Togoo Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam! Mam pytanie... tak wiem ja tez nie lobię jak zadają pytania... jak nie ma zdjęć... nie ma na co popatrzeć... pośmiać sie , albo pozachwycać. Wiec zacznę od początku: Dostałem w swoje ręce takie oto cudo: DELL OPTIPLEX SX 260 sprzęt jest nie najgorszy bo posiada 1 giga ramu na DDR, 40 GB dysku, Pentium 4 2.66 tylko grafika z tego co obczaiłem to 32MB (ale pewny nie jestem bu już zdążyłem spalić procesor :) . A najlepsze jest to ze mam go za $25, no i rozmiar komputera ~ 25 cm / 24 cm / 8,5 cm Planuje zbudować całkiem nowa obudowę dla tego komputera... nie dlatego ze ta jest nie ładna czy coś.. tylko planuje zrobić z niego mój domowy serwer. Chce wbudować wyświetlacz, wireless router i z dwa wiatraczki więcej. Tylko problem polega na tym że zasilacz do tego sprzętu jest zewnętrzny i jak nie trudno sie domyślić został zaprojektowany na potrzeby tego komputera, więc nie wytrzyma większych obciążeń. I chce wmontować drugi zwykły zasilacz (jakiś 100 do 180W) I moje pytanie... jak zrobić żeby ten dodatkowy zasilacz sie wyłączał wtedy kiedy komputer sie wyłączy?? (skoro on nie bedzie podpięty do płyty głównej) Bo włączyć to wystarczy zetknąć zielony z czarnym. I przy okazji jeszcze, może ktoś widział jakiś nieskomplikowany schemat na panel do winampa pod seriala albo USB COM/a (LPT będzie pod wyświetlacz) Jak tylko zacznę prace to będę wrzucał zdjęcia, narazie planuje, rysuje i mierze... Ale sie spisałem... Pozdrawiam Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez Togoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 z tego co pamietam zielony jest zwarty z masa zeby zasilacz byl wlaczony, zeby wylaczyc trzeba odlaczyc zielony kabelek. dla pewnosci sprawdze jutro. panel hmm wystarcza 4 przyciski?:> chyba nic prostrzego nie ma http://www.dzikie.net/index.php?art=panel_winamp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Togoo Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 z tego co pamietam zielony jest zwarty z masa zeby zasilacz byl wlaczony, zeby wylaczyc trzeba odlaczyc zielony kabelek. z tego co ja słyszałem to wystarczy zetknąć na chwilkę żeby sie wałczył... mówimy o zasilaczy ATX ale dalej pozostaje problem jak zrobić tak żeby wyłączył sie jak komputer sie wyłacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 z tego co ja słyszałem to wystarczy zetknąć na chwilkę żeby sie wałczył... mówimy o zasilaczy ATX Źle słyszałeś, trzeba je zewrzeć żeby działał. Empiria, my young padawan, to klucz do sukcesu i niepowtarzania bredni :> ale dalej pozostaje problem jak zrobić tak żeby wyłączył sie jak komputer sie wyłacza Nie myślałeś nad zasilaczem od laptopa? Małe, bezgłośne, poręczne, może być podłączone cały czas i będzie żyło. A skoro chcesz mimo wszystko mieć tam drugi zasilator ATX, można wywlec z USB komputerka +5V i użyć do załączania przekaźnika, a przekaźnik do załączania owegoż drugiego zasilatora ATX. Przeokrutna rzeźba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Togoo Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Nie myślałeś nad zasilaczem od laptopa? Małe, bezgłośne, poręczne, może być podłączone cały czas i będzie żyło.Też o tym myślałem (bo zaoszczędziło by mi to mnóstwo miejsca. ale tu chodzi o to, ze jak wyłączę komputer to te wiatraczki i wyświetlacz będą dalej chodzić. A ja bym chciał zeby sie wszystko ładnie wyłączało jak i komputer sie wyłącza... Jak byście mieli jakieś pomysły jak to zrobić z zasilaczem od laptopa to piszcie A skoro chcesz mimo wszystko mieć tam drugi zasilator ATX, można wywlec z USB komputerka +5V i użyć do załączania przekaźnika, a przekaźnik do załączania owegoż drugiego zasilatora ATX. Przeokrutna rzeźba. No i to jest to o co mi chodzi... tylko jak byś mógł to jakoś jaśniej opisać... bo mi słowo przekaźnik niestety mówi tylko to, że coś czemuś coś przekazuje :) ... Z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 No i to jest to o co mi chodzi... tylko jak byś mógł to jakoś jaśniej opisać... bo mi słowo przekaźnik niestety mówi tylko to, że coś czemuś coś przekazuje ... Z góry dzięki Przekaźnik to jest takie coś z takim czymś .... A tak poważnie - malutka "kostka" z elektromagnesem. Podłączasz 12V z pierwszego zasilacza do cewki elektromagnesu , a ze styków wyprowadzasz kabelki do drugiego zasilacza (zielony i czarny) Jak pierwszy zasilacz sie włączy i zadziała elektromagnes to złączy styki które spowodują włączenie drugiego zasilacza. Jak pierwszy zasilacz wyłączysz, elektromagnes przestanie działać , puszczą styki i wyłaczy sie drugi zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 (edytowane) przekaznik z cewka bedzie wprowadzal zaklocenia i moga byc problemy ;) lepiej rozwiazac to tranzystorami (ale ja juz sie na tym nie znam) Edytowane 17 Kwietnia 2007 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 jest tez opcja inna. Znajdz na plycie glownej zlacze zasilania. znajdz w nim piny ktore po wlaczeniu zasilania zamykaja obwod, ale nie daja zadnego napiecia. dolutuj kabelki do tych pinow i podepnij odpowiednio do zwyklego zasilacza (zielony i czarny).; proste, skuteczne, sprawdzone - moja maszyna tez ma podwojne zasilanie - Fortron 300 dla linii dla linii 12, 5 i 3 V. dla plyty glownej i drugi 300 12 i 5 V. dla napedow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Chce wbudować wyświetlacz, wireless router i z dwa wiatraczki więcej. Tylko problem polega na tym że zasilacz do tego sprzętu jest zewnętrzny i jak nie trudno sie domyślić został zaprojektowany na potrzeby tego komputera, więc nie wytrzyma większych obciążeń. I chce wmontować drugi zwykły zasilacz (jakiś 100 do 180W) Skąd takie przekonanie ?? Każdy komputer porządnego producenta (a dell taki jest) ma pewien zapas mocy !! A jak widzę to ty chcesz mało energochłonny sprzęt podłączyć. Nie widzę wielkiego sensu pakowania dodatkowego zasilacza, który raz zabierze mnóstwo miejsca (pudło+miejsce na kable), dwa będzie wpierdzielał energie i ogólnie będzie stratą kasy. Zrób najpierw te swoje urządzonka i podłącz pod PCeta. Jeśli zasilacz nie wytrzyma to się nagrzeje i wyłączy i po 20 min będzie można odpalić na nowo. Miej jeszcze świadomość że samemu bedzię Ci strasznie trudno zrobić budę o podobnych wymiarach. Spróbuj okleić obecna budę kartonem, wtedy zobaczysz jaka minimalną obudowę bedziesz mógł zrobić. Gwarantuje Ci że będzie większa od fabrycznej. No chyba że masz jakieś wielkie zaplecze techniczne (frezarki itd.). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 No i to jest to o co mi chodzi... tylko jak byś mógł to jakoś jaśniej opisać... bo mi słowo przekaźnik niestety mówi tylko to, że coś czemuś coś przekazuje :) ...Na. Prościej nie umiem. Dioda jest po to, żeby prąd indukowany w cewce przy wyłączaniu nie strzelał ci gdzieś tam w komputer. Nie zaszkodzi, a może pomóc. Jeślim pojardolił polaryzację, upraszam kogoś "z branży" o sprostowanie. Choć jeśli "przekaźnik" czy też ten schemat niewiele ci nie mówią, lepiej przed zabawą z 230V (brązowa linia) spytaj jakiegoś znajomego elektryka/elektronika, czy na pewno wszystko dobrze zrobiłeś. Ale przódzi, miast płodzić rzeźby nieuczesane, wypróbuj metodę zasugerowaną przez kfh13, wydaje się najmniej "inwazyjna". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Togoo Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 jest tez opcja inna. Znajdz na plycie glownej zlacze zasilania. znajdz w nim piny ktore po wlaczeniu zasilania zamykaja obwod, ale nie daja zadnego napiecia. dolutuj kabelki do tych pinow i podepnij odpowiednio do zwyklego zasilacza (zielony i czarny).; proste, skuteczne, sprawdzone - moja maszyna tez ma podwojne zasilanie - Fortron 300 dla linii dla linii 12, 5 i 3 V. dla plyty glownej i drugi 300 12 i 5 V. dla napedow. wtyk od zasilania ma raptem 6 pinów: 1. Remote 2. COM. 3. COM. 4. +12V 5. +12V 6. Future Use Tak to jest rozrysowane na zasilaczu. Miej jeszcze świadomość że samemu bedzię Ci strasznie trudno zrobić budę o podobnych wymiarach. Spróbuj okleić obecna budę kartonem, wtedy zobaczysz jaka minimalną obudowę bedziesz mógł zrobić. Gwarantuje Ci że będzie większa od fabrycznej. No chyba że masz jakieś wielkie zaplecze techniczne (frezarki itd.).Wiem ze nie zrobi takie samej... moja obudowa będzie miała około 28cm wysokości, 12,5 cm szerokości i 26,5 długości. A robie swoją dlatego,że chce mieć wyświetlacz bo nie będę miał przy niej monitora a będę ściągał itp przez ten komputer. I wsadze tez router do środka. w sumie to nie wyjdzie dożo większa... musi byc szersza żebym mógł zmieścić wyświetlacz... Na. Prościej nie umiem. Dioda jest po to, żeby prąd indukowany w cewce przy wyłączaniu nie strzelał ci gdzieś tam w komputer. Nie zaszkodzi, a może pomóc. Jeślim pojardolił polaryzację, upraszam kogoś "z branży" o sprostowanie. Choć jeśli "przekaźnik" czy też ten schemat niewiele ci nie mówią, lepiej przed zabawą z 230V (brązowa linia) spytaj jakiegoś znajomego elektryka/elektronika, czy na pewno wszystko dobrze zrobiłeś. Ale przódzi, miast płodzić rzeźby nieuczesane, wypróbuj metodę zasugerowaną przez kfh13, wydaje się najmniej "inwazyjna". Dzieki jonas Spróbuje to wykonać... ajak sie nie uda to wszadze zasilacz od laptopa i zrobie gdzieś z boku switch on-off który bedzie odcinał zasilanie do niego. chociaż wolałbym bez switcha... -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jako, że dostałem kilka PM z pytaniem czy mam więcej takich komputerów... , oświadczam, że niestety nie... sam bym chciał wiecej :) Jak kupowałem, komputerów było kilka ponad 40 a chętnych w kolejce ponad 200... -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Dioda jest źle. Powinna być odwrotnie. Inaczej będzie zwarcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 wtyk od zasilania ma raptem 6 pinów:1. Remote2. COM.3. COM.4. +12V5. +12V6. Future UseTak to jest rozrysowane na zasilaczu. Kolego. Umiesz sie poslugiwac miernikiem? jesli tak, to wystarczy poswiecic z godzine czasu i gwarantuje, ze znajdziesz na plycie jakies dwa piny, ktore to zamykaja obwod po wlaczeniu kompa bez podawania napiecia. Zrob fotke plyty glownej tego ustrojstwa, naljepiej w duzej rozdzielczosci i ostra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Togoo Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Takie jeszcze pytanko... nie będę zaczynał nowego tematu... Czy ten oto zasilacz jest wystarczający do zasilenia dwóch wiatraczków, wyświetlacza i około 10 diod ? KLIK ...a i jeszcze jedno pytanie: czy jest jakaś przejściówka albo coś :wink: żeby podłączyć do laptopa zwykły cd-rom. Nie przez lpt czy takie tam tylko do tego wtyku co laptopowy cd-rom jest podlaczony (ewentualnie, od biedy przez usb) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 policz sobie.. na lini 12V ten zasilator daje 3A, na 5V - 5A... Zatem jesli na wiatraku jest napisane ile ten pobiera prądu to wystarczy zsumować wiatraki i sprawdzić czy nie przekracza tych 3A.... Jeśli na wiatraku nei ma prądu,a jest jego moc.. to prąd mozesz wyliczyć ze wzoru: I = P / U , gdzie I = prąd, P moc wiatraka, U = napięcie zasilania wiatraka (12V) Jedna dioda to około 0.02A, czyli nawet 200 diod se możesz pan podłączyć i będą świecić.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...