m40 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Potrzebuję routera, niby potrzeba podobna do innych jednak ze względu na kilka spraw różni się od postów tego typu… dodatkowo nie mam pojęcia o routerach i budowie sieci :) …ale do rzeczy, mam w domu dwa kompy (brat, ja) mój komp ma Internet, radiówka, antena na dachu, niby działa dobrze, a jednak mam straty około 10% przez trochę słaby sygnał co zwykle szkodzi mojemu bratu który zawraca mi głowę grając na moim kompie w gry online – lagi - (sprawa strat omówiona z adminem). W kompie mam kartę sieciową D-Link 520 (16dBm) podpiętą do anteny SET-18 kablem o długości około 6m. (antena jeszcze ujdzie, ale karta mogłaby dawać więcej dBm) Czy zakładając pomiędzy kartę, a antenę odpowiedni router mogę w ten sposób wzmocnić sygnał? (+ oczywiście kawałek neta dla brata :) Czy routery mają możliwość podpięcia pod nie zewnętrznej anteny? (antena na dachu byłaby oddalona o około 4m kabla) Czy na podstawie tych dość ogólnikowych informacji możecie mi doradzić jakiś dobry router? Oczywiście z czasem zakres poszukiwań zawęzi się w miarę jak zdobędę nieco wiedzy w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Najprościej wyjdzie zrobić to tak: WRT54GL + Tomato (w trybie APC) na dach. Z routera wykręcasz standardowe antenki dookólne i w miejsce jednej z nich podłączasz antenę, którą teraz masz. Od routera ciągniesz skrętkę do 2 kompów. Nie zapomnij wsadzić routera w jakaś skrzynkę. albo Na dach prosty AP (w trybie APC) od niego kabel do domu do WRT54GL... Pierwsza opcja wychodzi najtaniej, druga jest droższa o jakąś 100 (tyle kosztuje prosty AP), ale zyskujesz dodatkowo sieć bezprzewodową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 na dachMusi być na dachu? u mnie jest to dość problematyczne szczególnie w zimie, a z tego co się dowiedziałem router trzeba nieraz zresetować "osobiście". Czy mógłbym mieć np. router w pokoju a od niego kabel (4m) do anteny na dachu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Spoko, ale postaraj się, żeby kabel między anteną, a routerem był w miarę jak najkrótszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 4m to nie jest wcale dużo. Po 15m ludzie mają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Jakie gniazda ma ten WRT54GL? bo z tego co wykombinowałem to wychodzi że z routera wyjdą do dwóch kompów kable RJ45... problem w tym że karta sieciowa którą posiadam ma łącze SMA. Czy to znaczy że instalując router muszę się pozbyć obecnych kart sieciowych i zainstalować takie któe posiadają wtyki RJ45? Czy Linksys WRT54GL-EU to to samo co WRT54GL? I jeszcze jedno... routery wydają jakieś dźwięki podczas pracy i spoczynku :) ? Wybaczcie mi te lamerskie pytania, ale routery to jak dla mnie grunt nowy i wypada trochę się o nich dowiedzieć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 (edytowane) wrt54gl ma 4 wyjscia rj-45 i dwa wejscia na antene karty posiadajace wtyk rj-45 masz zintegrowane pewnie w kompie jest to po prostu zwykla sieciowka a sieciowke bezprzewodowa po prostu wywalasz bo jej nie bedziesz uzywal "Czy Linksys WRT54GL-EU to to samo co WRT54GL?" tak to samo "I jeszcze jedno... routery wydają jakieś dźwięki podczas pracy i spoczynku?" niewydaja zadnych dzwiekow Edytowane 30 Kwietnia 2007 przez lucas234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 (edytowane) Mam zintegrowaną sieciówkę z gniazdem RJ45... w sumie to nie wziąłem tego pod uwagę ponieważ zawsze wydaje mi się że to co zintegrowane jest zwykle gorsze od niezintegrowanego :) Lepiej kupić sieciówkę na PCI czy zaufać tej na płycie? chodzi mi głównie o obciążenie procesora... czy to już raczej zależy od modelu, a nie od tego czy to integra czy nie? Edytowane 1 Maja 2007 przez m40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 w zupelnosci mozesz zaufac tej zintegrowanej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 OK.. mam ruter WRT54GL podłączyłem antenę zewnętrznej do gniazda po mniejszej antence po czym podpiąłem kompa do routera. Wgrałem Tomato 1.07 i zauważyłem że porwałem się z motyką (w dodatku tępą) na księżyc nie wiem co dalej biegam tylko po wszystkich opcjach nie wiedząc za bardzo co do czego... póki co w zakładce Wireless Survey zauważyłem że mam za niski poziom sygnału jak na 18dbm które ponoć oferuje WRT54GL jednakże w ustawieniach bodajże anteny zauważyłem że ustawione jest "standardowo" 42mW... 18dbm to chyba 63mW. Czy mam tą wartość przestawić na 63mW? Ale co dalej jak to cholerstwo skonfigurować co zrobić pierwsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...