Skocz do zawartości
cybernorb

Problem Z Visual C++ 2005 Express Edition

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie chcialem zapytac czy ktos z was zna sie troszke na Visual C++ 2005 express edition Otoz od niedawna bawie sie w obiektowego C++ i jak narazie kiepsko mi idzie. Chcialem zrobic program do potegowania czyli np:

String^ a, wynik;

txtLiczba->Text = a;

wynik=IntToStr(StrToInt(a * a));

lblWynik = wynik;

Mozliwe ze w skladni gdzies jest blad ale nie chodzi tu o skladnie tylko o to ze kompilator zwraca mi komunikat o bledzie takim ze IntToStr oraz StrToInt sa nieznanymi komendami. Przypuszczam ze brakuje jakiejs biblioteki ale nie wiem jakiej.

Dodalem

#include <math.h>

ale nie pomoglo ... POMOCY ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duzo Borlanda :) IntToStr i w druga strone pochodza z Borlandowego VCL'a, ktorego rzecz jasna w VS nie uswiadczysz.

W sumie nie korzystalem nigdy z tego C++ "nowego", ale z tego co zdazylem rzucic okiem to rewolucji nie zrobili.. a juz tymbardziej pascalowej notacji wskaznikow z daszkiem nie dodali, wiec nie wiem skad to wziales ;].

Tak na szybko to powinno to wygladac mniej wiecej tak:

string a, wynik;int x;txtLiczba->Text = a;x = int::Parse(a);wynik = (x * x).ToString();lblWynik->Text = wynik;
Oczywiscie brakuje tu kontroli bledow (przy zmianie str na int).

Jesli nie korzystasz z .NET'a to konwersje mozesz przeprowadzic za pomoca funkcji itoa oraz atoi

Edytowane przez FiDO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@FiDO, jest coś takiego String^ w C++ , ale nie bardzo nie wiem co to jest (nie wiem czy nie wskaźnik właśnie) ;)

Powiem tyle, że jak mam korzystać z platformy .NET to już wole pisać w C# niż w tym "nowym" C++.

Edytowane przez lopik_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi