Skocz do zawartości
Skolim

Epox 8RDA+ Strasznie sie grzeje :(

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zmontowałem zestaw na tej płytace z Atlonem 1700+ JIUHB0302. Wszystko piknie smiga i zadnych problemów, ale radiator chipsetu strasznie się grzeje (prawie parzy w dotyku :( ). Połozyłem porzadnie pod niego paste. Narazie Atlonka puścilem na 1826Mhz i nie protestował, napęcie standard. Dalej sie wstrzymam czekam na opinie czy u innych chipset też jest tak gorący :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaloz jakis wentyl 40x40 to wystarczy :wink:

A co do grzania sie mostka, to normalka :wink: po prostu w 8RDA+ mostek ma troszke wiecej do roboty niz w wersji bez + tzn.; Lan, FireWire, Soundstorm :wink:

Jesli nie uzywasz tych "dodatkow" to wylacz je w biosie a temp powinna ci troszke spasc...

pozdrovka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie bylo to samo zmienilem oryginalny radiator na zalmana i temperatura nadal wysoka 51c!!! poczym zalozylem na niego prawie nieslyszalny wiatraczek jamicona i aktualnie mam 31C a to juz jest duuuza roznica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja do radiatora z chipsetu (który o dziwo byl porzadnie przyklejony tasmą termoprzewodzcą)-wkreciłem coolerek z crystal orba -teraz 28st

a na s.bridga nakleiłem miedziany radiator no i wsjo wparjadke

maliutki off topic a zkad wziac wąłsnei taka tasme ?? chciałem radiatori na pamiatki zamontowac na takim czyms a nie wiem zkad ja dostac ..a taka 2 stronnna jak do wykładzin nada si ea a jak nei to moze jakis link do jakiegos sklepu

a teraz do tematu mysle ze powinnenes załozyc jakis wentyl i ameryki tym nie odkryłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslałem najpierw nad doczepieniem jakiegoś wentyla do tego radiatora który mam, ale kształt ma nietypowy i chyba kupię osobno radiator z wentylkiem na chipset, a tamten przełozę gdzieindziej. Perspektywa mi sie nie usmiecha bo wentylator grafiki już troche daje po uszach no ale cóż trzeba cierpieć :) . No ale jak by nie patrzeć to najgorętszym miejscem mojego kompa jest chipset, a to troche dziwne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslałem najpierw nad doczepieniem jakiegoś wentyla do tego radiatora który mam, ale kształt ma nietypowy i chyba kupię osobno radiator z wentylkiem na chipset, a tamten przełozę gdzieindziej. Perspektywa mi sie nie usmiecha bo wentylator grafiki już troche daje po uszach no ale cóż trzeba cierpieć :) . No ale jak by nie patrzeć to najgorętszym miejscem mojego kompa jest chipset, a to troche dziwne.

wcale nie

dałem coler z crytal orba na 7v i jest niesłyszalny(a bardzo skuteczny) :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Synu... ty umiesz czytac co ja pisać czy do Gdańsk jeszcze Alfabet nie dotarł??

Napisałem wyraźnie, że temp chipsetu nie przekracza 30 stopni, a systemu nawet 28.

Jak nie umiesz cyferek to powiedz... :lol:

Ciepło radiatora na chipie jest dla mnie ledwo zauważalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Synem Twoim nie jestem (z czego się z resztą cieszę), a czytać umiem. Napisałeś to tak że nie byłem pewny tymbardziej, że taki rozrzut temperatur dla tegosamego modelu jest conajmniej dziwny. Wracając do tematu to czym mierzyłeś temp chipsetu :?: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to czy masz jakis dodatkowy czujnik temperatury, bo u mnie sa tylko odczyty CPU i system i ten drugi ma zazwyczaj ok 30 stopni a radiator jest gorący w dotyku więc to chyba nie jest temp. chipsetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mówisz, że radiator jest wręcz parzący w dotyku to masz jakiś wadliwy model albo źle zamocowany. Proponuję zdjąć radka i przesmarować po spodzie. Nie wiem czy to coś da. Bo mój w dotyku wydaje się jedynie odrobinę ciepły ale ja mu więcej niż 30 stopni nie dam (na pewno nie 50) :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesmarowałem go wcześniej pastą silikonową bo srebrnej mi szkoda :) . No i skoro sie nagrzewa znaczy że dobrze odbiera ciepło, ale w sumie to wszystko stabilnie chodzi wiec narazie powodu do zmartwień nie miałem. No a co do temperatury to założe wentylka w poniedziałek i powinnobyć dobrze, jak wtedy sie nic nie zmieni to sie zaczne martwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zakupiłem Blue Orba. Teraz wszystko pięknie chodzi orb jest ledwo ciepły no ale troche chałśliwy. Tak na marginesie to chyba wiem jaka była przyczyna wysokich temperatur. Na procku mam blok wodny więc cyrkulacja powietrza wokół chpsetu była biedna i mysle ze to pogorszyło wymiane ciepła. Skutkiem ubocznym pracy Orba jest to że spadła również temp procka o jakies 1 czy 2 stopnie co akurat mnie cieszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zamierzam założyć dwa radiatorki zalaman - są w www.4max.com.pl - powinno pomóc - tak mi sie wydaje.

mozesz podac symbol? szukalem na 4maxie i nie widze. Nie wiem dokladnie, o jakie Ci chodzi

ZM-NB32J ale nie ma ich aktualnie w 4max - zamawiam z DiscoTech'u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..a jak to klejenie i wkrecanie ma sie do gwarancji?

swoja droga jak przykleic cos do sbrg'a coby pozniej moc odkleic?

Z tym klejeniem no to ja robię tak, że jak by coś sie stało (odpukać :!: :!: ) to zakładam orginalny radiatorek pod niego plasterek taki ja był i do sklepu. Na radiatorach nie ma plomb więc problemu nie powinno być. Co do odklejania to kilka razy zdarzało mi sie oklejać te taśmy termoprzewodzące i wystarczyło z wyczuciem przekęcić radiator i tasma puszczała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..a jak to klejenie i wkrecanie ma sie do gwarancji?

swoja droga jak przykleic cos do sbrg'a coby pozniej moc odkleic?

Z tym klejeniem no to ja robię tak, że jak by coś sie stało (odpukać :!: :!: ) to zakładam orginalny radiatorek pod niego plasterek taki ja był i do sklepu. Na radiatorach nie ma plomb więc problemu nie powinno być. Co do odklejania to kilka razy zdarzało mi sie oklejać te taśmy termoprzewodzące i wystarczyło z wyczuciem przekęcić radiator i tasma puszczała.

..no wlasnie wlasnie. jush sobie oblookalem ze wszyscy kleja to tasmami tylko gdzie takowa zlowic moge? u mnie wiocha - bez szans. ale moze gdzies w Opolu albo Bielsku (?) czesto bywam wiec gdyby ktos moglby podsunac mi gdzie szukac..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...