Bezan Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Witam, Czy da się jakoś bezboleśnie włączyć, wyłączyć, zresetować komputer bez obudowy? Wiem, że DFI mają "guziczki" na płycie właśnie do tego.... niestety ja nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 szukajka nie boli takie tematy juz byly. W skrocei wystarczy zewrzec odpowiedznie piny na plycie (tak te same pod ktore podpinasz przyciski odpowienido reset i power) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Tak też myślałem, ale wolałem się upewnić przed pierwszą próbą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 oczywiście nie przez zginanie pinów :) ale za pomocą np. śrubokręta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 @svende a myślałem, że lutownicą szybko przylutować i odlutować, żeby włączyć... to jednak też nie ? ... przecież nie szukam najidiotyczniejszego sposobu na to ;P myślę, że ładna zworka z uchwytem będzie do tej operacji równie dobra jak śrubokręt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 @svende a myślałem, że lutownicą szybko przylutować i odlutować, żeby włączyć... to jednak też nie ? ... przecież nie szukam najidiotyczniejszego sposobu na to ;P myślę, że ładna zworka z uchwytem będzie do tej operacji równie dobra jak śrubokręt. hmmm a nie wystarczy zewrzec na pol sekundy ?:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 (edytowane) to ja podepnę się pod temat włączania ale normalnie - w budzie. zmieniłem zasilacz na Dark Power i pojwia się problem. z reguły po zamknięciu kompa wyłączam jeszcze listwę. wszystko było ok na starym szifie, a teraz po załączeniu listwy nie mogę włączyć kompa - nie reaguje na przyciski na obudowie. pomaga ponowne wył/załączenie pstryku na zasilaczu. czasem raz, czasem kilka razy. nie ma znaczenia w jakiej pozycji jest pstryk w momencie odcinania czy przywracania napięcia na listwie. o co chodzi? Edytowane 20 Kwietnia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Upewnij się czy komputer jest podłączony do tej listwy którą pstrykasz. Pstryk na zasilaczu powinien działać tak samo jak ten na listwie bo oba robią to samo, odcinają dopływ prądu (chyba że na listwie jest jeszcze coś lub pstryk jest uszkodzony ). Po odcięciu dopływu prądu trzeba zaczekać na rozładowanie kondensatorów zamiast pstrykać kilka razy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 powinien działać ale nie działa - tzn. muszę kilkakrotnie próbować. natomiast gdy wyłączę komputer nie wyłączając listwy - mogę go normalnie włączyć. listwa raczej ok bo z szifem nie miałem żadnego problemu. jakieś inne sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Jakies zabezpieczenie w zasilce? Sekwencja - wylaczamy kompa, wylaczamy zasilacz, wylaczamy listwe, 10 sek, wlaczamy listwe, zasilacz komp startuje - tak skutkuje czy tez martwica? I moze czas na przyjzenie sie bezpiecznikom na listwie? [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Jeśli masz czym to zmierz napięcia na listwie i przed listwą bo może coś być nie tak z instalacją, każdy pstryk ma ograniczoną żywotność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 (edytowane) a nie mozesz sobie zmajstrowac przelacznika trojpolozeniowego? idziesz do pierwszego lepszego sklepu elektronicznego - kupujesz przelacznik - pod I dajesz np. power a pod II reset - a czarne dajesz na srodkowy i finito bedzie Ci wygodniej niz srubokretem Edytowane 20 Kwietnia 2007 przez simic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 (edytowane) Jakies zabezpieczenie w zasilce? Sekwencja - wylaczamy kompa, wylaczamy zasilacz, wylaczamy listwe, 10 sek, wlaczamy listwe, zasilacz komp startuje - tak skutkuje czy tez martwica? I moze czas na przyjzenie sie bezpiecznikom na listwie? [; sprawdziłem i sekwencja skutkuje ale pod warunkiem, że listwę wyłączam na krótki okres czasu. przy długim okresie zasilacz nie reaguje bez względu na czas jaki pozostawiam pomiędzy włączamy zasilacz, a włączamy komputer. dopiero kolejne wyłączenie i włączenie zasilacza, a później komputera działa normalnie. ciekawe, że przy tym kolejnym włączeniu zasilacza delikatnie rusza chłodzenie (zasilacza) i komputer odpala się normalnie. w innym temacie wspominałem, że gdy wyłączam komputer chłodzenie w zasilaczu ciągle działa - bez względu na czas jaki upłynie od wyłączenia - ktoś odpisał, że w tej serii zasiłek to norma (ciekawe, że w teście na purepc modelu 430W nikt tego nie zauważył). na listwie i przed na tanim mierniczku 239~240V, ale z szifem nigdy nie było problemu - dziwne :-| Edytowane 21 Kwietnia 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 @dymy jeszcze jedno napięcie warto zmierzyć po długotrwałym wyłączeniu listwy, na przewodzie łączącym listwę z zasilaczem, podejrzewam że coś słabo kontaktuje na zimno. Jest jeszcze możliwość że zbyt duże OC sprawia kłopoty, dlatego warto sprawdzić bez OC. Jak nic nie poskutkuje to trzeba sprawdzić zasilacz bo może nadaje się do serwisu skoro ma kłopoty z uruchomieniem po długotrwałym odcięciu dopływu prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...