Skocz do zawartości
Gość evo4

Gigabyte Gf 5900xt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupilem od goscia na allegro karte Gigabyte GF 5900 xt wszystko ok ALE!

po przykreceniu radiatora, a nastepnie wlozeniu do komputera karty cos jest nie tak!

otoz obraz sie nie wystwietla, se mysle karta poszla. Ale jakis rabek nadzieji jest poniewaz zauwazylem ze

kondensator [ta bombka, jakby ktos nie wiedzial :> albo ja sie myle :D elektronikiem czy tam elektrykiem nie jestem] jest zagiety na bok, se mysle jaka :k****a: rozkrecala ta karte i tu pytanie czy mozna przelutowac tego kondensatora, czy jest jakas nadzieja ze karta odpali...?? Prosze o pomoc

zdesperowany Evo4, pzdr... :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm.. wygięcie kondensatora nie. Jeżeli byłby on napuchnięty - owszem, ale choćby nawet był wygięty pod kątem 90 stopni to nie może to być przyczyną uszkodzenia (chyba, że jest oderwany albo coś z jednej "nóżki" - wtedy tak).. Aczkolwiek nie widzę więc stwierdzić nie mogę - również dlatego że to nie są zwykłe elektrolity a zapakowane w jakąś "obudowę"...

A to przykręcałeś śrubkami ten radiator? To się powinno takimi plastikowymi koreczkami mocować a nie śrubkami przykręcać... Ścieżki mogłeś w ten sposób uszkodzić.

Popróbuj ustawienia BIOSu poresetować, włożyć inną kartę i z powrotem tę.. Najpierw systemowo.

Ale mimo wszystko wydaje mi się, że raczej karta była już uszkodzona aniżeli Ty ją miałeś uszkodzić (jeżeli systemowe zmiany nie spowodują że karta zadziała).

Pzdr.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie zastanawia jedna kwestia...

skoro zdjecie jest prosto z aukcji, to dlaczego karta jest bez chlodzienia?

kupowales ja jako w pelni sprawna? czy moze na 99% dziala, ale nie ma jej na czym sprzedajacy sprawdzic...

jezeli obie nozki trzymaja sie pcb to kondensator jest ok.

jakies dzwieki speaker wydaje, jak karta jest wlaczona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no czyli jest pare wyjsc, zasilanie- to pierwsza rzecz, chlodzenie jest chcialem pokazac zdjecie z tym widocznym kondensatorkiem. sprawdze dokladnie czy te obie nozki sie trzymaja choc ciezko to zobaczyc ;/

To jest zdjecie z aukcji, nie ode mnie, wiec moze podczas transportu sie cos porobilo, sprobuje pokombinowac, z tych informacji ktore mi wypisaliscie.

Albo moze karta juz byla spalona lub cos... W razie czego napisze jeszcze, jezeli bede mial jakies pytania, Narazie dzieki za wszelkie posty..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś Gigabyta FX5900XT...karta ma apetyt na prąd - potrzebuje markowego zasilacza min 350W (podłączałęm kiedyś niemarkowy 350W i nie chciała wstać)

A to ciekawe bo również miałem taką kartę i bez problemu przez ponad rok chodziła razem z Feel'em 300W (wiem wiem kamikaze jestem :lol: ) i nie było najmniejszych problemów... Wracając do tematu najprościej będzie przetestować kartę w innym komputerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://images20.fotosik.pl/263/d7e248a9ef5c8246med.jpg

oto fotka zrobiona z nokii 6020 [mam nadzieje ze wybaczycie :)]

wazne ze jest zrobiona u mnie i tej karty!

oto jak to wyglada :| jedna stopka wyrwana z kondensatora.

PS. zdjatka o 90 stopni w lewo przesuncie a raczej glowe , glowe w prawo :D

Edytowane przez evo4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smd ????

ty wiesz jaki to , moglbys tak po fachowsku napisac mi dokladnie, ja to dam wujkowi do przylutowania :] elektryk

napisze ci co na nim jest napisane:

4 3

470

6 E [e w indeksie gornym :D]

napisalem tak jakby to patrzec na kondensator :D

albo stary wylutuje i zaniose, dadza mi taki sam.. Dzieki wielkie, jak cos bede pisal :>>

thxxxxxxxxxx

Edytowane przez evo4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge zareklamowac, choc to wina sprzedawcy, bo zle zapakowal ;/ nie skrecil chlodzenia z karta i bylo luzem ale papier niby byl zeby nie latalo, no coz jednak to nie trzymalo na tyle karty, chlodzenie latalo sobie i pewnie uwadzilo ten kondensator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge zareklamowac, choc to wina sprzedawcy, bo zle zapakowal ;/ nie skrecil chlodzenia z karta i bylo luzem ale papier niby byl zeby nie latalo, no coz jednak to nie trzymalo na tyle karty, chlodzenie latalo sobie i pewnie uwadzilo ten kondensator.

Ale jedna nóżka jest TROCHĘ WYCIĄGNIĘTA czy WYRWANA?

Bo to robi wielką różnicę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ciekawe bo również miałem taką kartę i bez problemu przez ponad rok chodziła razem z Feel'em 300W

Feel nie jest taki zły.

Ten co ja sprawdzałem to jakas Delta 350W tylko że na mierniku napięcia cały czas pływały +-0.4V.

Oj cos mi sie zdaje że ten kondensator ma wewnątrz coś urwane przy takim odgięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-|

przeciez to nie twojaa wina i spokojnie mozesz reklamowac,

chyba ze cena byla bardzo okazyjna ;)

jezeli to bylo tak zapakowane <_<

to poogladaj dokladnie karte, moze sie okazac ze jeszcze cos innego sie urwalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbadałem i jest tylko to, wiesz gosc papieru napchal :| karte do worka nie wlozyl :| chlodzenie luzem, no ogolnie krytycznie. Ale tylko to jest urwane, Nozka wyrwana calkowicie, teraz musze sprawdzic czy to plus czy minus i dokupie taki sam, bo chyba z innym zwyklym nie beda sie zgrywac. pzdr

edit:

jest jeszcze jedna rzecz ktora mnie nie pokoi, jak doloze chlodzenie i zepne tymi stopkami to radiador nie dolega do pamieci... do gpu tak natomiast do pamieci nie ;/ co robic ??

Edytowane przez evo4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smd ????

SMD do montażu powierzchniowego

Dołączona grafika

Zwykły

Dołączona grafika

Jest jeszcze jedna rzecz ktora mnie nie pokoi, jak doloze chlodzenie i zepne tymi stopkami to radiador nie dolega do pamieci... do gpu tak natomiast do pamieci nie ;/ co robic ??

Między radiatorem, a pamięciami powinny być pady termoprzewodzące...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

takie sa, ale sam ich nie przylutuje :D

pady termo.. sa i sa tez liki :/

ale i tak zmienial bede to chlodzenie bo glosne to, jak lodowka [popsuta :)]

edit:

jakie to beda kondensatory na ile voltow czy ilo voltowe ??

Edytowane przez evo4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no przeczytalem, ale wiesz nie jestem elektrykiem [w sumie nie trzeba byc] ale nie mialem z tym wczesniej stycznosci ;/

JEZELI KTOS MIAL TE KARTE moze zna tego kondensatora i poda parametry?

albo jakis internetowy sklep z tym :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylem w jednym sklepie eletronicznym, to babka nie wiedziala co to jest :D i dawala bombe jak dynamit :|

ale spoko to dopiero jeden sklep ;]

nic nie bede meczyl postami, jutro powinienem pewnie wszystko zrobic juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi