Ziku Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) Sprawa ma sie nastepujaco: zona zaczyna pisac doktorat i potrzebuje dobrego narzedzia pracy. Przyzwyczajona do dobrego kompa stacjonarnego ciezko jej bedzie isc na jakies kompromisy. Przeznaczenie tego sprzetu to oczywiscie Office i internet, sporadycznie jakis DivX. Nie rozeznaje sie kompletnie w tym segmencie rynku wiec prosze was o pomoc w wyborze. Mysle ze pierwszorzedna sprawa to matryca. Bedzie spedzac przy niej dlugie godziny w zwiazku z tym w duzej mierze od niej bedzie zalezec komfort pracy. Mysle ze w pracy z edytorami tekstu bardziej sprawdzi sie jakas panorama czyli moze lepiej 15,4" niz zwykla 15"?? Druga sprawa to dwa rdzenie czy jeden no i od niebiesikch czy zielonych?? Co do ramu to mysle ze powinno byc 1GB (ale moze 512MB wystarczy, nie wiem bo od dawna pracuje na 2GB??) Dysk min 80GB Karta graficzna jest bez znaczenia. No i nie wiem czy marka laptopa ma jakies znaczenie? Czy sa firmy ktore lepiej omijac z daleka i takie na ktore zdecydowanie nalezy zwrocic uwage przy zakupie. Slyszalem dobre opinie na temat Toshiby i HP ale nie byly to do konca profejonalne opinie;) No i najwazniejsze:) Chcialbym wydac nie wiecej niz 3000 razem z jakims OS. Najchetniej z Vista. Wiem ze czesto mozna kupic laptopa juz razem z systemem. Bede bardzo wdzieczny za wszystkie porady i sugestie. Pzdr Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez Ziku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Heh, po przeczytaniu tematu sadzilem ze potrzebujszesz laptopa dla ZONY zeby pograc w Stalkera :D Centrino 1.8, 512/1GB Ramu, 80GB hdd, zintegrowana karta inela alb jakiś Radek powinny w zupełności wystaczyć. Dwa rdzenie nie sa raczej żonie od pisania potrzebne, bardziej bym polowal na 1Gb ramu zeby zwiekszyc komfort pracy w systemie. Z marek to unikal bym Acera bo cos ostatnio daje ciala. IBM, Lenevo, HP to moje typy, w kwocie 3000 sie powinienes z OS zamknac. Popatrz na allegro albo obadaj oferte MediaMarkt - czesto maja tam ciekawe promocje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) Ja wykorzystuje notebooka do takich wlasnie celow, pisanie tekstow i czasem jakis film do snu. Mam matryce 15,4" 1280*800 i pracuje sie na tym z tekstem przyzwoicie a wyzszosc szerokiego obrazu nad zwyklym przy ogladaniu filmow chyba nie podlega dyskusji. Ale rzeczywiscie skup sie na jakosci matrycy, moja nie jest najwyzszych lotow, zwlaszcza jesli chodzi o kolory. Przy ogladaniu dvd, zwlaszcza w nocy w ciemnym pomieszczeniu, wychodza wszystkie jej braki. Najlepiej przed zakupem przetestowac matryce (ale nie pod sklepowymi jarzeniowkami), zeby zobaczyc jaka jest naprawde. Do Visty oczywiscie 1 gb ramu potrzeba zeby ladnie chodzila, choc widze, ze dosc powszechnie spotyka sie notebooki z Vista i 512 mb... Nie daj sie wpakowac w cos takiego. Co do konkretnego modelu raczej nic nie poradze, bo nie jestem na czasie. Sam mam Acera i choc nie ma z nim najmniejszych klopotow, wielu uzytkownikow narzeka na jakosc swoich Acerow. Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez yahve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 HP nx6715 Cuś takiego wystarczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 HP nx6715 Cuś takiego wystarczy ? Myslalem o serii nx7300 ale ten chyba tez by sie nadal. A ma bluetooth'a? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Dyć napisane w komputroniku: komunikacja WiFi IEEE 802.11a/b/g Bluetooth modem analogowy Sprobuj sie dowiedziec, jak to jest glosne gdy sie rozgrzeje, nie ma to jak suszara pod nosem vel przy uchu gdy sie pisze doktorat ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwantez Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) Bardzo fajnie wygląda ten laptop http://www.komputronik.pl/Notebooki/hp_Com...7587,s,1/jednak ale ma ona bardzo dużą wade: matryca glare co do pisania pracy szczególnie w lato nie bardzo sie nadaje. Wydaje mi sie że najlepszym laptopem w tej klasie jest ta toshiba. http://www.komputronik.pl/Notebooki/Toshib...y,id,33909,s,1/ Kosztuje nieco więcej ale warta jest tej ceny. A co do visty to narazie ci nie polecam bo jest to bardzo niedopracowany system. Mialem go miesiąc i męka straszna. Wiec jeśli potrzebujesz niezawodnego systemu to narazie XP będzie chyba najlepszym rozwiązaniem Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez serwantez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) Ale ta toshiba tez z matryca glare jest...i tylko 512MB RAMu wiec odpada. Na razie moim faworytem jest klik Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez Ziku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teps86 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) Ale ale... juz nie przesadzajcie z tym ze glare sie do pisania nie nadaje!!! Miałem do czynienia i się mi podoba:) a to że w lato się nie nadaję to przepraszam cały czas sie na dworze w pełnym słońcu bedzie pisac?:) Uważam że rodzaj matrycy powinien mieć drugorzedne znaczenie w wyborze lapka. Zresztą najlepiej zabrac żonę do jakiegoś salonu i włączyć kompa i spytac czy jej to przeszkadza bo w końcu ona bedzie z tego kozystac!!! A nuz sie kobieta w tym zakocha i co?;p A wiemy chyba wszyscy że kto jak kto ale kobiety potrafia zaskakiwac!!!:D A swoja droga ten lapek co wybrałeś to jak dla mnie full wypas i tez ma "świecąca" matryce:) Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez teps86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielak_18 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Matryca Glare to masakra jak dla mnie. Nawet w domu jak słoće świeci przez okno to na matrycy widać bardziej siebie niz obraz z lapka :/ Co sopiero na zewnątrz latem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...