Skocz do zawartości
Sunderland

Amd Vs Intel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od jakiegoś czasu przymierzam się do złożenia nowego sprzętu, jednak ten test http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...re-roundup.html zadał mi niezłego klina.

Miałem składać na c2d, teraz już nie wiem.

Komputer ma być głównie do montażu i obróbki filmów (z kamery) i czasem efekty i zdjęcia.

Wszystko robie na programach Adobe.

Z tych testów jasno wynika, że ogólnie AMD radzą sobie lepiej w tej materii niż konkurencja. Ale mowa o niekręconych prockach. Gdybym miał kupować AMD to interesuje mnie 5000+ albo 5200+ 65W i lekko bym podkręcił, z kolei jak Intel to 4400 i ustawić tylko fsb na 1066Mhz. Po prostu zależy mi na stabilności, niedopuszczalne jest, aby coś się miało sypać podczas pracy.

Pomóżcie, bo nie wiem co mam robić. Która opcja da większą wydajność? A może mam jeszcze troche poczekać na jakieś nowości? (podobno w okresie wakacyjnym ma wszystko ruszyć).

I jeszcze dysk twardy – 320GB , tylko co brać – Seagate czy WD?

Napiszę jeszcze, jak to wszystko miałoby wyglądać (tutaj też liczę na Wasze sugestie, tylko nie pisać mi o karcie graficznej, naprawdę lepszej nie potrzebuję).

proc ???

pł gł ??? (myślę że jakiś Abit w granicach 400zł)

ddr2 Geil Ultra 2x1024MB

hdd 320GB Seagate albo WD

R X1650 Pro Gigabyte

Plextor PX-755 SA

SB Audigy 2 SE (wystarczy mi dobre stereo)

Corsair 520W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest tak jeśli nie zamierzasz kręcić to AMD będzie dobre ale jeśli planujesz jakieś OC to intel, taki E4400 po OC zje każdego AMD X2, ale i tak brałbym C2D :) .

Dysk, bierz Seagate 10 zapis prostopadły, sam go mam wersje 250GB i sobie chwale.

Proc, brałbym E4400.

Płyta, jak do 400zł to Abit AB9 będzie dobry.

Grafika, zamiast tego radeona bierz GF7600GS 256MB DDR3 Palit Sonic cena ok 330zł a grafa wydajniejsza, lub jeśli zależy ci na DX10 to jakiegoś 8500GT.

Pamięci, w sumie mogą być, ale pomyśl jeszcze nad OCZ.

Zasilacz, spokojnie wystarczy Huntkey HK350AP moc ok 420W, kosz 199zł w zenfist.pl

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli lekko kręcony 4400 na 1066FSB będzie lepszym rozwiązaniem, niż lekko kręcony 5200? Jeżeli tak, to zdecydowałbym się na C2D.

Pamięci ostatnio najtaniej wyskąpiłem na Skąpcu pl i były to te Geile, ale czy brać te czy OCZ to już musicie mi pomóc, nie będę oprócz procesora niczego podkręcał - pamięci mają być pewne i szybkie.

Grafika - no właśnie, tu jest mały problem. Właściwie nie jestem graczem, a na Radeona zdecydowałem się, bo miałem wcześniej dużo porównań z Nvidią - chodzi o kolory, ich nasycenie, odpowiednią barwę, kontrast itd... ... ...tylko że nie wiem, jak to teraz wygląda na tych nowszych modelach i w porównaniu z Nvidią. Jak ktoś ma np LCD-ka na matrycy TN to mu to nie robi różnicy, ale dla mnie ma to znaczenie, tak więc - czy brać ATI bo obecnie w tej kwestii nic się nie zmieniło, czy nie ma to znaczenia i mogę śmiało kupić coś z Nvidii?

Dalej - płyta. Tu jeszcze muszę napisać, że zawsze wybierałem ze złączem FireWire, choć podobno to czy jest ono zintegrowane, czy osobno jako karta, nie robi różnicy. Kupić ze zintegrowanym nieco droższą, czy taką bez i osobno kartę? (często cena wygląda podobnie).

Zasilacz chyba jednak zostanie - może i jest nieco za mocny jak na ten sprzęt, ale znajomy ma właśnie taki i co mnie w nim interesuje to to, że jest mega cichy. Trochę przepłacę za zasilacz, ale w kwestii głośności sprzętu jestem dosyć wyczulony i ta zasiłka zostaje, ogólnoie jeszcze wyciszam peceta(maty, odpowiednie wentyle, itd).

AHA! Jeszce jedno - temat czekania na jakieś nowe produkty od AMD i Intela - opłaca się jeszcze trochę poczekać na coś prawdopodobnie lepszego, czy, jak niektórzy uważają - w ten sposób można czekać do usranej śmierci i mam składać komputer teraz?

Edytowane przez Sunderland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wzial jednak X2 5200 (pewnie mnie zaraz zjedza), grafike skoro i tak nie grasz to zdecydowanie ATI (tu mnie na pewno zjedza? :) ).

Z zasilaczem dobry wybor, wieksza moc = mniej bedzie mielil wentylatorem.

A czekac nie ma sensu, skoro Ci potrzebny do pracy to bierz.

Myslales o dyskach w raidzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się mylę ale żyje w przekonaniu że c2d będzie lepszy do obróbki video. Kiedyś się polecało tylko te procki do tych rozwiązań. Jak chcesz się bawić w oc i gry to palit 7600gs, a jak nie to bierz radzia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, a więc ułożyłem taką konfigurację:

C2D E4400 FSB na 1066

Geil Ultra 2x1024

Seagate 7200.10 320GB

R X1650XT Gigabyte silent pipe II

Corsair 520W

SB Audigy 2 SE OEM

Teraz jeszcze kilka pytań :)

Płyta główna - brać Abit AB9 i dokupić kartę FireWire, czy Asus P5B E Plus z FireWire na pokładzie?

Napęd - brać Plextor Px-755 lub 760 SA, albo Pioneer DVR-212 sata, albo LG GSA-H30N ? (widać, że zależy mi na tym złączu sata w nagrywarce, Plextor oczywiście 3x droższy od dwóch pozostałych).

RAID'a nie robię - kiedyś miałem i doszedłem do wniosku, że nie jest to aż tak wielka rewelacja. Opinia czysto subiektywna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc wezme OCZ 2x1024MB 800Mhz seria Platinum cl 4, może być? Cenowo bardzo zbliżone do tych Geili.

Nagrywara Pioneer? Muszę być pewny na 120%. Właściwie nigdy nie miałem jeszcze Plextora, zawsze był dla mnie za drogi. Czy jest też przereklamowany?

WDK, czy jesteś pewien, że ten Abit ma jednak to złącze? Może są różne wersje tej płyty, nie we wszystkich sklepach pisze że jest. Bo też wolałbym tego Abita.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WDK, czy jesteś pewien, że ten Abit ma jednak to złącze? Może są różne wersje tej płyty, nie we wszystkich sklepach pisze że jest. Bo też wolałbym tego Abita.

Wg instrukcji od płyty jest. Wg strony abita też. A czy sklep podpędzluje śledzia, to już od sklepu zależy. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra... ... ... Sprawdzałem strony Abita PL, UK, USA i global. We wszystkich modelach AB9 jest coś w rodzaju reklamy IEEE1394, ale potem jak się kliknie na szczegółową specyfikację, to nic o tym nie pisze. Chyba że jest to info, że jest to złącze do którego podpina się śledzia, na którym jest gniazdo FireWire, a w specyfikacji nic nie piszą, bo na płycie bezpośrednio to gniazdo nie występuje np w formie external z tyłu.

Ale przy QuadGT normalnie pisze Internal I/O IEEE1394

???? ???? ???? ???? ???? ????

To w końcu AB9 też ma czy nie? Nie chcę potem świecić oczami :zonk: jak ją zamówię i rozpakuję pudełko :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nie wiem czy kiedyś zajmowałeś się montażem video, ale jak widzę, to raczej nie (bez urazy). Przypadkowo trafiłem na Twój temat. Zajmuję się już od dłuższego czasu obróbką i sprzęt, który zaproponowałeś zmodyfikowałbym. Moja propozycja:

- core 2 duo e6320

- płyta asus p5b-e plus

- 2x1024MB DDR2

- Ati x1950pro 256mb

- hdd 80gb seagate (seria 10) s-ata

- hdd 320gb seagate (seria 10) s-ata

- nagrywarka dvd pioneer

- obudowa i zasilacz

A teraz moje uwagi.

1. Raczej nie baw się w podkręcanie. Po co najmniej 6 godzinach montażu jak Ci się przypadkowo premiere wywali to się wściekniesz. A jak wiadomo premiere w różnych momentach potrafi wyłączyc się. Lepiej kupic równieź Ediusa (koszt, ok 2500zł), bardzo stabilny soft, a i montaż szybszy.

2. Jak już nie chcesz kupowac dodatkowego specjalnego kontrolera FireWire na PCI, to szukaj płyty głównej z chipsetem firewire Texas Instruments. Na pewno nie VIA, problemy ze współpracą z wieloma kamerami. Ta płyta ma m.in. ten chipset firewire.

3. Pamięci wiadomo nigdy nie za dużo. Ale na początek wystarczy. A firma każda preferowana (nie elixir ;) ), tylko aby dobrze współpracowały z płytą główną.

4. No i tu jest niby prosta sprawa ale... Grac nie bedziesz, ale jak nie planujesz dokupic dodatkowej karty video (np. matoxa rtx2) to lepiej wziąśc lepszą grafikę. Nałożysz kilka efektów, przejścia, a jak będziesz korzystał np. z vitascene, to słabsze karty nie dadzą rady. Będziesz musiał cały czas renderowac aby zobaczyc półsekundowe np. przejście. I na pewno ati, z nvidią są problemy z niektórymi programami do obróbki video (nie mówię tutaj o Ulead czy Pinacle).

5.Lepiej wziąśc 2 dyski, jeden na system, a drugi na dane. 320GB migiem się zapełni, a jak wiadomo godzina filmu = ~14GB. Jeszcze miejesce na materiały, pliki zrenderowane itp.

6. Nagrywarkę polecam Pioneera, sprawdza się wyśmienicie.

A na koniec, radzę pomyślec o karcie video, polecam Matroxa rtx2, albo uboższą wersję RTX SD, można już kupic od 2500zł, tylko szkoda, że bez żadnego softu i nie wspiera HD. Natomiast bardziej się opłaca RTX.2, masz z karta premiere i pozatym wspiera HD.

Oczywiście komputer, to nie wszystko. Monitor w sumie nie ma znaczenia (czy to TN, PVA), bo każdy raczej ma podłączony jakiś telewizor poprzez kartę video i tam się weryfikuje kolory, nasycenie, jasnośc itp.

I ostatnia sprawa soft. To trochę kosztuje, ale jeśli chcesz się zawodowo zajmowac obróbką to na sofcik coś koło 10tys zł, trzeba szykowac. No chyba, że chcesz na piratach jechac.

Może moje uwagi się na cos przydadzą.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi