_bartx Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Obawiam się, że nie ma takich... A1 jest chyba niedostępna w Polsce, poszła jedynie do testów :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juha Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Płyta raczej nie ma dziury między 1200-1300. Sprawdziłem u siebie na E6320. To pewnie specyfika procesora E21XX i przydałby się FAQ na temat tych procków a nie płyty. Jeszcze jedno pytanie. Moja Chieftec 420W ma wtyczke do MB 20-to a nie 24 piniowa. Czy moze to byc przyczyna? Czy warto dokupic przejsciowke z 20 na 24 piny np. taka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aeMaeTH Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 @Ro8aG Jaki opis? Przecie zalaczylem linka do zdjecia i opisu ;p No chyba ze chcesz zdjecie T1, ktore juz usunalem:P Jak bede Frosta zakladal to zrobie fotke, wiec pewnie koncem tygodnia:) PS. Nie przesadzac z grafitem bo mi VCore ogolnie wzroslo o 0.01V:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancekm Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 ponawiam prosbę . jeśli mozecie dajcie swoje wyniki z everesta test CPU Queen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Witam. Ap ropo dźwięku... Czy ktoś mógłby mi podać po ludzku (w instrukcji jest nie po ludzku), jak podłączyć mikrofon i wyjście na słuchawki pod piny na płycie??? Miałem już sporo płyt w swoich rękach, ale w żadnej nie było tak durnego opisu, jak w tej: 1 - PORT1_L 2 - AUD_GND 3 - PORT1_R 4 - PRECENCE_J 5 - PORT2_r 6 - SENSE1_RETURN 7 - SENSE_SEND 8 - EMPTY 9 - PORT2_L 10 - SENSE2_RETURN I gdzie tu jest mikrofon i jak reszta? Bo na 100% znam tylko pozycje 2-gą i 8-smą... Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemus Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) Dziwne... przed zakup czytałem mase recenzji zagranicznych i wszędzie pisali ze A1 ma alc888 :razz: Najlepiej niech się wypowie jakiś użytkownik A1 :lol2:Nie wiem jak to jest. Na pclabie dopatrzyli się na A1 ACL888 i poszło w świat. Wszystkie inne serwisy, zarówno polskie jak i zagraniczne które odwiedzałem twierdzą, że A1 ma ACL885 (np. anandtech, bit-tech). Dotego gdzieś w jakimś sklepie było zdjęcie w dostatecznej rozdzielczości A1 i można odczytać z kodeka 885 Witam. Ap ropo dźwięku... Czy ktoś mógłby mi podać po ludzku (w instrukcji jest nie po ludzku), jak podłączyć mikrofon i wyjście na słuchawki pod piny na płycie??? Miałem już sporo płyt w swoich rękach, ale w żadnej nie było tak durnego opisu, jak w tej: 1 - PORT1_L 2 - AUD_GND 3 - PORT1_R 4 - PRECENCE_J 5 - PORT2_r 6 - SENSE1_RETURN 7 - SENSE_SEND 8 - EMPTY 9 - PORT2_L 10 - SENSE2_RETURN I gdzie tu jest mikrofon i jak reszta? Bo na 100% znam tylko pozycje 2-gą i 8-smą... Pozdro! Właśnie miałem ten sam problem - na opisie jest podłączenie HD a my potrzebujemy AC97. Nie pamiętam ale chyba szło tak: 1 - MIC 2 - GND 3 - MIC Power 4 - Nie podłączony 5 - Line Out R 6 - Nie podłączony 7 - Nie podłączony 8 - Pusty 9 - Line Out L 10-Nie Podłączony Edytowane 20 Sierpnia 2007 przez anemus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam. Ap ropo dźwięku... Czy ktoś mógłby mi podać po ludzku (w instrukcji jest nie po ludzku), jak podłączyć mikrofon i wyjście na słuchawki pod piny na płycie??? Miałem już sporo płyt w swoich rękach, ale w żadnej nie było tak durnego opisu, jak w tej: 1 - PORT1_L 2 - AUD_GND 3 - PORT1_R 4 - PRECENCE_J 5 - PORT2_r 6 - SENSE1_RETURN 7 - SENSE_SEND 8 - EMPTY 9 - PORT2_L 10 - SENSE2_RETURN I gdzie tu jest mikrofon i jak reszta? Bo na 100% znam tylko pozycje 2-gą i 8-smą... Pozdro! Hmm, układ pinów w każdej nowej (a przynajmnij w większości nowych) płyt jest taki sam. Więc jak Ci nie