Skocz do zawartości
860lacov

Który Program Spowalnia ładowanie Systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie.

Po instalacji systemu od razu instaluję programy, które są mi najbardziej potrzebne.

Problem jest taki, że po zainstalowaniu wszystkich programów komputer strasznie wolno się włącza i wyłącza.

Nie chcę stawiać od nowa systemu a tym bardziej odinstalowywać programów bo nie po to robiłem reinstal.

Zwracam się do was a przede wszystkim do waszego doświadczenia.

Który z programów zamula najbardziej i czym go najlepiej zastąpić.

Nod32*

Zone Alarm Internet security suite (wyłączony antywirus)*

Corel X3

Photoshop CS2

Power 4 gear (asusowy program do zmiany profili ACPI)*

Wireless console 2*

Bluetooth manager*

Intel PROSet/wireless*

Alcohol

Nero 7

O&O Defrag

Office

*- te ładujące się ze startem systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.0 (BETA)

Scan saved at 16:04:38, on 2007-04-23

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

Boot mode: Normal

Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\EvtEng.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\S24EvMon.exe

C:\WINDOWS\system32\ZoneLabs\vsmon.exe

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe

C:\WINDOWS\system32\DVDRAMSV.exe

C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe

C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

C:\WINDOWS\system32\oodag.exe

D:\Programy T\Raxco\PerfectDisk\PDAgent.exe

C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\RegSrvc.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\ATK0100\HControl.exe

C:\Program Files\Intel\Wireless\bin\ZCfgSvc.exe

C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\ifrmewrk.exe

C:\Program Files\ASUS\Power4 Gear\BatteryLife.exe

C:\WINDOWS\ATK0100\ATKOSD.exe

C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe

C:\Program Files\Wireless Console 2\wcourier.exe

C:\WINDOWS\RTHDCPL.EXE

C:\WINDOWS\CTHELPER.EXE

C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP Share-to-Web\hpgs2wnd.exe

C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP Share-to-Web\hpgs2wnf.exe

C:\Program Files\Zone Labs\ZoneAlarm\zlclient.exe

C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\jusched.exe

C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe

C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

C:\WINDOWS\system32\RAMASST.exe

C:\Program Files\Toshiba\Bluetooth Toshiba Stack\TosBtMng.exe

C:\Program Files\Toshiba\Bluetooth Toshiba Stack\TosA2dp.exe

C:\PROGRA~1\ZONELA~1\ZONEAL~1\MAILFR~1\mantispm.exe

C:\Program Files\Toshiba\Bluetooth Toshiba Stack\TosBtHid.exe

C:\Program Files\Toshiba\Bluetooth Toshiba Stack\TosBtHsp.exe

C:\Program Files\Toshiba\Bluetooth Toshiba Stack\tosOBEX.exe

C:\Program Files\Toshiba\Bluetooth Toshiba Stack\tosBtProc.exe

D:\Programy\Total Commander\TOTALCMD.EXE

D:\PROGRAMY\MOZILL~1\FIREFOX.EXE

D:\Programy\Winamp\winamp.exe

C:\Documents and Settings\hot_lopez\Pulpit\HiJackThis_v2.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll

O4 - HKLM\..\Run: [Tweak UI] RUNDLL32.EXE TWEAKUI.CPL,TweakMeUp

O4 - HKLM\..\Run: [HControl] C:\WINDOWS\ATK0100\HControl.exe

O4 - HKLM\..\Run: [intelZeroConfig] "C:\Program Files\Intel\Wireless\bin\ZCfgSvc.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [intelWireless] "C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\ifrmewrk.exe" /tf Intel PROSet/Wireless

O4 - HKLM\..\Run: [Power_Gear] C:\Program Files\ASUS\Power4 Gear\BatteryLife.exe 1

O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup

O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install

O4 - HKLM\..\Run: [synTPEnh] C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe

O4 - HKLM\..\Run: [Wireless Console 2] C:\Program Files\Wireless Console 2\wcourier.exe

O4 - HKLM\..\Run: [skrót do strony właściwości High Definition Audio] HDAShCut.exe

O4 - HKLM\..\Run: [RTHDCPL] RTHDCPL.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [Alcmtr] ALCMTR.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [CTHelper] CTHELPER.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [CTxfiHlp] CTXFIHLP.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [share-to-Web Namespace Daemon] C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP Share-to-Web\hpgs2wnd.exe

O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NeroCheck.exe

O4 - HKLM\..\Run: [iSUSPM Startup] "C:\Program Files\Common Files\InstallShield\UpdateService\ISUSPM.exe" -startup

O4 - HKLM\..\Run: [iSUSScheduler] "C:\Program Files\Common Files\InstallShield\UpdateService\issch.exe" -start

O4 - HKLM\..\Run: [ZoneAlarm Client] "C:\Program Files\Zone Labs\ZoneAlarm\zlclient.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [sunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\jusched.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [nod32kui] "C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" /WAITSERVICE

O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA')

O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA')

O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')

O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'Default user')

O4 - Global Startup: Bluetooth Manager.lnk = ?

O4 - Global Startup: RAMASST.lnk = C:\WINDOWS\system32\RAMASST.exe

O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://D:\PROGRA~1\MICROS~1\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\npjpi160_01.dll

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\npjpi160_01.dll

O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - D:\PROGRA~1\MICROS~1\OFFICE11\REFIEBAR.DLL

O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe (file missing)

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe (file missing)

O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{FAC48915-DF32-412E-A581-3DF917452805}: NameServer = 194.204.159.1 217.98.63.164

O22 - SharedTaskScheduler: Moduł wstępnego ładowania interfejsu Browseui - {438755C2-A8BA-11D1-B96B-00A0C90312E1} - C:\WINDOWS\system32\browseui.dll

O22 - SharedTaskScheduler: Demon buforu kategorii składników - {8C7461EF-2B13-11d2-BE35-3078302C2030} - C:\WINDOWS\system32\browseui.dll

O23 - Service: Adobe LM Service - Adobe Systems - C:\Program Files\Common Files\Adobe Systems Shared\Service\Adobelmsvc.exe

O23 - Service: ##Id_String1.6844F930_1628_4223_B5CC_5BB94B879762## (Bonjour Service) - Apple Computer, Inc. - C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe

O23 - Service: DVD-RAM_Service - Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. - C:\WINDOWS\system32\DVDRAMSV.exe

O23 - Service: Intel® PROSet/Wireless Event Log (EvtEng) - Intel Corporation - C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\EvtEng.exe

O23 - Service: FLEXnet Licensing Service - Macrovision Europe Ltd. - C:\Program Files\Common Files\Macrovision Shared\FLEXnet Publisher\FNPLicensingService.exe

O23 - Service: NOD32 Kernel Service (NOD32krn) - Eset - C:\Program Files\Eset\nod32krn.exe

O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

O23 - Service: O&O Defrag - O&O Software GmbH - C:\WINDOWS\system32\oodag.exe

O23 - Service: PDAgent - Raxco Software, Inc. - D:\Programy T\Raxco\PerfectDisk\PDAgent.exe

O23 - Service: PDEngine - Raxco Software, Inc. - D:\Programy T\Raxco\PerfectDisk\PDEngine.exe

O23 - Service: Pml Driver HPZ12 - HP - C:\WINDOWS\system32\HPZipm12.exe

O23 - Service: Intel® PROSet/Wireless Registry Service (RegSrvc) - Intel Corporation - C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\RegSrvc.exe

O23 - Service: Intel® PROSet/Wireless Service (S24EventMonitor) - Intel Corporation - C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\S24EvMon.exe

O23 - Service: TrueVector Internet Monitor (vsmon) - Zone Labs, LLC - C:\WINDOWS\system32\ZoneLabs\vsmon.exe

--

End of file - 7391 bytes

Tak to wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D:\Programy T\Raxco\PerfectDisk\PDAgent.exe < po co on to ładuje skoro masz O&O?

C:\WINDOWS\ATK0100\HControl.exe

C:\WINDOWS\ATK0100\ATKOSD.exe - pierwszy raz coś takiego widzę O.o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PerfectDisk'a zainstalowałem dla testów. Przed instalacją niestety było tak samo więc PD raczej nie spowalnia, ale przełączę na ręczne uruchamianie.

Jeśli chodzi o ATK0100 to przyznam, że nie bardzo wiem co to jest.

Mam jeszcze jedno pytanko.

Na forum przeczytałem, że można stworzyć skrypt, dzięki któremu da się ustawić kolejność i czas, po którym programy będą się uruchamiać.

Prosiłbym o krótką instrukcję jak to zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Z tym, że jest tam napisane, żeby z folderu autostart wywalić skróty do programów, które się uruchamiają.

Czy jeśli nie mam tam żadnych skrótów to czy ten sam efekt da wyłączenie ich w msconfig w zakładce uruchamianie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż.

Spróbowałem i widocznie zrobiłem coś źle bo nie zadziałało więc dam sobie spokój.

Żeby nie zakładać nowego tematu to zapytam przy okazji.

Coś mi się zrobiło takiego dziwnego, że kiedy wciskam ctr+alt+del to nic się nie dzieje. Zawsze wyskakiwał ten graficzny wykres użycia procka itd.

Wiecie może czemu teraz się nie włącza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że tak mam ustawić jak na screenie?

Tak zrobiłem. Sprawdziłem też opcję włącz i wyłącz i dalej nic.

Nie wiem też jak to wyjaśnić, ale przy wyłączaniu komputera pojawia mi się okienko a w nim napis, że trwa wyłączanie komputera. Nigdy tego nie było.

Zawsze po prostu był na środku ekranu napis kończenie pracy i nic więcej.

Teraz samo się coś przestawiło !?

Nikt z rodziny na pewno nie namieszał przy piecu bo jeśli już ktoś ma dostęp do komputera to i ta nie zrobi nic czego bym nie wiedział.

wirusy czy ataki z internetu też raczej wykluczam bo raczej rzadko odwiedzam serwisy mogące zawierać coś niebezpiecznego

edit.

Przywróciłem dziś system i menadżer działa, ale kiedy chciałem go włączyć firewall się czepiał, że może być niebezpieczny.

Wcześniej FW pracował w trybie automatycznym wię może sam zablokował mi menadżera.

W każdym razie dzięki za pomoc.

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi