Gość komuch Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 http://www.egielda.com.pl/?str=news&id=1815 nadchodzi masakrator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Tylko że z tego nic nie wynika... nie wiadomo jaki był benchmark, pewnie poprostu potrafił dobrze wykorzystać 4 rdzenie. A że nadchodzi masakrator to już dawno plotki chodziły. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) http://www.frazpc.pl/news/18755-AMD_Phenom..._czasie_wakacji destrukcja nadchodzi http://en.wikipedia.org/wiki/AMD_K10 On January 24, 2007, AMD Executive Vice President Randy Allen claimed that in live tests, in regard to a wide variety of workloads, "Barcelona" was able to demonstrate 40% performance advantage over the comparable Intel Xeon codenamed Clovertown dual-processor (2P) quad-core processors [29]. The expected performance of floating point per core would be approximately 1.8 times that of the K8 family, at the same clock speed. zanosi sie ze odpowiednikiem x2 3ghz bedzie przez phenom 1666mhz dla amd przejscie z k8 (dla x2 k9 ) bedzie tak duzym krokiem jak przejscie intela z netbursta na c2d Edytowane 30 Maja 2007 przez komuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 nadchodzi masakratorTylko czy tym masakratorem okaze się bardziej k10 czy też może Intel Penryn :wink: A co do benchmarków to jeśli ten news jest prawdziwy to nie wygląda to najlepiej dla k10.... http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=39896 BTW. Zresztą jednym benchmarkiem nie ma sie co sugerować.... To na co stać k10 zobaczymy dopiero w typowych aplikacjach użytkowych, grach itp.... A pozatym tym ze k10 bedzie wydajniejsza od C2D moim zdaniem nie ma się co sugerowac i zbytnio podniecać bo przeciez wiadomo że k10 będzie rywalizowac z 45nanometrowym Penrynem który zegar-w-zegar ma byc wydajniejszy od obecnego C2D o jakieś 20-30% i ma pracowac z jeszcze wyższymi od niego zegarami.... B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) BTW. Zresztą jednym benchmarkiem nie ma sie co sugerować.... To na co stać k10 zobaczymy dopiero w typowych aplikacjach użytkowych, grach itp.... A pozatym tym ze k10 bedzie wydajniejsza od C2D moim zdaniem nie ma się co sugerowac i zbytnio podniecać bo przeciez wiadomo że k10 będzie rywalizowac z 45nanometrowym Penrynem który zegar-w-zegar ma byc wydajniejszy od obecnego C2D o jakieś 20-30% i ma pracowac z jeszcze wyższymi od niego zegarami.... B-)20-30% za sprawą dodatkowych 2MB kaszy? :lol: Sorry ale jakoś nie wierze. Edytowane 30 Maja 2007 przez WestCoach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 20-30% za sprawą dodatkowych 2MB kaszy? :lol: Sorry ale jakoś nie wierze.No skoro Ty myślisz ze jedyną zmianą mają być dodatkowe 2MB cahce`u to.... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Tylko czy tym masakratorem okaze się bardziej k10 czy też może Intel Penryn :wink: A co do benchmarków to jeśli ten news jest prawdziwy to nie wygląda to najlepiej dla k10.... http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=39896 BTW. Zresztą jednym benchmarkiem nie ma sie co sugerować.... To na co stać k10 zobaczymy dopiero w typowych aplikacjach użytkowych, grach itp.... A pozatym tym ze k10 bedzie wydajniejsza od C2D moim zdaniem nie ma się co sugerowac i zbytnio podniecać bo przeciez wiadomo że k10 będzie rywalizowac z 45nanometrowym Penrynem który zegar-w-zegar ma byc wydajniejszy od obecnego C2D o jakieś 20-30% i ma pracowac z jeszcze wyższymi od niego zegarami.... B-) bzdura to co zaprezentowal intel wydajnosc dzieki wyzszej fsb i mhz proca. Takt w takt przy tej samej fsb roznica nie powinna przekraczac 10%. Pozatym intel stara sie na sile wciskac benche na sse4 bo bez tego lezy i kwiczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 ale wy się chcecie na siłe podniecać K10, poczekajmy aż to wyjdzie na rynek... najbardziej boli mnie to że jeszcze nikt nie miał w rękach ES'ek... jak wychodziło c2d to ES'ki ludzie mieli w rękach duużo wcześniej, dlaczego tak z amd nie ma, coś tu śmierdzi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) Tylko czy tym masakratorem okaze się bardziej k10 czy też może Intel Penryn :wink: A co do benchmarków to jeśli ten news jest prawdziwy to nie wygląda to najlepiej dla k10.... 2630099[/snapback] ale wy się chcecie na siłe podniecać K10, poczekajmy aż to wyjdzie na rynek... najbardziej boli mnie to że jeszcze nikt nie miał w rękach ES'ek... jak wychodziło c2d to ES'ki ludzie mieli w rękach duużo wcześniej, dlaczego tak z amd nie ma, coś tu śmierdzi ;] Ty chyba nie pamietasz co sie działo jak pokazano Conroe'a ? Tam to dopiero były texty i zachwyty dużo przed premierą ;p. Edytowane 30 Maja 2007 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) Inq zadko dobrze pisal o AMD wiec ? Ja czekam z utęsknieniem na "masakratora od AMD" bo ceny wszystkiego pójdą w dół ;p. Ty chyba nie pamietasz co sie działo jak pokazano Conroe'a ? Tam to dopiero były texty i zachwyty dużo przed premierą ;p. amd nie chce popelnic bledu jak to zrobilo kiedys gdy ujawnialo swoje atuty a intel na szybko skleil p4 jak uszlyszal o x2 w kazdym razie phenom x2 powinien jakies 40% pyknac c2d o takich samych taktach a co posiadaczowi c2d po perynie skoro i tak beda musieli zmieniac plyty rownie dobrze moze wtedy kupic phenoma + plytke am2+( i zapewne wielu tak zrobi jak zobaczy co nowe dziecko amd potrafi) . Posiadacze am2 maja przynajmniej jakis wybor - alternatywe. A intel swoich klientow postawil przed faktem dokonanym i wsadzil im palec w oko :) dlatego intel nigdy od czasow celka 433 nie zagoscil na moim biurku i raczej nie zagosci Edytowane 30 Maja 2007 przez komuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Ty chyba nie pamietasz co sie działo jak pokazano Conroe'a ? Tam to dopiero były texty i zachwyty dużo przed premierą ;p.Tylko że ludzie mieli te procki w wersji ES przed premierą to mieli prawo się zachwycać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) bzdura to co zaprezentowal intel wydajnosc dzieki wyzszej fsb i mhz proca. Takt w takt przy tej samej fsb roznica nie powinna przekraczac 10%. Pozatym intel stara sie na sile wciskac benche na sse4 bo bez tego lezy i kwiczyA wg Ciebie zapewne AMD robi "super-obiektywne" testy k10 tak?? Prosze Cię.... Intel wciska ciemnote a AMD prawdziwe i rzetelne testy.... Bądźmy poważni :lol: Piszesz że Intel uzyskał większa wydajnosc dzięki MHZ i FSB procka.... Czyli wygląda na to ze zeby wyprzedzić k10 to wystarczy jak zastosuje w Penrynie szybsze FSB i wyższe takty.... Pozatym jak wiadomo najmocniejsze Penryny mają miec zdecydowanie wyzsze zegary niż najmocniejsze k10 więc nawet przy nieco niższej wydajnosci zegar w zegar (o ile w ogóle bedzie ona niższa) nadrobią to własnie taktami tak ze wyjdzie mniej więcej na remis.... Co więcej jak narazie to k10 pokazuje swoją moc w syntetykach a takie testy to obiektywnością nie grzeszą.... ja tam nie moge się doczekac testów w różnych aplikacjach codziennego użytku (programy, gry) i gdy w nich k10 pokaże klasę (oby tak się stalo) to będzie mozna z czystym sumieniem przyznac ze AMD wydało konkretnego proca.... Co do Penryna jeszcze to moze faktycznie przesadziłem z tymi 20% i przy tych samych taktach Penryn vs Conroe ten pierwszy moze bedzie średnio wydajniejszy o jakieś 10%.... Gwoli ścislości jednak trzeba obiektywnie stwierdzić ze poza różnego rodzaju przechwałkami i wyszukanymi testami syntetycznymi AMD jak narazie nie zaprezentowało kompletnie NIC żeby móc stwierdzić że k10 jest rzeczywiście taki wspaniały jak to AMD stara się przedstawić.... BTW. mam nadzieje że niedługo pokazą się jakieś obiektywne testy i jakies info o cenach.... Jesli bedzie tak jak zapowiadają (albo nawet nieco słabiej) to będe miał na co zmienić mojego wysłużonego A64 Venice :wink: PS. Komuch hmm ciekawe skąd masz takie info ze twierdzisz tak z całą opewnością.... Śmiejesz się że przytoczyłem The Inq.... Ale że Ty przytoczyles Wikipedię to juz jest śmiechu warte.... :lol2: Edytowane 30 Maja 2007 przez Domell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) Co do Penryna jeszcze to moze faktycznie przesadziłem z tymi 20% i przy tych samych taktach Penryn vs Conroe ten pierwszy moze bedzie średnio wydajniejszy o jakieś 10%....o to mi chodziło :wink: Pożyjemy zobaczymy, R600 też miał być super, hiper a wyszło tak sobie. W każdym razie trzymam mocno kciuki za K10 :D BTW skąd intel miał barcelone? dostał na test, żeby zacząć się bać? :D Edytowane 30 Maja 2007 przez WestCoach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) o to mi chodziło :wink: Pożyjemy zobaczymy, R600 też miał być super, hiper a wyszło tak sobie. W każdym razie trzymam mocno kciuki za K10 :D Chyba nie tylko Ty trzymasz kciuki bo nikomu raczej nie uśmiecha się dominacja Intela, która zaczyna przybierac coraz to wieksze rozmiary.... Co do Penryna to faktycznie może różnica to bedzie jakieś średnio 10%, no moze MAX 15 w niektórych sytuacjach ale jeśli chodzi o zmiany w stosunku do Conroe to dodatkowy cache nie jest jedyną zmianą.... Ja jednak uważam że ostatecznie wyjdzie na remis.... Penryn, który być moze bedzie słabszy przy tych samych taktach od k10, nadrobią to wyższymi zegarami które w przypadku najmocniejszych modeli będą dochodzic do blisko 4Ghz.... Jesli chodzi o k10 to tutaj najmocniejsze modele mają się kończyć na 3Ghz.... Oczywiscie nie wchodze tutaj w kwestie OC.... PS. A gdzie jest napisane że to Intel testował Barcelonę?? Poprostu mogli zrobić ten sam test na swoich procach.... Nic dziwnego w tym nie ma.... :) Edytowane 30 Maja 2007 przez Domell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) A wg Ciebie zapewne AMD robi "super-obiektywne" testy k10 tak?? Prosze Cię.... Intel wciska ciemnote a AMD prawdziwe i rzetelne testy.... Bądźmy poważni :lol: Piszesz że Intel uzyskał większa wydajnosc dzięki MHZ i FSB procka.... Czyli wygląda na to ze zeby wyprzedzić k10 to wystarczy jak zastosuje w Penrynie szybsze FSB i wyższe takty.... Pozatym jak wiadomo najmocniejsze Penryny mają miec zdecydowanie wyzsze zegary niż najmocniejsze k10 więc nawet przy nieco niższej wydajnosci zegar w zegar (o ile w ogóle bedzie ona niższa) nadrobią to własnie taktami tak ze wyjdzie mniej więcej na remis.... Co więcej jak narazie to k10 pokazuje swoją moc w syntetykach a takie testy to obiektywnością nie grzeszą.... ja tam nie moge się doczekac testów w różnych aplikacjach codziennego użytku (programy, gry) i gdy w nich k10 pokaże klasę (oby tak się stalo) to będzie mozna z czystym sumieniem przyznac ze AMD wydało konkretnego proca.... Co do Penryna jeszcze to moze faktycznie przesadziłem z tymi 20% i przy tych samych taktach Penryn vs Conroe ten pierwszy moze bedzie średnio wydajniejszy o jakieś 10%.... Gwoli ścislości jednak trzeba obiektywnie stwierdzić ze poza różnego rodzaju przechwałkami i wyszukanymi testami syntetycznymi AMD jak narazie nie zaprezentowało kompletnie NIC żeby móc stwierdzić że k10 jest rzeczywiście taki wspaniały jak to AMD stara się przedstawić.... BTW. mam nadzieje że niedługo pokazą się jakieś obiektywne testy i jakies info o cenach.... Jesli bedzie tak jak zapowiadają (albo nawet nieco słabiej) to będe miał na co zmienić mojego wysłużonego A64 Venice :wink: PS. Komuch hmm ciekawe skąd masz takie info ze twierdzisz tak z całą opewnością.... Śmiejesz się że przytoczyłem The Inq.... Ale że Ty przytoczyles Wikipedię to juz jest śmiechu warte.... :lol2: Execution pipeline enhancements * 128-bit wide SSE units * Wider L1 data cache interface allowing for two 128-bit loads per cycle (as opposed to two 64-bit loads per cycle with K8) * Lower integer divide latency * 512-entry indirect branch predictor and a larger return stack (size doubled from K8) and branch target buffer * Side-Band Stack Optimizer, dedicated to perform increment/decrement of register stack pointer Improvements in access latency: * Support for re-ordering loads ahead of other loads and stores * More aggressive instruction prefetching, 32 bytes instruction prefetch as opposed to 16 bytes in K8 * DRAM prefetcher for buffering reads * Buffered burst writeback to RAM in order to reduce contention poprawiona predykcja ( bolaczka k8 i k9) wiekszosc podwojona to niby czemu te 1.8 x w operacjach zmiennoprzecinkowych mialo by byc poboznym zyczeniem 2x moze nie bo zawsze sie znajdzie waskie gardlo ale 1.8 x do mnie przemawia napewno bedzie to wiekszy skok wydajnosciowy niz k7 -> k8 amd zostalo popedzone przez intela to sie bardziej postaralo amd popedzilo intela k8 i jaki rodzynek powstal c2d teraz sytuacja sie odwroci dlatego ponownie kupilem amd mimo ze praktycznie z 939 zyskalem te 300mhz i drugie jajko przy podobnym poboze pradu. Najnizej taktowany Phenom x2 zagosci w mojej plytce ( mhz to juz sam sobie zapewnie ) i sie posmieje z tego owczego pedu na platforme intela Edytowane 30 Maja 2007 przez komuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) Chyba nie tylko Ty trzymasz kciuki bo nikomu raczej nie uśmiecha się dominacja Intela, która zaczyna przybierac coraz to wieksze rozmiary....naturalnie :wink: Co do Penryna to faktycznie może różnica to bedzie jakieś średnio 10%, no moze MAX 15 w niektórych sytuacjach ale jeśli chodzi o zmiany w stosunku do Conroe to dodatkowy cache nie jest jedyną zmianą....Tak, tak wiem SSE 4, FSB, i jeszcze inne rzeczy, dokonałem małego uproszczenia :-P , bo FSB samemu można sobie podnieść, a SSE 4 raczej normalnym ludziom często się nie przyda, ale koniec już OT o penrynie. :) Ja jednak uważam że ostatecznie wyjdzie na remis.... Penryn, który być moze bedzie słabszy przy tych samych taktach od k10, nadrobią to wyższymi zegarami które w przypadku najmocniejszych modeli będą dochodzic do blisko 4Ghz.... Jesli chodzi o k10 to tutaj najmocniejsze modele mają się kończyć na 3Ghz.... Oczywiscie nie wchodze tutaj w kwestie OC....I remis będzie dobry, nawiąże się równorzędna walka. :) PS. A gdzie jest napisane że to Intel testował Barcelonę?? Poprostu mogli zrobić ten sam test na swoich procach.... Nic dziwnego w tym nie ma.... :)hmm sugerowałem się newsem na stronie głównej "Intel zaprezentował działanie..." EDIT: heh w komentach jest odpowieć Edytowane 30 Maja 2007 przez WestCoach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) Komuch i to ma być ten Twój dowód?? Bez przesady :) To nie swiadczy w ŻADEN sposób o tym czy k10 bedzie szybszy od Penryna czy też nie.... Na "papierku" to wszystko super wygląda.... To ze będzie szybszy od k8 czy tam k9 to jest raczej oczywiste.... To samo ma się z C2D - dziwne bardzo byloby to żeby AMD wydając nowa architekturę ponad rok po wydaniu przez Intela C2D, wypuścilo procek niewiele szybszy.... Tym bardziej że ta architektura bedzie baza dla AMD dla ich procesorów przez conajmniej 2-3 lata a za rok nie bedzie rywalizowac z architektura Conroe tylko z nową i dużo wydajniejszą o nazwie Nehalem.... BTW. Widziałes specyfikację r600?? Imponująca nie?? PS. Tak a propos k10 to wie ktoś moze jak mają się kształtowac ceny Phenomów x4 i x2?? Mam nadzieję że będa takie do jakich AMD nas przyzwycziło czyli nie za wysokie :) Edytowane 30 Maja 2007 przez Domell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Jak czytam ten temat to plakac sie chce. Jedni i drudzy wroza z FUSOW :mur: :mur: Byly dwa testy ktore praktychnie nic niepokazaly konkretnego. k10 wygral na k8 przeprowadzone przez AMD Xeon 5365 wygral na K10 roznice znacie notka w news na purepc te dwa testy nic niewniosly,zanim zaczniecie nastepna wojne to poczekajcie na konkretne testy a nie wypisywac co tam z FUSOW wyczytaliscie. :mur: :mur: :mur: :mur: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Taki już urok tego typu tematów że to wróżenie z fusów :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) Komuch i to ma być ten Twój dowód?? Bez przesady :) To nie swiadczy w ŻADEN sposób o tym czy k10 bedzie szybszy od Penryna czy też nie.... Na "papierku" to wszystko super wygląda.... To ze będzie szybszy od k8 czy tam k9 to jest raczej oczywiste.... To samo ma się z C2D - dziwne bardzo byloby to żeby AMD wydając nowa architekturę ponad rok po wydaniu przez Intela C2D, wypuścilo procek niewiele szybszy.... Tym bardziej że ta architektura bedzie baza dla AMD dla ich procesorów przez conajmniej 2-3 lata a za rok nie bedzie rywalizowac z architektura Conroe tylko z nową i dużo wydajniejszą o nazwie Nehalem.... BTW. Widziałes specyfikację r600?? Imponująca nie?? PS. Tak a propos k10 to wie ktoś moze jak mają się kształtowac ceny Phenomów x4 i x2?? Mam nadzieję że będa takie do jakich AMD nas przyzwycziło czyli nie za wysokie :) skoro peryn to c2d z wyzszym fsb + lekki lifting = jakies 10% wydajnosci wiecej jestem pewien ze phenom poradzi sobie jakies 20-30% . Intel zreszta to wie ja zreszta tez to wiem co do cen za jakies 500-700 zl jakiegos najtanszego phenoma x2 wyrwiemy cos jak e6300 za dawnych czasow update biosu, zdjecie coolerka wyjecie brisbane wsadzenia phenoma nalozenie pasty termo, zalozenie coolera , clear cmos i mamy nowa nextgenowa platforme Edytowane 30 Maja 2007 przez komuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Doszedłem to pewnego wniosku. Warto jest teraz nabyć platformę am2+3600 bo na jakieś 80-90% phenom na tej podstawce będzie mocniejszy niż C2D, więc jest duża szansa. Najtańszy zestaw na Intela to pentak + jakieś tanie gigaszit, które jest i tak droższe od Kn9+3600 Obydwie platformy podkręcone ~ 2,9 Brisbane, 3.0 pentak, nie odbiegają znacząco w wydajności. Jako, że na platformę z Intelem nie mamy w ogóle szans na upgrade, a na am2 jest 80-90% nadzieja, że będziemy mogli w lecie 2008 zakupić bardzo dobrego CPU bilans wychodzi korzystniej po stronie AMD. Jeżali natomiast miałoby się okazać, że phenom X2 będzie klapą, można sprzedać kn9+3600 i zakupić jakiegoś pentaka + mobo od 775. Stratni może będziemy jakieś 100zł Więc IMHO warto zainwestować, w AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Intel zreszta to wie ja zreszta tez to wiemTak, ty wiesz, to przypomnij sobie, co wypisywałeś w temacie o g80 (twoje przewidywania o R600). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 skoro peryn to c2d z wyzszym fsb + lekki lifting = jakies 10% wydajnosci wiecej jestem pewien ze phenom poradzi sobie jakies 20-30% . Intel zreszta to wie ja zreszta tez to wiem :lol: A ja myślałem ze rozmiawiamy powaznie.... Ja wiem że Intel Nehalem będzie szybszy od k10 o jakies 147,6% :D I AMD to wie i ja to wiem.... Ale teraz na poważnie.... Były juz kiedys prezentowane testy Pentyna i były sytuacje ze był wydajniejszy od Conroe nawet o jakieś 20-30% (choć nie zawsze i w zależności od aplikacji).... Pozatym niewiem cos Ty się tak uczepił tych 10% - przeciez w różnych aplikacjach nie zawsze jest taka sama różnica wydajnosci.... Czasem jest mniejsza a czasem jeszcze większa.... A Ty z góry (niewiedzieć na jakiej podstawie zresztą) założyłes sobie że oto Penryn bedzie wydajniejszy od C2D o 10% i basta.... Co więcej najszybsze Penryny mają być taktowane o około 30% szybciej od obecnych C2D a wiec przy 3Ghz dla C2D to bedzie jakies około 3,8Ghz.... Więc nawet jeśliby zegar w zegar Penryn okazał się wydajniejszy to nadrobi te stratę wyższym taktowaniem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) Tak, ty wiesz, to przypomnij sobie, co wypisywałeś w temacie o g80 (twoje przewidywania o R600).r600 to bardzo dobra karta w dx10 pojedzie rowno po drozszej 8800 gtx w dx9 kuleje no ale coz dx9 to juz trup ktory czeka aby go pochowac :lol: A ja myślałem ze rozmiawiamy powaznie.... Ja wiem że Intel Nehalem będzie szybszy od k10 o jakies 147,6% :D I AMD to wie i ja to wiem.... Ale teraz na poważnie.... Były juz kiedys prezentowane testy Pentyna i były sytuacje ze był wydajniejszy od Conroe nawet o jakieś 20-30% (choć nie zawsze i w zależności od aplikacji).... Pozatym niewiem cos Ty się tak uczepił tych 10% - przeciez w różnych aplikacjach nie zawsze jest taka sama różnica wydajnosci.... Czasem jest mniejsza a czasem jeszcze większa.... A Ty z góry (niewiedzieć na jakiej podstawie zresztą) założyłes sobie że oto Penryn bedzie wydajniejszy od C2D o 10% i basta.... Co więcej najszybsze Penryny mają być taktowane o około 30% szybciej od obecnych C2D a wiec przy 3Ghz dla C2D to bedzie jakies około 3,8Ghz.... Więc nawet jeśliby zegar w zegar Penryn okazał się wydajniejszy to nadrobi te stratę wyższym taktowaniem.... tak tylko ile % podniesione byly zegary i fsb Nehalem o nim prawie nic nie wiadomo pozatym to bardzo bardzo odlegla perspektywa czasowa no napewno bedzie trzeba zmienic plytki buahahahhahah Edytowane 30 Maja 2007 przez komuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 r600 to bardzo dobra karta w dx10 pojedzie rowno po drozszej 8800 gtx w dx9 kuleje no ale coz dx9 to juz trup ktory czeka aby go pochowac tak tylko ile % podniesione byly zegary i fsb Nehalem o nim prawie nic nie wiadomo pozatym to bardzo bardzo odlegla perspektywa czasowa no napewno bedzie trzeba zmienic plytki buahahahhahah No rzeczywiście k10 dla desktopów ma się pojawić na przełomie 3/4 kwartału a dwurdzeniowce mają się pojawić w sprzedaży dopiero na przełomie 2007/2008.... Nehalem ma wyjsć w drugiej połowie 2008.... Co do r600 to fakt- jest to dobra karta ale w świetle tych wszystkich szumnych zapowiedzi (że miała być nawet najszybsza zdecydowanie karta pod DX9) i tego co ujrzeliśmy to r600 prezentuje się marniutko.... Nie dośc że pół roku opóźnienia to jeszcze nie potrafi wyprzedzić do porzadku GF8800GTS (że juz o trybach AA/AF nie wspomne).... Wiesz?? Zamiast podawac jakieś sensowne argumenty to Ty to o czym piszesz opierasz tylko i wyłącznie na swojej wierze, przeczuciach i - chyba w największym stopniu - swoim fanboyskim pojmowaniem rzeczywistosci.... Najczesciej swoje tezy i popierasz stwierdzeniem "bo ja wiem że tak ma być i już".... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komuch Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) No rzeczywiście k10 dla desktopów ma się pojawić na przełomie 3/4 kwartału a dwurdzeniowce mają się pojawić w sprzedaży dopiero na przełomie 2007/2008.... Nehalem ma wyjsć w drugiej połowie 2008.... Co do r600 to fakt- jest to dobra karta ale w świetle tych wszystkich szumnych zapowiedzi (że miała być nawet najszybsza zdecydowanie karta pod DX9) i tego co ujrzeliśmy to r600 prezentuje się marniutko.... Nie dośc że pół roku opóźnienia to jeszcze nie potrafi wyprzedzić do porzadku GF8800GTS (że juz o trybach AA/AF nie wspomne).... Wiesz?? Zamiast podawac jakieś sensowne argumenty to Ty to o czym piszesz opierasz tylko i wyłącznie na swojej wierze, przeczuciach i - chyba w największym stopniu - swoim fanboyskim pojmowaniem rzeczywistosci.... Najczesciej swoje tezy i popierasz stwierdzeniem "bo ja wiem że tak ma być i już".... Nehalem 2h 2008 to rownie dobrze moze byc grudzien 2008. Dlatego intel podal 2h a to bedzie prawie ponad rok po k10 ktory kolo wrzesnia bedzie mial premiere oczywisie najpierw na platformach serwerowych bo te sa najwazniejsze dla amd - najbardziej dochodowe w okresie do 2 miesiecy . a Nehalem moze dopiero nawiaze walke z k10 a prawdopodobnie go przegoni. ( odpowiednik ht czy zintegrowany kontroler pamieci czy native quadcore ) a ty i te twoje przewidywania jak ze 8800 gts 320 mial kosztowac 900zl wziely w leb bo nawet 1k nie przebily . Marny z ciebie analityk i futorolog :mur: . Ja opieram swoje analizy na faktach na danych niestety marny analityk patrzy a nie widzi bo jest slepy. Zreszta siedzisz sobie na jakims athlonie xp i sobie teoretyzujesz o wszystkim i wszedzie ( lacznie z pclabem) a faktem jest ze najwiecej do powiedzenie masz o tym co jedynie mozesz polizac przez szybe. Niedlugo pojawia sie pierwsze testy i sam sie przekonasz ile warte bylo twoje klapanie dziobem a ile moje. Budujac platforme w maju decyzje podejmowalem na podstawie przeciekow roznych artow i pozostalem z amd zlozylem platforme pod przyszle procki. Moglem brac intela poczatkowo wrecz chicalem ( troche to przeczy istocie fanboyizmu). Uznalem ze na pozostaniu z amd wyjde lepiej. I cokolwiek co tam naskrobiesz na n-tym forum tego nie zmieni a co ty zrobiles. Siedzisz piszesz i co wcinasz herbatniki :lol: i oglaszasz swiatu jak wszystko jest be Edytowane 30 Maja 2007 przez komuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 a Nehalem moze dopiero nawiaze walke z k10 a prawdopodobnie go przegoni. ( odpowiednik ht czy zintegrowany kontroler pamieci czy native quadcore )A może K10 będzie ledwo doganiało C2D/C2Q... Ja opieram swoje analizy na faktach na danych...Opierasz swoje przewidywania na temat K10 na faktach? na jakich faktach? bo narazie to dużo tych faktów nie było poza porównaniem 2core optka z 4core barcelony przez amd w jakims dedykowanym tescie. Niedlugo pojawia sie pierwsze testy i sam sie przekonasz ile warte bylo twoje klapanie dziobem a ile moje.To się kłóć jak się pojawią, narazie o wydajności K10 wiadomo tyle co nic, więc bez sensu żebyś tu wypisywał swoje przemyślenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Nehalem 2h 2008 to rownie dobrze moze byc grudzien 2008. Dlatego intel podal 2h a to bedzie prawie ponad rok po k10 ktory kolo wrzesnia bedzie mial premiere oczywisie najpierw na platformach serwerowych bo te sa najwazniejsze dla amd - najbardziej dochodowe w okresie do 2 miesiecy . a Nehalem moze dopiero nawiaze walke z k10 a prawdopodobnie go przegoni. ( odpowiednik ht czy zintegrowany kontroler pamieci czy native quadcore ) No tego kiedy wyjdzie Nehalem niewiem - moze byc to zarówno Sierpień jak i Listopad.... Jednak akurat kto jak kto ale napewno nie ktoś taki jak Ty wie jaki bedzie Nehalem jeśli chodzi o wydajnosć bo dla Ciebie jako fanboya mającego klapki na oczach z napisem AMD/ATI i tak Twoja ukochana firma bedzie lepsza.... a ty i te twoje przewidywania jak ze 8800 gts 320 mial kosztowac 900zl wziely w leb bo nawet 1k nie przebily . Marny z ciebie analityk i futorolog No fakt - pomyliłem się Panie Wizjonerze "Nostradamusie" :lol: .... Miałem nadzieję ze NVIDIA dostanie jakiegoś godnego konkurenta z rodziny r600 co te obniżkę by wymusił jednak nie przypuszczałem ze Twoje ukochane ATI aż tak się zbłaźni i jego HighEnd bedzie w stanie conajwyżej konkurowac z GF8800GTS a i to w większosci w trybach bez AA/AF.... Ja opieram swoje analizy na faktach na danych niestety marny analityk patrzy a nie widzi bo jest slepyHahahahaha.... Na faktach.... Doooobreeee :lol: Ciekawe w którym miejscu bo 99% Twoich przyszlosciowych wizji to Twoja wiarza w swoją miłośc czyli AMD.... I weź się nie kompromituj pisząc że opierasz się na faktach i nie rób z siebie niewiadomo jakiego analityka bo pokaz swoich "możliwości" dałes już pisząc pochwalne epopeje nt. cudownego r600 który notabene tak cudowny sie nie okazał a tylko Ty się ośmieszyłes tymi swoimi wizjami.... Zreszta siedzisz sobie na jakims athlonie xp i sobie teoretyzujesz o wszystkim i wszedzie ( lacznie z pclabem) a faktem jest ze najwiecej do powiedzenie masz o tym co jedynie mozesz polizac przez szybe. Masz pecha Panie Wszechwiedzący Proroku bo mam Athlona64.... A nie wonlno mi teoretyzowac tutaj i na PCLabie?? Swoją droga - a co Ty robisz jak nie teoretyzujesz?? Pozatym co ma do rzeczy to że nie stać mnie na GF8800, czy inne HighEndowe karty i procki?? Myślisz że jak kogoś stać na takie zabawki to swiadczy o tym że od razu z urzedu więcej na ten temat wie?? Jesli tak to gratuluje takiego poglądu.... Niedlugo pojawia sie pierwsze testy i sam sie przekonasz ile warte bylo twoje klapanie dziobem a ile moje. Spoko - poczekamy, zobaczymy.... Byłoby wręcz świetnie gdyby k10 było tak dobre jak opowiada AMD.... ja nie mam nic przeciwko temu - wręcz przeciwnie.... A co więcej to jakbys nie zauwazył to nigdzie nie napisałem że k10 bedzie słaby no ale widac Ty chyba masz też problemy z czytaniem.... Poddałem tylko pod watpliwośc Twoją teorię o zdecydowanej wyższości k10 nad Penrynem bowiem wg niej k10 (podobnie zresztą jak i r600 wg Ciebie :lol2: ) ma wręcz zmieść (bo 30% więcej wydajnowci to bardzo duża przewaga) refresha Conroe.... ja twierdze poprostu ze oba procesory będa o podobnej wydajności przy czym Penryn moze nadrobić własnie wyższymi taktami.... Moglem brac intela poczatkowo wrecz chicalem ( troche to przeczy istocie fanboyizmu). Tjaa.... Jaaaasne :lol: :lol: Weź się nie ośmieszaj jeszcz bardziej.... Od Twoich postów wręcz tryska fanboizm i nawet takie "wkręty" o checi kupienia C2D tego odczucia nie zmienia.... a co ty zrobiles. Siedzisz piszesz i co wcinasz herbatniki i oglaszasz swiatu jak wszystko jest be Yhy.... Nie ma to jak rzeczowa wypowiedź.... Również pozdrawiam.... PS. Z mojej strony EOT z Tobą bo trudno się rozmawia z zaślepionym fanboyem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 [ot]A najlepiej jak jechał po GF8600 przed premierą marudząc na 128bit przez kilka stron i zgadnijcie co sobie teraz zakupił[/ot] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) [ot]To ja jeszcze dodam, że przez następne 6 dni nie zobaczycie tu postów komucha.[/ot] Edytowane 30 Maja 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...