Skocz do zawartości
Bezan

Jak Włączyć, Wyłączyć, Zresetować Komputer Bez Obudowy? :)

Rekomendowane odpowiedzi

@svende

a myślałem, że lutownicą szybko przylutować i odlutować, żeby włączyć... to jednak też nie ?

... przecież nie szukam najidiotyczniejszego sposobu na to ;P myślę, że ładna zworka z uchwytem będzie do tej operacji równie dobra jak śrubokręt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@svende

a myślałem, że lutownicą szybko przylutować i odlutować, żeby włączyć... to jednak też nie ?

... przecież nie szukam najidiotyczniejszego sposobu na to ;P myślę, że ładna zworka z uchwytem będzie do tej operacji równie dobra jak śrubokręt.

hmmm a nie wystarczy zewrzec na pol sekundy ?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja podepnę się pod temat włączania ale normalnie - w budzie.

zmieniłem zasilacz na Dark Power i pojwia się problem. z reguły po zamknięciu kompa wyłączam jeszcze listwę. wszystko było ok na starym szifie, a teraz po załączeniu listwy nie mogę włączyć kompa - nie reaguje na przyciski na obudowie. pomaga ponowne wył/załączenie pstryku na zasilaczu. czasem raz, czasem kilka razy. nie ma znaczenia w jakiej pozycji jest pstryk w momencie odcinania czy przywracania napięcia na listwie. o co chodzi?

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upewnij się czy komputer jest podłączony do tej listwy którą pstrykasz.

Pstryk na zasilaczu powinien działać tak samo jak ten na listwie bo oba

robią to samo, odcinają dopływ prądu (chyba że na listwie jest jeszcze coś

lub pstryk jest uszkodzony ).

Po odcięciu dopływu prądu trzeba zaczekać na rozładowanie kondensatorów

zamiast pstrykać kilka razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie mozesz sobie zmajstrowac przelacznika trojpolozeniowego?

idziesz do pierwszego lepszego sklepu elektronicznego - kupujesz przelacznik - pod I dajesz np. power a pod II reset - a czarne dajesz na srodkowy i finito

bedzie Ci wygodniej niz srubokretem

Edytowane przez simic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakies zabezpieczenie w zasilce? Sekwencja - wylaczamy kompa, wylaczamy zasilacz, wylaczamy listwe, 10 sek, wlaczamy listwe, zasilacz komp startuje - tak skutkuje czy tez martwica?

I moze czas na przyjzenie sie bezpiecznikom na listwie? [;

sprawdziłem i sekwencja skutkuje ale pod warunkiem, że listwę wyłączam na krótki okres czasu. przy długim okresie zasilacz nie reaguje bez względu na czas jaki pozostawiam pomiędzy włączamy zasilacz, a włączamy komputer. dopiero kolejne wyłączenie i włączenie zasilacza, a później komputera działa normalnie. ciekawe, że przy tym kolejnym włączeniu zasilacza delikatnie rusza chłodzenie (zasilacza) i komputer odpala się normalnie. w innym temacie wspominałem, że gdy wyłączam komputer chłodzenie w zasilaczu ciągle działa - bez względu na czas jaki upłynie od wyłączenia - ktoś odpisał, że w tej serii zasiłek to norma (ciekawe, że w teście na purepc modelu 430W nikt tego nie zauważył).

na listwie i przed na tanim mierniczku 239~240V, ale z szifem nigdy nie było problemu - dziwne :-|

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dymy jeszcze jedno napięcie warto zmierzyć po długotrwałym wyłączeniu

listwy, na przewodzie łączącym listwę z zasilaczem, podejrzewam że coś słabo

kontaktuje na zimno. Jest jeszcze możliwość że zbyt duże OC sprawia kłopoty,

dlatego warto sprawdzić bez OC. Jak nic nie poskutkuje to trzeba sprawdzić

zasilacz bo może nadaje się do serwisu skoro ma kłopoty z uruchomieniem

po długotrwałym odcięciu dopływu prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi