Skocz do zawartości
Xtreme Addict

Pierwsza Recenzja/test Prison Pro V2

Rekomendowane odpowiedzi

Może tą samą metodą wyliczysz wydajność pozostałych bloków ? bardzo mnie ciekawi jak doszedłeś do tych 8*C. Bo skoro f2s nie jest optymalizowany pod 2 rdzenie, a f3d jest, to wg Twojej teoryjki powinna być większa różnica niż 8*C, bo nie wziąłeś pod uwagę, że f3d powinno być 2 razy wydajniejsze :lol: :lol: :lol:

Jaro, chyba rozgryzłeś "metodologię pomiarową" ekipy TW :plum:

Wiem, że wzór ni z [gluteus maximus] ni z pietruchy. Ale zakładając, że C2D to dwa rdzenie - podzielmy je na 2 procesory. Na każdym różnica 4 stopni. Sumując mamy 8 stopni. Wiadomo, że tym nie wyliczamy wydajności bloczku. Tylko takie rozumowanie wyjaśnia tak wielką przepaść wydajnościową :lol::lol::lol:

I teraz w oparciu o ten "wzór" snujesz jakieś farmazony i przedstawiasz wyniki, które właściwie nie mają żadnego poparcia? Tak tylko pytam, żeby mieć jasność...

przeczytaj tamten temat jeszcze raz, tylko ze zrozumieniem, jak już to zrobisz to może przemyślisz parę rzeczy :lol: jakbyś wiedział, to ja wam powiedziałem, że to bug, bo nikt się nie skapnął... w przeciągu 3h... łącznie z tobą :mur:

Fajny dowcip, na XS też się uśmiali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, rozgryzłeś moją metodologię testów!

Najpierw rozpakowuję bloczek, robię zdjęcia, później wsadzam pod kran i obliczam jaki ma przepływ bloczek. Następnie mnożę liczbę pinów przez gramy miedzi, dzielę wszystko przez 1024kb i wychodzą mi stopnie Celsjusza :lol:

Bartolomius

Jak jesteś takim znawcą to wytłumacz mi proszę dlaczego F2S tak słabo sobie radzi? :) Jeśli potrafi być wysoka różnica na jednordzeniowym procesorze, to analogicznie na dwurdzeniowym może być wyższa różnica. Może ale nie musi, w tym przypadku wyszło tak. Zresztą nie ja jeden uświadamiam świat o złej wydajności F2S na C2D. Jednakże, ludzie czekają na test Jarogniewa. Więc Jaro mam prośbę - zdobądź jakiegoś mocno grzejącego się C2D i zrób test F2S vs AC vs F3D i rozwieje to wszelkie wątpliwości.

A póki co skończmy ten totalny OT. Od siebie dodam na temat bloczków tyle, że bloczek NB ma lepszy jakościowo top od wersji CPU :)

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak inaczej wyjaśnisz tą przepaść wydajnościową?

tym, ze cos zjebales albo lecisz w kulki. innej opcji NIE MA.

roznica miedzy ninja a f2s+bix byla na poziomie 10-15st na SMITHFIELDZIE. ninja jest duzo wydajniejsza niz ten sonic tower a u ciebie wyszly tylko 2st roznicy i to w polaczeniu z chlodnica na 2 wentyle.

Albo skończy się OT, albo skończy się temat. Wybór należy do Was.

bylo niezamykac tematu o tescie, choc przy orgazmicznym podejscu kynika to tego testu bylo to uzasadnione. ale skoro temat sie zamknal daj nam dyskutowac o tescie w tym miejscu.

Edytowane przez Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tym, ze cos zjebales albo lecisz w kulki. innej opcji NIE MA.

roznica miedzy ninja a f2s+bix byla na poziomie 10-15st na SMITHFIELDZIE. ninja jest duzo wydajniejsza niz ten sonic tower a u ciebie wyszly tylko 2st roznicy i to w polaczeniu z chlodnica na 2 wentyle.

U mnie na PD 915 @ 4,2 GHz ten F2S w tym samym układzie jest wydajniejszy o ~ 10 stopni od AC... ale na C2D nie... Sprawdzałem też na E6400 @ 3,1 GHz, który ma w stresie ~ 86 stopni na AC :huh: Wyniki bardzo podobne...

Najlepiej ngiech się wypowie jakiś użytkownik F2S na C2D :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tak panowie wynik to fake, kyniek zapłacił Michałowi 100 tys zł aby testy były na korzyść Prisona

Wszyscy tacy zdolni tutaj, żaden z Was takiego testu nie robił ale oczywiście Wy należycie do rodu czarodziejów i wiecie że taki wynik nie może mieć miejsca.

Proste rozwiązanie załatwcie sobie C2D, blok F2S i Prison Pro V2 oraz przeprowadźcie test na takich ustawieniach jak Michał i po sprawie, bo jeszcze przez 20 stron będzie głupie gadanie że wynik sraki i owaki. Po co robić testy sprzętu jak wystarczy wejść na PurePC a czarodzieje z forum (oczywiście mowa nie o wszystkich :D ) wywróżą Ci wynik nie mając tego sprzętu w rękach :lol2:

Edytowane przez Sajrus-World

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kynka bloczek jest lepszy od F2s ale nie az o 13 stopni...

Tylko ze widzisz Samhain nie napisal ze jego blok jest lepszy od Twojego. Napisal ze Twoj blok jest lepszy od F2s ale nie o 13 stopnie!!!!!!!!!!!!! Ciezko jest to zrozumiec??

BTW nie chce byc zlosliwy ale masz ortografa w swojej wypowiedzi. Sprzedaż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście test z lekka tendencyjny. Sam fakt wzięcia do porównania konkstukcji baardzo starej to zagranie ponizej pasa. Po pierwsze przecietny Kowlaski nie znajacy sie na chłodzeniu pomyśli ze dany bloczek Kynka to jakis cud techniki. Rozumiem gdyby w tescie pojawil sie F3S.

Druga sprawa ... ULLISSES, dostałeś niedawno moda, ale opanuj sie trochę bo nadgorliwość w tym przypadku to nienajlepsza cecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyniek robi fajne bloczki w dobrej cenie, ale ten jego marketing od kilku lat nie zmienia się, ciągle jest tak samo natrętny [najlepszy blok na jet-pc!] robi z ludzi idiotów. Lepiej zatrudnij jakiegoś specjalistę od marketingu a sam na forum się nie wypowiadaj bo to na prawdę mocno zniechęca do zakupu Twoich bloków.

czemu w tekscie nie doszukalem sie na jakiej pascie byly robione testy i w jaki sposob byla nalozona?

Bo pewnie jej nie było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo pewnie jej nie było..

Procesor by nie przeżył :lol2:

Pasta - Arctic Ceramique - montaż w 100% poprawny

Montowałem blok wielokrotnie, na różnych chłodnicach, na różnych pastach - rezultat zawsze taki sam :cry: A miał być to bloczek w moim W/C :? I przez to byłem zmuszony (tzn. wciąż jestem) zmienić bloczek w układzie i dlatego zacząłem testy :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor by nie przeżył :lol2:

Pasta - Arctic Ceramique - montaż w 100% poprawny

Montowałem blok wielokrotnie, na różnych chłodnicach, na różnych pastach - rezultat zawsze taki sam :cry: A miał być to bloczek w moim W/C :? I przez to byłem zmuszony (tzn. wciąż jestem) zmienić bloczek w układzie i dlatego zacząłem testy :rolleyes:

poprawny czyli jaki? bez pasty procek tez by przezyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez pasty przezylby bez problemu . nawet procek z ihsem bez zamontowanego chlodzenia ciezko zabic , bo jednak ma gdzie oddac cieplo przez krotki czas i zdarzy zadzialac dioda termiczna odlaczajaca zasilanie - wiem bo kilka razy mialem taka sytuacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojj... ale czasami co niektórzy są bezgranicznie śmieszni....

Moim zdaniem (mam do niego prawo):

- Kyniek traktuje forum jako portal do reklamy. nie pierwszy raz marketingowe tematy jak to jest zajebisty debeściak i czego to on tam nie odkrył

- Kyniek nie uznaje krytyki. Każde najmniejsze wytknięcie błędu oznacza riposte w stylu "wy polaczki" itd... Ale to świadczy tylko i wyłącznie o autorze nic więcej

- Xtreme Addicted: Spieprzyłeś sprawe. Trudno sie mówi. Fajnie, że wogóle chciało Ci się robić te testy... Ja byłbym za leniwy na to ;-) Ale proszę Cie dla naszego i Twojego dobra... przyznaj się, że po prostu trochę Ci nie do końca wyszło, że popełniasz błędy i że prosisz o porady jak następnym razem zrobić to lepiej.

- Cały art jest bardzo stronniczy i mało wiarygodny (jak można porównywać sportowe coupe 2 miejscowe do busa... no niby w tej samej cenie, niby oba samochody, tylę ze stworzone do zupełne czego innego...)

Wnioski: Kyniek naucz sie szanować ludzi. Przestań wyzywać każdego kto sie nie zgadza z Twoim bełkotem marketingowym. Tutaj na prawde nikt nie chce dla ciebie źle. Serio chciałbym, żeby Twoje produkty były na przykład o 13 stopni lepsze od G-Flowa... ale nie nawijaj nam makaronu na uszy bo ten test bardziej kojarzy mi się z turbulizatorami i dyszami venturiego niż fachowym testem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwraca pieniądze za uwalony sprzęt

@ Misyo

Nie będę tego komentował. Powiem tylko, że jest to test tylko bloczka Kynka, a nie porownanie Prison vs F2S. Nie dalem zadnego opisu F2S, zadnej fotki itp. A co do kwestii artykul stronniczy - pokaz mi taki fragment

to jak ten test nie mial na celu porownywac prisona do f2s, to po cholere jest on na wykresach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do kwestii artykul stronniczy - pokaz mi taki fragment

"Wracając do wykresu… F2S jest o wydajności AC, a na Prisonie udało się zbić temperatury aż o 13 stopni"

"Wyniki F2S wgniatają w fotel… "

Po co te zdania ? Wystarczylo napisac , ze otrzymales z [gluteus maximus] pomiar i nikt nie mialby do Ciebie pretensji .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak ten test nie mial na celu porownywac prisona do f2s, to po cholere jest on na wykresach?

Żeby było odniesienie do konkurencji. Gdybym zamieścił tu Apogee GT to nikt nie miałby przeciwko nic...

"Wracając do wykresu… F2S jest o wydajności AC, a na Prisonie udało się zbić temperatury aż o 13 stopni"

"Wyniki F2S wgniatają w fotel… "

Po co te zdania ? Wystarczylo napisac , ze otrzymales z [gluteus maximus] pomiar i nikt nie mialby do Ciebie pretensji .

Nie bądź taki pewny :rolleyes: Nie przeprowadzałem jednego pomiaru - tylko parę :cry:

BTW

Pomiary zostaną przeprowadzone jeszcze raz tym razem z F2S rev.3.0 (niklowana)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% wynik bloku niklowanego bedzie lepszy. I to o kilka stopni na pewno. Jest to zwiazane z pewnym zjawiskiem, a raczej z wlasciwoscia metali.

http://www.realitynet.pl/e107_plugins/foru...topic.php?21444 Zapraszam do zapoznania sie z tym. Roznica wynosi 1-2 stopni.

Edytowane przez mib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chopie zrób test w konfrontacji z F3D bo to naprawdę nie wpływa pozytywnie na opinie serwisu jaki reprezentujesz czy tego chcesz czy nie..co do apogee żeby umieścić go w teście to jestem ciekaw jak by wszystko sie plasowało....Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% wynik bloku niklowanego bedzie lepszy. I to o kilka stopni na pewno. Jest to zwiazane z pewnym zjawiskiem, a raczej z wlasciwoscia metali.

rozwiń Swą myśl i oświeć mnie bo chyba o czymś nie wiem (teoretycznie wyniki powinny być słabsze bo nikiel jest strasznie śliski) :lol2:

a co do gwarancji to teoretycznie ktos może sobie upgrejdowac kompa na koszt Kyńka ........................ :rolleyes: ,bardzo odważna deklaracja

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A porównanie do F3D? Bo chyba każdy mówi to dosyć wyraźnie...

Będzie w swoim czasie też.

Zobaczymy, ja mam osobiście taką nadzieje :)

Chopie zrób test w konfrontacji z F3D bo to naprawdę nie wpływa pozytywnie na opinie serwisu jaki reprezentujesz czy tego chcesz czy nie..co do apogee żeby umieścić go w teście to jestem ciekaw jak by wszystko sie plasowało....Pozdro

Tu nie chodzi o konfrontacje

Zwrot kasy w przypadku przecieku ? Hmm no ladnie, ale cos ciemno widze zwrot kasy gdy blok, ktory teoretycznie zakupilem kosztowal 100zl, a uwalil sprzet za 5000zl <_<

100% zwrotu kosztow sprzetu komp ?

Jak z nim rozmawiałem to tak. Że to mu się bardziej opłaca na dłuższą metę ze względu na opinie, klientów itp..

Ale niech sam to potwierdzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może po prostu ten F2S nie był do końca sprawny (jajko po polerce i te sprawy)? Czy przypadkiem przez przypadek nie były inne takty cpu/vcore? Jaka była temp otoczenia przy tescie Prisona, a jaka przy F2S?

Prędzej obstawiam na F2S - z moich obserwacji wynika, ze krzyżyk chyba za blisko jest topu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwiń Swą myśl i oświeć mnie bo chyba o czymś nie wiem (teoretycznie wyniki powinny być słabsze bo nikiel jest strasznie śliski) :lol2:

Co sie dzieje z miedzia jak jest nastawiona na dzialanie powietrza?? Sniedzieje. A sniedz to sa produkty korozji, czyli utleniania sie miedzi. A jak wiadomo tlenki stawiaja opor cieplu ktore ma byc odebrane z ukladu. mozna to zobrazowac tak:

procesor -->pasta -> tlenki miedzi--> miedz

Natomiast nikiel pomimo gorszych wlasnosci w przewodzeniu ciepla uniemozliwia powstawanie warstewki tlenkowej na miedzi. Czyli poprawia sie przewodnosc cieplna pomiedzy cpu a miedzia.

Warstwa niklu ktora jest nakladana to sa mikrometry nalozona jest elektrolitycznie czyli mozna przyjac ze jest na calej powierzchni rownomierna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na PD915 rożnice były mniejsze? To dziwne bo:

Dołączona grafika

tak wyglada conroe

a tak presler (czyli 915)

Dołączona grafika

Skoro tak, to własnie F2s powinien lepiej się spisywać z C2D bo jego rdzen jest na srodku, mimo ze jest dosc duzy. Za to w preslerze "krzyż" styka sie tylko czesciowo z kazdym z rdzeni...

Takie jest moje zdanie

Edytowane przez Kean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sie dzieje z miedzia jak jest nastawiona na dzialanie powietrza?? Sniedzieje. A sniedz to sa produkty korozji, czyli utleniania sie miedzi. A jak wiadomo tlenki stawiaja opor cieplu ktore ma byc odebrane z ukladu. mozna to zobrazowac tak:

procesor -->pasta -> tlenki miedzi--> miedz

Natomiast nikiel pomimo gorszych wlasnosci w przewodzeniu ciepla uniemozliwia powstawanie warstewki tlenkowej na miedzi. Czyli poprawia sie przewodnosc cieplna pomiedzy cpu a miedzia.

Warstwa niklu ktora jest nakladana to sa mikrometry nalozona jest elektrolitycznie czyli mozna przyjac ze jest na calej powierzchni rownomierna.

-odpowiedni płyn eliminuje do min. reakcje wewnątrz układu

-pasta skutecznie chroni przed utlenianiem na styku spód @ procesor (co innego odkryte elementy miedziane)

-nikiel w zasadzie poprawia estetykę wyrobu i jego konserwację ,ma też niesłychanie gładką pow. (miedź zresztą też można zrobić na lustro)

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inaczej, piszecie tutaj ze f2s jest gorszym blokiem, dlatego na C2D powinien sie lepiej prezentowac za wzgledu na mniejsze ilosci wydzielanego ciepla niz ma to miejsce w przypadku PD915. Wszystko swiadczy o uposledzeniu tego arta :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-pasta skutecznie chroni przed utlenianiem na styku spód @ procesor (co innego odkryte elementy miedziane)

:wink:

Tak tylko ze zanim nalozysz wartswe pasty to i tak miedz sie zdazy utlenic. Ten proces zachodzi bardzo szybko.

-nikiel w zasadzie poprawia estetykę wyrobu i jego konserwację ,ma też niesłychanie gładką pow. (miedź zresztą też można zrobić na lustro)

Jestes pewien?? To wytlumacz dlaczego roznice miedzy F2sCu i F2sCuNi byly okolo 1,5-2 stopni na kozysc tego drugiego.

Zrobienie na lustro nie jest problemem. Tylko ze nickiel dodatkowo poprawia to lustro. Co te ma swoje znaczenie.

BTW to troche sie na metalach znam jakby co :]

Jest to do sprawdzenia mysle. Ale bez zgladow metalograficznych byloby ciezko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi