Skocz do zawartości
Misyo

Monitor A Telewizor...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W związku z tym, że tv14 cali który mam w sypialni kończy swój żywot chciałbym kupić coś płaskiego...

I pomyslałem sobie, że fajnie byłoby mieć powieszonego coś na ścianie co służyłoby zarówno jako TV jak i komputer (do filmu wieczorkiem czy chodźby do delikatnego poklikania po www)...

I tak sie zastanawiam co bedzie lepszym rozwiązaniem.

- Monitor komputerowy - jakaś panorama - do tego tuner TV na przykład:

http://www.allegro.pl/item187135242_tuner_..._box5_live.html

- Monitor z wbudowanym tunerem TV (z tego co widze to jak jest tuner to słaba matryca itd... chyba ze pokazecie mi na jakiś warty uwagi model)

- TV LCD jakies 23 czy 26 cali... Z tego co widziałem samsungi mają normalnie wejscia PC na tv... ;>

I teraz kilka spraw. Domyślam się, że telewizor nie zapewni mi wysokiej rozdzielczości... ale czy mając monitor w nogach (krawędź łóżka styka sie ze ścianą w nogach gdzie miałby być zamocowany ekran) będę potrzebować wyższej? Przy mojej 19calowej CRT IIYAMIE używam 1024x768 bo przy większej rozdzialce nic nie widze... ;>

Reasumując... co wybrać... Monitor komputerowy czy TV. Jakie są wady i zalety obu rozwiązań... I finalnie czy 26 calowy TV lub ciut mniejszy zastąpi mi monitor komputerowy (75% ma pracować jako TV, 10 do divx, 10 Internet, 5% gry)...

Edytowane przez Misyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam się zastanawiałem nad tv lcd jaki wybrać. Wahałem się między samsung 32 cali i 27. Wybrałem le27s bo miał lepsze parametry a poza tym odległość jaka jest od miejsca oglądania to ok.2m. Ma wyjście vga do pc i hdmi. Mam starego radeona 9600 więc podłączyłem go do vga i rozdzielczość jaką uzyskuje na tv jest 1024x768, ale jak bym podłączył do hdmi to by było 1280x720 a ogólnie to obraz jest żyleta. Kąty widzenia są wyśmienite, kolory nasycone, poprostu mogę polecić spokojnym "ptakiem" ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi