Twój Pan Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 no to 2GB będzie kosztował 135zł,skoro teraz można miec je za 270zł :blink: :lol: Podstawy matematyki się kłaniają ;) 3 miesiące temu jakbym ci powiedział, ze 2x1GB kupisz za 270zł to byś zapewne podobnie zareagował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 wiem:) dlatego głupota jest posiadanie 3 gb ram pod winde xp. chyba ze ktos kupił z mysla o viscie i dx 10 ale po co teraz inwestwac jak pamieci tanieja jak barszcz.pytasz się po co inwestować,pamięci są teraz najtańsze w historii ddr2 i taniej chyba już nie będzie,teraz to mogą tylko drożeć więc teraz jest najbardziej opłacalny moment by zainwestować w ddr2,bo pamięci w końcu zdrożeją i będzie zonk :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Jak na razie ceny konsekwentnie, po kilka zl spadają w dól. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Jak na razie ceny konsekwentnie, po kilka zl spadają w dól.Cena goodramów 273zł za 2x1GB utrzymuje się od tygodnia na tym samym poziomie.W ostatnich dniach ceny zatrzymały się,zgadnijcie co będzie dalej,albo jak było rok temu :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubix_ Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Witam Nie chciałem zakładać nowego tematu więc piszę tutaj Mam problem z pamięciami Mój komp to: AMD Venice 3000 Płyta: DFI NForce 3 ULTRA-D grafa: Geforce 6800GT dysk: Hitachi 160 Gb zasilacz: Tagan 480W Pamięci: GEIL ULTRAX (2x512 MB) + 1024 Mb Kingston Hyperx w jednej kości Dotychczas miałem geile 2x512 w kompie. jednak wczoraj kupiłem Kingstona. Docelowo Geile pójda na sprzedaż i mam zamiar kupić drugiego kingstona 1Gb. Chciałem narazie jednak wszystko razem podłączyć żeby mieć 2Gb w kompie. Niestety po włożeniu wszystkich kości płyta pika i nie wstaje. Oczywiście zmieniłem odpowiednio timingi aby wszystkie razem mogy śmigać. Każda pamięć chodzi z osobna na płycie także wykluczam uszkodzenie którejś z kości. Jedyną możliwą konfigurację jaką uzyskałem to 1,5 Gb (1Gb Kingston + 1 Kość Geil 512). Wtedy wszystko chodzi idealnie ale jak włożę drugiego Geila płyta piszczy. Ustawienia pamięci w biosie to: single channel, 2t, oraz timingi odpowiednie dla kingstona bo ma trochę wyższe od Geili). Od razu mówię, że sprawdziłem wszystkie możliwości jeśli chodzi o kombinację gniazd na płycie W związku z powyższym mam pytanie. Czy da się jakoś ustawić te pamięci aby mieć 2Gb RAMu Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suanis Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Obawiam się że kontroler sobie nie radzi . Pewny nie jestem a nie chcem Cie okłamać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 (edytowane) ............ W związku z powyższym mam pytanie. Czy da się jakoś ustawić te pamięci aby mieć 2Gb RAMu ......... Ustaw mając 1,5GB tak, aby było około 166Mhz i potem dokładaj trzecią. Podnieś Vcore procesora. Edytowane 28 Kwietnia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubix_ Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Wczoraj zaktualizowałem bios do DFI i zaczęły te 2Gb ładnie chodzić. :D dzięki za odpowiedzi pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 (edytowane) witam. pozwole sobie podpiac sie pod temat. mam 2x512 ddr2 goodramy 667, chce dokupic 1 gb 667 goodramy rowniez albo adaty. nie korzystam z zadnych zaawansowanych aplikacji, jedynie internet, filmy, gry (raczej wymagajace). w sumie na dzien dzisiejszy nie krece, bo plyta nie pozwala. czytalem ze raczej krzakow zadnych nie bedzie, ani wielkiej roznicy miedzy kombinacja 2x512 + 1gb a 2x1gb. nie widze sensu sprzedawac 2x512 bo nie oplaca sie w chwili obecnej. ale: w niedalekiej przyszlosci zamierzam zmienic amd na intela, konkretnie e4300 wraz z asusem p5n-e lub abitem ab9. pamieci zostana. o ile wiem, na asusie problemow nie bedzie wiekszych. pamieci w ogole nie planuje krecic, jedynie procka fsb podniesc do 333mhz jesli pozwoli, dzielnik 1:1 i wszystko bedzie w porzadku mam racje? jestem raczej zielony w oc procesora i pamieci, wiec radze sie specjalistow ;) Edytowane 30 Kwietnia 2007 przez mumin34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookson Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Witam, myślałem o zakupie 4gb ramu, ale czytając ten wątek nie bardzo wiem czy jest sens do końca i sam nie wiem co mam myśleć. Pamięć potrzebna mi jest do obsłużenia jak najwydajniej pakietu Adobe CS2, czyli Photoshopa, InDesigna, Illustratora, Acrobata. Na dzień dzisiejszy wkurza mnie bardzo to, że praktycznie żeby pracować w którejś z tych aplikacji muszę wyłączyć pozostałe, bo odpalenie równocześnie photoshopa, indesigna (powiedzmy dokument 100 stron) i illustratora to masakra dla kompa. Teraz mam 2gb. Można oczywiście pracować na zasadzie najpierw zrobie wszystko w jednym programie potem zamkne i w drugim coś pogrzebie, ale nie jest to już tak wydajne i zawsze psowalnia pracę. Do tego wszystkiego mam jeszcze Skypa, Firefoxa, foobara i często posługuje się skryptami do tych programów. Czy w takim wypadku te 4GB mi się przyda czy to niestety nic nie da. Pracuje na XP32. Zapytam jeszcze co to wogóle są za pamięci A-daty? Czy opłaca się je kupować, czy to jakieś no-namy są czy lepiej wydać tysia na jakieś OCZ czy kosiarki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Witam, myślałem o zakupie 4gb ramu, ale czytając ten wątek nie bardzo wiem czy jest sens do końca i sam nie wiem co mam myśleć. w twoim przypadku jak najbardziej ma to sens :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość LudwiG Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Jak na razie ceny konsekwentnie, po kilka zl spadają w dól. No ja 3 miechy temu kupiłem 1GB za 400zł :/ Jak myślisz kiedy osiągną najmniejsze ceny? Bo zamierzam kupić 2x1GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 No ja 3 miechy temu kupiłem 1GB za 400zł :/ Jak myślisz kiedy osiągną najmniejsze ceny? Bo zamierzam kupić 2x1GB.najniższe ceny raczej już teraz osiągneły,bo ceny pamięci stoją w miejscu :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 najniższe ceny raczej już teraz osiągneły,bo ceny pamięci stoją w miejscu :cry:Święta racja, a historia mówi że pamięci potrafią zdrożeć nawet o 50% ceny w ciągu miesiąca. Gdybym miał kupować pamięci zrobiłbym to teraz albo przynajmniej miałbym przygotowaną kase. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Święta racja, a historia mówi że pamięci potrafią zdrożeć nawet o 50% ceny w ciągu miesiąca. Gdybym miał kupować pamięci zrobiłbym to teraz albo przynajmniej miałbym przygotowaną kase.no wlaśnie masz dużo racji,rok temu także się wstrzymywałem do ostatniego momentu,aż pamięci drastycznie poszły w góre,no i musiałem sobie poczekać kilka miesięcy :lol2: aż ceny pamięci zejdą do rozsądnego poziomu :rolleyes:czasami nie warto chciwić się na te kilka złotych :oops: bo dużych spadków już raczej nie zaobserwujemy,a kiedy ceny pamięci zatrzymują się w martwym punkcie czyli stoją