Skocz do zawartości
RAZOR

Poważny problem z D3D pod XP!!! WAŻNE !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę uruchomić aplikacki pod Direct 3D, w 3D marku non stop wyskakuje - culd not initialize yor 3D accelerator, a w dxdiag nie mogę uruchomić "testuj moduł Direct 3D".

Co najdziwniejsze gry i programy pod Open GL śmigają bez problemów. W podglądzie zdażeń na zakładce system ciągle pojawia się jakiś ACPI error.

W cześniej na Win 98/98se/ME takich problemów nie miałem.

Moja płyta główna to GIGABYTE GA7-VRX - i to najprawdopodobniej ona powoduje ten problem.

Czy ktoś z was spotkał się już z czymś takim, lub wie jak rozwiązać ten problem???

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwórz informacje o systemie, i powiedz, jak wyglądają Twoje przerwania, czy są współdzielone, etc. Szczegulnie czy grafika ma swoje IRQ. Najlepiej wklej to tutaj.

Pod XP/2000 prawie wszystkie urządzenia, oprócz mychy i klawerki powinny być na IRQ11, łącznie z ACPI.

Nie wiem czmu, ale już na 2 płytach gigabyte widziałem, że tak nie było, i na obu były kłopoty.

Sprawdź w BIOSie, czy masz włączone ACPI, następnie chyba na karcie PnP configuration, czy jakoś tak- opcja "PnP OS installed->no" (tak zaleca micro$oft) Ale najpierw daj tu info o przerwaniach.

Pozdrówka

Aha, Via 4in1/hyperion jest zainstalowane poprawnie?

I jeszcze jedno: Do GF2 raczej nie instaluj detonatorów powyżej 30.82

Jak masz wyższe, zmień, jak pisał Grinch. Wielu ludzi, w tym i ja, doświadczało tego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IRQ 0 Czasomierz systemowy OK

IRQ 1 Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2 OK

IRQ 3 Port komunikacyjny (COM2) OK

IRQ 4 Port komunikacyjny (COM1) OK

IRQ 8 Zegar systemowy CMOS/czasu rzeczywistego OK

IRQ 9 System zgodny ze standardem Microsoft ACPI OK

IRQ 12 Mysz zgodna z PS/2 OK

IRQ 13 Procesor numeryczny OK

IRQ 14 Podstawowy kanał IDE OK

IRQ 15 Pomocniczy kanał IDE OK

IRQ 16 NVIDIA GeForce2 Ti OK

IRQ 17 Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC OK

IRQ 22 Avance AC'97 Audio for VIA ® Audio Controller for WinXP OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

!!!!! IRQ 16 ? 22 ???? Co to qna to jest chyba jakis patent Via. Architektura x86 standardowo zaklada 2 polonczone ze soba uklady 8259 co daje max 15 przerwan, poniewaz przerwanie 2 jest zawsze uzywane przez uklad Slave. A tu patrze IRQ2 - wolne. Ja sie na tym nieznam ("patentach" via), w kazdym razie sprobuj przerzucic grafe na ktores z przerwan <15. Najlepiej na jak najnajnizsze :):)

Mysle ze zrodlem problemow moga byc wlasnie te przerwania, jak juz pisalem to jest rozwizanie niestandardowe i istnieje mozliwosc ze programom sie ono niepodoba (chociaz z 2 strony to powinno byc przewidziane przez programistow, sam jzu nie wiem)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktos wie cos o tym przerwaniach od Via to niech napisze, bo mnie to ciekawi.

Jaki jest numer procedur obslugi tych przerwan (>15) w tablicy wektorow przerwan ????

A moze to jest calkowice inaczej rozwiazane ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam już nie wiem co się z tym sprzętem dzieje.....

Jeżeli konflikt sprzętowy to dlaczego pod OpenGL wszystko śmiga???

Przerwań jest tak dużo dzięki APIC - alternatywny sposób generowania i przydziały przerwań.

Standardowy system to PIC - który oferuje 15 przerwań.

Spróbuję to zmienić w BIOSIE, może się uda...

A może ktoś ma lepszy pomysł???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchaj stary ja miałem to samo

gry mi wychodziły do windowa, ale się nie wyłączały

klikaj na pasku zadań do skutku

jak ci syskoczy to spowrotem i zaskoczy

mi tak po 5-10 razach zaskakiwało, nie wiem co to jest instalowałem różne stery i nic, najlepiej mieć dwa systemy tak jak ja mam win me i xp me do grania a xp dopracy i netu i bez problemu, gry wszystkie chodzą i nie ma stresu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem jak to jest wydaje się, że wszytko oke ale jednak co nie chce chodzić i krew zalewa że aż szkoda gadać, ile ja się namęczyłem z tym xp teraz mam go w d... gram na wind me i jest spoko dobry jest ale nie dobrania,

pozatym w win xo masz o wiele mniej fps

dla porównania w nfshp2 pod me w 1024*768 średnie detale mam od 23-40 klatek

a pod xp mam ledwo powyżej 20-25

no i co??

wiesz jak to instaluj me i xp razem i po kłopocie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to samo. Niezależnie od konfigu zawsze było to samo. Ze starego mam tylko grafę i nadal to samo. Zresztą zamieniliśmy się z kumplem grafami i u niego było dobrze na mojej grafie a u mnie na jego źle. Robiłem przeróżniste cuda łącznie z wyjmowaniem sieciówki przed instalacją (tylko ją mam na PCI), zmianą kolejności instalowania sterów, zmianą siły sygnału, napięcia AGP oraz aperture size. Stery do grafy oraz do płyty różne. Powtarza, to się działo na 2 zupełnie innych konfigach. Nic nie pomogło. Objawy takie, że podczas ładowania gier po prostu wyłazi do pulpitu. W 3dsmarku jest "could not initialize..." czy coś tam oraz "failed to validate material". W czasie testowania D3D w dxdiagu też wyłazi i pokazuje, że test przerwany przez naciśnięcie klawisza :). Zrezygnowałem i mówię: to widocznie tak musi być. Ale po jakimś czsie zauważyłem jedną rzecz. Jestem bałaganiarzem i na pasku narzędzi miałem w ch... ikonek (czsem dochodzi do 16 ;). Pewnego razu po zabawie HDTachem gdy wzystko z paska wyłączyłem- odpalam grę i... OK. Prawdopodobnie wszystkich tych procesów było za dużo. Od tąd wystarczy, ze wyłączę parę ikonek i wszystko jest ok :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooo, stary...

Masz najdziwniejsze przerwnia jakie widziałem :)

16, 17, 22 ??? Co to jest?

Na stronce microsoftu jest napisane, że pod win 2k/XP użączenia typu grafika, LAN, dzwięk, etc. powinny mieć jedno, wspólne przerwanie- 11. Dla bezpieczeństwa micro$oft zaleca też ustawić PnP OS installed na "NO"....eee...chyba się powtarzam :lol:

Spróbuj może ustawić ten PIC...no nie wiem, co powiedzić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

!!!UWAGA!!!UWAGA!!!UWAGA!!!

Znalazłem rozwiązanie mojego problemu!!!

TAK, nareszcie,wymagało to dwuch tygodni i 14 reinstalek systemu -AUTENTYCZNIE.

Ale aż rozpacz mnie bierze kiedy sobie pomyślę co było przyczyną tego wszystkiego............... :cry: :x :evil:

Otóż przoblem ten powodują --- STEROWNIKI OD -KLAWIATURY-!!!!

sprawdzone na 100%- moja klawiatura to KB9801R+ i wymaga sterów do dodatkowych przycisków i to WŁAŚNIE ON POWODOWAŁY TEN PROBLEM.

ROZPACZ I ŻENADA...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to samo. Niezależnie od konfigu zawsze było to samo. Ze starego mam tylko grafę i nadal to samo. Zresztą zamieniliśmy się z kumplem grafami i u niego było dobrze na mojej grafie a u mnie na jego źle. Robiłem przeróżniste cuda łącznie z wyjmowaniem sieciówki przed instalacją (tylko ją mam na PCI), zmianą kolejności instalowania sterów, zmianą siły sygnału, napięcia AGP oraz aperture size. Stery do grafy oraz do płyty różne. Powtarza, to się działo na 2 zupełnie innych konfigach. Nic nie pomogło. Objawy takie, że podczas ładowania gier po prostu wyłazi do pulpitu. W 3dsmarku jest "could not initialize..." czy coś tam oraz "failed to validate material". W czasie testowania D3D w dxdiagu też wyłazi i pokazuje, że test przerwany przez naciśnięcie klawisza :). Zrezygnowałem i mówię: to widocznie tak musi być. :D.

miałem IDENTYCZNE objawy na swoim kompie

po wyierd*leniu sterów od klawiry WSZYSTKO wróciło do normy- sprawdź czy nie masz sterów do klawiry/myszy, szczególnie od MEDIATECH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego wychodzi że jak maż problem z grafą to wywal klawiaturę.Problem

z dzwiękiem usuń cdrom ,nie nagrywa winna mycha,hehe.Ach te komputery.Kiedyś miałem taki problem że połowa programów na kompie

mi nie chodziła.Męczyłem się przez 2 dni.Okazało się że 1 klawisz na klawiatórze był zwarty bo wcześniej miał kontakt z moją kawą.Jeżeli chodzi

o APIC to on właśnie robi tyle przerwań,chyba ponad 20.Ja tak mam

ale nie mam z tym problemów.To się wyłancza w biosie, ale uwaga gdzieś

czytałem że potem wymagana jest instalacja od nowa systemu.

Za ten post Złoty Medal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

!!!UWAGA!!!UWAGA!!!UWAGA!!!

Znalazłem rozwiązanie mojego problemu!!!

TAK, nareszcie,wymagało to dwuch tygodni i 14 reinstalek systemu -AUTENTYCZNIE.

Ale aż rozpacz mnie bierze kiedy sobie pomyślę co było przyczyną tego wszystkiego...............  :cry:  :x  :evil:  

Otóż przoblem ten powodują --- STEROWNIKI OD -KLAWIATURY-!!!!

sprawdzone na 100%- moja klawiatura to KB9801R+ i wymaga sterów do dodatkowych przycisków i to WŁAŚNIE ON POWODOWAŁY TEN PROBLEM.

ROZPACZ I ŻENADA...

LOOOL

Mam tą samą klawiaturę co ty, i stery pewnie też. Wyłączyłem i rzeczywiście TO DZIAŁA!!! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...