Massimo Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 A więc jestem posiadaczem TV Sony Bravia (modelu nie pamiętam, jeżeli będzie potrzeba o tą informację to poszukam instrukcji) podłączyłem do niego peceta przez taki kabelek jakość obrazu bez zarzutu, ale... no właśnie ale maksymalna rozdziałka jaką mogę ustawić to 1280x720, rozdzielczość telewizora 13xx/720. Obraz jest poucinany na bokach. Jest jakaś możliwość żebym miał na całym ekranie obraz z pieca? Myślałem żeby go rozciągnąć, ale nie znam się na tym więc nie mam pojęcia jakby to można zrobić :) A może da się jakoś rozdziałkę odpowiednią wydusić? Mam jeszcze jedno pytanie, jak już podłączyłem TV z PC i włączyłem film HD to nie miałem wszystkich dźwięków, rozumiem że audio z filmu w 5.1. TV ma jedno wejście audio (jack) jak wcisnę tam tak ten, no, rozgałęźnik i wcisnę 3 kable (głośniki przednie, tylne, środkowy z subem) to czy będę miał w TV wszystkie dźwięki. Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 A więc jestem posiadaczem TV Sony Bravia (modelu nie pamiętam, jeżeli będzie potrzeba o tą informację to poszukam instrukcji) podłączyłem do niego peceta przez taki kabelek jakość obrazu bez zarzutu, ale... no właśnie ale maksymalna rozdziałka jaką mogę ustawić to 1280x720, rozdzielczość telewizora 13xx/720. Obraz jest poucinany na bokach. Jest jakaś możliwość żebym miał na całym ekranie obraz z pieca? Myślałem żeby go rozciągnąć, ale nie znam się na tym więc nie mam pojęcia jakby to można zrobić :) A może da się jakoś rozdziałkę odpowiednią wydusić? Mam jeszcze jedno pytanie, jak już podłączyłem TV z PC i włączyłem film HD to nie miałem wszystkich dźwięków, rozumiem że audio z filmu w 5.1. TV ma jedno wejście audio (jack) jak wcisnę tam tak ten, no, rozgałęźnik i wcisnę 3 kable (głośniki przednie, tylne, środkowy z subem) to czy będę miał w TV wszystkie dźwięki. Dzięki! 1) Kabel VGA to chyba nie najlepszy pomysł :) lepszym wyjsciem było by HDMI (przejściówka DVI-D - HDMI) lub R-G-B (choć to w zasadzie to samo co VGA). 2) Tak nie... telewizor ma głośniki stereo więc nie oczekuj 5.1, ustaw downmix w karcie/playerze do stereo i podłącz 1 jackiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zrób np. w powerstrip rozdzielczość 1366x768. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Massimo Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 (edytowane) Co do audio, nie pomyślałem, a co do poucinanych boków, wystarczyło w ustawieniach TV powiększyć ekran...... TEMAT DO ZAMKNIĘCIA! Edytowane 1 Maja 2007 przez Massimo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriXu Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Ja mam TV LCD Hitachi i nie mam problemu z ustawieniem takiej rozdzielczosci. Problem zaczyna sie wtedy gdy korzystam z ekranu w laptopie i jednoczesnie na PC (tak zwany "KLON") wtedy rozdzielczosc maksywalna ktorej moge uzyc to albo 1024x768 albo ta wyzsza 1280x800. Jak ustawie obraz z laptopa na wyjsciu VGA czyli bezposrednio na TV automatycznie przelacza sie na rozdzielczosc TV (ta 13xx -czyli maksymalna dla TV). Ja uzywam podobnego kabelka, zakupilem walsnie drugi troszke dluzszy bo az 5m ale wlasnie okazalo sie ze kabelek jest nie jest filtrowany (nie ma tych brylek z dwoch stron kabla) i nie moge ustawic wyzszej rozdzielczosci jak 1280x800 (przy rozdzielczosci wyzszej, tej 13xx wyswietla komunikat ze sygnal za slaby czy cos takiego). Wiec problem mozesz miec z kabelkiem. Aktualnie przymierzam sie do zakupu drugiego takiego kabelka, okolo 10M ale juz filtrowanego i grubego (lepszego jakosciowo) wiec ewentualnie moge dac Ci znac jak to bedzie wygladalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Massimo Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2007 Albo przeoczyłeś albo nie czytałeś :) wyżej napisałem że rozwiązałem problem. W ustawieniach telewizora można zmienić rozmiar wyświetlanego obrazu z anteny (wide, zoom, 16:9, 4:3) a jak podłącze PC to mam dostępne 2 możliwości (1 i 2), ustawiam rozdzielczość 1280x720, obraz jest poucinany na bokach przy rozmiarze obrazu 1, zmieniam na 2 i obraz jest rozciągnięty na cały ekran :) Banalne...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Albo przeoczyłeś albo nie czytałeś :) wyżej napisałem że rozwiązałem problem. W ustawieniach telewizora można zmienić rozmiar wyświetlanego obrazu z anteny (wide, zoom, 16:9, 4:3) a jak podłącze PC to mam dostępne 2 możliwości (1 i 2), ustawiam rozdzielczość 1280x720, obraz jest poucinany na bokach przy rozmiarze obrazu 1, zmieniam na 2 i obraz jest rozciągnięty na cały ekran :) Banalne...... Banalne ale obraz masz rozmyty - nie jest to rozdzielczość matrycy. Spróbuj powerstripem ustawić taką rozdzielczość jak ma TV, na pewno zobaczysz różnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Zrób np. w powerstrip rozdzielczość 1366x768. Banalne ale obraz masz rozmyty - nie jest to rozdzielczość matrycy. Spróbuj powerstripem ustawić taką rozdzielczość jak ma TV, na pewno zobaczysz różnicę.Tak jak napisałem wyżej .... ciekawe ile razy będziemy się powtarzać aby dotarło :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Massimo Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Potrzebowałem rozciągnąć obraz na cały ekran? Tak. Rozciągnąłem obraz na cały ekran? Tak. Napisałem że temat do zamknięcia, co sugeruje że nie potrzebuje więcej odpowiedzi? Tak. Ciekawe ile jeszcze razy będę musiał się powtarzać żeby dotarło..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Massimo Ciekawy z Ciebie gostek masz sprzet przed nosem i nie wiesz jaki to model ;) spoko powodzenia cos tu smierdzi bajerantem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Massimo Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Temat przekształca się w jeden wielki OT, proszę o zamknięcie, problem rozwiązany. PS. Model telewizora to Sony BRAVIA KDL-40U2000 mam specjalnie dla Ciebie zrobić foty paragonu, karty gwarancyjnej i samego telewizora? Bo widzę że bawisz się w detektywa...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Potrzebowałem rozciągnąć obraz na cały ekran? Tak. Rozciągnąłem obraz na cały ekran? Tak. Napisałem że temat do zamknięcia, co sugeruje że nie potrzebuje więcej odpowiedzi? Tak. Ciekawe ile jeszcze razy będę musiał się powtarzać żeby dotarło.....Jeśli obraz niższej jakości cię zadowala to faktycznie nie ma co dalej pisać. :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Massimo Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Nie jestem wybredny, obraz który mam po rozciągnięciu ekranu, jak dla mnie ,w zupełności wystarcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucis Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Witam Mam podobny problem z moim LCD. Jest to Sharp 26 cali model LC-26AD5E. Rozdziałka to 1366x768 a karta graficzna GF7600GS z dwoma DVI. Komp do LCD jest podłączony kablem HDMI - DVI. I moj problem jest nastepujący. Po podłączeniu telewizora wykrywa mi go jak Sharp HDMI. Gdy wchodzę w sterownikach "nView Display Settings" - > HDTV Overscan configuration" ustawiam rodziałkę na "Native". Ustawia mi się wtedy rozdzielczość na 1280x720. Niestety boki, góra i dół są poucinane, tak jakby niemieściły sie na ekranie. W tym samym okienku co wybrałem "native" zaznaczam "Underscan" i ustawia się rozdzielczość 1176x664. Wtedy cały pulpit mieści się, niestety mam ramkę dookoła. Chcialem dodac natywną rodziałke w sterach i to się nie udało. Przeczytałem, że PowerStrip może pomóc. Ustawiam w nim 1366x768 ale wtedy obraz drży i także wychodzi poza ekran. I moje pytanie jest o co tu chodzi i w czym jest problem?? Może ja coś źle robie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Witam Mam podobny problem z moim LCD. Jest to Sharp 26 cali model LC-26AD5E. Rozdziałka to 1366x768 a karta graficzna GF7600GS z dwoma DVI. Komp do LCD jest podłączony kablem HDMI - DVI. I moj problem jest nastepujący. Po podłączeniu telewizora wykrywa mi go jak Sharp HDMI. Gdy wchodzę w sterownikach "nView Display Settings" - > HDTV Overscan configuration" ustawiam rodziałkę na "Native". Ustawia mi się wtedy rozdzielczość na 1280x720. Niestety boki, góra i dół są poucinane, tak jakby niemieściły sie na ekranie. W tym samym okienku co wybrałem "native" zaznaczam "Underscan" i ustawia się rozdzielczość 1176x664. Wtedy cały pulpit mieści się, niestety mam ramkę dookoła. Chcialem dodac natywną rodziałke w sterach i to się nie udało. Przeczytałem, że PowerStrip może pomóc. Ustawiam w nim 1366x768 ale wtedy obraz drży i także wychodzi poza ekran. I moje pytanie jest o co tu chodzi i w czym jest problem?? Może ja coś źle robie... Kiedy tworzyłeś rozdzielczość 1366x768 to jakiej częstotliwości odświeżania użyłeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucis Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Kiedy tworzyłeś rozdzielczość 1366x768 to jakiej częstotliwości odświeżania użyłeś ? 60Hz... ale mnie zastanawia to kiedy ustawiam rodzialke na 1280x720 to obraz wychodzi poza ekran... przecież to jest mniejsza rozdzielczość od natywnej telewizora... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 60Hz... ale mnie zastanawia to kiedy ustawiam rodzialke na 1280x720 to obraz wychodzi poza ekran... przecież to jest mniejsza rozdzielczość od natywnej telewizora...Może producent aby pogłębić różnicę jakości między 720p a 1080p umyślnie sprawia że 1280x720 jest nadmiernie skalowany ... Ale piszesz że w 1280x720 obraz w innym trybie jest w oknie - a gdybyś stworzył 1360x768 a nie 1366x768 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...