Skocz do zawartości
Jarogniew

D-tek Fuzion W Angela.pl

Rekomendowane odpowiedzi

DOaDATKOWA INFORMACJA NA TEMAT UZYTKOWANIA BLOKU:

całosć po polsku tak jak wspomniał Jarogniew :)

-jest dopuszczalne rozkręcenie top-u jeżeli zauważymy spadek wydajności spowodowany zabrudzeniem wnętrza(czyszczenie bez użycia żrących środków czyli szczoteczka itp.)

Przy skręcaniu trzeba jednak zachować umiar gdyż zbyt mocne dokręcenie części może spowodować nieszczelność

tak w skrócie info dla przyszłych właścicieli :D

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DOaDATKOWA INFORMACJA NA TEMAT UZYTKOWANIA BLOKU:

całosć po polsku tak jak wspomniał Jarogniew :)

-jest dopuszczalne rozkręcenie top-u jeżeli zauważymy spadek wydajności spowodowany zabrudzeniem wnętrza(czyszczenie bez użycia żrących środków czyli szczoteczka itp.)

Przy skręcaniu trzeba jednak zachować umiar gdyż zbyt mocne dokręcenie części może spowodować nieszczelność

tak w skrócie info dla przyszłych właścicieli :D

z doświadczenia wiesz? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blok założony i na dzień dobry 5C do przodu w stosunku do Prison-aProV2

temp. otoczenia były zbliżone na Prisonie miałem do 64C w Stresie a tu 59-58 (skacze) wiec satysfakcja jest :D

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

dodam jeszcze że D-Tek praktycznie nie stawia żadnych oporów przepływu ,płyn w rezie aż podskakuje :D

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Róbcie róbcie te testy :D

A już miałem Apogee GT zamawiac a tu teraz ten D-tek się pojawił. Chyba musze poczekac na wyniki porównań.

Niewątpliwą zaletą (np w porównaniu do gflow) są mocowania do wszystkich CPU.

Ten sposób mocowania rzeczywiście niezbyt atrakcyjny wizualnie.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Jarogniew - czy mógłbyś zamienic to "wkrótce" na choc troche przybliżający termin? :D tylko nie że w tym roku :D

licząc blok na dzień, to jakieś 15-16 dni (liczmy 21dni, zależy jak paczki będą przychodziły etc), ewentualnie można zrobić to w 3 częściach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie jak jusz jaro zrobi test to jest co czytac . ale tyle obietnic czego to on nie przetestuje co tu juz padlo..... lepiej mniej obiecywac a wiecej robic :) jakby kampanie przedwyborcza prowadzil conajmniej :P

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie jak jusz jaro zrobi test to jest co czytac . ale tyle obietnic czego to on nie przetestuje co tu juz padlo..... lepiej mniej obiecywac a wiecej robic :) jakby kampanie przedwyborcza prowadzil conajmniej :P

chłodnice zaczynamy od przyszłego tygodnia, jak dojdzie paczka od EVGA z mobo i grafiką. Bloki na CPU testuje Kuba w tym samym czasie, właśnie, żeby było szybciej...

niestety megapechowy ciąg zdarzeń sprawił, że mam takie opóźnienia...

A co do tych obietnic ;p większość sprzętu mam w domu i MUSZĘ to zrobić ;p choć nie wiem co :)

Edytowane przez Jarogniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"chlodnice zaczynamy od przyszlego tygodnia" - testowac, czy publikowac wyniki testu........?

Sadze ze testowac. Osobiscie przyznaje sie ze jestem odpowiedzialny za mobo i grafe dla Jaro. Niestety wynikl poslizg z dostawa gratow i stad to opoznienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje wstepne testy pokazuja ze miedzy apogee gt bow a dtek fuzion roznica jest na granicy bledu pomiarowego z prawdopodobna drobna przewaga dla apogee gt.

nie jestem w stanie zapewnic jednakowej temp'ki w pokoju bo kompa mam przy oknie i sloneczko daje sie we znaki a ja mam czas wtedy kiedy mam, stad wyniki sa jakie sa. Dla mnie wzglednie miarodajne, dla Was byc moze niekoniecznie ;) .

na warsztat polecial oskalpowany fx60 na dfi nf4. do testow uzylem pasty arctic silver 5. testowalem dla taktow stockowych 2,6ghz/1,35v i podkrecony do 2,95ghz/1,55v. na takich ustawieniach bez problemu moge zarzucic orthosa i wiem ze nic sie nie wywali. procek gosci u mnie przejsciowo i nie chce mi sie szukac maxow ani minimow jakichkolwiek wartosci by wykazac jakas bzdurna teze, ze jeden z bloczkow o piczy wlos wysuwa sie na prowadzenie :lol: .

pomiary wspomagane o temp. wody z taniego termometru akwariowego z alledrogo umieszczonego w airtrapie ;) .

uklad zlozony z coolteka maxistream 3x120/3 siakies wiatraczki na max, grundfos, cube nb. bloczku na gpu brak bo x800 odmowilo wspolpracy i rozdzialke na screenach tlumaczy 1mb s3 na pci :mad: . bloczek dalej wpiety w obieg, luzno sobie wisi na wezykach.

apogee gt:

stockowo:

Dołączona grafika

temp wody w chwili printscreena 30,5st

ołverkloked:

Dołączona grafika

woda 31,1st

dtek z zapinka amd prezentuje sie tak:

Dołączona grafika

stock:

Dołączona grafika

woda 27,5st

oc:

Dołączona grafika

woda 28,3st

po samych screenach i tempkach widac ze dtek odskakuje conieco, ale wezcie pod uwage temp. wody i pore w ktorej urodzil sie screen, chlodniej po prostu. patrzac na tempki w ciagu dnia w czasie gdy komp caly czas chodzil, takich roznic juz nie zauwazylem.

wydaje mi sie ze zmiana jednego na drugi nie ma sensu imo, chyba zeby dtek bardziej cieszyl oko.

Martinii wyczytal gdzies na XS ze apogee gt lepiej radzi sobie przy wiekszym przeplywie. coz. lezakuje u mnie juz i taka zabaweczka:

Dołączona grafika

wiec w czasie dlugiego weekendu grundfosa zastapi laing d5 i wtedy postaram sie majac troche czasu i w miare podobne warunki przetestowac czy wiekszy flow zrobi jakas roznice dla ktoregokolwiek z bloczkow.

thx dla pimpka za uzyczenie dtek'a i nie tylko ;) .

czekam na Wasze wyniki, w szczegolnosci Martinii'ego ktory zmienil swiftecha na dtek'a. c2d nieoskalpowane ma ihs i wieksza powierzchnie niz gole fx60.

Edytowane przez sobih

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Dostalem wczoraj D-Teka. Ogolnie moge powiedziec, ze pudelko jak i wyposazenie skromniejsze niz u Swiftecha. Sam blok jednak bardziej mi sie podoba i przede wszystkim dlatego go kupilem ;) Jakosc wykonania ok. Nie rozumiem jednak dlaczego jest on drozszy od Apogee... Moim zdaniem cena nie powinna przekraczac 200zl. Dzis wieczorem montaz i pierwsze testy.

Pozdrawiam

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Dostalem wczoraj D-Teka. Ogolnie moge powiedziec, ze pudelko jak i wyposazenie skromniejsze niz u Swiftecha.

Nie rozumiem jednak dlaczego jest on drozszy od Apogee... Moim zdaniem cena nie powinna przekraczac 200zl.

Wykonanie spodu (jak i konstrukcja całego bloku) jest prostsze w przypadku Apogee, zapewne stąd niższa cena. A co do opakowania - żebyś zobaczył jak jest zapakowany KTC... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykonanie spodu (jak i konstrukcja całego bloku) jest prostsze w przypadku Apogee, zapewne stąd niższa cena. A co do opakowania - żebyś zobaczył jak jest zapakowany KTC... ;)

Poza tym Apogee jest robiony na CNC, a fuzion odlewany. Pewnie odlewanie jest już tańsze, jednak wykonanie formy i modelu trochę kosztuje.

A KTC ma najlepsze opakowanie jakie widziałem xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CNC nie jest tania obrobka (koszt narzedzi, duza strata materialu), do tego jest to dosc praco i czasochlonna obrobka.

Natomiast odlewanie jest na pierwszy rzut oka latwiejsze. Niestety nie do konca. W gre wchodzi zrobinie formy (bardzo drogie), a do tego koszt wtryskarki i na sam koniec koszt energii potrzebnej do stopnienia miedzi (okolo 1100*C). Jak juz pisalem w innym temacie miedz jest reaktyna i sie szybko utlenia wiec do jej stopnienia zastosowana moze byc tylko energia elektryczna i specjalny piec wiec koszty rosna.

Ale jak widac sie to oplaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi