Skocz do zawartości
wizjonerek

Gdzie to ładuje te pakiety(moduły)????

Rekomendowane odpowiedzi

Z kontami użytkowników czy bez? ile kont pocztowych i jaka quota dla nich?

dokladnie to uzytkownicy bedą mieli konta www i mail razem wiec quote sumarycznie na www i mail 10MB na osobe

uzytkowników 100 sztuk

Jakbyście _WY_ czytali posty to byście zobaczyli, że to już było napisane.

Dobrze ze tym razem szanowny pan ParanoiK przeczytal caly watek - to sie chwali ;-)

Ale do rzezcy. Jakim laczem kolega wizjonerek dysponuje ? >=128kbps >=512kbps >=1024kbps >=10Mbit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze ze tym razem szanowny pan ParanoiK przeczytal caly watek - to sie chwali ;-) 

Ale do rzezcy. Jakim laczem kolega wizjonerek dysponuje ? >=128kbps >=512kbps >=1024kbps >=10Mbit.

A kiedy niby nie przeczytałem, że piszesz 'tym razem'? Śledzę ten wątek od początku. ;>

Nie wiem w jakim celu ci przepustowość łącza do podziału dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeleży w którym miejscu czy tam gdzie mieszkam czy tam gdzie pracuje czy tam gdzie mam swoją sieć już odrazu odpowiadam ze swoją mam na mysli zarządzanie tą siecią od pocztątków jej istnienia teraz ucze się lina bo chcę zajmować sie servem(wiadomo koszty ) :D

w domu mamy sieć ASK łacze 2M polpak 2M IP

w pracy hehhehe jestem w IP partners :D:D::D jesli powiem ze nie mam oograniczenia prekosci to sie pewnie domysliscie :D:D

w swojej sieci jest 2M IP partners

pozdrówka Wizjo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kontami użytkowników czy bez? ile kont pocztowych i jaka quota dla nich?

dokladnie to uzytkownicy bedą mieli konta www i mail razem wiec quote sumarycznie na www i mail 10MB na osobe

uzytkowników 100 sztuk

Jakbyście _WY_ czytali posty to byście zobaczyli, że to już było napisane.

hehhe ale ożywiona dyskusja :D

wszyscy macie po troszku racji :

-jest to własciwie sieć osiedlowa (ale nie z formie prawnej ASK dokładne informacje to tajemnica :D zasady komercyjne a wychodzi taniej )

- serwer bedzie obługiwał narazie 100 osób

- na serwie będzie mail i www dla kazdego użutkownika

- dodatkowo postawie squida i FTP

- logi bedą zbierane cały czas i robione z nich statystyki jak ktoś przegina z Kazą czy DC dostaje quote

wiec po troszku wszyscy macie racje :D:D

ucze się taraz lina bo musze (a własiciwie chce to dodatkowe $$$$$$$ ) zając sie serwem

Docelowo sieć bedzie podzielona na 5 lub 6 segmentów 70 osób

podłaczone bedą 2 łacza po 2M z których wydzielony bedzie ruch np.www. komunikatory itd na jedno łacze a FTP kaza (dla DC bedzie tylko 1 po port back otwarty) na 2 łacze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehhe ale ożywiona dyskusja :D  

wszyscy macie po troszku racji :

-jest to własciwie sieć osiedlowa (ale nie z formie prawnej ASK dokładne informacje to tajemnica :D zasady komercyjne a wychodzi taniej )  

- serwer bedzie obługiwał  narazie 100 osób

- na serwie będzie mail i www dla kazdego użutkownika

- dodatkowo postawie squida i FTP

- logi bedą zbierane cały czas i robione z nich statystyki jak ktoś przegina z Kazą czy DC dostaje quote  

wiec po troszku wszyscy macie racje :D:D

ucze się taraz lina bo musze (a własiciwie chce to dodatkowe $$$$$$$ ) zając sie serwem  

Docelowo sieć bedzie podzielona na 5 lub 6 segmentów 70 osób  

podłaczone bedą 2 łacza po 2M z których wydzielony bedzie ruch np.www. komunikatory itd na jedno łacze a FTP kaza (dla DC bedzie tylko 1 po port back otwarty) na 2 łacze

Miodzio. Wiadomo kazdy chce oszczedzac :) to tak, majac do dyspozycji te 40GB:

1 - swap (tyle co ram lub wiecej)

2 - / (tutaj 300MB spokojnie wystarczy na /sbin,/boot,/etc ....)

3 - /usr (2.1GB, i tak jeszcze po zaisntalowaniu zostnaie duzy zapas ~1GB ale przyda sie na /usr/src ;-) )

4 - /tmp (1GB styka)

5 - /var/lib/squid albo /home/squid gdzie tam chcesz (10GB powino styknac na tylu userow)

6 - /var (500MB na kolejke dla qmaila tez spokojnie starczy ;-) )

7 - /var/log (1GB najpredzej to ci squid zasyfi ale nie tak szybko)

8 - /home (reszta, duze pole do popisu :) )

(opcjonalnie mozesz sobie jeszcze dolozyc /home/ftp i /root, lecz ihmo nie ma takiej potrzeby, bo src warto trzymac sobie w /usr/src ablo gdzies w /home... zbedne. ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi