mozna kupic wersje A1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 430 zł masz dużo innych lepszych płyt. Nie opłaca się moim zdaniem. Albo T1, albo IP-35E, Foxconna na P35, albo coś na 650i SLI (ale nie Asusa P5N-E) Chociaż może być ciekawa - T1 testowali tylko na egiełdzie, a A1 wszędzie i się zachwycali. Wyczuwam wałek - do ludzi poszły T1, czyli te tańsze/gorsze wersje, a ludzie myślą, ze to to samo co A1...

EDIT: Recenzje T1, które znalazłem. Zwróćcie uwagę na pudełka... :mur:

http://www.techwarelabs.com/reviews/motherboard/evgai650/

http://hardwarelogic.com/news/129/ARTICLE/...2007-08-10.html

EDIT: Przydatny link: http://www.hardforum.com/showthread.php?p=1031367598 Kurde, nigdzie nie znalazłem, żeby ktoś narzekał na regulację vdimm i OC pamięci. Wszystko tłumaczą "małym vdimm". Najpierw ustawiają 2.1V, a potem kręcą. Pewnie na 1.8V osiągną tyle samo... :mur:

Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Planuję nabyć tą płytę w rewizji T1 wraz z EVGA 8800GTS 320mb i Intel Core2 Duo E6550 nie jestem pewien co do pamięci ale najprawdopodobiej PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4.

I tu moje pytanie czy taka konfiguracja ma sęs? W testach wszystko wyglądało dobrze Intel Core 2 Duo E6400 kręcił się znakomicie i wsio działało stabilnie. Z jakimi trudnościami musiał bym się liczyć oprucz niskiego vdimm? Z tego co rozumiem przez niski vdimm niektore pamięci nie chcą działać albo się podkręcać przyznam że jestem laikiem a do kupna tej płyty zachęciły mnie recęzje. Z oc mam marginalne doświadczenie (celeron2ghz@2,66ghz i podkręcony 9800pro) ale chciał bym sprubować swoich sił przy tej konfiguracji, jakich efektow mogę się spodziewać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj włączyłem na 2T i chodzi stabilnie- 1h orthosa blend priorytet 10 i 0 błędów.Pamięci na 800MHz 4-4-4-12, vdimm 2.1

W niedziele się wyjaśni, czy to płyta ma dosyć, jeśli tak, to spróbuje się dogadać, żebym dopłacił i wezmę Asusa P5K bądź Asusa P5B

sober, nie pakuj się w tę płytę. Jak weźmiesz dobre pamięci [te, o których piszesz], to śmiało możesz wziąć np. asusa P5B na którym pamięci pójdą b. wysoko, bo napięcie nie będzie ograniczeniem i nie ma problemu, a i wysokie FSB umożliwi dobre o/c procka, który ma niski mnożnik [tylko 7x]

Edytowane przez wojtek_blekitny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 430 zł masz dużo innych lepszych płyt. Nie opłaca się moim zdaniem. Albo T1, albo IP-35E, Foxconna na P35, albo coś na 650i SLI (ale nie Asusa P5N-E) Chociaż może być ciekawa - T1 testowali tylko na egiełdzie, a A1 wszędzie i się zachwycali. Wyczuwam wałek - do ludzi poszły T1, czyli te tańsze/gorsze wersje, a ludzie myślą, ze to to samo co A1...

EDIT: Recenzje T1, które znalazłem. Zwróćcie uwagę na pudełka... :mur:

http://www.techwarelabs.com/reviews/motherboard/evgai650/

http://hardwarelogic.com/news/129/ARTICLE/...2007-08-10.html

EDIT: Przydatny link: http://www.hardforum.com/showthread.php?p=1031367598 Kurde, nigdzie nie znalazłem, żeby ktoś narzekał na regulację vdimm i OC pamięci. Wszystko tłumaczą "małym vdimm". Najpierw ustawiają 2.1V, a potem kręcą. Pewnie na 1.8V osiągną tyle samo... :mur:

Hmmm...Mam wersje T1 czyli ''gorszą''....pudełko miałem jedno kolorowe ciemno zielone...płyta moja wygląda dokladnie tak : Dołączona grafika

szkoda tylko że ja nie dostałem portów usb....tylu kabli sata...wyprowadzenia RS232...ani tylu instrukcji...dostalem tylko kartke poskładaną taką jak ostatnia ze zdięcia po prawej stronie..i tyle ....hmmm :mur:

Zaraz Zaraz....płyta z fotki to A1 (po powiększeniu widać na naklejce)....ale skoro tak to ...ekhm...czemu ma tylko 4 pinowe zasilanie ? i ma wszystkie fazy ???

Zmieniło sie coś między T1 a A1 ?? bo kiedyś różniły sie nie tylko wyposażeniem ale też samą budową płyty...ehhh już nic nie rozumiem naprawde...

Edytowane przez badboy88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sober, nie pakuj się w tę płytę. Jak weźmiesz dobre pamięci [te, o których piszesz], to śmiało możesz wziąć np. asusa P5B na którym pamięci pójdą b. wysoko, bo napięcie nie będzie ograniczeniem i nie ma problemu, a i wysokie FSB umożliwi dobre o/c procka, który ma niski mnożnik [tylko 7x]

Chciałem nabyć OCZ reapery, ale jak sie dowiedziałem ze nici z kręcenia to te patrioty podeszły bardziej ze względu na niższy pobór MOCY. Poczytałem też o płytce ktorą rekomendujesz i okazuje sie że co do pamięci występuje podoby problem vdimm 2,1 to max :( . Do płytki mogę dorzucić nawet 300zł, to nie problem ale nie chce wydawać na dyrdymały typu sli i inne badziewia ktorych nie będę urzywał. Dla mnie liczy się wydajność stabilnośc, morzliwości oc, dobry zintegrowany dzwięk( przeważnie działam na słuchaweczkach ale mam w planach zakup głośnikow ), lan i dobra obsługa macierzy dyskowych raid 0.

Chyba chcę zbyt wiele a EVGA 650i ultra zdawala się z początku spełniać wszystkie moje wymagania (patrz "EVGA nForce 650i Ultra - prawdziwa rewolucja")

Edytowane przez sober

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm...Mam wersje T1 czyli ''gorszą''....pudełko miałem jedno kolorowe ciemno zielone...płyta moja wygląda dokladnie tak :

szkoda tylko że ja nie dostałem portów usb....tylu kabli sata...wyprowadzenia RS232...ani tylu instrukcji...dostalem tylko kartke poskładaną taką jak ostatnia ze zdięcia po prawej stronie..i tyle ....hmmm :mur:

Zaraz Zaraz....płyta z fotki to A1 (po powiększeniu widać na naklejce)....ale skoro tak to ...ekhm...czemu ma tylko 4 pinowe zasilanie ? i ma wszystkie fazy ???

Zmieniło sie coś między T1 a A1 ?? bo kiedyś różniły sie nie tylko wyposażeniem ale też samą budową płyty...ehhh już nic nie rozumiem naprawde...

No ja miałem takie same wyposażenie co Ty. Ta płyta to ewidentnie T1, natomiast cała reszta (łącznie z naklejką!) to A1... W tym wypadku odradzałbym zakup wersji A1, bo możemy dostać to co w recenzji...

EDIT: A1 chyba naprawdę tylko poszła do testów. Nawet na allegro nigdy takiej nie było, a jak znak.pl tez nigdy nie miał..

Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi