Didymos234 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Witam. Mam spory problem na komputerze brata. Ostatnio kupiłem mu Barakude 320 (taką jak mam w sigu) i chciałem zainstalować Winde. Oczywiście standardowo, zrobiłem 4 partycje (50, 50, 100, 100) i zabrałem się za instalkę. Na początku gdy instalator kopiował pliki było OK, ale tuż po 1 restarcie (mówię o tym podczas samej instalacji) na ekranie pojawił się napis "Błąd ładowania systemu operacyjnego" i tyle. Poszukałem trochę w internecie informacji na ten temat i znalazłem co jest przyczyną problemu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=187031 http://support.microsoft.com/kb/326676/pl Jako że to komp brata, a ja nie mam do niego dostępu w tej chwili, nie próbowałem zmiany biosu (płyta główna to Asus A8N-E). Ale mniejsza o to w sumie. Dysk wykrywany jest jako CHS, a nie jako LBA. W biosie mam 2 opcje: Auto oraz Large. Na auto mam właśnie ten problem, na Large z tego co pamiętam to od razu już w samym biosie jest zonk bo pokazuje mi zupełnie inny rozmiar dysku (o wiele mniejszy niż 320GB) i też jest błąd przy instalacji. Czy ktoś spotkał się z tekim problemem ? Co teraz zrobić (spróbuję bios, ale wątpię - to jest w miarę nowa płyta). Skoro na Auto wykrywa mi CHS, a na Large też jakiś zonk, to co niby mam zrobić. Dodam tylko, że dla dysków SATA w biosie nie ma takiej opcji żeby od reki ustawić tryb LBA (jest taka opcja tylko dla IDE). Jakieś rady? Będę mógł z nich skorzystać przy kolejnej styczności z kompem brata, w tej chwili niestety mogę tylko zdobyć garść nowych informacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 xp jest razem z sp2? usun partycje ktore utworzyles, utworz tylko jedna (w instalatorze) a reszte miejsca zostaw nieprzydzielone (po zainstalowaniu systemu sobie podzielisz) jezeli nie masz najnowszego biosu to go zaktualizuj w razie problemow przepnij dysk pod inne gniazdo sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 xp jest razem z sp2? usun partycje ktore utworzyles, utworz tylko jedna (w instalatorze) a reszte miejsca zostaw nieprzydzielone (po zainstalowaniu systemu sobie podzielisz) jezeli nie masz najnowszego biosu to go zaktualizuj w razie problemow przepnij dysk pod inne gniazdo sata Tak, XP jest z SP2. Przepinanie dysku nic nie dało. Dysk jest rzeczywiście z partycjami. Próbowałem jednak usunąć pierwszą partycję (50gb) i na jej miejsce za pomocą instalatora utworzyć 20gb. Nie to nie dało. Myślę że problem lezy "niżej" ponieważ dysk jest wykrywany w trybie CHS a nie LBA i to jest problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 (edytowane) chodzilo mi o to zebys utworzyl tylko jedna partycje (bedzie problem jak jest juz zapelniony ;) ) np. 5GB a reszta nie przydzielone aktualizacja biosu tez nie pomogla? Edytowane 24 Kwietnia 2007 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 chodzilo mi o to zebys utworzyl tylko jedna partycje (bedzie problem jak jest juz zapelniony ;) ) np. 5GB a reszta nie przydzielone aktualizacja biosu tez nie pomogla? Jak już pisałem próbować będę jak tylko pojadę do brata, więc biosu jeszcze nie sprawdzałem. A z partycją TYLKO jedną... no właśnie jakbyś zgadł że mam już tam około 150GB danych :) Cóż... wyjścia nie ma, to będzie ostateczność jak coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Ja sobie z podobnym problemem tj. duży dysk podzielony na partycje (z danymi oczywiście) + instalacja systemu Win2K (wiadomo że trzeba dodać wpis "BIGLBA" do rejestru, żeby instalator nie zniszczył tabilcy partycji wykraczających poza 137GB) radziłem w ten sposób: - instalowałem system na starym dysku albo 40GB Samsungu 2.5" a jak ten był zapełniony to na ... 5.1GB Quantumie ATA33 :razz: - Ghostem robiłem image - systemową partycję dużego dysku formatowałem (nie usuwałem) na innym kompie z zainstalowanym systemem obsługującym duże dyski - rozpakowywałem wczesniej przygotowany image na tak przygotowaną partycję - przerzucałem dysk do właściwego kompa i ... wszytko śmigało za każdym razem U Ciebie jak widzę problemem jest złącze SATA - musiałbyś skołować mały dysk z takim złączem i na nim dokonać instalacji, stworzyć image itd. To co mógłbym podpowiedzieć to np zakup dysku 2.5" ze złączem SATA i do niego obudowy zewnętrznej - będziesz miał dużą "dyskietkę", która w razie potrzeby może robić dysk "instalacyjny" :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 U Ciebie jak widzę problemem jest złącze SATA - musiałbyś skołować mały dysk z takim złączem i na nim dokonać instalacji, stworzyć image itd. To co mógłbym podpowiedzieć to np zakup dysku 2.5" ze złączem SATA i do niego obudowy zewnętrznej - będziesz miał dużą "dyskietkę", która w razie potrzeby może robić dysk "instalacyjny" :rolleyes: Heh, dzięki za próbę, ale myślę że takie rozwiązanie jest delikatnie mówiąc "pod górkę". Bawienie się w coś takiego za każdą instalacją systemu - dodajmy na calkiem nowym komputerze - to chyba lekka przesada :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...