Skocz do zawartości
Lookson

Kiedy Najbardziej Opłaci Się Kupić Komputer?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Na dzień dzisiejszy posiadam jakiś tam komputer i nie narzekam. Jednak w sierpniu żenię się z moją kobitką i wyprowadzam się z domu w którym mieszkałem od urodzenia z rodzicami i siostrą. Komputer który posiadam postanowiłem zostawić siostrze i rodzicom. Ja będę potrzebował oczywiście czegoś nowego dla siebie i tutaj mam pytanko. Jak uważacie kiedy najlepiej zakupić komputer? Wszyscy fani hardware'u na tym forum zapewne wiedzą, na podstawie doświadczeń z lat poprzednich czy np zakupić kompa w wakacje czy może trochę później na jesień może być bardziej opłacalne? Do tego większość pewnie zna jakieś premiery nadchodzące jak chociażby jakaś Barcelona od AMD o której gdzieś czytałem itp. Niby wiem co na dzień dzisiejszy bym kupił jednak za parę miesięcy będzie to już zapewne zupełnie inny zestaw. Jedynym pewniakiem jest obudowa Antec p180 :D Tak więc proszę tylko o wasze sugestie kiedy najkorzystniej waszym zdaniem było by rozglądać się za nowym komputerkiem.

Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy sie nie bedzie oplacalo kupic komputera :] :] ale im później tym lepiej ....

teraz jest sezon na AMD x2 AM2 :] bo najtansze ;] ale zaraz sie pozmienia itd itp itd ehhh...

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn chopaki wiem, że z kompem to sytuacja zmienia się co chwilę. Może doprecyzuje temat trochę czyli ustalmy że głównie chodzi mi o procka i mobo. Czy szykują się jakieś premiery innych procków itp Pozatym kiedyś było jakoś tak, że w wakacje panował lekki zastuj w branży bo była mniejsza sprzedaż niż w innych okresach, bo wszyscy wychodzili ze swoich nor na słońce i wyjeżdżali na urlopy i wypoczynek itp Ceny były wtedy tańsze trochę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczatek roku szkolnego

wszystkie okresy swiateczne

bankructwo jakiejs firmy ( pare miechow temu byla zabawa z drozejacym ramem)

W tym momencie ceny sa windowane strasznie, z kolei w momencie premiery nowego sprzetu stary nieznacznie tanieje, czy tez w okresie ogorkowym gdy jest stagnacja i maly popyt ceny spadaja (np. wakacje) tylko że te wachania cen w danym sklepie sa minimalne, juz napewno nie oplaca sie czekac by zakupic kilka czesci, w momencie zakupy calego kompa mozna zaoszczedzic troche wiecej.

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. teraz będą nowe procki pod am3 (kompatybilnie wstecz z am2) ale nie bedzie sie oplacalo kupic zaraz po premierze.A teraz pod koniec kwietnia ma byc duza obnizka c2d, ale i tak bym nie czekal, bo znow powiedza ze cos potanieje za miesiac. Ja na twoim miescu brałbym np

x2 3600 65nm+abit kn9

lub c2d e4300+abit ab9/p5b delux

Edytowane przez -==MORDI==-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki chopaki za kilka porad :D

@MORDI

Polecasz x2 3600 65nm+abit kn9. Ja myślałem nad c2d e6300 z ASUS p5b deluxe wifi. Zaznaczam, że nie jestem jakimś nachalnym owerklokerem, aczkolwiek coś tam się podkręci ;)

Kurcze dużo osób bardzo poleca c2d e4300 zamiast c2d e6300 i tak nie do końca wiem dlaczego?

Ma ktoś na ASUSIE lub na ABICIE RAID'a w matrixa spiętego? Czy matrixa złącze tylko na intelu, bo gdzieś takie coś wyczytałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra skoro już założyłem temat to nie będe zakładał nowego i tutaj opisze mniej więcej co sobie złożyłem. Tym samym proszę o ocenę i konstruktywną krytykę ;) Komputer ma głównie służyć do pracy przy wykorzystaniu programów Adobe, do internetu i pracy biurowej, czasem filmik się obejrzy, no i czasem się zagra, coś też na pewno sobie podkręce, ale raczej delikatnie i subtelnie :D

Mobo: ASUS P5B Deluxe WiFi /615 PLN/

Procesor: C2D E6320 /625 PLN/ lub E4300 /500 PLN/ (tutaj się waham co do procka, chłodzenie Arctic Cooling Freezer 7 Pro /70 PLN/ )

Dyski: 2xSeagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) spięte w RAID Matrix /500 PLN za obydwa/

Pamięci: GoodRam DDR2 2 x 1GB 800MHz /511 PLN/

Karta graficzna: GeForce 7300GT Galaxy 256MB TV & DVI (500/1400) (PCI-E) Zalman /280 PLN/

Karta muzyczna: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer /295 PLN/

Napęd optyczny: Asus DVD+/-RW DRW-1814BLT LightScribe BOX black (Serial ATA) /147 PLN/

Obudowa: Antec Performance One P180B black /599 PLN/

Zasilacz: Zasilacz Topower TOP-420 P7 U12 EZ /299 PLN/

Monitor: 20" NEC MultiSync 20WGX2 PRO silver-black /1800 PLN/ lub 20.1" iiyama ProLite H511S-B2 black /1999 PLN/

System: XP tylko nie wiem czy HE czy PRO, ale to poczytam dokładnie gdzieś o różnicach i zdecyduje.

Płytka zastanawiałem się czy nie Abita którego polecał MORDI jednak potrzebuje WiFi, procek jeszcze nie wiem, dyski to wybrałem od tak bo jedni wolą to inni tamto de facto wszyscy polecają co mają, gdybym miał patrzeć na firmę to bym wybrał WD bo do dzisiaj mój 850MB śmiga w 486DX4/100 i nie mam z nim żadnych problemów, dużo osób jednak pisze że są głośne dlatego WD sobie odpuszczę chyba, pamięci pierwsze lepsze jakie znalazłem ;), grafa powinna wystarczyć do gierek które mnie interesują, a jedyną grą pod którą mógłbym kupić każdy sprzęt to Diablo3 :D (ale to jeszcze z 5 lat więc czas mam), karta muzyczna musi być dobra więc X-Fi, napęd wybrałem pod wpływem jakiegoś testu z inta, obudowa bo lubię ciszę i porządek, zasiłke ktoś mi polecał wcześniej, monitor no tutaj też nie wiem co wybrać z tych dwóch modeli,

Kilka pytań:

1 czy ta zasiłka którą podałem uciągnie to wszystko?

2 czy moge mieć problem z długością kabla od zasiłki w tej obudowie Anteca?

3 czy wiatrak na procka który wybrałem wystarczy czy może coś mocniejszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do abita to musiałbym sieciówkę bezprzewodową dokupić do tego wszystkiego, asus poza tym ma 2xLAN

Co do grafy to właśnie jak to jest, bo wiadomo, że LCD wygląda ładnie ale tylko przeważnie w nominalnych rozdzielczościach. A monitor na który się zdecyduje nominalną rozdzielczość ma 1600x1200 więc sam teraz tak myślę że chyba ten 7300 może być za słaby. Może wtedy bym wziął 7900gs tylko ile ramu? Gdzieś czytałem że na większą rozdzielczość więcej ramu trzeba czyli mógłbym np 7900gs palita z 512mb zakupić, co wy na to? w PS4.0 to na razie nie ma sensu cyba inwestować skoro ja nawet visty nie planuje nie mówiąc, że programów i gier też nie ma. Przy okazji sprawdzę czy Adobe CS3 obsługuje dx10.

Z gier to jak już zagram to w Guild Wars, diablo2, NFSU2 i NFS MW w fife pokopie czasami, ale to raczej w weekendy lub święta i to nie za dużo bo z czasem różnie bywa, ale zdarzy się i nocke zarwać całą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi