Skocz do zawartości
Mayo

Klikanie W Dysk - Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam od niedawna dziwny problem. Chcę wejść na któryś z dysków, klikam go LPM, na chwilę pojawia się kursor z klepsydrą i potem cisza. Żeby móc wejść na dysk muszę kliknąć PPM a następnie "otwórz". Trochę to denerwujące a nie wiem jak to rozwiązać.

Avast niczego nie wykrył, ale czy to w ogóle może być wirus?

Ma ktoś pomysł na ten problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem pomoc a sam sobie zepsulem :lol:

po dwu kliku na ikone dysku..... otwiera mi sie wyszukiwarka....

tam od poczatku bylo find (typy plikow)....

edit:

a wiec tak:

typy plikow: Dysk

dodac

akcja: OPEN

aplikacja: explorer.exe (ze sciezka)

po tym otwieral sie folder partycji, ale w nowym oknie...

zeby wszystko bylo jak dawniej, trzeba wokonac polecenie:

regsvr32 /i shell32.dll

i gra gitara :gitarzysta:

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podając linka chciałem Ci pokazać opcje, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu. Pobaw się opcjami przy typie "Dysk", ustaw domyślną akcję "Otwórz" i powinno to jakoś chodzić.

Ewentualnie masz jakieś robactwo. Wtedy odsyłam tutaj:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=151728

Ostatecznie załóż nowe konto w Windows i przenieś się na nie. Nie jest to może rozwiązanie problemu wprost, ale skuteczne jego ominięcie i przeważnie pomaga w większości dziwnych przypadków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno - podobnie się dzieje jeżeli na dysku masz plik autorun.inf lub jakiś inny tekstowy z frazą [autorun] na początku i jakąś komendą pod spodem, np.:

[autorun]

run=program.exe

lub inna komenda

I jak tego programu nie ma etc. to się tak może dziać (na przykład).

Jak na przykład niedoświadczeni użytkownicy komputera sobie kopiują zawartość płyty z autorunem na dysk i ten plik zostawią to później tak jest - podobnie jeżeli bezpośrednio na dysku zainstalujemy jakiś program etc.

Czyli może to być też kwestia plików wykonywalnych :)

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc razem z pwlj'em znaleźliśmy rozwiązanie. A przyczyna okazał się wirus. Jednak żaden program antywirusowy nie wykrywał onego robaka, więc trza było wziąć sprawy w swoje ręce. Otóż:

MS32DLL.dll.vbs znajduje się na każdym dysku jaki posiadamy, razem z plikiem autorun.inf. Znajdziemy go też w ...WINDOWS\

By je usunąć, należy wcześniej wyłączyć wszystkie procesy wscript.exe. Następnie kasujemy wszystkie pliki, po której to czynności opróżniamy kosz.

Pozostaje jeszcze wejść w rejestr i "Znajdź" wpisać "MS32DLL.dll.vbs" i wykasować wszelkie odnalezione zapisy.

Po takiej akcji powinniśmy mieć spokój ;).

Edytowane przez Mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi