Skocz do zawartości
mystery

Prędkość ściagania

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam łącze 1Gbps, ale z racji karty sieciowej wykorzystuję max 100Mbps. chciałem sobie sprawdzić, czy rzeczywiscie wyciagam taką prędkość, kiedy ściagam coś z netu za pomocą przeglądarki.

test przeprowadziłem korzystajac ze strony speedtest.pl oraz ściagałem jakiś plik ~200MB ze strony microsoftu.

opera 9.20.8771

:arrow: speedtest.pl

download - 3010 kbps, upload - 3233 kbps

:arrow: plik ~520kB/s

ie 7

:arrow: speedtest.pl

download - 18326 kbps, upload - 10467 kbps

:arrow: plik ~1,2MB/s

pytanie

skąd takie rozbieżności? dlaczego opera tak zaniża transfer? czy jest ustawiony jakiś limit w opcjach?

w załączniku screeny

pozdrawiam

m

post-25549-1176906021_thumb.jpg

post-25549-1176906040_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy takim laczu sciaganie tak malych plikow nie ma sensu.

zauwaz ze opera sciagales plik 0,5MB a IE juz 1,2MB.

jakie byly wyniki sciagania tego 200MB pliku?

w jakim kraju masz takie lacze ;)

chodzi mi tylko o tą dużą różnicę. to jaki max transfer powinienem mieć, to drugorzędna sprawa.

dlaczego ściaganie za pomocą opery jest woniejsze od ie-shit? po to założyłem ten temat, aby się dowiedzieć, choćby pobieżnie, co ma wpływ na zachowywanie się przeglądarek przy ściaganiu plików, co je ogranicza, itp.

@marcinio

dałem do ściągnięcia w tej strony którą podałeś jakiś plik iso, mniejsza o to jaki. w operze transfer ~6MB/s, w ie tymr azem ~1Mb/s. skąd takie rozbieżności?

co do łacza, to takie mają wszyscy mieszkańcy akademinów politechniki gdańskiej. kiedyś przez dc ściągnąłem film w minutę i 20 sekund (troche ponad 700MB miał plik). Ci co mają dobre kompy i karty gigówki osiągaja lepsze wyniki ;) , ale mniejsza z tym. widzicie, ciągle się uczę i mam dużo pytań :P

pozdrawiam

m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do pierwszego testu

ie na poczatku pokazuje transfer chwilowy, stad srednia taka wysoka.

przy sciaganiu pliku iso roznica wynika pewnie z tego, ze sciagajac opera obciazenie sieci bylo duzo mniejsze, niz w czasie sciagania przez ie.

skoro to akademik to wszystko jasne ;)

ciagnac przez dc lecialo wszystko po lanie ;]

bo obstawiam ze 'wyjscie na swiat' (w dc) macie zablokowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi