Skocz do zawartości
berkut

moj poprzedni komp- big pic's

Rekomendowane odpowiedzi

hello all

kilka dni temu wywalalem zdjecia mojego poprzedniego komp'a : ) chcialbym powdzielic sie z wami jego zdjatkami i radoscia.

Hardware to:

Asus A7V133, 128mb sdr pc133 @ (nie pameitam dokladnie) 166 albo 172mhz cas 5-2-2-2 3.3V IO (ram robili 185mhz @ cas 7-3-3-3, chwilowo w kompie mojej siostry)

AMD Athlon 1ghz AXIA, krecil sie na 1.66ghz z chlodzeniem zalaczonym na obrazkach

Seagate Barracuda III 20gb

Sound Bladter 512pci i 128pci

Swietej pamieci Ati Radeon 32mb DDR

Dołączona grafika

totaj wida akwarium z pompa 800l/h (wys. podnoszenia wody 1.6m, po modyfikacjach robila 1.9m). Akwarium ma 25l pojemnosci, szklane, kosztowalo 50zl.

Dołączona grafika

Tutaj macie zblizenie na sam komputer, widac ze radeon jest akurat tutaj chlodzony radiatorem od PII i peltierem 38W, to biale przy kabelkach peltiera to izolacja, widac tez blok wodny pod 2x 120W peltiery i izolacje miedzy plyta a blokiem wodnym zrobiona z pianki o zamknietych porach (rozni sie od gombki tym ze ma zamkniete pory).

Dołączona grafika

Kolejne zdjecie, opis jak wyzej, z innego kata i ostrzejsze. Nie zwracajcie uwagi na te plyty z napisami office 2000 itd =) W rogu widac takze strzykawke 20ml z HTCP- uzywam tej pasty gdyz ma doskonala przewodnosc ciepla (bodajze 5kw/m czy jak to sie oznacza) , jest bardzo tania (40zl za strzykawke 20ml) i ma taka smieszna wlasciwosc ze jej konsystencja jakby broni amd przed ukruszeniem, nie wiem jak to wytlumaczyc. Pasta jest bezsilikonowa wiec nie zasycha. Widac takze ze radeon ma inne chlodzenie niz na poprzednim obrazku =)))

Dołączona grafika

Na tym zdjeciu widac jak wyglada moje stanowisko pracy. Obecnie uzywam te same czarne kolumny JVC ale spalila sie mini wierza starej (na obrazku), kupilem do nich (totalny overkill =)))))) wzmacniacz 4 kanalowy AKIA 2x 170W czy cos w tym stylu za 150zl. Zouwazcie te 2 rurki dyndajace z framugi okna, sa to wezyki ktore obecnie mi doskonale sluza, za oknem widac balkon na ktorym stoi akwarium i nagrzewnica z 2x 120mm sunonami po 100cfm.

Obecnie posiadam inny, 2x wiekszy blok wodny, nowa izolacje, inny sprzet itd. ale zanim wywolam zdjecia- wieki mina =(((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze 2, te kupilem celowo pod tego kompa, pamietam jak je nioslem z kumplem (nieslismy go 30m, jak przyslismy do domu wygladlismy jakbysmy rzuk'a przez 1km pchali....) , blat ma ponad 3cm grubosci.... =) kosztowalo 50zl =) kocham frajerow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut mógłbyś powiedzieć coś więcej na temat chłodzenia tego radka. Tzn. interesuje mnie jak i czym wykonałeś izolacje , na jakim napięciu chodził ten pelt i jak wogóle to się sprawdziło z chłodzeniem powietrzmym.

Ogólne wrażenie ... wypas :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha mój pokój nie jest nawet tak zagracony...(chociaz moze 8) w soboty po imprezach :lol: )

A komp Godny pochwaly (czego nie mozna powiedziec o moim)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, zmniejszylem zdjecia =) a na przeszkodzie stalo moje lenistwo =P

izolacje wykonalem z takiej pianki o zamknietych porach, przypomina ona izolacje do rur ale nie jest zaokraglona tylko to plachta. a sama izolacja byl kwadracik tej pianki wyciety tak by w srodku zmiescil sie peltier i rdzen radeona, pelna hermetycznosc uzyskiwywalem po scisnieciu tego.

wyniki na tym radiatorze byly raczej nedzne, tyl karty mial jakies 15-20C kiedy grywalem w qwaka i radek byl na 230mhz podkrecony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

burdel, na biurku to jest porzadek =PPP

musze wywolac najnowsze zdjecia, na nich jest moja dzwiekoszczelna obudowa do hdd, chlodzenie woda dysku twardego, nowy blok wodny, coolerek do chipsetu, zdjecia akwarium na zewnatrz i wiele innych ciekawych rzeczy =)

a chwilowo pokaze wam co potrafi ten cooler od hdd jak jest zimno na zewnatrz =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezu!

Jak mozna miec kompa rozłożonego na biurku???? ja bym nie wytrzymał :D

umnie wszystko złożone (nieraz rozkręcone). Ja bym sie nie połapał jak bym miał tak na biurku wszystko :)

Jedynie pod stołem DUUŻO sie dzieje 2 zasilacze 40- cm 3 przejściówki hub'y i ponad 40 kabli :)

Niestety z tym juz nic nie da rady zrobic :)

Ale jako tako stanowisko pracy jest czyster :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe berkut prawie mi doruwnujesz pod wzglendem balaganu na biurku:) umnie kiedys bylo podobnie dolicz lutownice cyne troche tasm wiertarke z 50 plyt nie bylo widac blatu biurka patrzac z gory ale odkat rodzice zabronili mi rozkrecac kompa (bo puscilem z dymem VOODOO2i

poprzedniego seagate'a)jest czysto :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e facet mnie to nikt nie pobije mój syf w dwóch pokojach pije na łeb to co tu widać, szkoda że aparatu nie mam to byście polali, ale jeden posprzątalem drugi może dzisiaj albo jutro i znów będzie pożądek przez tydzień :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

syf to u mnie wynik ciaglych eksperymentow =) chwilowo robie sobie blok wodny 3x3cm z wlotami/wylotami 6mm do nowego eksperymentalnego chlodzenia freonem (do konca tygodnia dostane lodowke albo kompresor z skraplaczem, moze oba naraz), jak to skoncze to to moze byc arcydzielo, prawdopodobnie sprawdze tez ten patent z propanem/butanem zamiast freon z tym kompresorem i skraplaczem, bede musial tylko dorobic odpowiednie ruraki kapilarne i skraplacz z zwyklej miekkiej zawinietej rury miedzianej =)))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...