Skocz do zawartości
bzykofm

Komp Co Jakis Czas Szuka Fdd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie wiem czemu, ale od jakiegoś czasu co 20-30 sekund komp uruchamia flopa co wydaje wybitnie dobijający dźwięk. Usiłowałem odnaleść w biosie funkcje sprawdzania FDD ale nie znalazłem, aha kiedy jestem w biosie jest spokój. Poradzono mi zwiększenie pamięci wirtualnej, co uczyniłem ale nic się nie zmieniło :mur: :mur: :mur:

Komp nie jest podłączony do netu, nie ma antywirusa ani firewalla.Na razie wyłączyłem dziada w biosie, ale jest to półśrodek, który nie rozwiązuje problemu.Rzdko używam flopa, ale wchodzenie za każdym razem do biosu to nie jest wyjście.Jakieś sugestie?

Dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dodam swje sugestie:

Flop warczy i kręci się zawsze gdy ma odwrotnie podłączoną tasiemkę, poza tym zobacz w STANDARD CMOS SETUP ustawienia dyskietki A oraz B. Spójrz również na FDC (Floppy Disk Controller). Warto również uwagę zwrócić na Floppy Drive Swap/Floppy Drive Seek - te opcje są odpowiedzialne za sprawdzanie czegośtam przy flopie - i po ich włączeniu też flop zaczyna dziwnie pracować. Poza tym zajrzyj też do menedżera urządzeń - czy nie ma konfliktów z kontrolerem lub stacją. Jeżeli to nie rozwiąże problemu to weź jakąś stację od znajomego i sprawdź czy z nią będzie się dziać się to samo, po uprzednim upewnieniu się o tym, że w/w opcje są dobrze ustawione.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie rozumie.... wywalenie kliku wirusow :?

ludzie zacznijcie uzywac antywirusow

albo nie...

lepiej zaczac myslesc podczas sciagania, przegladania stron...

ja też nie, ale pomogło, moj komp nie jest podłączony do netu, wię nie używałem antywirusa, ale widocznie coś się przywlokło na jakimś nosniku. Teraz uzywam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi