Skocz do zawartości
CKM18

Rozbudowywać Sprzęt Czy Przejść Na Am2 Dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

teraz mam sprzęt taki jak w podpisie czyli płytka obsługuje procesory c2duo na pewno 4300 i e6300 z resztą procesorów z tej serii to nie wiem , mam dylemat czy wymienić celerlona na e4300/e4400 za 520zł i go kręcić na 3ghz na tej mobo , czy jednak sprzedać płytę i procesor i kupić abita kn9 i x23600 Brisbane za 510zł, i na razie jakiegoś x600 radeona lub ge forca 6600 ( do nfs most wanted i heroes V) potem ze zmianą zasilacza wymienię kartę graficzną na 7900gs lub coś z dx10 ,

reszta sprzętu zostaje tak jak z podpisu czyli :

2 x 1024 mb ddr2 667mhz Kingston

Baracuda 80gb sata II 8mb

Liteon sh-16A7s sata

zasilacz i budę wymienię jak będzie lepsza grafika

z góry dzięki za odpowiedź

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na razie zmieniłem ramy i nagrywarkę na sata, ewentualnie mogę zrobić tak że kupię teraz nową obudowę i zasilacz oraz 7900gs i wykręcę z tego celerlona co się da a potem kupię nowe mobo i procesor z tego co widziałem to niedługo wejdą nowe core2duo E2100 - E2140 / E2160 także w sumie już nie wiadomo co robić, no ale ile można czekać ???

na razie nastawiam się troche na x2 3600 + abit kn9 za 510zł a co myślicieo zmodernizowaniu celka tak jak napisałem ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chemik, ja majac athlona 64 3200 s939, 3x512 ram i płytke giga, sprzedałem to i kupując to co mam wyszedłem jeszcze ok 100zł na plus...Różnicę widzę w grach..

IMHO warto zmienic, pod warunkiem że trafi się odpowiedni kupiec :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c2duo po podkreceniu oferuje wieksza wydajnosc, ale jest drozszy i wymaga drozszej plyty. Wiec ich porownywanie ma niewielki sens. Po prostu jak wydasz wiecej to dostaniesz szybszy sprzet.

Patrzac przyszlosciowo to 775 sie powoli konczy gdyz wchodzi Penryr i nowa podstawka, ale AM2 tez sie konczy (tyle ze AM3 ma byc jakos zgpdne z AM2 - wie ktos jak bardzo?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatecznie to nie wiadomo czy wogole :]

kurde poczekalbym na K10 tyle ze przez jakieś pol roku po premierze proce beda i tak zapewne w cenie ~1000zł

więc se takowego nie kupie :/

ponadto nie bedzie zadnego dobrego mobo pod am3 DDR3 i tak samo pamięci będa drogie jak ch*& ;/

OT

takie pytanie na marginesie:

czy 1 rdzen w X2 ma mniejszą/podobna/wiekszą wydajność od A64 3000+ na takich samych zegarach ??

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

czy 1 rdzen w X2 ma mniejszą/podobna/wiekszą wydajność od A64 3000+ na takich samych zegarach ??

EOT

Podobną ma wydajność. Zmieniając na X2 zyskujesz tylko w aplikacjach wykorzystujących wielordzeniowość, ale w jednordzeniowych słabszy nie będzie raczej nigdy.

Też myślę, że takie ddr3 będzie na początku ch... drogie.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobną ma wydajność. Zmieniając na X2 zyskujesz tylko w aplikacjach wykorzystujących wielordzeniowość, ale w jednordzeniowych słabszy nie będzie raczej nigdy.

[...]

thx :]

wiem wiem - ale u mnie praktycznie cały czas pracuje kodowanie grafika/audio/video + emule/bitlord + ew nagrywanie DVD :]

a przy takim czyms mam proca caly czas 100% obciążonego :)

odpalenie mozilli czasem trwa dobre 2min xDD

a chyba na 2core procu bedzie sie dalo rozlozyc jakoś te procesy na rdzenie :]

ps - zalezy mi tylko zeby mozna bylo w miare komfortowo kozystać wtedy z PC :]

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi