Skocz do zawartości
Razor_Felix

Problem Z Core2duo (max 2400mhz ?!)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czytam forum od dawna i dziś postanowiłem się zarejestrować bo po przeszukaniu tego forum i google nic nie znalazłem.

Poprostu mam problem, że w biosie mogę ustawić max dla CPU 1200 co się równa 2400MHz I nie wiem czemu nie mogę pójść dalej. Ram odrazu dodam jest asynchro i ustawiłem 800 przy 5-5-5-15 (przy czym producent zapewnia 1000MHz).

Napięcia zwiększałem (nie ruszałem tylko V na NB i SB) kombinowałem i nic :( Jeśli chodzi o chłodzenie to na pewno jest wystarczające. ;] Aha i dodam, że aktualnie w biosie mam ustawione V dla C2D standardowo 1.325 a cpu-z pokazuje mi 1.28V Zmieniałem pod biosem do 1.37 i nie dawało to nic więc mam sądzić, że 1.325(bios)=1.28(windows) więc 1.37(bios)=1.33(windows) czyli dać pod biosem np. 1.4V ?? wtedy może by było te "prawdziwe" 1.37. Z drugiej strony cpu-z może się mylić

A oto mój zestaw :

Core 2 Duo E6400 Stepping:6 Rev: B2 Model: F oznaczenie: SL9S9

Asus P5N32-SLI-SE-Deluxe

2x1GB PDP Patriot LLK

Water Cooling ;]

Proszę, poradźcie coś. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw to:

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=197951&hl= (sprawdź dokładnie BIOSa ;) )

potem na chłodzeniu konwencjonalnym masz przyklejony topic o walkach z temeraturą C2D - podziałaj

BTW - jeśli w biosie masz wszystko poustawiane, to się V, które pokazuje program nie śmuć. Primo: V mierzymy miernikiem nie programem, secundo: Asus jednak ma V-droopa (ale tu niech się znawcy Asusa wypowiedzą ;) )

pozdrawiam

sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj wc i temp na stock po 20min orthosa. Bo ten ;] wrozy mi zonka. Albo jego mocowanie/ilosc pasty termoprzewodzacej...

x2p

Black ICE Extreme 3

Hydor L30

Temperatury mam przy 2400MHz w granicach 45*C

sansaba -> właśnie na tym poradniku się wzorowałem :(

Edytowane przez Razor_Felix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heatpipe'y sa gorace czy letnie? Bo mialem nadzieje ze masz uklad z przynajmniej 3 bloczkow - cpu, gpu i nb. Moze sam mostek sie za wiele grzeje - radiatory na hp byly robione z mysla o chlodzeniu powietrzem...

Update

Rzucilem okiem na atykul na e-gieldzie.... :ploom: nie plyta do podkrecania :lol2: - 310MHz wycisneli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi