Skocz do zawartości
-talib-

Mistrzostwa Europy 2012 Polska - Ukraina

Rekomendowane odpowiedzi

Konkurs na projekt stadionu narodowego w Warszawie będzie unieważniony - donosi "Dziennik". Decyzja w tej sprawie ma zostać ogłoszona dziś (06.08.) na konferencji prasowej podsumowującej przygotowania Polski do organizacji Euro 2012.

Minister sportu tłumaczy gazecie, że trwający już konkurs od początku budził kontrowersje. Jest bowiem tak rozpisany, że właściwie nie wiadomo, czy nowy obiekt ma powstać w miejsce starego czy obok.

"Dziennik" wyjaśnia, że dzięki decyzji o unieważnieniu konkursu będzie można wybudować stadion bez długotrwałego procesu przetargów. Przygotowywana jest właśnie ustawa o Euro 2012, która pozwoli na zastosowanie dużo prostszej i mniej czasochłonnej procedury.

Dokładny harmonogram prac przy budowie stadionu narodowego oraz innych inwestycji związanych z mistrzostwami miał zostać ogłoszony właśnie dziś. "Dziennik" ujawnia jednak, że dokument dopiero powstaje, tak samo jak projekt ustawy o Euro 2012.

Ministerstwo sportu zakłada, że do końca tego roku architekci będą już pracować nad szczegółowymi planami. Natomiast wiosną 2009 roku ruszą prace budowlane w Warszawie, Gdańsku i we Wrocławiu.

Przez półtora roku chyba nie wybudują stadionów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwalają mnie takie teksty. Uwielbiam polityke tego kraju ;)

Najbardziej wkurzyło mnie zwolnienie tego całego szefa ds. ME 2012. Teraz mamy przez to 4 miesiące w plecy.

Gdyby od razu wykurzyli handlarzy ze Stadionu X-lecia, to już byliby mniej więcej w połowie wyburzania i byłoby wiadomo, gdzie ma powstać nowy obiekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ostatnich info jakimi nas karmią moja wiara w Ojro jest z dnia na dzień mniejsza. ''Władze'' negocjują z federacją o przedłużenie terminu zdania stadionów o rok... Dodatkowym problemem może być brak rąk do pracy bo wiekszość dobrych budowlańców wyjechała bo nikt z nich nie bedzie charował za polską wypłate. Czeka nas fala ze wschodu którzy będą tyrać i co najgorsze mogą tu zostać a będzie ich duuuużo.

Dobrze, że Freie Stadt Danzig idzie do przodu i juz prawie wszystkie działki są wykupione i teraz szuka firmy konsultingowej. Pożyjemy zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za PiS nie jestem ale to fakt ,że prezydent Warshau zamieszała wam warszawiakom z tym stadionem nagle wypalając z nowymi pomysłami ,które były niby wcześniej konsultowane z ekspertami tylko dlaczego teraz? Nierozumiem za bardzo. Przecierz w momencie zgłaszania kandytaury na Ojro trzeba było mieć już wstępne ekpertyzy co do lokalizacji inwestycji ,jakieś studium wykonalności poprostu dmuchać na zimnie. Narazie wszystko jest można powiedzieć w formie prezentacji promocyjnej sprzed pół roku :lol2: . Druga sprawa nie ma pełnej współpracy mobilizacji poprostu pełnego ognia we współpracy na linii Rząd- KC PZPN- Gminy czyli lokalne władze. Każdy z nich wie lepiej i przez to mamy bajzel

Edytowane przez -talib-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Warszawa sprawiła Ślązakom niezły prezent , jak tak dalej pójdzie to mecz otwarcia odbędzie się na Stadionie Śląskim w Chorzowie .

Nie dość że istnieje ,to jest największy obecnie , jest w trackie modernizacji - która zakończy się w 2010 roku , ma połączenie autostradowe z 2 innymi miastami w których będą mecze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet ciężko mi to komentować :|. Dajcie ten stadion koło dziesięciolecia i już. Przecież jak sie go wybuduje z pomysłem i z dobrym zapleczem to może taka inwestycja przynosić ogromne zyski. Nie wiem w czym problem, w gruntach ? złej glebie ? wątpie chociaż specem nie jestem i nie znam całej sprawy. Imo sprawa euro to powinien być jeden z priorytetów nowego rządu i zeby tym sie naprawde zabrali poza jakimiś podziałami. Nie może być KUPY ;o, to sie musi udać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sratatata ja osobiście nie wyobrażam sobie tego, że nie uda się nam zorganizować Euro. Przecież partia i politycy, którzy by do tego doprowadzili byliby skreśleni na całe życie przez społeczeństwo, a na czym jak na czym ale na stanowiskach im zależy ;)

Pozatym Nasz naród już tak ma, że wszystko robimy na ostatnią chwilę i gdy mamy nóż na gardle. Grecy to samo mieli z olimpiadą. Dodatkowo denerwują mnie Wasze wypowiedzi, które przedstawiają Nas samych w złym świetle :? Jak mają nas na świecie widzieć jak sami o sobie (bo też Polakami chyba jesteście) tak mówicie.

ma połączenie autostradowe z 2 innymi miastami w których będą mecze

o tej 'autostradzie' do Krakowa to lepiej dużo nie mówić [;

co do Wrocławia się zgodze i oczywiście jak najbardziej jestem ZA Euro na Śląskim. [; Według mnie umiejscowienie Euro w Gdańsku jest jakimś nieporozumieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

co do Wrocławia się zgodze i oczywiście jak najbardziej jestem ZA Euro na Śląskim. [; Według mnie umiejscowienie Euro w Gdańsku jest jakimś nieporozumieniem.

Dokładnie. Założe sie ze po Euro stadion w Gdańsku bedzie świecił pustkami i tylko niszczał na wietrze ;]. Może pomysł i klimat fajny ale po euro kto na ten stadion bedzie chodził ? Chyba tylko kibice Arki.

Chorzów ma klim i tradycje ;]. Mogli by przebudować ten stadion co mamy i zrobić coś fajnego z pomysłem. Ten stadion dużo pamięta i imo jest to taką naszą ikoną wśród stadionów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akcja tvnu, onetu, radia zet i kilku innych to majstersztyk :lol:

Matko, ile smsów dostałem z płaczem że nie mamy euro :lol:

Dołączona grafika

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem nadzieję, że prezydent Gronkiewicz będzie katalizatorem budowy stadionu narodowego, ale widzę, że jest hamulcem ręcznym. Wszystko przestało jej pasować...

jak bufetowej bezpośrednio kasa do kiejdy nie wpłynie ,to nawet jakby chcieli nam za darmo wybudować stadion to i tak by sie nie zgodziła.

Ja tam trzymam sie swojej opinie że euro u nas nie będzie- a szkoda :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi