Skocz do zawartości
THEJAJO

Via Apollo Pro 266 I Pentium 3-s 1400/133/512/1,45 + Abit Vh6t

Rekomendowane odpowiedzi

Elo.

Aktualnie jestem szczesliwym posiadaczem MoBo Abit ST6 i w/w CPU. Jak narazie nie sprawia mi ten duet praktycznie zadnych problemow i jest to w zasadzie jedno z najlepszych polaczen jakie znam oczywiscie w tej platformie.

Aczkolwiek zaczala doskwierac mi nieco niska ilosc RAMu jaka mozna zainstalowac na w/w MoBo. Sklonilo mnie to do poszukiwan jakiejs innej plyty glownej ktora obsluzy nie tylko wiecej RAMu ale i moj procesor.

Znalazlem wiele rozw. na chipsecie firmy ViA i innych ale natknalem sie na cos wyjatkowego: Via Apollo Pro 266 ktora laczy P3 (FSB 133) z pamieciami DDR (PC233). Bardzo mnie to zainteresowalo gdyz ten chipset obsluguje rowniez wiecej niz 512 MB pamieci RAM.

Tutaj jest link do testu 10 MoBo na stronie THG ale nie znalazlem w nim nic o P3-S. :/

Szukajac dalej natknalem sie na cos takiego: http://www.hardware.fr/myocdb.com/fiche7376.html

Stronka jest po francusku ale widac ze udalo im sie odpalic P3-S na MoBo z Via Apollo Pro 266. :)

Bardzo mnie to cieszy gdyz czytajac wczesniejszy artykul z THG zadna z tam przedstawionych MoBo nie obsluguje mnoznika 10,5.

A teraz pytanie do Was.

Co sadzicie o tym duecie? Czy warto kupic taka MoBo i 1GB DDR266 a sprzedac ST6 i 512MB SDRAMM PC133?

Bede wdzieczny za wszystkie sugestie i propozycje.

PZDR.

Edytowane przez THEJAJO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem i udało mi się znaleźć chipset Via Apollo Pro 266 powstał przed Tualatinami. Zatem Twój Pentium nie poleci z nim w parze. W poszukiwaniach swoich natknąłem się jednak na wzmiankę o tym chipsecie wzbogaconym o obsługę Tualatinów oznaczonym Via Apollo Pro 266T. Link do specyfikacji. Czy uda ci się znaleźć płytę na tym chipsecie - nie wiem, ale testy na THG które wskazałeś nie dają jakoś specjalnie dużej przewagi DDR nad SDRAM. Jeśli więc zależy Ci tylko na większej ilości RAMu, poszukaj płyty na chipsecie Via 694T - o ile pamiętam obsługuje on do 1.5GB pamięci RAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalem o Abit VH6T. Obsluzy do 1,5 GB RAMu i powinien pociagnac mooje CPU (FC-PGA2) ale problem ze znalezieniem.

Pozostaje mi szukac i... znalazlem: http://allegro.pl/show_item.php?item=188761925

Czy cena 149 PLN nie jest wygurowana?

Edytowane przez THEJAJO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie dobry pomysl ale przez pewien czas bede bez komputera a to raczej nie wchodzi w rachube. W przyszlosci mam zamiar przeniesc sie na cos lepszego moze 64bit (jak fundusze pozwola).

Poki co jednak pozostane przy rozbudowie Socket 370 bo w zasadzie spelnia wszystkie moje oczekiwania.

A ile ten Abit VH6T moze byc wart w takim razie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale za 149 zl to kupisz juz spokojnie plyte glowna pod S939 i to przyzwoita. Za 100 zl procesor ktory zjada Twoj na sniadanie. A ram ktory chcesz dokupic do S370 koszotal bedzie porownywalnie do DDR400.

Nie ma sensu inwestowac w S370.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

S939 i jakie CPU? Jakies propozycje?

RAMu to conajmniej 1GB (stad chec zakupu VH6T).

S370 bardzo mi odpowiada i spelnia w zasadzie wszystkie moje oczekiwania. Ale skoro jest lepsze rozw. to mozna skorzystac.

BTW:

Mam Celka 1GHz FSB100 Coppermine - za ile moze pojsc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dzien dzisiejszy, to chyba lepiej na AM2 + jakis sempronik na poczatek - przyrost mocy w porownaniu do tego celka jest niebotyczny - szczegolnie w 3d

edit:

ja swoja celine 1300@~1800 oddalem ojcu w zamian za durona 800 - szkoda mi go bylo sprzedawac za jakies marne grosze - tyle sie go naszukalem ;) a tak w rodzinie zostal i odwiedzam go od czasu do czasu :)

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zwiazku z rozwienieciem sie tematu prosze o rade jaki w miare tani sprzet moge zlozyc w zamian za platforme S370?

BTW:

Na Allegro pojawila sie kolejna aukcja Abit'a VH6T w cenie (narazie) 120 PLN. Drogo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zwiazku z rozwienieciem sie tematu prosze o rade jaki w miare tani sprzet moge zlozyc w zamian za platforme S370?

Tani, to znaczy do ilu? Weź pod uwagę, że wymieniasz minimum pół kompa.

Na Allegro pojawila sie kolejna aukcja Abit'a VH6T w cenie (narazie) 120 PLN. Drogo?

Drogo, ale na taniej na Allegro nie ma (Bosh... Abit ST6 i Asus TUSL-2C za 160PLN za szt., a Asus TUV4X za 150PLN... ehhh...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW:

Zainstalowalem nowe RAMy. Infineon 256 PC133 CL2. memtest po calej nocce (7h) nie wykazal bledu. Po zmianie timingow z 2-2-2-7/9 a 2-2-2-5/7 SuperPI poprawil wynik z 1:51 na 1:37. :D Poki co OK. :)

Wracajac do temtu.

Tani mam na mysli taki ktory bedzie kosztowal tyle co moja obecna platforma czyli:

- Abit ST6

- P3-S 1400/512/133/1,45

- 2x Infineon 256 PC 133 CL2

- Tt Volcano 12 eXtreme

- PowerColor Evil Master II R8500 250/250 128 MB 128 Mbit

Wiecej nie mam co wymieniac bo PSU czy HDD sobie zostawie. Tzn. zostaly mi stare RAMy 2x 256 PC133 CL3 i Celek SL5XT (Coppermine) 1000/128/100/1,75V (spokojnie szedl 1210 przy FSB 121 bez zmiany napiecia). :)

Ceny faktycznie sa nieciekawe. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli sprzedajesz ten sprzęt, to ciesz się, że są takie ceny. Na Allegro (jeśli sprzedasz) możesz wyrwać za niego nawet ponad 400PLN, a za to już można pomyśleć o czymś rozsądnym na socket 754/939.

Na przykład na socket 754 (ceny ze Skąpca):

AMD Sempron 3000+ (od 82.19 PLN)

Gigabyte GA-K8NS (od 136.48 PLN); mobo z AGP, więc będziesz mógł zostać przy swojej grafice

Kingston 512 MB PC3200 400MHz CL 2.5 (od 125.00 PLN)

Doliczając Coppermine'a i stare RAMy można skołować też coś na socket 939 (procki w podobnych cenach, ale płyty droższe, więc może lepiej dołożyć RAMu do 754? Wydajność tych platform jest podobna, a więcej RAMu bardziej odczujesz niż nieco lepszego procka czy płytę. Zawsze można się też pobawić z OC.)

Nie wiem do jakich celów kompa używasz, więc

a) pisałeś, że socket 370 ci wystarcza, więc wybierałem sprzęt możliwie tani,

b) nie wliczałem w sprzedaż grafiki i nie uwzględniłem jej w zestawie. Pozostawiam to do twojego wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DzX za shaqal za wymowna odpowiedz. :)

Komp w zasadzie sluzy mi przedewszystkim do neta ale moj brat lubi sobie pograc w FiFe 2007 czy NBA Live 2006/7 i w sumie wystarcza bo chodzi jak trzeba.

Ale widze ze pojawia sie mozliwosc upgrade'u. :)

Jeszcze raz dzX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...