Zap Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Chcialbym kupic twardziel jak w temacie, ale bez koniecznosci chlodzenia i bardzo cichy. Na forach wyczytalem, ze najlepiej kupic Barracude IV lub jakis WD, ale nie wiem czy trzeba je chlodzic... Bylbym nawet chyba gotowy kupic 5400 rpm, jesli to konieczne. Dodam, ze mam kieszen Tracer TRH 10, a od gory jest nagrywarka, wiec powietrze wchodzi wlasciwie tylko od przodu i z tylu (nie mam wiatraczka). Komputer chlodzony woda. Na Samsung 40 GB 5400 mam 37 st. Moje kryteria w skrocie: - cisza - brak wentylatora (czyli tez cisza). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 kup zegate i o nic sie nie martw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Choera co za temat. Qfa a co seagate'y się nie grzeją?? Kup byle jakie dysk i zamontuj go normalnie w obudowie. Dobrze by było abyś miał nawiew na niego z przodu budy. ps. dyski jakie podaeś róznia sioe dość znacznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomek Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Kazdy dysk moze bez chlodzenia chodzic np. moj :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jump3r Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Jak masz chlodzenie wodne to podepnij dysk pod nie duzy plaskie bloczek podpinany do dysku od dolu i bedziesz mial i cicho i zimno ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Kazdy dysk moze bez chlodzenia chodzic np. moj :D Dokladnie> A jesli padnie(tfu tfu) to jedziesz go oddac na gwarancje. Pozatym dyski sa przystosowane do pracy z tem ponad 45-50C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zap Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Jesli chlodzenie nie jest konieczne to sie zastanawiam, po co ludzie to robia... Przeciez dodatkowy wiatrak to dodatkowy halas. Jak kupowalem kieszen, sprzedawca mi powiedzial, ze twardziela w niej nie trzeba chlodzic, ale wolalem sie upewnic. (Btw, w kieszeni zostaje troche wolnego miejsca, ale nieduzo). W razie czego moge wyjac twardziela i ustawic go luzem na gabce (choc to, tak jak w przypadku kieszeni, brak kontaktu z obudowa - dzialajaca jak radiator). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zap Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 ze blok wodny na twardziel chyba nie znajduje zastosowania, jesli sie ma kieszen. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 nie musisz go chłodzić w kieszeni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 PO mojemu zaden dysk sie nie grzeje chyba ze jest sie takim bambusem ja kmoj kumpel który 15 razy wymienial baracudy bo mu sie grzaly (najprwdopodobinie przez zasilacz) teraz ma maxtora i kupił sobie za 20 zł chlodzenie na dysk zlozone z dwoch malych wiatraczkow i kawalka blaszki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jump3r Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 PO mojemu zaden dysk sie nie grzeje chyba ze jest sie takim bambusem ja kmoj kumpel który 15 razy wymienial baracudy bo mu sie grzaly (najprwdopodobinie przez zasilacz) teraz ma maxtora i kupił sobie za 20 zł chlodzenie na dysk zlozone z dwoch malych wiatraczkow i kawalka blaszkiNapewno to poprawia zywotnosc dysku szczegolnie przy 7200 obrotow, kiedys - fakt takie chlodzenioe nie bylo potrzene jednak teraz dobrze utrzymac dysk w umiarkowanej temperaturze, szczegol ze takie chlodzenie (wentylatorki) za duzo raczej nie daje ale zawsze 'cos' ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 PO mojemu zaden dysk sie nie grzeje chyba ze jest sie takim bambusem ja kmoj kumpel który 15 razy wymienial baracudy bo mu sie grzaly (najprwdopodobinie przez zasilacz) teraz ma maxtora i kupił sobie za 20 zł chlodzenie na dysk zlozone z dwoch malych wiatraczkow i kawalka blaszkiNapewno to poprawia zywotnosc dysku szczegolnie przy 7200 obrotow, kiedys - fakt takie chlodzenioe nie bylo potrzene jednak teraz dobrze utrzymac dysk w umiarkowanej temperaturze, szczegol ze takie chlodzenie (wentylatorki) za duzo raczej nie daje ale zawsze 'cos' ;) Ah nie zgodzę sie z tobą :> Nawet takie małe wiatrazki, usytułowane w dobrym miejscu obnizają znacznie temperaturę twardego :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 albo jeden 80mm na 3 dyski :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
werki Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 A ja mialem dwie barracudy IV 40 i 80 obok siebie i byly dosc cieple ale bylo oki dopoki wentyl na chcpecie sie nie zdupczyl i teraz dyski leza w garazu :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 ja mam chłodzenie w zaślepce od CDROMU(kupiłem na WGK) są w niej 2 wiatraczki 40x40(chyba) temperatura dysku zmalała a pod IBM mam wiatrak 80x80 który wieje obok niego i nieznacznie chłodzi i wymusza obieg powietrza w obudowie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom* Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 PO mojemu zaden dysk sie nie grzeje chyba ze jest sie takim bambusem ja kmoj kumpel który 15 razy wymienial baracudy bo mu sie grzaly (najprwdopodobinie przez zasilacz) teraz ma maxtora i kupił sobie za 20 zł chlodzenie na dysk zlozone z dwoch malych wiatraczkow i kawalka blaszki ty mówisz, że baracuda się nie grzeje? :D kup sobie włóż pod stacje dyskietek po 1,5h otówrz i sprawdź:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom* Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 PO mojemu zaden dysk sie nie grzeje chyba ze jest sie takim bambusem ja kmoj kumpel który 15 razy wymienial baracudy bo mu sie grzaly (najprwdopodobinie przez zasilacz) teraz ma maxtora i kupił sobie za 20 zł chlodzenie na dysk zlozone z dwoch malych wiatraczkow i kawalka blaszki ty mówisz, że baracuda się nie grzeje? :D kup sobie włóż pod stacje dyskietek po 1,5h otówrz i sprawdź:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 tom jak juz cos krytykujesz to sie nie pwtarzaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom* Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 sorrki, przypadek ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Kazdy dysk moze bez chlodzenia chodzic np. moj :D Dokladnie> A jesli padnie(tfu tfu) to jedziesz go oddac na gwarancje. Pozatym dyski sa przystosowane do pracy z tem ponad 45-50C. o ile dobrze pamiętam to będąc na stronie maxtora w danych technicznych widzialem, że max temp była 45*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Kazdy dysk moze bez chlodzenia chodzic np. moj :Dmoze ale moze tez cos sie stac w kieszeni jak sie przegrzeje i bedzie mocno uzywane :> twoj np chodzi a jak bylem u ciebie to buda odkrecona pytam sie po co? a ty ze tak lepiej bo dysk garacy jak pieklo jak kopiuja pliki po sieci :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|\/|ASO|\| Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Takiego dysku nigdy niedawaj do kieszeni, chyba ze jest bardzo dobrze wentylowana. Ja obecnie na mojej Barakudzie II 30GB mam 42 *C przy samym szkielecie obudowy (bez blach) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dns Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 moim zdaniem obecnie najlepszym dyskiem pod kazdym wzgledem jest WD 80GB z serii JB z 8MB cachu......nie jest drogi ...zajebista wydajnosc i nawet nie mały.....polecam...jakbym mial kupowac to tylko taki!!!!!!!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dns Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 ale generalnie dyskow nie nalezy trzymac w kieszeniach .a zwłaszcza tych 7200......zbyt wysoka temp. powoduje ze dyski te czesciej sie psuja!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zap Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Wymyslilem fajny sposob na pasywne chclodzenie twardziela w kieszeni. Na razie go nie wyprobowalem, bo nie mam nowego twardziela. 1. Umiescic dwie kieszenie jedna nad druga. (Nad nimi jest cdrom). 2. Z gornej kieszeni wyjac szuflade. Zapewni to mozliwie swobodny przeplyw powietrza z zewnatrz obudowy, a jak zajdzie potrzeba tymczasowego podlaczenia drugiego twardziela, bedzie mozna szuflade wlozyc spowrotem. 3. W dolnej kieszeni (tej wlasiciwej) zdjac gorna pokrywe z szuflady. Ciekawe jak sie bedzie sprawowal. W ten sposob nie traci sie na funkcjonalnosci, tylko ewentualnie na wygladzie. Czy mozna jednoznacznie odpowiedziec, w jakiej temperaturze moga chodzic te twardziele? Podobno 45 stopni, ale slyszalem tez inne opinie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 hmm, a po co w sumie ta druga kieszeń? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zap Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Jak ktos do mnie przyjdzie ze swoim twardzielem to bede mogl go podlaczyc bez rozbierania komputera. Rzadko sie to zdarza, ale moze kiedys sie przydac. Po Twojej minie poznaje, ze moj pomysl bardzo Cie zdziwil ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...