mystery Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 witam mam łącze 1Gbps, ale z racji karty sieciowej wykorzystuję max 100Mbps. chciałem sobie sprawdzić, czy rzeczywiscie wyciagam taką prędkość, kiedy ściagam coś z netu za pomocą przeglądarki. test przeprowadziłem korzystajac ze strony speedtest.pl oraz ściagałem jakiś plik ~200MB ze strony microsoftu. opera 9.20.8771 :arrow: speedtest.pl download - 3010 kbps, upload - 3233 kbps :arrow: plik ~520kB/s ie 7 :arrow: speedtest.pl download - 18326 kbps, upload - 10467 kbps :arrow: plik ~1,2MB/s pytanie skąd takie rozbieżności? dlaczego opera tak zaniża transfer? czy jest ustawiony jakiś limit w opcjach? w załączniku screeny pozdrawiam m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 (edytowane) 100Mbps Przy takim łączu wykorzystywanym w 100% ściągałbyś ok 12,5 MB/s <_< . Spróbuj coś ściągnąć z rapidshare, może więcej wyciągniesz... :rolleyes: Edytowane 18 Kwietnia 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinio Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Coś słabiutki wynik. Spróbuj ściągnąć coś stąd: http://ftp.pl.debian.org/ Z tego linku uzyskiwałem nieco ponad 10MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 przy takim laczu sciaganie tak malych plikow nie ma sensu. zauwaz ze opera sciagales plik 0,5MB a IE juz 1,2MB. jakie byly wyniki sciagania tego 200MB pliku? w jakim kraju masz takie lacze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 przy takim laczu sciaganie tak malych plikow nie ma sensu. zauwaz ze opera sciagales plik 0,5MB a IE juz 1,2MB. jakie byly wyniki sciagania tego 200MB pliku? w jakim kraju masz takie lacze ;) chodzi mi tylko o tą dużą różnicę. to jaki max transfer powinienem mieć, to drugorzędna sprawa. dlaczego ściaganie za pomocą opery jest woniejsze od ie-shit? po to założyłem ten temat, aby się dowiedzieć, choćby pobieżnie, co ma wpływ na zachowywanie się przeglądarek przy ściaganiu plików, co je ogranicza, itp. @marcinio dałem do ściągnięcia w tej strony którą podałeś jakiś plik iso, mniejsza o to jaki. w operze transfer ~6MB/s, w ie tymr azem ~1Mb/s. skąd takie rozbieżności? co do łacza, to takie mają wszyscy mieszkańcy akademinów politechniki gdańskiej. kiedyś przez dc ściągnąłem film w minutę i 20 sekund (troche ponad 700MB miał plik). Ci co mają dobre kompy i karty gigówki osiągaja lepsze wyniki ;) , ale mniejsza z tym. widzicie, ciągle się uczę i mam dużo pytań :P pozdrawiam m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 co do pierwszego testu ie na poczatku pokazuje transfer chwilowy, stad srednia taka wysoka. przy sciaganiu pliku iso roznica wynika pewnie z tego, ze sciagajac opera obciazenie sieci bylo duzo mniejsze, niz w czasie sciagania przez ie. skoro to akademik to wszystko jasne ;) ciagnac przez dc lecialo wszystko po lanie ;] bo obstawiam ze 'wyjscie na swiat' (w dc) macie zablokowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 wyjście na świat raczej, ale za to teoretycznie nie możemy udostpęniać nic na zewnątrz :] wychodzi na to samo :P thx greg za wyjaśnienia :) pozdrawiam m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...