Skocz do zawartości
arczi129

Pomocy Z Celerona Na Piv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio zakupilem pentium IV 2.8 northwod przed tem uzywalem celerona d2.4 na plycie abit is7 e, i okazalo sie ze procek nie dziala nie wiem co moze byc przyczyna dodam jeszcze ze uzywam boxowego radiatora od celerona d2.4 wiec domyslam sie ze to moze byc to, ale z drugiej strony jak wyjolem stary procek i chcialem wlozyc nowy pentium to nie chcial wejsc na poczatku mosialem go lekko wcisnac dodam ze procek kupilem uzywany na allegro.Prosze o odpowiedz nie wiem co mam robic czy pisac gosciowi ze sprzedal mi bubel????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawde nikt nie wie co moze sie dziac dodam ze komputer chodził na pIV ale przy ladowaniu sie windowsa restrtuje sie to samo jest przy instalacji windowsa restart, mosialem zalozyc stary procek aby dzialalo wszystko poprawnie. O co chodzi??? Nie znam sie na tym tak bardzo wiec czekam na jakas fachowa rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ja sadzilem ze to moze byc wina chlodzenia bo jak zdjolem radiator to byl tak goracy ze mozna by bylo na nim jajka usmazyc. wersja biosu jest raczej dobra, a zasilacz jest 12V px 350, w biosie w sumie nic nie przestawialem za duzo sam go wykryl zrobilem save i tyle.

uzywam plyty głównej abit Is7-e , procek celeron D 2.4 z boxowym radiatorem, wersja biosu jest z 2004 ale nie moge znalesc nowszej choc watpie zeby to bylo od tego, procek ktory chce zalozyc to pIV 2.8 Norhwood HT,

Czy To Moze Byc Wogole Wina Chlodzenia?????????????????????????????????

Typ procesora Intel Celeron 4E, 2400 MHz (4.5 x 533)

Nazwa płyty głównej Abit IS7/IS7-E/IS7-G (5 PCI, 1 AGP, 4 DIMM, Audio, LAN)

Mikroukład płyty głównej Intel Springdale i865PE

Pamięć fizyczna 1280 MB (DDR SDRAM)

Typ BIOS'u Award (04/27/04)

Właściwości BIOS'u

Sprzedawca Phoenix Technologies, LTD

Wersja 6.00 PG

Data wydania 04/27/2004

Rozmiar 512 KB

Urządzenia startowe Floppy Disk, Hard Disk, CD-ROM, ATAPI ZIP, LS-120

Możliwości Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD

Obsługiwane standardy DMI, APM, ACPI, PnP

Możliwości rozbudowy ISA, PCI, AGP, USB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz złom, jakis nie wiadomo co..

Nie mów ze nie ma nowszego biosa, powiedz ze nie szukałeś, ja widze kilka conajmniej wersji w ktorych dodawano obsluge nowych cpu:

http://www2.abit.com.tw/page/pl/motherboar...;pPRODINFO=BIOS

najnowszy datowany jest na: Bios Issue Date:2005/03/30

musisz zrob update biosu, ewentualnie wczesniej clear cmos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki postaram sie go uaktualnic i sie odezwe a tak z ciekawosci czemu wykluczasz ze to nie jest od radiatora

Czy dysk może nie pracować na czerwonej taśmie IDE? a na szarej tak? nie na obu bedzie bo kolor nie ma znaczenia ;]

logika,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne masz racje nie znam sie na tym za to wiem ze te pentiumy sie nagrzewaja strasznie i tak myslalem ze to moze byc od tego tym bardziej ze uzywam caly czas boxowy radiator od celeronka d2.4. Ok zmienie wersje biosu i sie odezwe dzieki:)

OK ale czy w 5s wentylator na P4 zagrzeje sie np do 80C i nie pozwoli na wlaczenie komputera? nie to niemozliwe, poza tym czesto gesto do p4 i celka sa tesame coolery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komputer sie wlacza po zaladowaniu gg tak pol minuty pochodzi i restartuje sie w biosie wykrywa go normalnie technologie ht i tak dalej

kur.. to po cholere (jeszcze grzecznie ;) ) piszesz ze komputer nie działa? nie rozumiem Cię, sam siebie chyba nie rozumiesz do końca. W takim razie sprawdz temperaturę i napięcia - miernikiem.

Mam nadzieje ze posmarowałeś procesor pastą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi