cybernorb Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Witam serdecznie chcialem zapytac czy ktos z was zna sie troszke na Visual C++ 2005 express edition Otoz od niedawna bawie sie w obiektowego C++ i jak narazie kiepsko mi idzie. Chcialem zrobic program do potegowania czyli np: String^ a, wynik; txtLiczba->Text = a; wynik=IntToStr(StrToInt(a * a)); lblWynik = wynik; Mozliwe ze w skladni gdzies jest blad ale nie chodzi tu o skladnie tylko o to ze kompilator zwraca mi komunikat o bledzie takim ze IntToStr oraz StrToInt sa nieznanymi komendami. Przypuszczam ze brakuje jakiejs biblioteki ale nie wiem jakiej. Dodalem #include <math.h> ale nie pomoglo ... POMOCY ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 (edytowane) Za duzo Borlanda :) IntToStr i w druga strone pochodza z Borlandowego VCL'a, ktorego rzecz jasna w VS nie uswiadczysz. W sumie nie korzystalem nigdy z tego C++ "nowego", ale z tego co zdazylem rzucic okiem to rewolucji nie zrobili.. a juz tymbardziej pascalowej notacji wskaznikow z daszkiem nie dodali, wiec nie wiem skad to wziales ;]. Tak na szybko to powinno to wygladac mniej wiecej tak: string a, wynik;int x;txtLiczba->Text = a;x = int::Parse(a);wynik = (x * x).ToString();lblWynik->Text = wynik;Oczywiscie brakuje tu kontroli bledow (przy zmianie str na int). Jesli nie korzystasz z .NET'a to konwersje mozesz przeprowadzic za pomoca funkcji itoa oraz atoi Edytowane 19 Kwietnia 2007 przez FiDO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Raczej musi korzystac z .Net bo wersja Express bez doinstalowanego Microsoft Platform SDK i recznego przekonfigurowania kilku rzeczy nie pozwala na tworzenie aplikacji Win32. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopik_ Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 (edytowane) @FiDO, jest coś takiego String^ w C++ , ale nie bardzo nie wiem co to jest (nie wiem czy nie wskaźnik właśnie) ;) Powiem tyle, że jak mam korzystać z platformy .NET to już wole pisać w C# niż w tym "nowym" C++. Edytowane 23 Kwietnia 2007 przez lopik_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 No wlasnie tez jakos niedawno mi smignal ten daszek gdzies w MSDN'ie, ale jakos nie mam ochoty wnikac w szczegoly, rowniez preferuje C#. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...