Juzef Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Witojcie Nieco już się tu dowiedziałem nt. wymagań zasilacza, ale zaszła drobna zmiana w planowanej konfiguracji. Teraz przedstawia się to tak: Athlon X2 3600+ 65nm, ram 1GB (jakiś tańszy, nie wiem jeszcze dokładnie), Abit KN9, GF 7300GT 256MB. Czy takie coś pociągnie Modecom MC-350, a jeśli tak to czy będzie jakiś zapas mocy żeby ew. coś podkręcić jeśli zajdzie potrzeba? Zaś jeśli nie, to co warto brać innego , najlepiej w podobnej cenie, czyli max. 200zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 O czym jest ten dział?? » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Huntkey 350AP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Hmm.... zawsze nie ma w okolicy tego co potrzebne... Czyli 350W starczy? A może Chieftec?:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 jak chcesz używkę to delta 350 wat stykanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Hm, generalnie wolałbym nówkę raczej, bo chyba będzie potrzebny na zaraz jeśli w ogóle. A czy 350W to będzie jakikolwiek zapas w razie czego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Hm, generalnie wolałbym nówkę raczej, bo chyba będzie potrzebny na zaraz jeśli w ogóle. A czy 350W to będzie jakikolwiek zapas w razie czego?Poczytał byś albo poszukał... Wpisz w wyszukiwarce Huntkey 350AP a jako nick użytkownika Niemiec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Wg. tego znalazłem jeden post i to nie na temat. A szukać szukałem, ale jak zwykle się łudzę że a nuż wyraźna opinia będzie, bo jak dotąd zdania różne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?act=Searc...Bhk%2A+350ap%2A Troszku źle napisałem, miało być hk 350ap... Poczytaj i dojdziesz czemu polecamy ten zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Ano z tego co się zdołałem dowiedzieć, to ponoć nie ma lepszego poniżej 200zł... Hm... Czyli rozumiem że lepszy od Modecoma MC-350. I starczy z zapasem w razie gdybym miał co podkręcić ino nie za wiele? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Spokojnie starczy B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Hm, to dobrze. Ale jeśli się okaże, że nie, to wrócę tu i coś spalę....:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Uzyj dwukrotnie google, raz wpisz "Athlon X2 3600+ 65nm power consumption" za drugim razem "7300GT power consumption". Na tym mc350 to bedzie działać z palcem w wentylatorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 (edytowane) Ten modecom spokojnie ci pociagnie to co mam w configu + dodatkowy dysk i jeszcze 2 dodatkowe kosci ram( sprawdzane osobiscie), przy czy napiecia trzymaly sie przy ok 12,20v i byly stabilne. Jednym slowem dobra zasilka. Edytowane 25 Kwietnia 2007 przez carek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Hm, ja tez do dzis tak sadzilem z pelnym przekonaniem, ale teraz zaczynam miec watpliwosci. Pojawil sie mianowicie taki problem, ze komp gdy zaczne cos ostrzej dzialac, wylacza sie. Zanim to nastapi, cos przez 1-2s. piszczy jakby czy rzezi w rejonie mobo i wszystko staje. Nie wiem co brac za przyczyne, ale nasunal mi sie wlasnie zasilacz. Oto co everest pokazuje w kwestii napiec: Wartoœci napiêæ Napiêcie rdzenia procesora 1.12 V Aux 1.86 V +3.3 V 3.31 V +5 V 5.56 V +12 V 6.99 V -12 V 0.88 V -5 V 2.39 V +5 V podczas wstrzymania pracy 5.02 V VBAT baterii CMOS 3.02 V Debug Info F FF 29 FF Debug Info T 27 28 41 Debug Info V A6 74 CF CF 73 C0 C9 (01) Powiedzcie no czy tu moze lezec przyczyna?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Przede wszystkim to weź patelnie i walnij się w głowe... NAPIĘĆ NIE MIERZY SIĘ PROGRAMAMI/BIOSEM, TYLKO MIERNIKIEM !!!. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Patelnia uzyta. Kapuje, ale czy mozliwe zeby program az taki rozrzut robil? W/w linia +12V ma niecale 7V ! Czy to w ogole mozliwe, czy az taki blad programu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 dalej nie rozumie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Patelnia uzyta. Kapuje, ale czy mozliwe zeby program az taki rozrzut robil? W/w linia +12V ma niecale 7V ! Czy to w ogole mozliwe, czy az taki blad programu??czujnik w mobo za kilka groszy powoduje zazwyczaj różnicę od realiów o 0,4-10,0V czesem też określony program, jeszcze miksuje ten odczyt (bo źle obsługuje czujnik) i wychodzą większe kwiatki więc odpowiedź brzmi program moze się mylić nawet o kilkaset procent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 No moze i tak byc, zalozmy... bo zajrzalem w bios i tam jest +12V na poziomie ponad 12V. Tylko w takim razie co moze powodowac taka przypadlosc?? Wyglada to dokladnie tak: zainstalowalem windowsa i bylo ok. Potem wgralem najnowszy bios do abita kn9 i dziala. Ale najprawdopodobniej po tym fakcie (bo przed tym nie zauwazylem) zaczely sie takie zwisy, tzn. komp dziala, ale starczy ze np. wloze plyte do napedu i zaczyna dochodzic taki dzwiek z okolic mobo, cos jakby piszczenie dosc ciche, tak przez 1-2s. przy czym obraz na ekranie zamrozony i potem wylaczenie. Nie reset czy co, ale wylacza sie jakbym kabel wyjal zasilania. A przeca nic sie nie przegrzewa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 ale czujnik w biosie tez nie pokazuje realnych wartosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Heh, dobrze, rozumie ze tak byc moze, ale zalozmy ze sa dobre. Co wtedy pozostaje? Plyta gl. walnieta jakos, czy ta zmiana biosu mogla cos skopac w tej kwestii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Skoro wywala się po dodatkowym obciążeniu napędem optycznym to prawdopodobnie z zasilaniem jest coś nie tak (5v lub 12v). Podaj dokładną konfigurację komputera, sprawdź czy wtyczki zasilacza są dobrze dociśnięte i czy któraś się nie nadpaliła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 A wiec: Athlon X2 3600+ 65 nm niekrecony, Abit KN9, Ram kingston ddr2 1024MB 667mhz, hdd seagate 250gb sataII, zasilacz Modecom mc-350. Wtyki zdaja sie takie jak trza, dziwi mnie tylko co tak "piszczy" gdy nastepuje zwis. Moze wydebie solidny zasilacz i podepne, sie okaze czy to ten winien. Tylko to nieco dziwne, bo poinstruowano mnie wczesniej, ze ten modecom spokojnie pociagnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 moje typy to: bios (nowszy cos schrznił) cdrom (moze powoduje zwarcie, moze jakiś niepełnosprawny) konflikt sprzętowy (cała gama mozliwosci) Włożenie cd do napędu i rozruch nie sa w stanie na tyle obciażyć, żeby modecom wysiadł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Dokładna konfiguracja to wszystkie podzespoły w komputerze i podpięte oraz wszystkie częstotliwości i ustawione napięcia w bios. Nie masz karty graficznej i innych kart? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 (edytowane) Oj, musialem przeoczyc. Grafa to Galaxy 7300GT 128MB . Innych kart nie ma, jest tylko jeszcze dvd soniaka i fdd. Napiecia i takie tam oryginalne. A tymczasem... zrobilem downgrade biosu do v.1.1 i o dziwo dziala. Tzn. wrocil stan poprzedni. Na v. 1.2 wentyl schodzil z 3k na 2k rpm i odczyty temp. byly bardziej realne. Tera proc jest na 50-60, wentyl na max 3k rpm no i nie ma zwisow wreszcie jak woze plyte, obciaze a nawet jak wrzuce Orthosa na moment zeby podhajcowal (nie wiem jeszcze jak sie tego uzywa, ale ot tak, dobrze podgrzewa...). Czyli wyglada ze sprawe powodowal tamten bios. Ale czy on sam? Moze to spadek obrotow z nim zwiazany cos pogarszal? Hm... EDIT: Tzn. jeszcze przed chwila dzialalo, a tu po napisaniu posta bez szczegolnej przyczyny poszlo jak zwykle. Czyli nie bios raczej. Kutfa, coz wiec to moze byc?? Czy sensor oznaczony jako aux z 40st. to norma? W tych przypadkach gdy udawalo mi sie zobaczyc speedfana w momencie zwisu, dzialo sie to zwykle przy ~40st. Czy mozliwe zeby to z przegrzania plyty? Tylko nie bardzo je tu widze... A moze sama mobo kopnieta w jakims wzgledzie? Tylko jak sie upewnic... Edytowane 4 Maja 2007 przez Juzef Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Wygląda na to że to nie sprawka zasilacza. Może to być brak czyszczenia bios po wgraniu nowego, plik bios mógł zostać uszkodzony przed wgraniem (lepiej biosu nie aktualizować spod windy) Może być też niekompatybilność jakiegoś uruchomionego oprogramowania z nowym bios. Aby to sprawdzić trzeba wgrać nowy bios (ściągnąć od nowa ze strony producenta płyty i z dyskietki wgrać) następnie zainstalować nową kopię systemu operacyjnego (SP2) jeśli sytuacja się nie poprawi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 4 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2007 Flash biosu zrobiony dokladnie wedle instrukcji z dyskietki. I nic. Zwiesil sie zaraz. Probowalem odpalic instalacje windy, wtedy znowu sie wylaczyl zaraz po ekranie ladowania sterow. Zdaje mi sie ze to ma jakis zwiazek z temperatura, nie wiem tylko jaki i niczego nie jestem pewien. Bo dziwne ze wczesniej przez 2h instalowalem i konfigurowalem windowsa i wszystko bylo ok. Hm, macie jakas deske ratunku?:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...