pasuje instrukcja od tej płyty, to skorzystaj ze starej. Mi po podłączeniu nie działa wszystko tak jak powinno: sygnał na słuchawkach jest równolegle z wyjściem z tyłu (pomimo, że jest ustawione, żeby wyciszał tył), nie działa też detekcja, tzn, że jak podłączymy coś (np. słuchawki to nie wyskakuje okno z informacją). Poza tym nie udało mi się uruchomić mikrofonu. Edytowane 21 Sierpnia 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcon1984 Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Witam Panowie :-P Orientuje się ktoś na ile pójdą mi Patrioty CL4 LLK domyślnie 800MHz na tej płycie. Próbowałem już na @900MHz przy 2.1V 4-4-4-12 (2T) w trybie unlinked i działało bezproblemowo, no ale może dałoby się coś więcej z nich wycisnąć? Druga sprawa, temp w idle na procku E4300 mam 44-49C przy 2.5GHz. Czy dałoby radę jakoś tą temperaturę zmniejszyć. Na razie nie mam AC Freezera (ale go wkrótce kupię) i buda też praktycznie niewietrzona w środku (wentyle też kupuje 92mm wkrótce). Napięcie mam na auto, może dałoby się jakoś zbić temperaturę poprzez zmniejszenie vcore? Z góry dzięki za odpowiedzi Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Jak masz BIOS P01 to temperatury będą gdzieś 8-10C wyższe. Jak wgrasz P02 lub nowszy wskazania powinny być dokładniejsze. Tak przynajmniej tutaj ludzie pisali. Rozumiem, że temperatura nie z Core Temp/TAT tylko np. z nVidia monitor? Nie wiem jakie vcore masz normalnie, ale spokojnie możesz zmniejszyć. Intel ustawia większe vcore niż potrzeba i to sporo moim zdaniem. Dla przykładu mój E2160 ma domyslnie 1.325V, w tej chwili mam 1.275V i taktowanie o 50% większe (2,7GHz). Obroty boxowego coolerka to ok. 2400RPM , a temp. w idle 37C. Co do normalnego napięcia procka - załącz Core Temp 0.95 i tam powinno pisać ile ma fabrycznie. CPU Z i innymi się nie sugeruj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemus Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Jak masz BIOS P01 to temperatury będą gdzieś 8-10C wyższe. Jak wgrasz P02 lub nowszy wskazania powinny być dokładniejsze. Tak przynajmniej tutaj ludzie pisali. Rozumiem, że temperatura nie z Core Temp/TAT tylko np. z nVidia monitor? Nie wiem jakie vcore masz normalnie, ale spokojnie możesz zmniejszyć. Intel ustawia większe vcore niż potrzeba i to sporo moim zdaniem. Dla przykładu mój E2160 ma domyslnie 1.325V, w tej chwili mam 1.275V i taktowanie o 50% większe (2,7GHz). Obroty boxowego coolerka to ok. 2400RPM , a temp. w idle 37C. Co do normalnego napięcia procka - załącz Core Temp 0.95 i tam powinno pisać ile ma fabrycznie. CPU Z i innymi się nie sugeruj.Do tego jak bios wykryje przetaktowanie i V jest na auto to napięcia ustawia sobie kosmiczne. Zmień na konkretną wartość. Mi na E6320 przy 2,66G dawał już 1,4V choć na tym f chodzi na 1,25V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 nie bede nowego tematu zakładał, jak ot jest wkońcu z tym galaxy na nv 650, daje to rade? jest to to samo mobo co evga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemus Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 (edytowane) nie bede nowego tematu zakładał, jak ot jest wkońcu z tym galaxy na nv 650, daje to rade? jest to to samo mobo co evga?Musimy poczekać parę dni. Ktoś na labie kupił płytkę i zda relację. EDIT: Jest na labie potwierdzenie 100% zgodności z evga t1. Edytowane 22 Sierpnia 2007 przez anemus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro8aG Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Płyta raczej nie ma dziury między 1200-1300. Sprawdziłem u siebie na E6320. To pewnie specyfika procesora E21XX i przydałby się FAQ na temat tych procków a nie płyty. dziwna sprawa u mnie powyższa dziura nie występuje a mam E2160 , mam za to inny problem przy OC powyżej 2,8 Ghz wyłącza mi sie jeden rdzeń :huh: jakieś pomysły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcon1984 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) Teraz panowie pytanie za 100$ :-P Zamontowałem sobie w końcu AC Freezera 7 Pro na paście Zalmana STG-1. Temperatury troszkę spadły do 30 kilku stopni w idle, (BIOS wersja 1 pokazuje temp 35C, więc możliwe że faktycznie jest chłodniej) więc całkiem nieźle. Nie wiem natomiast jak kontrolować prędkość obrotów Freezera, obecnie chodzi mi na 2250-2280 RPM, a to jest raczej jego górna granica. Chciałbym go ustawić, żeby miał mniej więcej 1500 RPM. Proszę o pomoc jak to można kontrolować poprzez ustawienia w BIOS-ie, znalazłem jakieś Chasis i nForce Fan Speed na 100% ustawione, ale nie wiem czy to jest to i do ilu się zmienia? A może jakoś inaczej w Biosie albo z poziomu Windowsa? Please help, bo Freezer trochę buczy, nie bardzo, ale jest na poziomie głośności boxa :/ Z góry thanx Pzdr Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez falcon1984 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badboy88 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) Jakim Cudem masz takie temperatury na freezerze ?...ja na boxie mam 30c w idle...tyle że z tyłu budy mam zamontowany 12 cm wiatrak a cały front obudowy łącznie z zaślepkami jest ''podziurkowany''... Co do regulacji to nie wiem czy da sie regulować cooler podłączony do CPU fan ?? Może ktoś inny sie wypowie ;) ps.na pclabie forumowicze piszą że najczęstszymi uszkodzeniami na tej płycie są spalone porty usb,ktoś wie coś na ten temat ??? Od Siebie bym chciał tylko dodać że z każdym dniem posiadania tej płyty coraz bardziej ją Kocham :) :D Jest moim ideałem :D Stabilna,format fullatx,ładny laminat,brak zbędnych bajerow,super biosik :) Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez badboy88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcon1984 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Bo byłem głupi i przy zakupie nie zwracałem uwagi na takie rzeczy jak obudowa. Teraz bym wiedział, żeby brać CoolerMaster Elite albo coś lepszego, a tak to się mecze na Modecom Twins. Poza tym mam wersje 1 BIOS-u, a tam podobno temperatury są zawyżane, więc pewnie mam chłodniej... W każdym bądź razie 35C w idle, około 50Cw stresie, jestem zadowolony generalnie bo na boxie podchodziły do 70C temperatury, więc i tak 20C zyskałem. Aha, procek mam na 3GHz podkręcony i na auto vcore, może to dlatego. Juto po pracy pokombinuje z tym vcore jeszcze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemus Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) Ciekawa sprawa z regulacją obrotów coolera w biosie. Progi można u mnie regulować tylko zaraz po włożeniu wtyczki w gniazdo na płycie. Jak chcę coś zmienić to muszę wyjąć i włożyć wtyczkę ponownie. Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez anemus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcon1984 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Ale przy użyciu której funkcji w BIOSIE kontrolujesz te obroty wiatraka na procku? I do jakiej wartości można je zmniejszyć (w procentach lub RPM)? Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez falcon1984 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Regulacja wentylatora na procesorze, działa tylko na ustawieniach AUTO dla RAM i CPU. Gdy ustawi się Linked/Unlinked regulacja już nie działa. Ja mam bude Chiefteca i dołożyłem 2 Papsty na bok, puszczone na 5V. Temperatur mi to może nie zbiło zbytnio, (góra 2C), ale spowodowało, że PWM zaczęło działać wyśmienicie. W idle - 1600 - 1800 RPM, w stresie 2500RPM. Nie jest może ekstra cicho, ale nie narzekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcon1984 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 No zgodnie z twoją sugestią przestawiłem tryb unlinked na auto i faktycznie obroty freezera spadły do 1500RPM. Fajnie, o to mi chodziło, tylko, że nie mozna w ten sposób podkręcić procka bo mi wróciło RAM-y z powrotem na 800MHz i procesor E4300 na 1.8GHZ. Da się tak zrobić, żeby można podkręcić procka i jednocześnie PWM działało? Bo na standardowych ustawieniach ten procesor się marnuje... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Nie da się tego zrobić - jedynie pozostaje regulacja w SpeedFanie/nTune, albo zdanie się na PWM. Skarżyli się na to forum EVGA, że BIOS P03 wprowadził tylko obsługę nowego procka, a tego nie naprawił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemus Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Nie da się tego zrobić - jedynie pozostaje regulacja w SpeedFanie/nTune, albo zdanie się na PWM. Skarżyli się na to forum EVGA, że BIOS P03 wprowadził tylko obsługę nowego procka, a tego nie naprawił.No dowiedziałem się czegoś nowego. Myślałem, że zakładka się uaktywnia gdy odłącze CPU FAN ale nie zwróciłęm uwagi na to że zawsze jak odłączałem wiatrak to wszystko lądowało na defoult. O ja durnota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcon1984 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 No już rozkminiłem nTune i spoko działa i elegancko kontroluje wiatrak tylko kto mi powie jak go ustawić, żeby uruchamiał się razem z Windowsem i automatycznie ustawiał wiatrak na automatyczną regulacje obrotów? Wtedy już będę mega szczęśliwy... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Nie wiem czy idzie to tak ustawić - spróbuj tam, gdzie jest "Wyreguluj reguły dostosowane" w nTune, ale nie wiem czy tam znajdziesz coś takiego. Opcjonalnie możesz też podłączyć pod Chassis, albo nForce, tylko te regulacje działają jakoś dziwnie - jak chodzi Ci na 2300RPM, to 1500RPM się nie spodziewaj. Może to zrobią w następnym BIOSIE. Ja tam na nich nie czekam, mam już części kupione do kontrolera wentylatorów, bo to najpewniejsza droga do regulacji. Spróbuj też zmniejszyć vcore, bo zauważyłem, że inaczej wygląda regulacja wentylatora przez PWM. Im mniejsze vcore tym system dobiera mniejsze obroty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 (edytowane) Panowie, czy ta plyta dziala na zasilce 20Pin ?? Oraz czy dziala po podpieciu jedynie 4Pin pod to 8pin ? Edytowane 25 Sierpnia 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiger1981 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 wnerwia mnie ta ciagla regulacja obrotow ... dodatkowo w speedfan przy odpalaniu go zawsze mam 3 errory tez tak macie?... Jak to zrobiliscie ze w ntune da sie zmienic ten suwak od regulatora CPU FAN? u mnie jest jako szary bez mozliwosci przestawienia go a mam Freezera 7. Krecil ktos E4300 na tej plycie jak tak to sie podzielcie wynikami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcon1984 Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 (edytowane) Hmm... ustawiłem procka/pamięci w tryb UNLINKED, potem w nTune stworzyłem profil w którym wiatrak ustawiłem na 73% i ustawiłem, żeby się ten profil ładował przy starcie Windowsa. Niestety przy każdym włączeniu Windowsa następował reset kompa albo zamierał na pulpicie. Musiałem w trybie awaryjnym wywalić całkowicie nTune... Czyli nie idzie tego zautomatyzować. Pozostaje jedynie podkręcić w trybie linked/unlinked i potem za każdym razem w nTune zmniejszać manualnie obroty wentyl CPU do jakiejś tam wartości np.60-70% (ale nie zapisywać jako profil!) no albo dać procka/pamięć w tryb auto i mieć wygodne PWM ale kosztem overclockingu... Ehh niefajnie, bardzo niefajnie... :angry: Ustawiłem wszystko w SpeedFanie i przeciągnąłem go do Autostartu i się elegancko razem z Windowsem startuje i zmienia obroty wentyla Freezera od 1000-1600 RPM :) Problem udao się w miarę fajnie rozwiązać. Dzięki dla tiger'a za pomoc :D Edytowane 26 Sierpnia 2007 przez falcon1984 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 (edytowane) Wgrałem sobie dzisiaj BIOS P03, ale przez ten program nVidii, co go trzeba osobno ściągnąć i potem jest dodatkowa opcja w control panelu. Trzeba tylko podać odnośnik do pliku, BIOS zostanie wgrany, potem trzeba kompa wyłączyć, załączyć, zrobić restart i gotowe. Flashowanie jest spod Windowsa i co najlepsze po zakończonym flashowaniu są dwie opcje - uruchom komputer ponownie za chwilę i później. Dla mnie to oznacza to, ze gdy coś się nie uda to można flashować jeszcze raz i płytka będzie działać. Tego jednak nie sprawdzałem :P Ktoś już tu pisał o tym programie, ale chyba nikt nie testował. Co do róznic pomiędzy P01 to nie będę się wypowiadał, bo wszystko już zostało napisane. Edytowane 26 Sierpnia 2007 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemus Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 (edytowane) Ostatnio odtwarzałem sobie film VideoCD i system mi się zwiesił. Zacząłem testować przyczynę i wyszyło że jest nią oc. Procesor nie bo działa stabilnie przy 3,01G (430MHz FSB) pod orthosem przez 12h, a nawet pod dwoma orthosami. Pamięci nie bo nie są wyżyłowane więc płyta. Wszystko idzie stabilnie dopóki nie próbuje odtworzyć videocd lub avi z DVD-ROM. Myślę SDB więc zmniejszam mnożnik HTT na 4x i na 3x ale nie to. Podniosłem napięcia naFSB i NB do 1,4V ale wykrzaczyło się wszystko. Proc prawie się przy dekodowaniu marnuje, pamięć trochę wykorzystywana ale próbowałem im podnieść napięcia i lipa. Zmniejszę oc poniżej strapa jest ok, choć by nie podnosić V NB muszę zejść poniżej 390 FSB. Co ciekawe pod linuksem nie mam tych problemów tylko pod Vistą. Próbowałem podnosić jeszcze PCIE. Podejrzewam, że to problem z komunikacją z SB lub coś takiego. Co ciekawe przy DVD nie ma tych problemów. Nie sprawdzałem na dłuższą metę ale wygląda na to, że filmy z HDD też odtwarza ok. Nie znalazłem przyczyny bezpośredniej. Ma ktoś jakieś sugestie. Może rzeczywiście SB jest przetaktowany ale HDD też przecież obsługuje SB i jego taktowanie jest zależne od HTT więc zmniejszając mnożnik zmniejszam f SB (mam rację?). Ma ktoś jakiś pomysł? Jakieś doświadczenia z tym problemem? Edytowane 26 Sierpnia 2007 przez anemus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Może czas wrócić do XP? :D Ja Video CD jeszcze nie odtwarzałem, a z resztą filmów problemów nie było. Miałem natomiast resety grając dzisiaj w demo World In Conflict. Kilka razy miałem reset na ustawieniach, które uznawałem za stabilne. Myślę, ze to wina gry bo to demo w końcu. W innych grach to się nie zdarza... Co do Twojego problemu - to myślę, że przyczyną tutaj nie jest przetaktowana magistrala PCI czy inne, które się wywodzą od PCI (mnożniki). Chipsety nVidii mają zablokowane te częstotliwości odkąd pamiętam i właśnie dlatego zawsze były dobre do OC. Już nForce2 Ultra 400 to miał. Jeszcze takie pytanie - czym mierzyć temperaturę? Po wgraniu nowego BIOSU spadły mi temperatury, ale tylko w nVidia monitor, SpeedFanie itp. Teraz mam odpowiednio: nV monitor 66C, Core Temp 0.95 80C i TAT 75C. Zwariować można... Przed wgraniem BIOSU było gdzieś 70C, 81C, a w TAT to nie pamiętam, ale temperatura pokojowa chyba była o kilka stopni niższa. Wydaje mi się, że temperatury są dość spore, ale radiator oczywiście letni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...