Skocz do zawartości
Didymos234

Duży Dysk I Problem Z Wykryciem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam spory problem na komputerze brata. Ostatnio kupiłem mu Barakude 320 (taką jak mam w sigu) i chciałem zainstalować Winde. Oczywiście standardowo, zrobiłem 4 partycje (50, 50, 100, 100) i zabrałem się za instalkę. Na początku gdy instalator kopiował pliki było OK, ale tuż po 1 restarcie (mówię o tym podczas samej instalacji) na ekranie pojawił się napis "Błąd ładowania systemu operacyjnego" i tyle. Poszukałem trochę w internecie informacji na ten temat i znalazłem co jest przyczyną problemu:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=187031

http://support.microsoft.com/kb/326676/pl

Jako że to komp brata, a ja nie mam do niego dostępu w tej chwili, nie próbowałem zmiany biosu (płyta główna to Asus A8N-E).

Ale mniejsza o to w sumie. Dysk wykrywany jest jako CHS, a nie jako LBA. W biosie mam 2 opcje: Auto oraz Large. Na auto mam właśnie ten problem, na Large z tego co pamiętam to od razu już w samym biosie jest zonk bo pokazuje mi zupełnie inny rozmiar dysku (o wiele mniejszy niż 320GB) i też jest błąd przy instalacji.

Czy ktoś spotkał się z tekim problemem ? Co teraz zrobić (spróbuję bios, ale wątpię - to jest w miarę nowa płyta). Skoro na Auto wykrywa mi CHS, a na Large też jakiś zonk, to co niby mam zrobić. Dodam tylko, że dla dysków SATA w biosie nie ma takiej opcji żeby od reki ustawić tryb LBA (jest taka opcja tylko dla IDE). Jakieś rady? Będę mógł z nich skorzystać przy kolejnej styczności z kompem brata, w tej chwili niestety mogę tylko zdobyć garść nowych informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xp jest razem z sp2?

usun partycje ktore utworzyles, utworz tylko jedna (w instalatorze) a reszte miejsca zostaw nieprzydzielone (po zainstalowaniu systemu sobie podzielisz)

jezeli nie masz najnowszego biosu to go zaktualizuj

w razie problemow przepnij dysk pod inne gniazdo sata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xp jest razem z sp2?

usun partycje ktore utworzyles, utworz tylko jedna (w instalatorze) a reszte miejsca zostaw nieprzydzielone (po zainstalowaniu systemu sobie podzielisz)

jezeli nie masz najnowszego biosu to go zaktualizuj

w razie problemow przepnij dysk pod inne gniazdo sata

Tak, XP jest z SP2.

Przepinanie dysku nic nie dało.

Dysk jest rzeczywiście z partycjami. Próbowałem jednak usunąć pierwszą partycję (50gb) i na jej miejsce za pomocą instalatora utworzyć 20gb. Nie to nie dało.

Myślę że problem lezy "niżej" ponieważ dysk jest wykrywany w trybie CHS a nie LBA i to jest problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo mi o to zebys utworzyl tylko jedna partycje (bedzie problem jak jest juz zapelniony ;) )

np.

5GB a reszta nie przydzielone

aktualizacja biosu tez nie pomogla?

Jak już pisałem próbować będę jak tylko pojadę do brata, więc biosu jeszcze nie sprawdzałem.

A z partycją TYLKO jedną... no właśnie jakbyś zgadł że mam już tam około 150GB danych :) Cóż... wyjścia nie ma, to będzie ostateczność jak coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie z podobnym problemem tj. duży dysk podzielony na partycje (z danymi oczywiście) + instalacja systemu Win2K (wiadomo że trzeba dodać wpis "BIGLBA" do rejestru, żeby instalator nie zniszczył tabilcy partycji wykraczających poza 137GB) radziłem w ten sposób:

- instalowałem system na starym dysku albo 40GB Samsungu 2.5" a jak ten był zapełniony to na ... 5.1GB Quantumie ATA33 :razz:

- Ghostem robiłem image

- systemową partycję dużego dysku formatowałem (nie usuwałem) na innym kompie z zainstalowanym systemem obsługującym duże dyski

- rozpakowywałem wczesniej przygotowany image na tak przygotowaną partycję

- przerzucałem dysk do właściwego kompa i ... wszytko śmigało za każdym razem

U Ciebie jak widzę problemem jest złącze SATA - musiałbyś skołować mały dysk z takim złączem i na nim dokonać instalacji, stworzyć image itd.

To co mógłbym podpowiedzieć to np zakup dysku 2.5" ze złączem SATA i do niego obudowy zewnętrznej - będziesz miał dużą "dyskietkę", która w razie potrzeby może robić dysk "instalacyjny" :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U Ciebie jak widzę problemem jest złącze SATA - musiałbyś skołować mały dysk z takim złączem i na nim dokonać instalacji, stworzyć image itd.

To co mógłbym podpowiedzieć to np zakup dysku 2.5" ze złączem SATA i do niego obudowy zewnętrznej - będziesz miał dużą "dyskietkę", która w razie potrzeby może robić dysk "instalacyjny" :rolleyes:

Heh, dzięki za próbę, ale myślę że takie rozwiązanie jest delikatnie mówiąc "pod górkę". Bawienie się w coś takiego za każdą instalacją systemu - dodajmy na calkiem nowym komputerze - to chyba lekka przesada :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi