Skocz do zawartości
maj3r

Trzy Zasilacze - Wybieramy Jeden

Rekomendowane odpowiedzi

Do konca tygodnia zmieniam sprzecik co prawda na razie ubylo mi troche kasy i buduje troszke lzejszy zestaw, ale zasilacza i tak nie wymienia sie co chwila, wiec to zakup troche na wyrost.

Wybralem wstepnie taka trojke. Pomoze ktos w wyborze ? :) Max 300zl

Topower 450P3-U12-450W

Be Quiet E5 450W

Enermax Liberty 400W

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benito:

Mógłbyś napisać coś więcej o tych zasialczach Be Quieta? Utworzyłem kilka dni temu taki temat i też właśnie mnie one bardzo interesują, niestety sam nie mam mozliowści ich przetestowania, zabawy z nimi nawet na zwykłym kompie, mniejsza... Po prostu z chęcią się coś o nich poczyta mądrego. No i ocena ciszy tych zasilaczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straight power opiera się (o ile się nie mylę) na serii GLN FSP, podobnie jak:

http://allegro.pl/item187617087_zasilacz_a...n_box_nowy.html

Mnie właśnie kusi ten Fortron, cena całkiem niezła, a potrzebuję kupić coś nowego (200-250zł), bo Amacrox'a odsyłam na dniach, a Neotec leży na serwisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OPIERA SIĘ :)

Na płycie podłogowej GOLF'a robi się Audi A3, Seata Ibiza, Cordoba Leon i Skode Fabia - i wszystkie opierają się na tym samym ...

Niemniej istnieją pewne "delikatne różnice", które to czynią z nich KOMPLETNIE INNE SAMOCHODY ...

To samo jest z BeQuiet'em i FSP ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straight power to pierwsze zasilacze spod znaku Be-quiet, które mają większą moc niż tabliczka wskazuje, w szczególności chodzi mi o linie +12v. Dołożone osobne sterowanie wiatrakami w porównaniu do GLN. Troszku kiepsko rozwiązane oznaczenia na kablach, trzeba uważać przy podłączaniu. Jeśli obciążenie jest w granicach tabliczkowych, to zasilacz ceciach!e wysoka sprawność, przy przeciążeniach sprawność zasilacza spada nawet do 61%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz czasem Topowera. Ja wziąłem P3 i mam zamiar szybko się go pozbyć. Na sprzęcie z siga hałasuje jak odrzutowiec :mur:

Heh no i nie wezme zadnego z tej trojki :cry: Poradzono mi w innym temacie ze lepiej dolozyc do procka i grafy i zejsc z 300 zlotowego zasilacza na Fortrona albo Delte jakas do 80zl np.

Delta 400 albo Delta 350 albo Fortron 350

Z tego co o nich czytam, to w sumie chyba obojetne juz ktorego sie wezmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straight power to pierwsze zasilacze spod znaku Be-quiet, które mają większą moc niż tabliczka wskazuje, w szczególności chodzi mi o linie +12v. Dołożone osobne sterowanie wiatrakami w porównaniu do GLN. Troszku kiepsko rozwiązane oznaczenia na kablach, trzeba uważać przy podłączaniu. Jeśli obciążenie jest w granicach tabliczkowych, to zasilacz ceciach!e wysoka sprawność, przy przeciążeniach sprawność zasilacza spada nawet do 61%.

Moc mocą, ale przy duzych obciążeniach ( takich ~70-80% mocy ) czyli tak do pracy na dzien stabilność napięc jest na wysokim poziomie?

Wnioskuję, że to sterownie went BQ sprawuje się lepiej, niż to w GLN. Ale czy możesz go przy takim obciążeniu, "na dzień" porównać do choćby P3, SS, Cooltek? No i zasilacz należy bardziej do 'grzałkowatych' czy 'przewiewnych'?

A co do samej sprawności, to chyba się to nie zmieniło, że zasilacz i komputer żeby chodził długo i przyjemnie to tak na 70-80% swojej mocy max, więc ta niska sprawnośc powyżej tabliczki nie jest jakąś większą wadą? Zreszta nawet jeśli, to po prostu więcej zapalcimy za prąd, ale i tak tego nie odczujemy :wink:

A o kabelki to Tobie chodzi o te molexy do wentylatorów itp, czy coś innego?

Edytowane przez Jarek_135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradzono mi w innym temacie ze lepiej dolozyc do procka i grafy i zejsc z 300 zlotowego zasilacza na Fortrona albo Delte jakas do 80zl np.

Heh... to ci poradzono... hoho, full profesionalism...

Pozatym nikt ci nie każe kupować zasilacza za 300zl, za 150-200zl mozna dostac już dobre zasilacze.

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh... to ci poradzono... hoho, full profesionalism...

Pozatym nikt ci nie każe kupować zasilacza za 300zl, za 150-200zl mozna dostac już dobre zasilacze.

To nie do konca tak :) Przy zakupie zasilki do 80zl po prostu strace najmniej, za gora 2 miesiace zasilke wymienie. Rzecz w tym zeby ta pociagnela zestaw przez 2 miechy. Wtedy nie wymienie juz ani procka ani grafy przez dluzszy czas.

A tu wyjasnienie czemu wlasnie tak Temat o zestawie

Ta Delta powinnna wytrzymac chyba nie ? OC na niej nie bedzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO lepiej dozbierać i kupić coś konkretnego... nie wiem może ten co ja mam (chociaż jest dosyć głośny) ,albo ten

http://zenfist.pl/pID/1052.htm

ew. też ten.

http://zenfist.pl/pID/164.htm

W rzeczywistości mają większą moc niż jest napisane na tabliczce.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maj3r >> Do zestawu z sygantury (oraz do c2d/P4 i GF73/76) najlepszy byłby Huntkey HK350AP. Te Delty 400W/Fortrony THP nie nadają się do kompów, gdzie w dużej mierze obciążona jest 5V - było o tym wiele razy na forum...

Zgodze sie ze do 5V sie nie nadaja, ale ja wlasnie chce zestaw na s775 :) I podejrzewam ze chyba jednak pozycze dwie stowki od znajomych i wezme cos porzadnego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OPIERA SIĘ :)

Na płycie podłogowej GOLF'a robi się Audi A3, Seata Ibiza, Cordoba Leon i Skode Fabia - i wszystkie opierają się na tym samym ...

Niemniej istnieją pewne "delikatne różnice", które to czynią z nich KOMPLETNIE INNE SAMOCHODY ...

To samo jest z BeQuiet'em i FSP ...

Co ty za bzdury piszesz kazdy z tych samochodzow prezentuje inny poziom wykonania dlatego ze w 3 roznych fabrykach je produkja i dla roznych itd. A fsp robi we wlasnej fabryce dla kazdego producenta (oem). I bazuje on na elektronice modelu gln i niczym sie nie rozni oprocz koloru pcb i lakieru :) No ale sa tacy frajerzy co lubia placic za znaczek i lakier ;)No offence Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jesli to to samo, to jasne, że bez sensu przepłacąć, ale:

Benito:

"Dołożone osobne sterowanie wiatrakami w porównaniu do GLN."

Za to warto zapłacić, o ile sprawia to, że zasilacz staje się cichy, ale czy tak jest? Radiatory też są identyczne...?

Różnica w cenie ~40 w modelu 500W , ~50 w 550W. Każda z firm troszkę inaczej opsiuje możliwości. Jeszcze tylko... Jest sens dopłacać do 12V na 4 szynach, czy to tylko pic na wodę i w rzeczywistości i tak sa tylko dwie? A nawet jeśli i są 4 szyny to coś one dają względem 2 czy to jest tylko marketing?

Edytowane przez Jarek_135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to musisz się zwrócić do Romka. Ja konkretnie wiem tylko, że takowe coś istnieje w postaci osobnych wiązek kabli "fan only" wychodzących z zasilacza. Działania nie miałem czasu sprawdzić, ponoć jest coś takiego jak dawne ecaso.

Sorry za OT, Ste3an, jakbyś zobaczył enermaxa infinity w akcji, to by ci witki opadły z wrażenia. Ponad 43A na samej +12v, nie licząc jakiś 200W na pozostałych liniach i zasilacz był prawie że zimny, masakra (tylko że prawie 800 zł kosztuje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to musisz się zwrócić do Romka. Ja konkretnie wiem tylko, że takowe coś istnieje w postaci osobnych wiązek kabli "fan only" wychodzących z zasilacza. Działania nie miałem czasu sprawdzić, ponoć jest coś takiego jak dawne ecaso...

Zgadza się. Są dodatkowe białe gniazda Fan - maja po 2 zakończenia duży MOLEX 4-pin i mały MOLEX 3-pin. Tylko z tego co sie orientuję to nie mają dodatkowego sterowania, tylko 1 to samo, które odpowiada za główny wentylator w zasilaczu.

Wiązki kabli wyglądają tak http://www.hardwareoc.at/netzteil/bequiet-...htpower-015.jpg

Generalnie bez obciążenia wentylatory podłączone do tych gniazd obracają się szybciej niz na +5V (na sztywno) co słychać.

Wcześniej przy TG380-U1 miałem tak podłączone 2 kulkowe ANTECi 80mm, przy próbie podłączenia tych wentylatorów do czarnych MOLEXów w BQ! SP450W komputer wcale nie wstawał, :rolleyes: musiałem przełączyć wentylki na białe MOLEXy i przy okazji poprzekładać kabelki (+5V<->+12V). W efekcie wentylatory kręcą się trochę szybciej - nie wiem jaka różnica bo nie mają monitoringu obrotów.

PS.

Zasilatora jeszcze nie rozbierałem - a miałem zamiar (vide temat o ćwierkającym BQ!), bo stwierdziłem pewną zależność - jak odłączam kabel sieciowy (RJ45) to zasilacz nie ćwierka. Pewnie to wina crapa pod nazwą ASRock 4CoreDual-VSTA. :unsure: Jak go niedługo zmienię (niech się pokażą nowe grafiki ATI, żebym wiedział co kupić na PCI-E) to zobaczę czy to jego wina. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ste3an - czasami jak nie jesteś czegoś pewny to lepiej się nie odzywać, bo wypisujesz jakieś herezje w tym temacie ...

no offense ale niektórzy frajerzy myślą że jak coś jest produkowane przez tego samego producenta OEM wszystkie zasiłki wychodzą stamtąd identyczne ...

Pomijając fakt że BQ samo projektuje zasilacze i nawet jeżeli są produkowane przez FSP to stwierdzenie o bazowaniu jest raczej średnio trafione ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pewny chyba udowodnione dawno temu bylo ze wszytko to samo czyli gln... I smiesz sie wypowiadac na ten temat?Bzdury pisales, nie ma zadnej roznicy od strony tecnicznej .Jest za to cenowa i Estetyczna.Tych zasilaczy bq nie produkuje tylko fsp. Herezje pisze wykarz roznice miedz epsilonem amacroxem i bq ? Sa jakies ?Jak nie to sie juz nie wypowiadaj naq temat zasilacz fsp...

Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś wyczytałem w necie, że BQ SP jest produkowany na linii produkcyjnej BQ a nie przez FSP. Ponoć lepsze to i w ogóle ;) Niby OCZ Gamexstream to też GLN tak jak BQ, a sprawnością się trochę różnią. Więc i BQ SP i OCZ to chyba nie do końca GLNy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi