Skocz do zawartości
julas

Aster Vs. Chello

Rekomendowane odpowiedzi

witam

nosze sie z zamiarem zmiany ISP. powod jest bardzo prosty: w aster za net 4mbit w dzien/6mbit w nocy i 0,5mbit upload place 169 pln (bez kablowki), a w chello jest teraz promocja lacza 5mibt i 0,5mbit upload za 99 pln przez 17 miesiecy (+1 miesiac gratis albo za 1 pln). lacza uzywam i tak sam, wiec nie szkoda mi tego 1mbit w nocy, a mysle tez ze przez 1,5 roku nie spadna tak drastycznie ceny zebym zalowal tego zobowiazania na 99pln (a parametry zawsze moga zwiekszyc, jak juz nie raz robili)

pytanie tylko: jak z awaryjnoscia chello? bo z aster nigdy nie mialem zadnych problemow. to dla mnie bardzo istotne bo pod lacze podpiety jest serwer www/mail/ftp. poza tym czy ktos wie czy mozna wykupic zmiane REVDNS? bo w aster moglem.

z gory dziekuje za wszelkie uwagi i komentarze

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak w wawie, ale w kraku (w sumie to to samo) aster nie ma limitow, a w ups sa.

edit:

przy tym laczu limitow nie ma ;]

mialem jakis rok upc, pozniej aster i nie bylo zadnych wiekszych problemow.

z tego co pamietam to wlasnie w aster mialem troszke wiecej problemow (ok 1h przerwy), ale bylo to zwiazane z rozbudowa sieci.

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam chello light (1,5 Mbit). Mam tez taką "super promocje" ze place 15 zł mniej miesiecznie niz to bylo dla abonentow ze standardoym chello light. ALE chello tak dba i docenia swoich stalych klientow ze nie zwiekszyli mi lacza do 2 Mbit (takie teraz jest w chello light) bo mam tą super promocje.... wiec musze czekac do wrzesnia na przedluzenie umowy/zwiekszenie szybkosci. Strasznie mnie tym wkurzyli, ale uwazam ze neta mają super :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO Chello bo taniej. Ale.. no właśnie jestem abonentem pakietu pełnego TV ,więc mam jeszcze taniej. Także zadecydowałem o zrezygnowaniu z DSL dialogu i przejścia na Chello Classic. (5mb/s). No i tu zaczynają się schody. Bo na ich stronie (przynajmniej nie mogę nigdzie znaleźć ) informacji czy jest PUBLICZNE I STAŁE IP. Czy też jest przydzielane z puli adresów. No i najważniejsze to jakie są rzeczywiste transfery? Czy na torrencie z dużą ilością seedów z dobrymi łączami wyciągnę te ~ 5 mb /s ? Jak strony www się ładują i jak jest z pingami ?

Proszę o jakieś info. bo to ważne.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chello - pingi bardzo niskie, strony www (jesli zdalny serwer nie jest na 386) ładują się szybko, dobre torrenty 100% łącza, przez http 100% łącza, zdarzyły mi się 3 awarie przez 3 lata - jestem zadowolony - nie ma już limitu i 1.5 Mbps mi wystarcza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) No i tu zaczynają się schody. Bo na ich stronie (przynajmniej nie mogę nigdzie znaleźć ) informacji czy jest PUBLICZNE I STAŁE IP. Czy też jest przydzielane z puli adresów. (...)

dzwonilem na infolinie, ip jest publiczne ale zmienne :cry:

niestety to dyskwalifikuje chello dla moich zastosowan...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam chello prawie 4 lata

zmiana IP: moze 3 razy

awaryjność raz na rok :] a komp prawie 24/7 chodzi

pingi (w cs) ok 15-20

transfer na 3mbps ~330kb/s a upl ~45kb/s (max 384kbps)

IP publiczne tzn serwer postawisz (stawiałem HLDS, ftp, shoutcast)

limit brak

teraz w promo mam TV+net+radio+tel za 165zł

TV full

net 3mbps/384kbps

tel za darmo po 18 i w weekendy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi