Skocz do zawartości
MeHow

Router Do Neostrady

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze mała prośba, może ktoś podrzuciłby linka do opisu konfiguracji - tzn co trzeba zrobić. Chodzi mi o bezpieczeństwo w sieci wifi typu autoryzacja, szyfrowanie, odrzucanie obcych kompów itp.

Nie mam o tym zielonego pojęcia a chciałbym coś w miarę prostego o tym poczytać tak, aby w przyszłości móc od razu po zakupie w miarę bezpiecznie to skonfigurować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o Edimax AR-7064Sg+. Konfigurowałem go ostatnio u pewnego osobnika i bardzo ciekawie wygląda. Ma ktoś jakieś doświadczenia ze sprzętem tej firmy? Ja mam switcha od nich ale przecież co różnica jaki 5 portowy switch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten Linksys WAG200G-EU ma QoS ? Zależy mi na tym bo chcę używać torrenta w taki sposób, żeby mi pnie przymulał przeglądania stron. A może QoS jest niepotrzebny w takim modemie/routerze - można to zrobić w inny sposób ?

W wielu urządzeniach Linksysa sprzedawanych na Allegro : WAG54GS, WAG200G-EU, WAG300N-E1, WAG325N-EU nie ma informacji że jest Qos - dziwne, czy już się nie stosuje tego mechanizmu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie. Otóż szukam sprzętu podobnego do MeHow tylko jest jedna "drobna" różnica. Chciałbym aby ten router miał jeszcze Voip-a (kompatybilnego ze skypem ewentualnie z czymś tańszym jak coś polecicie). Ważne jest to żeby był punkt dostępowy WLAN. No i żeby nie kosztowało to wszystko więcej niż 350zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten Linksys WAG200G-EU ma QoS ? Zależy mi na tym bo chcę używać torrenta w taki sposób, żeby mi pnie przymulał przeglądania stron. A może QoS jest niepotrzebny w takim modemie/routerze - można to zrobić w inny sposób ?

W wielu urządzeniach Linksysa sprzedawanych na Allegro : WAG54GS, WAG200G-EU, WAG300N-E1, WAG325N-EU nie ma informacji że jest Qos - dziwne, czy już się nie stosuje tego mechanizmu ?

Jest bardzo prosty, wroce do domu to wrzuce screeny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś może czym się różnią routery Asmax AR-904G i Asmax AR-704G. A konkretnie chodzi mi czy może być to coś istotnego dla niezbyt wymagającego użytkownika?

Router będzie służył do dzielenia Neostrady (model adsl) na dwa kompy (kablami) i za jakiś czas laptopa poprzez wi-fi.

Jeszcze wyczytałem gdzieś, że polecono Pentagrama Cerberus ADSL Wi-Fi 802.11g, jednak znalazłem dwie wersje tego routera: "zwykła" i Lite. Czym one się różnią?

Aha i co wg. Was lepsze, Pentagram czy Asmax?

Tu od razu dodam, że Linksys raczej odpada, bo za drogi troche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś może czym się różnią routery Asmax AR-904G i Asmax AR-704G. A konkretnie chodzi mi czy może być to coś istotnego dla niezbyt wymagającego użytkownika?

Router będzie służył do dzielenia Neostrady (model adsl) na dwa kompy (kablami) i za jakiś czas laptopa poprzez wi-fi.

Jeszcze wyczytałem gdzieś, że polecono Pentagrama Cerberus ADSL Wi-Fi 802.11g, jednak znalazłem dwie wersje tego routera: "zwykła" i Lite. Czym one się różnią?

Aha i co wg. Was lepsze, Pentagram czy Asmax?

Tu od razu dodam, że Linksys raczej odpada, bo za drogi troche.

Te sprzęty nad którymi się zastanawiasz kosztują lekko ponad 200 zł. Za te same pieniądze spokojnie łykniesz używany WRT54GL i modem ADSL. Zamiast WRT54GL możesz kupić też Buffalo WHR-HP-G54, na który również można wgrać Tomato.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem do czynienia z jakims routerem Pentagrama bez Wifi - obslugiwanie tego urzadzenia to byl koszmar, zero ergonomii.

Ktoś jeszcze ma doświadczenia z routerami Pentagrama? Jeśli rzeczywiście obsługa jest koszmarna, to raczej Pentagram odpada. Cenie sobie prostote obsługi zwłaszcza, że w sprawach dot. sieci zaawansowany nie jestem.

Te sprzęty nad którymi się zastanawiasz kosztują lekko ponad 200 zł. Za te same pieniądze spokojnie łykniesz używany WRT54GL i modem ADSL. Zamiast WRT54GL możesz kupić też Buffalo WHR-HP-G54, na który również można wgrać Tomato.

Modem adsl mam obecnie sagema, wiec musiałbym kupić model ethernetowy. Jaki modem byłby dobry (model) albo ile mniej wiecej bedzie kosztować?

Zresztą chyba raczej nie zdecyduje się na rozwiązanie. Po 1. to już dwa urządzenia, a szczerze mówiac wolałbym jakby jedno było. Po 2. mówisz o używce linksysa i jeśli miałbym kupić coś używanego (nic do używek nie mam, nawet chętniej taka kupie) to równie dobrze moge poszukać używki np. asmaxa.

Jako plus tego linksysa (ew. buffalo) podajesz możlwość wgrania Tomato, jednak ja nie wiem co mi to daje :) Domyślam się, że to jest jakiś soft/firmware zmodyfikowany, ale jak pisałem, nie wiem co on umożliwia i czy w ogóle bym to wykorzystał.

Dzięki jakby co za propozcyje. A miałes może jakiś doświadczenie z urządzeniami wymienionymi przeze mnie?

I jeszcze wracając do AR-704G vs. AR-904G. Do tego drugiego trzeba dołożyć ok 20-30zł... warto dokładać?

Edytowane przez davvid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modem adsl mam obecnie sagema, wiec musiałbym kupić model ethernetowy. Jaki modem byłby dobry (model) albo ile mniej wiecej bedzie kosztować?

Zresztą chyba raczej nie zdecyduje się na rozwiązanie. Po 1. to już dwa urządzenia, a szczerze mówiac wolałbym jakby jedno było. Po 2. mówisz o używce linksysa i jeśli miałbym kupić coś używanego (nic do używek nie mam, nawet chętniej taka kupie) to równie dobrze moge poszukać używki np. asmaxa.

Jako plus tego linksysa (ew. buffalo) podajesz możlwość wgrania Tomato, jednak ja nie wiem co mi to daje :) Domyślam się, że to jest jakiś soft/firmware zmodyfikowany, ale jak pisałem, nie wiem co on umożliwia i czy w ogóle bym to wykorzystał.

Dzięki jakby co za propozcyje. A miałes może jakiś doświadczenie z urządzeniami wymienionymi przeze mnie?

Miałem do czynienia z kilkoma Asmaxami, z tego co pamiętam to tylko z jednym miałem problem polegający na tym, że nie działały jakieś funkcje, nawet już nie pamiętam jakie. Niektórzy skarżą się, że Asmaxy dostają czkawki podczas korzystania z programów P2P. Ogólnie jednak Asmax wbrew pozorom jest dosyć dobrą firmą, ale ich produkty posiadają zazwyczaj tylko podstawowe funkcje...

O możliwościach Linksysa z alternatywnym softem i jego wyższości nad innymi rozwiązaniami było pisane na tym forum już kilkanaście razy, POSZUKAJ :) Powiem tylko, że moim zdaniem największym plusem jest QOS!

Modemy ADSL:

http://allegro.pl/item217927321_us_robotic..._net24_itp.html

http://allegro.pl/item220608359_lucent_cel...eostarada_.html

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modemy ADSL:

To już za drogo. Odpada router co podałeś + modem.

Jeszcze poszukam linksysa wag200g, może uda się tanio dorwać.

O możliwościach Linksysa z alternatywnym softem i jego wyższości nad innymi rozwiązaniami było pisane na tym forum już kilkanaście razy, POSZUKAJ icon_smile3.gif Powiem tylko, że moim zdaniem największym plusem jest QOS!

Hehe, nie chodziło mi o to, żeby ktoś teraz wyjaśnił jakie sa plusy Tomato. Wiem co to wyszukiwarka i jak będe chciał się czegoś więcej dowiedzien nt. tego softu to poszukam ;)

-----------------------------------------

EDIT

A o Linksysie WAG200G co sądzicie? I czy model WAG200G-E1 jest gorszy? I jeśli tak to w czym?

Albo przy okazji inaczej: lepiej wziać Linksysa WAG200G-E1 i czy Asmaxa 704g/904g?

EDIT2

Ehh doczytałem i jednak Linsys z końcówką E1 nie pojdzie z neo :/ A mogłem mieć go troche taniej niż w sklepie.

W takim razie mam inne troche pytanie: lepszy Linksys WAG200G-EU i czy Asmax 704g/904g?

Edytowane przez davvid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WAG200G mam, uzywam od ok. roku, i bardzo sobie chwale. Stabilny jak skala i prosty w obsludze. A do tego przyzwoity zasieg :)

Oczywiscie, nie ma nic bez wad:

- QoS ma bardzo uproszczone, jesli liczysz na jkies rozbudowane funkcje podzialu pasma to raczej zapomnij. Do prostej konfiguracji (u mnie komp stacjonarny + laptop po wifi) jest jednak wystarczajacy, strony nie mula za bardzo podczas ciagniecia z p2p nawet bez grzebania w konfiguracji

- druga wada, mniej istotna, ale czasami irytujaca: router aktualizuje sobie czas z Internetu. Problem w tym, ze jak netu z jakichs przyczyn zabraknie, to gubi aktualny czas i przestawia sie na jakis swoj czas poczatkowy (u mnie rok 2002); problem polega na tym, ze jak chce sie sprawdzic w logach, kiedy wystapilo jakies zdarzenie, to dostajemy czas z sufitu. Moze w nowszych wersjach softu to poprawiono, nie wiem, nie sprawdzalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie rozwinąć temat QOSa w tym Linksysie. Nie zależy mi na menadżerze pasma (dla wielu urzytkowników) tylko na nadaniu priorytetów pakieton np. w takiej kolejności Gry online (Battelfield - WWW - p2p). Da się to zrobić? Chcę uniknąć sytuacji kiedy ja gram a druga osoba włącza laptopa i przegląda strony to mi się wielkie lagi zaczynają w grze.

Czy do tego te proste możliwości Linksysa wystarczą?

A co powiecie na Netgeara takiego mogę go mieć za 199 PLN czyli 50 taniej od Linksysa? Ale w opisie też nie widzę Qos. Podpowiedzcie coś. Ma być na Netię po linii TP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja również używam WAG200G-EU od 2 miesiecy, wczesniej miałem problemy z neo, tracenie synchro na tym modemie tego nie mam, na +można ustawić DMZ, nie wiem czy dobrze zrozumiałem kolege wyżej, ale kiedy ja gram w Quake, to jeżeli ktoś wchodzi na inny komputer, przegląda www jest ok, ale jak coś ściąga to ping idzie w góre(chyba to normalne) :D

Edytowane przez gumis144

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

linksys nie jest taki wspaniały jak wszyscy myślą, qos zresztą też :(

ja (i nie tylko) borykam się od kupna linksysa z zanikiem internetu kilka razy na dzień :(

http://www.openlinksys.info/forum/viewthre...0231#post_20231

nawet myslę nad wymianą tego ustrojstwa :] tylko pytanie na co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

linksys nie jest taki wspaniały jak wszyscy myślą, qos zresztą też :(

ja (i nie tylko) borykam się od kupna linksysa z zanikiem internetu kilka razy na dzień :(

http://www.openlinksys.info/forum/viewthre...0231#post_20231

nawet myslę nad wymianą tego ustrojstwa :] tylko pytanie na co?

Sprawdzałeś na HyperWrt + Thibor ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, zwłaszcza na Tomato. I w ustawieniach routera zamień miejscami DNS'y.

Aha i jeszcze jedno, zaloguj się po telnecie do Cellpipe'a i wydaj komendę "show". Potem zrób screena i umieść go tutaj.

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do nadawania priorytetów (gry, www, p2p) polecam program cfosspeed. Pierwsze wersje działały poprawnie tylko z modemami do neo (Sagem Thomson). Najnowsze radzą sobie doskonale również z routerami. Nawet podczas ściągania torrenta z max prędkością nie zamula łącza. Jest możliwość ustawienia priorytetu dla niskich pingów kosztem przepustowości (to dla grających przez neta)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>> show

Ethernet ip: 10.0.0.1

Subnet mask: 255.255.255.0

FullDuplex:Enabled

FUNCTION VPI/VCI CLASS LLC/VCMUX Spanning Pkt Filter

Rfc1483 8/35 ubr LLC Enable ANY

Rfc1483 0/35 ubr LLC Enable ANY

>> adsl

Command :

abort - abort ADSL line

bitdn - ADSL downstream bit loading value

bitup - ADSL upstream bit loading value

coding - <0>|<1>|<2>|<3>|<4>|<5>|<6>|<Auto> dB - cod

counts - display ADSL counters

default - reset to default ADSL setting

ec_fdm - <Ec>|<Fdm> - set EC or FDM mode

fails - display ADSL error counts

rx_bin - <start_bin> <end_bin>

show - display ADSL parameter configuration

startup - restart ADSL line

status - display ADSL line status

stnl - <T1.413>|<g.Lite>|<g.Dmt>|<Multi>(T1.413 Multi-Vendors)

trellis - <Enable>|<Disable> - Trellis encoding

tx_pwr - <0> .. <12> dB - Tx power attenuation

tx_bin - <start_bin> <end_bin>

Type '/' repeats the last command

Type 'home' for return

> adsl> show

ADSL setting : Current Ineffective

-------------------------------------------------------------------

Local line code MULTIMODE MULTIMODE

Trellis encoding Enabled Enabled

EC/FDM mode FDM FDM

Coding gain AUTO AUTO

Transmit Power Attenuation 0 dB 0 dB

Tx Start bin 6 (H) 6 (H)

Tx End bin 1f (H) 1f (H)

Rx Start bin 20 (H) 20 (H)

Rx End bin ff (H) ff (H)

Type "home" and then "save" to effect setting

ADSL Firmware version ANNEX_A CPE 41000

OP state ShowTime

Last Failed Status (0)

Start Progress ad

Watchdog Timer 53

DownStream Noise Margin 30 dB

Local Attenuation 32 dB

Remote Attenuation 21 dB

Coding Gain 3 dB

Cell TxCount 159064532

Cell RxCount 421609518

Line code T1_413

Framing_Overhead_actual 3 Trellis < Enabled >

AS0_Dn_Bytes_Actual 1312 kbps AS0_Dn_Latency_Actual < Fast >

LS0_Up_Bytes_Actual 320 kbps LS0_Up_Latency_Actual < Fast >

Fast_R_Up_Actual 0 Interleave_S_Up_Actual 1

Interleave_D_Up_Actual 1 Interleave_R_Up_Actual 0

Fast_R_Dn_Actual 0 Interleave_S_Dn_Actual 1

Interleave_D_Dn_Actual 1 Interleave_R_Dn_Actual 0

proszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar przejsc z radia na neo i zastanawiam sie czy brac liveboxa. Znam wiele osob, ktorzy go posiadaja, nikt w wiekszym stopniu na niego nei narzeka, powiedzialbym ze wsyzscy sa zadowoleni. Wzialbym go bez wahania, ale jeden problemik mi chodzi po glowie. Mianowicie moj dom. Jest on dysc duzy i posiada mocne grube sciany. Czy nie beda one zbyt mocna przeszkoda dla LiveBoxa? Z tego co wiem nie mozna do neigo podlaczyc zew anteny aby wzmonci sygnal. Linksys WRT54GL lepiej spisalby sie w tym teemacie? Warto w neigo zaiwestowac? Jest ocpja podlacznia zew anteny?

Co wybrac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież do WRT54GL można bez problemu (i utraty gwarancji) podłączyć inne antenki. Ważne, żeby były na złączu RP-TNC. Ewentualnie można zastosować odpowiedni konektor i wtedy możną podpiąć dowolne anteny...

EDIT

Oba routery (Linksys i Asus) w standardzie nie oferują nic specjalnego (software). "Kopa" dostają dopiero po wgraniu alternatywnego softu.

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy w jakim miejscu będzie stał router. Najwygodniej będzie dokupić mocniejsze anteny dookólne, dedykowane do Linksysa np.

http://allegro.pl/item246705869_zestaw_ant...ez_minimum.html

http://allegro.pl/item244037240_antena_pat...ys_rp_tncm.html (12 dBi to one w życiu nie mają, ale na pewno są zdecydowanie mocniejsze niż te fabryczne)

W domkach jednorodzinnych często sprawdza się taki myk. Na strychu dajesz markową antenę panelową (8-12 dBi) o dość sporym kącie promieniowania i nakierowujesz ją w dół. Trzeba jednak pamiętać, że przy takim rozwiązaniu ważna jest grubość stropów. Jeżeli są bardzo grube, to sygnał na parterze może być słaby lub w ogóle go nie będzie.

Inna sprawa, że do takich sytuacji (wifi w całym domku) idealnym rozwiązaniem jest AP z MIMO. Mocno upraszczając technologia ta sprawia, że fale radiowe poniekąd odbijają się od przeszkód (ściany itd.) i dzięki temu docierają w trudno dostępne miejsca. MIMO jest zaimplementowane w nowy standard 802.11n, nad którymi jednak nadal trwają badania.

Najlepiej kup WRT54GL, podłącz i zobacz jak wygląda z tym zasięgiem. Jak będzie kiepsko to wtedy się coś wymyśli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi