gate26 Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 Witam wszystkich skłonnych do pomocy. Nadszedł czas na przesiadkę na nowy sprzęt i tym razem mam problem AMD czy Intel - do tej pory jechałem na Amd(hehe k62 300/k62 500) i byłem całkiem zadowolony. Niestety nie jestem w chwili obecnej na bieżąco i proszę o pomoc: XP 1.8 czy P4 1.6. Sprawa dotyczy też płyty Gł. (nie ukrywam że mam senttyment do ASUSA) - pomóżcie optymalnie wybrać. dzięki za porady również te :wink: będę przeczytane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3wolf Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 setki razy bylo to walkowane na forum poprostu poszukaj a taknamarginesie po co Ci procesor? gry czy cos innego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gate26 Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 Dzięki za reakcję - raczej giery, odkryłem nowe powołanie choć wiek już nie ten - coś obok 30stki. Jeśli możesz coś doradzić obiektywnie - DZIEKI. Największy problem to płyta???!!! jest tego stanowczo za dużo ja zaś nie mam aż tyle czasu żeby to śledzić zresztą co sklep to inna opinia?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 Dzięki za reakcję - raczej giery, odkryłem nowe powołanie choć wiek już nie ten - coś obok 30stki. Jeśli możesz coś doradzić obiektywnie - DZIEKI. Największy problem to płyta???!!! jest tego stanowczo za dużo ja zaś nie mam aż tyle czasu żeby to śledzić zresztą co sklep to inna opinia?? Pozdrawiam Nie pytaj w sklepach o teile !!! Doradza Ci na pewno ECSa (bo tani) Poczytaj posty (wyszukiwarka) IMHO Epox i AMD :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 Dzięki za reakcję - raczej giery, odkryłem nowe powołanie choć wiek już nie ten - coś obok 30stki. Jeśli możesz coś doradzić obiektywnie - DZIEKI. Największy problem to płyta???!!! jest tego stanowczo za dużo ja zaś nie mam aż tyle czasu żeby to śledzić zresztą co sklep to inna opinia?? Pozdrawiam To zależy czy chcesz podkręcać, jeśli planujesz wydać na sprzęt w okolicach P41600/A1800 to polecam P4 (jeśli masz zamiar podkręcać), w przeciwnym razie AMD P41,6 nie ma szans z Athlonem 1,8. W kwestiii płyty polecam Gigabyte - mają kilka na prawdę fajnych rozwiązń umilających życie. Acha W grach (z wyjątkliem Quake'a) AMD rządzi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3wolf Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 http://tweak.unspl.com/forum/viewtopic.php?t=2282 Popatrz tutaj, co do płytki ja tam polecam swoją Gigabyte GA-7VRXP www.gigabyte.com.tw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gate26 Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 Jakiś konkretny model może? no i jaka pamięć 266 czy 333? Im dalej w las tym więcej pytań niestety. Mam 2.5 no prawie 3 tys na procek płytę HDD80gb no i ram, resztę przeładuję z "dziadka" : SB LIVE i Voodoo 3000. Sory za tyle pytań ale pewnie inwestycja na co najmniej 2-3 lata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3wolf Opublikowano 1 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2002 Ja idespac napisze jutro see ya Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gate26 Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Oki pytanie brzmi jak jest z tym "OCIEPLANIEM POKOI" przez XP - czy faktycznie się tak grzeją i czy niezbędna jest wtedy "dodatkowa" wentylacja. Ja niekoniecznie w to się bawię i ....tyle o tym wiem. Jak duża jest różnica między GIGABYTE GA 7VRX a 7VRXP? i jakie wartości procka obsługują THX. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Athlon XP. Jest szybszy i tanszy. Intel jest o tyle lepszy ze nie grzeje sie tak bardzo jak Athlon i przez to nie trzeba uzywac tak duzego heatsink jak w przypadku AMD. Tzw: Intel system nie jest tak glosny jak AMD. Takze rozumiem ze overclocking w przypadku Intela jest latwiejsze niz w przypadku AMD. Tak czy inaczej ja bym kupil AMD. Intel jest po prostu za drogi. :D Jesli mam sugerowac motherboard to mysle ze ECS K7S6A SiS 745, DDR333 jest dobrym pomyslem na zakup. Jest bardzo tania. Okolo polowe mniej niz podobne motherboards z VIA cheapsets. SIS 745 jest szybsza od KT266A i troche wolniejsza od KT333. Tak czy inaczej jesli sie zdecydujesza na SIS745 to bedziesz jeszcze wstanie kupic pamiec za ta sama cene co kosztuje sama KT333 motherboard. Np: w Kanadzie ECS K7S6A SiS 745 kosztuje $100 a 256Mb DDR333 kosztuje $130. Sama motherboard ABIT z KT333 kosztuje prawie $240. Jesli masz wiecej pieniedzy to ABIT lub ASUS. Abit jest naprawde dobry do overclocking ale jest droga. Tutaj jest wiecej informacji o ECS http://www.ecsusa.com/ecsusa/www.ecs.com.t...ducts/k7s6a.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Oki pytanie brzmi jak jest z tym "OCIEPLANIEM POKOI" przez XP - czy faktycznie się tak grzeją i czy niezbędna jest wtedy "dodatkowa" wentylacja. Ja niekoniecznie w to się bawię i ....tyle o tym wiem. Jak duża jest różnica między GIGABYTE GA 7VRX a 7VRXP? i jakie wartości procka obsługują THX. Rekordziści to stare P4 2GHz i Athlon 1,4. Athlony XP mają 20% mniejsze wydzielanie ciepła. Generalnie nie jest to problem, sam procek wydziela kiklkadziesiąt wat (raczej poniżej 100) więc w rozbudowanych systemach pozostałe komponenty w sumie wydzielają jeszcze więcej. Te 20-30 W różnicy między poszczególnymi prockami na prawdę niewiele zmienia. Jeśli zainwestujesz w dobrą obudowę, to dodatkowej wentylacji nie potrzebujesz. Ta cała dodatkowa wentylacja sprowadza się ewentualnie do kupienia dodatkowego wiatraka i przykręcenia go w jednym z dwuch przeznaczonych na to miejsc w obudowie (możesz zamontować dwa wiatraki) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Athlon XP. Jest szybszy i tanszy. Intel jest o tyle lepszy ze nie grzeje sie tak bardzo jak Athlon i przez to nie trzeba uzywac tak duzego heatsink jak w przypadku AMD. Tzw: Intel system nie jest tak glosny jak AMD. Takze rozumiem ze overclocking w przypadku Intela jest latwiejsze niz w przypadku AMD. Tak czy inaczej ja bym kupil AMD. Intel jest po prostu za drogi. :D Jesli mam sugerowac motherboard to mysle ze ECS K7S6A SiS 745, DDR333 jest dobrym pomyslem na zakup. Jest bardzo tania. Okolo polowe mniej niz podobne motherboards z VIA cheapsets. SIS 745 jest szybsza od KT266A i troche wolniejsza od KT333. Tak czy inaczej jesli sie zdecydujesza na SIS745 to bedziesz jeszcze wstanie kupic pamiec za ta sama cene co kosztuje sama KT333 motherboard. Np: w Kanadzie ECS K7S6A SiS 745 kosztuje $100 a 256Mb DDR333 kosztuje $130. Sama motherboard ABIT z KT333 kosztuje prawie $240. Jesli masz wiecej pieniedzy to ABIT lub ASUS. Abit jest naprawde dobry do overclocking ale jest droga. Tutaj jest wiecej informacji o ECS http://www.ecsusa.com/ecsusa/www.ecs.com.t...ducts/k7s6a.htm BZDURY BZDURY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ECS K7S6A ma zblizona wydajnosc do K7S5A! Acha najwydajniejsza plyta glowna obecnie pod soc.A to Epox 8kha+ na via kt266A. Via kt266A jest wydajniejsze od Kt333 przy synchronicznym taktowaniu!!!!. Nie kupuj tego ECSa!!! plyta ta wiesza sie gdy pamieci puscisz na 166mhz! Jak wiemy ECS naleza do bradzo i to bardzo nietsablinych plyt glownych. Odradzam ECS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie sluchaj bbc20000!!!!!. Plyta glowna to najwazniejsza czesc w kompie wiec na niej nie oszczedzaj!!!. ja polecam Epoxa 8kha+ lub MS Kt3 Ultra. Polecam lekture recenzji : http://www.in4.pl/recenzje/ecsk7s6a/index.htm. Pozdrufja bierz AXP 1800+ i Epoxa 8kha+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Athlon XP 1800+ typical power 59 W ,max power 66 W (ze specyfikacji) Chłodząc tego proca titanem D5TB za ok 40 zł , który jest cichy i wydajny nie przekroczysz temp 55* a jak jeszcze dołoży sie wentylator do obudowy @7V to temperatura nie powinna wyjść powyżej 50*C. Aby potwierdzić to co mówie ,opierając sie na specyfikacji : duron 1.2 wydziela max 55 W a mój ma jeszcze do tego podniesine napiecie na 1.85 V wiec 60 W można spokojnie liczyć. Chłodze go własnie takim titankiem. Temperatura nie skoczyła mi nigdy powyżej 49* ,obecnie mam 47. 2 wentylatory w budowie na 7V zapewnieją odpowiednia wenylacje :wink: :D Acha wiadomosć z ostatniech chwili , ECS to big shit. Polecam Epox'a 8KHA+ (bo sam mam :P ) oraz MSI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3wolf Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Ja powiem tak: AMD ATHLON XP 1800+ GIGABYTE GA-7VRXP VIA KT333 / 8233A(CE) chipset PROCESSOR Socket A for AMD Athlon ™XP / Athlon ™/ Duron ™processor CHIPSET Southbridge : VIA 8233A(CE) VIA V-Link architecture (266MB/s) VIA VT6202 USB 2.0 controller Super I/O : ITE IT8705F Smart I/O : Winbond Smart@IO Promise PDC20276 ATA 133 RAID controller Raeltek 8100BL Ethernet 10/100Mb LAN controller Creative CT5880 PCI sound controller Dual BIOS MEMORY Type : DDR333 (PC2700) / DDR266 (PC2100) / DDR200 (PC1600) -184pin Max capacity : Up to 3GB by 3 DIMM slots(DDR266/200) SLOT 1 x AGP universal slot (4X/2X-AGP 2.0 compliant) 5 x PCI slots (PCI 2.2 compliant) 1 x FDD port 4 x UDMA ATA133/100/66 Bus Master IDE ports 1 x 2ports USB 1.1 connector (by cable with rear USB bracket) 2 x 2ports USB 2.0 connector (by cable with rear USB bracket) Memory Stick / Security Digital (MMC) / Smart Card Reader connectors 2 x cooling fan pin header I/O PS/2 Keyboard / Mouse 2 x USB 1.1 ports 2 x COM ports 1 x RJ45 LAN port Audio (1 x Line-in / 1 x Line-out / 1 x Mic) connector 1 x joystick POWER ATX power connector Power-off by Windows 95/98/Me/2000/NT/XP shut down and Switch FORM FACTOR ATX Dimension : ( 23.5 x 30.4 cm ) H/W MONITORING System health status auto-detect and report by BIOS H/W detect & report power-in voltage, CPU voltage, and Fan Speed BIOS 2Mbit flash RAM AMI BIOS with enhanced ACPI feature for PC98/Win98/Win2000/WinMe/XP compliance, Green, PnP, DMI, INT13 (>8.4GB) and Anti-Virus functions IDE#1~#4, SCSI, LS120, ZIP and CD-ROM bootable AC recovery ON/OFF control OTHER FEATURES Suspend-To-RAM (STR) Supports USB KB/MS Wake up from S3 Poly fuse for keyboard over-current protection DRIVER VIA 4 in 1 service pack utility Promise RAID controller driver ( includes pure ATA133 driver ) Realtek LAN driver Creative sound driver VIA USB 2.0 driver Winbond Smart IO driver Free software http://www.gigabyte.com.tw/products/7vrxp.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 A moim zdaniem Intel P4 1.6A albo 1.8A na płytce Asus i845E P4B533 DDR 333 USB2.0 (ok 800 zł ale imho warto) a do tego 256 MB DDR 333. (na takich pamiątkach i chipsecie Intela to już Antek 1.8 Xp wcale nie będzie szybszy od P4 1.8A a już napewno nie od p4 1.8 @ 2.4) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Masz 2 roziazania, ASUS P4S333 z XP1800 lub GIGABYTE na SIS + P4 1.6A cena ASUSA P4S33 wynosi 399zł i płyta jest godna uwagi a Gigabyte na SIS645 kosztuje okolo 360zł i jest niezłą płytą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gate26 Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Ok - ECS raczej na 99% nie, za dużo się złego o tej firmie (produktach raczej) naczytałem żeby beztrosko wydać kasę i liczyć na udany produkt. Epox jakobyż najlepiej się kręci jednak Gbyte7VRXP obsługuje ddr333 a to chyba ważne. Ciągle chodzi mi pogłowie też P4 - nie znalazłem bowiem ażeby użytkownicy mieli problem z przegrzewaniem i co ważne z hałasem dobiegającym z klimy kompa? Rewelacyjne sę też dane na temat kręcenia P4 1.6@2.8 - czy są jakieś szczególnie udane serie podatne na działania ludzi "pomysłowych" i do ilu można rozwinąć taki proc na wiatraku? Qrna co raz więcej się dowiaduję a i więcej pytań zadaję??? Thx za cierpliwość panowie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczy Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Masz 2 roziazania, ASUS P4S333 z XP1800 lub GIGABYTE na SIS + P4 1.6ACoś Ci sie chyba pokręciło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Moim zdaniem Athlon 1900+ i do tego Abit KX7333. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Ja bym sobie qpil Pentiuma 1.6 A i krecnal go na 2.0ghz 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3wolf Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 AMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Jak nie krecisz to 1700+ lub 1800+ i do tego Gigabyte VRX(P)- stanowczo dobra plyta a jak krecisz to 1.6A. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 to jest fakt jak chcesz krecić to Intel, jak nie to AMD ja bym polecił MSI KT3 ultra troche upgradowana wersja mojej płyty, ew epoxa na kt333 model zawsze mi sie pierniczy :( z ASUSA żadnej fajnej płyty ostatnio nie widziałem, ale Abit szaleje - AT7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3wolf Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 GIGABYTE GA-7VRXP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaloryfer Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Tak tak !! AMD Rulezzz... :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 hehe gigabyte ma fajną funkcje - DualBios mnie to po prostu rozwala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gate26 Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 xp1.9 i Gigabyte decyzja podjęta Jaki wentylator na to radzicie założyć żeby było chłodno i cicho pies drapał cenę(bez przesady oczywiście). Aha - zainwestować w tani Gforce32mb czy też zostać przy Voodoo3 3000 póki nie stanieją Radki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3wolf Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Decyzja bardzo dobra jezeli chodzio chlodzenie , ciche chlodzenie polecam Zalmana 6000 Cu mozesz go sobie zobaczyc na www.4max.com.pl a co do grafy ja bym zmienił na geforcea Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 xp1.9 i Gigabyte decyzja podjęta Jaki wentylator na to radzicie założyć żeby było chłodno i cicho pies drapał cenę(bez przesady oczywiście). Aha - zainwestować w tani Gforce32mb czy też zostać przy Voodoo3 3000 póki nie stanieją Radki? I słuszny wybór. Ja bym jednak z grafiką poczekał na rozwój wypadków (chyba, że jesteś baardzo zapalonym graczem) Fakt, że bez nowej grafy i tak sprzętu nie wykorzystać. Może jednak warto poczekać ze wszystkim i kupić za 2-3 miesiące radka oraz XP w 0,13 microna ( pramiera już za tydzień) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gate26 Opublikowano 2 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2002 Hmmmm radki na pewno stanieją ale nowy xp pewnie tani nie będzie... ale słuszna uwaga i dzięki za świeże wieści THX all za konkretną pomoc w analizie tak trudnego tematu pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...