w miejscu tak jak jest teraz może to zapowiadać(ale nie musi)rychłą podwyżke ich cen.Rynek pamięci taki już jest,pamięci potrafią zdrożeć w najmniej odpowiednim momencie,raz są cholendarnie drogie,po czym stają się tanie jak barszcz,trzeba wyczuć moment ich zakupu żeby nieprzedobrzyć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Spróbowałem egzotyczną kombinację: 3 kostki jednogigowe, z czego 2 adaty ustawione w dualu i 1 corsair pośrodku w single i sam zdziwiłem się, że to działa. CPU-Z pokazuje, że jest dual , a wyniki przepustowości everesta są pośrodku międy wynikiem single, a prawdziwym dualem. Najbardziej jednak jestem zaskoczony, że to w ogóle stabilnie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Czy ktoś próbował kombinacji 2 x 512MB + 2 x 1GB RAM @ DFI nForce4 Ultra-D ? P.S> Tak chciałem się upewnić i spytać czy dobrze zrozumiałem...: a) 3 GB RAM WinXP widzi normalnie i jeśli zajdzie potrzeba wykorzysta tę ilość pamięci ? b) powyżej 3GB RAM WinXP potrzebuje modyfikacji żeby wogóle zobaczył taką ilość ale i tak jej nie wykorzysta ? c) Tylko Vista 64-bit zobaczy i wykorzysta powyżej 3GB RAM ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 U mnie xp NIE radzi sobie z 2 GB. Widzi je normalnie, ale np: robie projekt designu strony internetowej w photoshopie. Design zajmuje 4GB RAMu, a że mam tylko 2GB to resztę zapisuje na HDD... tylko że zamiast wykożystać 2 GB Ramu to on wykorzystuje 1,3GB, reszta pozostaje wolna i oczywiście resztę zapisuje na HDD... Nie zawsze wygląda to tak samo ale ogólnie nie wykorzystuje tych 2GB. Muli niemiłosiernie, tylko zmienię platformę to jak najszybciej zrobię upgrade z 2 do 4GB RAMu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Proszę tu link odnośnie "miesznia" RAMów, po angielsku ale może się przyda: http://www.diy-street.com/forum/showthread.php?t=79778 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 U mnie xp NIE radzi sobie z 2 GB.To nie jest objaw nie radzenia tylko sposób w jaki działa zarządzanie ramem w XP. Przerzuca do pf zeby nie zabrakło ramu. Mozna zmienic ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Gdzie to można zmienić? Bo gdybym odpalił więcej aplikacji które w sumie by zajmowały 2GB to by nie było takich problemów. Problem jest kiedy np. sam photoshop potrzebuje kilku GB RAMu. W PSie mam ustawione że może wykorzystywać całą dostępną pamięć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Gdzie to można zmienić?Chyba chodzi o to: regedit.exe => [HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\ CurrentControlSet\ Control\ SessionManager\ Memory Management] "NonPagedPoolSize [0= system sam kontroluje ten parametr] - Po zapełnieniu około 70% RAM-u XP zacznie intensywnie używać pliku wymiany (Windows 2000 przy ~80%), dzieje się tak ponieważ Windows będzie starał się stronicować jak najwięcej danych. Tyle, że te 20-30% w pewnym sensie się marnuje (nie dosłownie, zostanie użyte, tyle że nie optymalnie, gdyż Windows wcześniej zaczyna "kręcić dyskiem", który kilkadziesiąt razy wolniejszy niż RAM). Te 30% dla XP to rodzaj bufora, dzięki któremu system będzie zawsze miał trochę wolnej pamięci dla kolejnych aplikacji. Modyfikując ten parametr musisz skorzystać ze wzoru: wielkość Ram-u po, której plik wymiany ma zostać intensywniej wykorzystywany * 1024 (wartość trzeba podać w KB) np. 230*1024= 235520 (wartość dziesiętna)." Tylko robisz na własną odpowiedzialność :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...