Skocz do zawartości
jonas

Płyta Na S1 Z Fsb133 I Obsługą Jednostronnego Ramu?

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka płyta na Slot 1:

- poprawnie obsługuje FSB 133 MHz (ma dzielnik 1/4 dla PCI)

- prawidłowo widzi jednostronne SDRAMy

- ma minimum 3 lub lepiej 4 sloty na RAM

- oraz minimum 3 PCI (lub 2 PCI i zintegrowaną dźwiękówkę)

- jest dostępna na allegro w stanie nadającym się do spożycia

- i nie kosztuje pierdyliard pesos?

Niejaki morron z tutejszego podwórka polecił dwa modele: Asus CUSL2-C i Abit SA6. Problemem jest dostępność tych płyt, która jest właściwie żadna.

Wpadła mi w rączki kostka 256MB/133, na mojej płycie (MSI 6119) widzi ją jako 128. A że mam miłych kolegów, to dostałem tanio jeszcze dwie kostki 128/133, co razem z już posiadanymi daje mi 3 x 128 i 1 x 256. Orgazm, ale nie mam gdzie tego wszystkiego wetknąć (bez aluzji o rzyci i anusach, błagam).

Procek to P3 600MHz Miedziokopalnia, w barbarzyńskim narzeczu Coppermine, mnożnik 6x100.

Koniec tej perwersyjnej zabawy edycją - czy ta płyta nie jest jakimś stolcem? Pytam, bom słyszał bajania, jakoby chipsety VIA żałosnymi były i jako takie zasługują na pogardę tudzież wygnanie w mrok zapomnienia. Ale słyszałem takoż, że dobrze spisują się w maszynach do pisania, przeglądaczach internetu i takich tam biurowych zastosowaniach. A głównie w taki sposób wykorzystuję swój komputer. Warto tedy czy nie? Urzeka mnie cena i ilość slotów na RAM. O tak.

Edytowane przez jonas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jonas: Twoje wymagania może spełnić chyba tylko płyta na chipsecie Via (tu 693A). Intelowskie chipsety pod Slot1 często mają problem z popawnym widzeniem jednostronnego RAMu i FSB 133. Jeśli kompa wykorzystujesz tylko w podanych przez siebie celach, to płyta wskazana przez ciebie będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z której strony Asus CUSL2-C i Abit SA6 mają Slot1??

Płytka może być VIA to nie aż taka kaszana. Nie dajmy się oszukać. Chyba jakiś straszny zły PiaR działa. VIA ma tą przewagę że możesz wpakować 1.5GB ramu, a do i815 (którego i tak na Slota nie ma, a jest jedynym sensownym rozwiązaniem od Intela) max 512MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIA ma tą przewagę że możesz wpakować 1.5GB ramu, a do i815 (którego i tak na Slota nie ma, a jest jedynym sensownym rozwiązaniem od Intela) max 512MB.

Co ciekawe, do starszego BXa wchodziło 768MB RAMu. Chipest ten z kolei różnie obsługiwał FSB 133MHz. Jeśli trafiała się plyta z obsługą tej szybkości FSB (tzn z dzielnikiem 1/4 dla PCI), to dzielnik AGP pozostawał bez zmian (2/3) i karty graficzne na AGP musiały przywyknąć do przyspieszonego taktowania tego portu (~90MHz zamiast 66MHz).

-----

EDIT: Co do Abita SA6 faktycznie nie posiada ona slotu. Być może chodzi o Abita VA6, który takowy posiada. Tak jak płyta podana przez jonasa jest oparty o chiset Via 693A, ale posiada 3 sloty DIMM (o 1 mniej).

Edytowane przez shaqal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: Co do Abita SA6 faktycznie nie posiada ona slotu. Być może chodzi o Abita VA6, który takowy posiada. Tak jak płyta podana przez jonasa jest oparty o chiset Via 693A, ale posiada 3 sloty DIMM (o 1 mniej).

Nie no jak podał też CUSL2-C to chyba nie może być winy o literówce. Najlepiej zwalić wszystko na morrona.

No ale jonas też leniwy strasznie musi być skoro sam tego nie sprawdził i jeszcze twierdzi że te płyty są nie do dostania. Oj oj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadam (na PM) tu - o ile pamiętam to na ASUSie P3V4X śmigały jednostronne RAMy. Niestety obcowałem z ta płytka jakieś 5 lat temu, więc nie mam 100% pewności i musisz poszukać sprawdzonych informacji. Generalnie zawsze starałem sie kupować dwustronne (a właściwie dwubankowe to bardziej poprawne określenie) moduły SDR i dlatego mam małe doświadczenie w tej materii. :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak chlopaki to moja wina nie doczytalem dokladnie wiadomosci od jonasa i sadzilem ze chodzi mu o s370

a z jednostronnymi ramami jest tak ze jak sa markowe ramy typu infieon, hynix i sa jednostronne to z chipsetami typu lx bx zx nie ma problemow. A jak sa nonamy to sie dzieja cuda niewidy wianki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jonas też leniwy strasznie musi być skoro sam tego nie sprawdził i jeszcze twierdzi że te płyty są nie do dostania. Oj oj...

W wątłą pierś biję się z hukiem, ale ponieważ nie zwykłem zadawać głupich pytań ekspertom w dowolnej dziedzinie, nie wpadłem na genialną w swej prostocie myśl, żeśmy się z morronem nie zrozumiały. I uznałem, że na Allegro jednak nie wszystko jest.

W pracy mamy jakiś wynalazek Compaqa na S370, tamój są SDRAMy jednostronne i rozmiary kości do 256 łyka jak młody pelikan, jedno- czy dwustronne. Chipset to bodajże VIA. Może jednak kupić toto z pierwszego posta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jonasie - jezeli zdecydujesz sie na VIA, to odpusc sobie 693a i poszukaj plyty na 694x - jest to podobny ale znacznie usprawniony chipset w stosynku do poprzednika

odnosnie BX-sow, to moge dodac ze swojego doswiadczenia w obcowaniu z owymi chipsetami - chodza na nich wszystkie dwustronne kosci 128MB, jednostronne 128MB rowniez chodza ale nie wszystkie (nie ma na to reguly - a przynajmniej ja takowej nie znam), 256MB tylko dwustronne ale rowniez nie wszystkie - trzeba sprawdzac przed zakupem.

i jescze jedno - ilosc bankow to nie to samo co ilosc stron na kosci pamieci - moze byc kostka jednostronna i posiadac dwa banki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plan morrona jest dobry, powiem więcej - dobry i prosty.

Hehe, ja ze swojej strony zaproponuję Asus P3V4X - to chyba będzie najlepsze dla jonasa rozwiązanie na Slocika. Ponoć doskonała wydajność. 4 sloty dimm AGP 4x, no może tylko brak zintegrowanej dźwiękóweczki ale to chyba nie problem.

Ło... nawet znalazłem jedną na allegro http://allegro.pl/item188075765_asus_p3v4x_sprawna_.html

EDIT:

Albo nawet jeszcze coś lepszego - ABit VT6X4, na o dwa więcej USB od tego Asusa i zintegrowaną dźwiękówkę.

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech Cie reka dowolnego boga broni przed kupnem plyty z pierwszego posta!

Mialem i:

- wlozenie dzwiekowki, grafiki (riva tnt2) i sieciowki = brak obrazu

- Wyjecie dzwiekowki = wstala ale konflikt z sieciowka

- wyjecie sieciowki, wlozenie dzwiekowki = wstala ale konflikt z dzwiekowka

- wyjecie rivy, wsadzenie S3 = wstalo, konfliktow brak, ale siec i tak nie dziala

A-Trend nie upadl raczej dlatego, ze robil za dobre plyty? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim zdolalem przeczytac wszystkie przestrogi dobrych ludzi, zachowalem sie jak gowniarz i kupilem plyte z pierwszego posta.

Wbrew obawom dziala dobrze, nie ma konfliktow i innych takich. Ale zeby nie bylo za rozowo, zdechl mi chyba twardziel (dysk w sensie) i operuje teraz na jakims arcydziwnym systemie, nazwanym Damn Small Linux. Nic tu nie rozumiem, ale cieszy mnie, ze wlozylem plytke, pomiachal troche i buch, jest. Net, dzwiek, pendrive, gierki nawet. Acz nie znalazlem jeszcze polskich znakow, stad brak ogonkow w postach.

Enaf tego offtopiczenia - czy na sali jest doktor, ktory stwierdzi na odleglosc za pomoca magicznej kuli, co sie stalo, ze sie temu dysku zesralo? Podlaczylem jak Pan nakazal, tasiemki, duperelki, BIOS wykryl wszystko prawidlowo, po czym wyplul "Blad podczas ladowania systemu operacyjnego". Z przyzwyczajenia wlozylem windowsowe cedeczko, ale przy probie instalacji wywala sie po pierwszym resecie (tym po przekopiowaniu plikow). Probowalem XP, 2000 i mialem wlasnie siegnac dna upadku i odgrzebac Win95, kiedy przypomnialem sobie o zakurzonej plytce z pingwinem. Ergo system mam, ale dalej nie wiem, co z tym dyskiem.

Mam tez drugi dysk, ale ten nie przeszedl nawet pierwszej proby wody i zmarl, jako epitafium wypluwajac zlowieszczy niebiesko-bialy komunikat o zatrzymaniu krytycznym. To nie bylo mile z jego strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z dyskiem "rozwiązałem", jeśli można tak rzec. Zainstalowałem Ubuntu 6.12 :>

Teraz nie wiem, czy dźwiękówka nie działa, bo nie obsługuje jej ten linux, czy też płyta główna. Mamy czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z ogledzin Twojego czarnucha wnioskuje, ze zamiast dzwiekowki masz tam jakies nie wiadomo co!? ;)

zamien to na jakiegos najtanszego sound blastera a skoncza sie twoje problemy z dzwiekiem pod linuksem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dojdę do względnego ładu z dyskami, taśmami, dźwiękówkami i systemami, zaprezentuję Nowe Wspaniałe Zdjęcia. Nieco się zmieniło, ale że teraz wnętrze wygląda jak po przejściu tajfunu, wstydam się pokazywać takiego bajzlu.

A obecna dźwiękówka nazywa się "Forte Media 801" i jest na PCI, ta na zdjęciach to jeszcze ESS 1868 na ISA. Nie sprawdzałem tej drugiej pod Linuxem, ale jak niebawem nie znajdę sposobu na ten fortepian medialny, wetknę z powrotem ISAjny wynalazek i zobaczę, czy zaryra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem to forte media, smiesznego ksztaltu pcb miala, ale grala calkiem przyzwoicie. Aha i jakos udalo mi sie ja pod PLD uruchomic (chyba nawet bez wiekszych problemow) wiec i pod ubuntu powinna dzialac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...